Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 5. 2016,
14.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Giro d'Italia Giro d'Italia Primož Roglič Primož Roglič

Ponedeljek, 16. 5. 2016, 14.29

6 let, 7 mesecev

Predsednica, ki je svoje naglavno okrasje podarila novemu slovenskemu junaku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Skarjek | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Mojca Novak je predsednica kolesarskega kluba Adria Mobil, kjer se je tri leta kalil kolesar Primož Roglič, ki je včeraj na kronometru Gira dosegel svojo prvo zmago v svetovni seriji. Zakaj se ji je Roglič tako močno zasidral v spomin?

26-letni kolesar iz Kisovca pri Zagorju Primož Roglič je na včerajšnjem kronometru Gira premagal vso konkurenco. Tako kot jo je lani na dirki Po Sloveniji, kjer si je tekmece podredil na gorski etapi s ciljem na Treh Kraljih, potem pa zadnji dan dirke v rumeni majici zmagovalca samo še pripeljal v središče Novega mesta, kjer so kolesarji Adrie Mobil proslavili novo veliko zmago na domači dirki.

 

Primož Roglič je imel po zmagi na lanski dirki Po Sloveniji posebno čast: predsednici KK Adria Mobil je ostrigel čop. | Foto: Ana Kovač Primož Roglič je imel po zmagi na lanski dirki Po Sloveniji posebno čast: predsednici KK Adria Mobil je ostrigel čop. Foto: Ana Kovač

Čop za zmago

Tam je bila tudi Mojca Novak, predsednica KK Adria Mobil, ki je pred največjo domačo kolesarsko dirko kolesarjem v šali namignila, da jim bo v primeru zmage odstopila svoj čop. Fantje so ponudbo zgrabili z obema rokama.

Ko je bilo že bolj kot ne jasno, da bo zmaga ostala v slovenskih rokah, ji je novomeški kolesar Marko Kump poslal SMS-sporočilo, v katerem je v imenu kolesarjev zapisal, da so škarje pripravljene, direktorica pa naj poskrbi le za ogrinjalo.

Primož Roglič | Foto: "Ogrinjala ne bo, pridem pa pogumno"

Novakova je za odgovor potrebovala kar 27 minut. "Napisala sem jim, da so trgovine sicer že zaprte, ogrinjala ne bo, pridem pa pogumno," je pripovedovala po lanski dirki Po Sloveniji, ko je še vedno težko verjela, da je uspeh v rumenem (in belem – belo majico najboljšega mladega kolesarja je oblekel Domen Novak) ponovno v lasti Adrie Mobil.

No, fantje so takrat res priskrbeli škarje, še na zmagovalni oder so stopili z njimi, shranjenimi v nahrbtnem žepu tekmovalnega dresa, Novakova pa se je po razrezu torte pogumno prepustila milosti Primoža Rogliča. Ta je odločno zarezal najprej v torto, potem pa, po mnenju mnogih preblago, še v lasišče Novakove.

Veseli, da je priletel in odletel

Ta se še vedno z veseljem spominja tega frizerskega obreda, tako kot se spominja let, ko so Rogliča v novomeškem klubu vzeli za svojega.

"Vesela sem, da smo ga vzeli v klub, tako kot sem vesela, da smo ga spustili v svet. V našem klubu imamo namreč politiko, da kolesarje vzgojimo, če želijo oditi, pa jim tega ne preprečujemo. Vedeli smo, da je Primož velik talent, in veseli smo, da smo se tako lepo razšli in da mu je uspelo tudi drugje. Izjemen fant je," je včeraj ponosno pripovedovala Novakova, potem ko je že premlevala, kako naj svojega nekdanjega varovanca v nekdanjem klubu čim bolj presenetijo ob zmagi.

Kot naboj je drvel v dolino

Tako kot trener Boštjan Mervar se ga tudi Novakova spominja kot neustrašnega kolesarja. "Spremljala sem ga na njegovi prvi dirki, nekje v Italiji je bilo, peljala sem se v spremljevalnem vozilu. Zanimivo se mi je zdelo, da ni vedel, po kateri strani se prehiteva spremljevalno vozilo, po klancu navzdol pa je bil tako suveren in tako hiter, da smo vsi samo debelo gledali. Trenerji so z grozo v očeh komentirali: 'Poglej, kako leti, pa saj se bo ubil!' Resnično, letel je kot naboj v dolino," se je spomnila Novakova.

Rogličtorta | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Učne ure je kar požiral

Kot je poudarila, je Primož sicer res preskočil osnovno šolo kolesarstva in se takoj zavihtel v višje razrede, a je bil pri tem odličen. "Kritiko oz. učne ure je vedno jemal zvedavo in dobronamerno. Znal je poslušati z očmi in odprtimi usti, ne samo z ušesi.

Mojca Novak s športnim direktorjem Adrie Mobil Bogdanom Finkom. | Foto: Mojca Novak s športnim direktorjem Adrie Mobil Bogdanom Finkom.

Bil je korekten, marljiv, učljiv, hitro se je zlil s skupino," ni skoparila s pohvalami na račun novega slovenskega kolesarskega junaka, ki je včeraj Sloveniji priboril tretjo etapno zmago v 99-letni zgodovini slovitega Gira.

Ne spreglejte