Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
9. 3. 2021,
19.10

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Tour de France Tour de France Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Torek, 9. 3. 2021, 19.10

1 leto, 9 mesecev

Tadej Pogačar pred večdnevno dirko Tirreno–Adriatico

Pogačar si želi to, kar je uspelo Rogliču #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Tadej Pogačar | Osrednji cilj Tadeja Pogačarja je Tour de France, na katerem bo branil lansko zmago. | Foto Guliverimage

Osrednji cilj Tadeja Pogačarja je Tour de France, na katerem bo branil lansko zmago.

Foto: Guliverimage

Kolesje Tadeja Pogačarja na uvodu sezone se je zavrtelo v pravo smer. Osvojil je UAE Tour, se preizkusil na italijanski klasiki, zdaj pa pot do osrednjega vrhunca Dirke po Franciji nadaljuje po italijanskih cestah. A še pred Tour de Franceom bi rad spomladi med drugim osvojil prav posebno dirko.

Stefan BISSEGGER
Sportal Švicar pripravil presenečenje, Roglič blizu vrha

Komaj 22-letni slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar je odločno vstopil v novo tekmovalno obdobje, ki zanj prinaša nove izzive, preizkušnje. Čeprav je lani spadal v širši krog favoritov za zmago na sloviti dirki Tour de France, se ni pričakovalo, da bi jo lahko končal povsem na vrhu. Presenetil je tako sebe kot tudi poznavalce kolesarstva.

Dokazal je, da izjemno hitro napreduje. Zaveda se, da se bo moral tudi v prihodnje izpopolnjevati, če bo želel ohraniti status med najboljšimi. "Izboljšujem se. Malenkostno sem se, a ne tako kot pretekla leta. Še vedno napredujem. Na dirkah bomo nato videli, ali sem napredoval. Trenutno so moje noge kar dobre," poudarja Pogačar.

Nancy Van der Burg
Sportal Nizozemka, ki se je prav na Rogličevo pobudo vrnila na kolo

V Italiji poseben test

Po zmagi na dirki UAE tour in sedmem mestu na italijanski klasiki Strade Bianche je čas za novo preizkušnjo, ki bo najzahtevnejša ob uvodu tekmovalnega leta. Na dirki Tirreno–Adriatico, ki jo je leta 2019 osvojil Primož Roglič, bo dobil nove odgovore: "V dobri formi sem prišel na dirko. Po Strade se počutim dobro. Upam, da bom prišel do dobrega rezultata. Poskušali bomo zmagati. Vse se lahko zgodi. V ekipi imamo za to dirko kakovostne kolesarje. Konkurenca je kar huda. Tega smo že navajeni. Na to se ne oziramo preveč. Dirka je težka. Težki etapi sta četrta in peta. Tisti sta najtežji. Tam se bodo poznale razlike. Na vse smo pripravljeni."

V tej sezoni že ima eno zmago. Osvojil je UAE Tour. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V tej sezoni že ima eno zmago. Osvojil je UAE Tour. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Po sedmih etapah, v zadnji bo 10,1 kilometra dolg kronometer, bo znano, kdo bo osrednji junak dirke na italijanskih tleh. Pogačar na tej večdnevni preizkušnji v Italiji še ni vozil, za naslednjo leto pa ne izključuje nastopa na Giru. Zaveda se, da so ceste ožje kot v Združenih arabskih emiratih, zato bo iz tega vidika težje. Tudi konkurenca bo prava za nov preizkus moči. Simon Yates je že bil z njim bitko po UAE, ob njem bodo nastopili še Nairo Quintana (Arkea-Samsic), Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo), Jakob Fuglsang (Astana), Mikel Landa (Bahrain Victorius), Egan Bernal (Ineos Grenadiers), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Romain Bardet (Team DSM), Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), Wout van Aert (Jumbo-Visma) ...

Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar podaljšal zvestobo: V tej ekipi se počutim kot doma

"Kronometer na Touru se lahko pozabi, misliti je treba na druge"

Med tistimi osrednjimi zvezdniki ne bo Richarda Carapaza in Primoža Rogliča, s katerim je Pogačar bil bitko za skupno zmago na lanskem Touru. Uspeh na Touru mu je prinesel več sponzorskih obveznosti, prav tako medijskih, več pa je tudi pritiska nanj, saj je zdaj on tisti, ki ga bodo tekmeci napadali. A poudarja, da zaradi tega ne čuti dodatnega pritiska: "Ve se, da smo dobri. Pričakuje se več kot lani. Težko je doseči več, kot smo že. Glava je zbrana. Umirjen sem kot vsako leto. Vse dirke, na katere se pripravljam, poskušam odvoziti po svojih najboljših močeh. Če je poraz, se ne obremenjujem preveč."

Tadej Pogačar lev | Foto: A.S.O./Pauline Ballet Foto: A.S.O./Pauline Ballet

V javnosti so se pojavile govorice, da so se pri Rogličevi ekipi podrobno dotaknili njegove vožnje na kronometru, ki mu je prinesla zmago na Dirki po Franciji, in jo analizirali: "Verjetno jih pri Jumbo-Vismi malce skrbi tisti zadnji kronometer. Mislim, da je to že zgodovina, osredotočamo se na naslednje kronometre in dirke, ki so povsem drugačni od takratnega. Lahko rečem, da se ga pozabi, misliti je treba na druge."

Kot Roglič bi rad osvojil klasiko

Pri UAE Emirates verjamejo v slovenskega čudežnega dečka, da se bodo z njim še velikokrat veselili v prihodnosti. Tudi na največjih dirkah. Zato so z njim podpisali pogodbo vse do leta 2026. Takšna dolžina je novost v kolesarstvu, zlasti pri zvezdnikih njegovega kova: "Zame je dobro, tudi za ekipo. Dobro se počutim tu. Zaupam ekipi, ona meni. Zame je bolj udobno, če imam več prostora med leti. Da ni hitenja."

Krstno je nastopil na Strade Bianche in bil sedmi. | Foto: Guliverimage/Getty Images Krstno je nastopil na Strade Bianche in bil sedmi. Foto: Guliverimage/Getty Images

Čeprav sta osrednja cilja sezone Tour de France in jasno olimpijske igre, bi se rad veselil tudi na kateri od pomembnih pomladanskih dirk. In na kateri bi najraje zmagal? "Zagotovo bi med enodnevnimi dirkami rad osvojil Liege–Bastogne–Liege, ker je spomenik in ena od najlepših dirk," je Pogačar izrazil željo, da bi rad osvojil belgijsko klasiko, ki je lani pripadla Rogliču, sam pa jo je končal na tretjem mestu.

Tadej Pogačar - ZAE 2021
Sportal Pogačar že na prvi dirki sezone do zmage: Upravičili smo vlogo favorita
Ne spreglejte