Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
27. 9. 2024,
14.18

Osveženo pred

2 uri, 14 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,53

Natisni članek

Natisni članek

svetovno prvenstvo v kolesarstvu Zürich 2024 Tadej Pogačar Tadej Pogačar Remco Evenepoel

Petek, 27. 9. 2024, 14.18

2 uri, 14 minut

Remco Evenepoel spregovoril o Tadeju Pogačarju in zaprl posebno poglavje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,53

Od našega poročevalca iz Züricha

Remco Evenepoel | Remco Evenepoel je dobro razpoložen pred nedeljsko dirko. | Foto Guliverimage

Remco Evenepoel je dobro razpoložen pred nedeljsko dirko.

Foto: Guliverimage

Za številne je prvi favorit nedeljske cestne dirke na svetovnem prvenstvu v Zürichu slovenski kolesarski šampion Tadej Pogačar. Tudi za velikega rivala Remca Evenepoela, ki je zaprl prav posebno poglavje, o katerem se je vse leto veliko govorilo. V luči nedeljske preizkušnje je poudaril, na kaj bo treba biti posebej pazljiv.

Za belgijskem kolesarjem Remcom Evenepoelom je izvrstno leto. Odlično se je izkazal na premierni Dirki po Franciji, kjer je bil tretji, na olimpijskih igrah je postal zlat tako v kronometru kakor tudi na cestni preizkušnji in preteklo nedeljo si je okoli vratu nadel še zlato medaljo v kronometru na svetovnem prvenstvu v Zürichu.

Poglej si, kako so trenirali slovenski kolesarji

Tadej Pogačar kolo Colnago
Sportal Tadej Pogačar bo v Zürichu kolesaril s prav posebnim kolesom

Nič (še) ne bo s selitvijo v vrste Red Bull - BORE - hansgrohe

Za dobrim konjem se posledično vedno kadi in tudi za njim se že dolgo. Vse leto oziroma od prihoda Red Bulla v vrste BORE - hansgrohe je govora o morebitnem prestopu v ekipo Primoža Rogliča. A je Belgijec danes na novinarski konferenci v Švici vsem jasno povedal: "Ostal bom, kjer sem. To je jasno."

Tudi v naslednji sezoni bo kolesaril za Soudal Quick-Step. | Foto: Guliverimage Tudi v naslednji sezoni bo kolesaril za Soudal Quick-Step. Foto: Guliverimage

Kariero bo tako naslednje leto še nadaljeval v vrstah Soudala Quick-Stepa, čigar šef je Patrick Lefevere, ki si je prizadeval, da Remco ostane v njegovi ekipi. V tem trenutku ima 24-letni kolesar misli osredotočene le na nedeljsko cestno dirko, za katero prav tako spada v ožji krog favoritov za zlato odličje.

Narediti bodo želeli težko dirko

Kako je osvojiti mavrično majico, dobro ve, potem ko je pred dvema letoma v Avstraliji z napadom od daleč prelisičil vse tekmece in v velikem slogu pripeljal v cilj. Danes si je kot vsi kolesarji ogledal traso nedeljske trase. Predvsem krog okoli Züricha, kjer se bo dirka lomila.

Danes je preizkusil krog okoli Züricha. | Foto: Guliverimage Danes je preizkusil krog okoli Züricha. Foto: Guliverimage

"Na preži boš moral biti celoten krog," je jasen Remco, ki je s tem pojasnil, da bo dirka zelo nepredvidljiva in ne bo lahko pokrivati vseh skokov. Belgijska reprezentanca bo dirkala nanj, česar se zavedajo moštveni kolegi. In kako bodo morali dirkati? "Dirko bomo morali imeti pod nadzorom. Narediti jo bomo morali težko za daljše obdobje in paziti, da sem pokrit, kar zadeva veter. Posebno svetovno prvenstvo je, ampak mi ugaja," odgovarja Evenepoel, ki vidi svojo priložnost na različnih delih trase: "Napadem lahko na treh četrtinah proge. Fokus je na začetku kroga. Tam bi lahko bilo zanimivo. Ko napadeš, moraš biti pazljiv še na protinapade. Veliko priložnosti bo. A je treba vzeti v obzir, da je nato do cilja še dolga pot."

Kolo splošna
Sportal Starši Švicarke, ki je po nesreči v kritičnem stanju, želijo, da se SP nadaljuje

Manj pritiska kot Pogačar

Krog okoli Züricha je dolg 26,8 kilometra, narediti jih bodo morali kar sedem, in skupaj bo dirka dolga kar 273,9 kilometra. Klanec, o katerem je Remco govoril, bo prišel na vrsto praktično takoj po prečkanju ciljne črte. Dolg bo 1,2 kilometra in bo imel 12-odstotno povprečno naklonino.

Poudarja, da je Tadej Pogačar pod večjim pritiskom, ker še ni osvojil mavrične majice. | Foto: Guliverimage Poudarja, da je Tadej Pogačar pod večjim pritiskom, ker še ni osvojil mavrične majice. Foto: Guliverimage

Prednost Remca v primerjavi s Tadejem Pogačarjem bi lahko bila sproščenost, saj naslov svetovnega prvaka že ima v primerjavi s slovenskim šampionom, ki si je letošnjo cestno preizkušnjo vzel kot drugi cilj leta, potem ko je osvojil Tour de France. "To lahko predstavlja dodaten stres za Pogačarja. Posledično lahko naredi napako ali se odloči bolj tvegati. Glede na to, kako dirka letos, se to najverjetneje ne bo zgodilo. Tako samozavesten je. Tudi če nima dobrega dne, lahko na dirki zmaga."

Zürich cestna dirka profil | Foto: UCI Foto: UCI

Poudaril, kje bo treba biti pazljiv

"Za nas bo pomembno, da smo v dobrem položaju. Zlasti v prvih krogih, ker v zadnjih treh ne bo treba več toliko pritiskati. Dobro bomo morali biti postavljeni na najtežjih delih. Paziti bomo morali na napade Pogačarja in Mathieuja van der Poela. Ne verjamem, da bomo tako hitro odpadli, ker imamo v ekipi odlične kolesarje – Tiesja Benoota, Jasperja Stuyvna, Tima Wellensa, Maxima van Gilsa in Laurensa de Plusa."  

Remco Evenepoel | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Zaveda se, da s Pogačarjem nista edina favorita, saj imajo številne reprezentance svoje adute, ki lahko presenetijo v nepredvidljivem krogu okoli Züricha. Van der Poel je v zadnjem obdobju izgubil nekaj telesne teže, kar pomeni, da bi bil rad konkurenčen v vožnji navkreber in bo poskušal ubraniti naslov prvaka ter še drugo leto zapored nositi mavrično majico: "Nazadnje sva šla skupaj na kolo pred dvema ali tremi tedni. Takrat ni bil tako dober pri vožnji navkreber. A je kolesar, ki lahko doseže vrh kot nihče drug. Težji je od mene in Pogačarja, kar je manjša pomanjkljivost zanj."

Vse skupaj se bo začelo v nedeljo ob 10.30, ko se bodo kolesarji podali na 273,9 kilometra dolgo preizkušnjo. Na cilju jih pričakujejo približno ob 17.30.

Zurich, Tadej Pogačar, Primož Roglič
Sportal Tadej Pogačar jasen, kaj želi. Primož Roglič bi raje videl mavrico v nedeljo.
Muriel Furrer
Sportal Mlada Švicarka Muriel Furrer po padcu v kritičnem stanju
Ne spreglejte