Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 9. 2024,
18.15

Osveženo pred

25 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

Natisni članek

Gal Glivar Žak Eržen Špela Colnar Nika Bobnar cestno kolesarstvo evropsko prvenstvo

Petek, 13. 9. 2024, 18.15

25 minut

Limburg, EP, cestna dirka, mlajše članice in mlajši člani

Nika Bobnar navdušila s sedmim mestom, Gal Glivar 29.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,32
Nika Bobnar Špela Colnar EP 2024 | Slovenska kolesarka Nika Bobnar (z belo čelado) je na evropskem prvenstvu navdušila s sedmim mestom na dirki mlajših članic.  | Foto Kolesarska zveza Slovenije

Slovenska kolesarka Nika Bobnar (z belo čelado) je na evropskem prvenstvu navdušila s sedmim mestom na dirki mlajših članic.

Foto: Kolesarska zveza Slovenije

Na evropskem prvenstvu v cestnem kolesarstvu v belgijskem Limburgu so na sporedu cestne preizkušnje. Na dirki mlajšim članic sta se dobro znašli obe slovenski kolesarki. Nika Bobnar je v zaključnem sprintu osvojila sedmo mesto, Špela Colnar pa je kljub težavam s kolesom v cilj pripeljala v prvi skupini in osvojila 33. mesto. Med mlajšimi članov pa je bil od slovenskih kolesarjev najvišje Gal Glivar, ki je zasedel 29. mesto.

Tadej Pogačar
Sportal V živo: Pogačar se na polovici dirke še ni pokazal, ubežniki z močnim tempom

Nika Bobnar Špela Colnar EP 2024 | Foto: Kolesarska zveza Slovenije Foto: Kolesarska zveza Slovenije Start 101 kilometer dolge dirke je bil v Huesden-Zolderju, po 27 kilometrih linijske vožnje pa je sledilo pet slabih 15 kilometrov dolgih krogov v Hasseltu. Ob prvem prečkanju ciljne črta sta bili v ospredju s tremi minutami prednosti Čehinja Nela Slanikova in Danka Mikka Holm, medtem ko so tempo glavnine narekovale Nizozemke in Belgijke.

Slovenska kolesarka Špela Colnar je imela težave z zadnjim menjalnikom in je kolo menjala kar trikrat, a se ji je vsakokrat uspelo vrniti v skupino, so sporočili iz Kolesarske zveze Slovenije. Nika Bobnar se je medtem dobro vozila v ospredju in tudi v zadnjih petih kilometrih vztrajala v ospredju dogajanja, tik za nizozemskim vlakom. V zadnjih treh kilometrih se je glavnina trgala, Nika pa je s svojim odličnim občutkom še vedno ostajala v ospredju.

Še 150 metrov do cilja je bila odlično postavljena tik za zmagovalko, Nizozemko Sofie van Rooijen. "V zaključku sprinta se je odločila za levo stran, kjer ji je hitrost nekoliko padla, tako da so jo po desni prehitele kolesarke, ki so začele sprint iz zavetrja nekoliko pozneje," je Martin Krašek, ki je mlajši članici na prvenstvu vodil skozi dirko, opisal zaključek tekme.

Za 21-letno kolesarko Bobnar, ki letos že vso sezono odlično dirka za ekipo World Cycling Center s sedežem v švicarskem Aiglu in se je na pomembnih mednarodnih dirkah že večkrat uvrstila v deseterico, je po 16. mestu v vožnji na čas sedmo mesto na evropskem prvenstvu odličen rezultat.

Izkazala se je tudi Špela Colnar, ki šele drugo leto nastopa v konkurenci mlajših mladink. Članica slovensko-italijanske ekipe BTC City Ljubljana Zhiraf Ambedo se je izkazala z vztrajnostjo, saj je kljub tehničnim težavam vztrajala v glavnini. Na svojem drugem evropskem prvenstvu med mlajšimi članicami je s 33. mestom v času zmagovalke bistveno izboljšala lansko uvrstitev, ko je bila na cestni dirki 89.

Žak Eržen | Foto: UEC Žak Eržen Foto: UEC Na dirki mlajšim članov je bil od slovenskih kolesarjev najvišje Gal Glivar, ki je zasedel 29. mesto. Poleg Glivarja so na 162 kilometrov dolgi progi nastopili še štirje Slovenci. Anže Ravbar in Žak Eržen nista ponovila vrhunskih dosežkov z lanskega evropskega mladinskega prvenstva - bila sta 64. oz. 59, Aljaž Turk je bil 78., Jaka Marolt pa 101.  Zmagal je Nizozemec Huub Artz. Srebrno medaljo je osvojil Nemec Niklas Behrens, bronasto pa Francoz Leandre Lozouet.

EP kolesarstvo mešani kronometer Italija
Sportal Evropski prvaki v ekipnem kronometru Italijani in Nizozemci
Ne spreglejte