Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 5. 2019,
15.02

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

6

Natisni članek

Dirka po Romandiji Primož Roglič Primož Roglič Simon Špilak Jan Tratnik Luka Pibernik

Nedelja, 5. 5. 2019, 15.02

4 leta, 11 mesecev

DIRKA PO ROMANDIJI, KRONOMETER

Primož Roglič zmagovalec kolesarske dirke po Romandiji!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

6

Primož Roglič | Primož Roglič je danes prikolesaril do svoje devete skupne zmage na etapnih dirkah, pete na ravni svetovne serije.  | Foto Reuters

Primož Roglič je danes prikolesaril do svoje devete skupne zmage na etapnih dirkah, pete na ravni svetovne serije.

Foto: Reuters

Primož Roglič je dobil tudi zadnjo etapo letošnje dirke po Romandiji. Tudi na zadnjem kronometru dolgem 16,8 kilometrov je bil najboljši in je tako suvereno obdržal vodstvo v skupnem seštevku dirke. 

Devetindvajsetletni slovenski kolesar je Romandijo končal s tremi prvimi etapnimi mesti, enim drugim in enim tretjim ter skupno zmago v skupnem seštevku in z zeleno majico najboljšega po točkah.

S tremi etapnimi zmagami je postal drugi kolesar v zgodovini dirke v tem stoletju, ki mu je uspelo kaj takšnega. Prvi je bil Švicar Michael Albasini leta 2014. Absolutni rekorder s štirimi zmagami je Švicar Ferdinand Kübler.

Pripravljen na dirko po Italiji

"Zdaj sem pripravljen na Giro. Zadovoljen sem z razpletom celotnega tedna. Rad se vračam sem," je bil zadovoljen Roglič. "Za mano je lep dan, lepa zmaga. Vse stvari smo z ekipo naredili prav. Zdaj grem za dva dni domov in potem na Giro," je še kratko dejal Zasavec in odhitel novim obveznostim naproti.

102. dirka po Italiji se bo začela v soboto, 11. maja v Bologni z 8.2-kilometrskim kronometrom.

Špilak deveti v skupnem seštevku

Drugi danes je bil evropski prvak in svetovni rekorder v vožnji na eno uro Belgijec Victor Campenaerts, ki je zaostal 13 sekund. Še dve sekundi več je zaostal Italijan Filippo Ganna. Zmagovalec uvodnega prologa Jan Tratnik (Bahrain-Merida) je bil 13. z zaostankom 48 sekund. Simon Špilak (Katjuša-Alpecin) je bil 29., zaostal je 1:08 minute, v skupnem seštevku pa je končal kot deveti.

Luka Pibernik (Bahrain-Merida) je bil v zadnji etapi 108., njegov zaostanek za rojakom je znašal 2:52 minute. Skupno je bil Tratnik 88., Pibernik pa 91.

Skupna razvrstitev po peti etapi:

V skupnem seštevku je 29-letni Slovenec za 49 sekund prehitel Portugalca Ruija Costo, na tretje mesto se je z desetim mestom v kronometru zavihtel lanski zmagovalec dirke po Franciji, Valižan Geraint Thomas, ki je zaostal 1:12 minute.

Deveta skupna zmaga na etapnih dirkah

Roglič je danes prikolesaril do svoje devete skupne zmage na etapnih dirkah, pete na ravni svetovne serije. Prvo in drugo je vpisal lani na dirki po Baskiji in Romandiji, tretjo letos na dirki po Združenih arabskih emiratih, četrto na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Ob tem je bil kot član nizozemske ekipe še najboljši na dirki po Sloveniji in po Algarveju, še kot kolesar Adrie Mobila pa prav tako po Sloveniji in Azerbajdžanu.

Rogličeva statistika zadnjih osmih etapnih dirkah je nadvse impresivna. Od lanske zmage na dirki po Baskiji je nanizal prvi mesti na dirki po Romandiji in Sloveniji, četrto mesto na dirki po Franciji, tretje mesto na dirki po Britaniji ter prva mesta na dirkah po Združenih arabskih emiratih, od Tirenskega do Jadranskega morja in zdaj še Romandiji.

V letu 2019 je Roglič pri šestih zmagah, toliko jih imata tudi Nizozemec Mathieu van der Poel ter Irec Sam Bennett, s katerima si deli drugo mesto, pri devetih je Francoz Julian Alaphilippe. A je za razliko od omenjene trojice Zasavec vse zbral na preizkušnjah svetovne serije.

Roglič veliko počitka ne bo imel, že v soboto bo stal na startni črti dirke po Italiji, kjer bo eden glavnih favoritov za skupno zmago. Že prvi dan bo imel priložnost za novo zmago, saj se rožnata dirka začne s kronometrom v Bologni.

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal Roglič zmagovalec skrajšane kraljevske etape po Romandiji!
Sportal Po ciljnem šprintu v klanec zmaga Francozu, Roglič pa odličen tretji #video
Primož Roglič
Sportal Küng šprinterjem pokvaril boj za etapno zmago, Roglič ostaja v vodstvu
Ne spreglejte