Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 5. 2016,
20.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Giro dItalia Primož Roglič Primož Roglič

Nedelja, 15. 5. 2016, 20.53

6 let, 6 mesecev

Novi slovenski junak Gira: nepopisan list papirja, ki se še dolgo ne bo iztrošil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
Primož Roglič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Primož Roglič, ki v letošnji sezoni zastopa barve WorldTour ekipe LottoNL-Jumbo, je z današnjo zmago v kronometru na Dirki po Italiji, ki je šele njegova prva tritedenska etapna dirka, na noge spravil slovenske ljubitelje kolesarstva. Tudi njegovega nekdanjega trenerja Boštjana Mervarja, pri katerem se je kalil v kolesarskem klubu Adria Mobil.

26-letnemu Primožu Rogliču, slovenskemu kolesarju, ki nastopa v dresu nizozemske ekipe LottoNL-Jumbo, se je na današnji, 40,5-kilometrski vožnji na čas na pobočju toskanskih vinogradov, vse poklopilo. Prikolesaril je do svoje prve etapne zmage na tritedenski etapni dirki. To je šele tretja slovenska zmaga v 99-letni zgodovini Gira in prva v kronometru.

Prvi Grand Tour in že dvakrat na stopničkah

Če je na prologu letošnjega Gira morda na skrivaj obžaloval 0,022 sekunde, zaradi katere mu je Nizozemec Tom Dumoulin pred nosom speljal zmago na uvodnem kronometru, danes na 9. etapi ni bilo razloga za grenak priokus. Roglič je prikolesaril do etapne zmage in to kljub temu, da je šele prvič v življenju vozil kronometer, ki je daljši od 18 kilometrov.

26-letnik iz Kisovca v Zasavju bo z rožnato zmago v žepu lahko še bolj sproščeno užival v jutrišnjem prostem dnevu, ko bo kolesarska karavana po dnevih naporov končno spet nekoliko izpregla.

Nekdanji trener je bil prepričan v zmago

Kronometer je spremljal tudi Rogličev nekdanji trener Boštjan Mervar iz kolesarskega kluba Adria Mobil, ki ga je Rogla, kot ga kličejo v svetu kolesarstva, tak pa je tudi njegov vzdevek na Twitterju, zamenjal za ekipo svetovne serije LottoNL-Jumbo.

"Dirko sem začel spremljati nekje na sredini in ko sem videl, kakšni asi so zaostali za Primožem,  – od Matthiasa Brändla do Fabiana Cancellare, ki sta v kronometru 'klasa' – sem mu napovedal zmago. Edino Dumoulin bi ga lahko premagal, no, pa ga tokrat ni, tudi po zaslugi slabših vremenskih razmer," je razmišljal Mervar.

Svojega nekdanjega varovanca spremlja tudi sicer. Tako njegove dobre poteze, kot tudi spodrsljaje. Nazadnje se je nanj jezil na dirki Po Kataloniji, ko je, kot pravi Mervar, po neumnosti iz rok izpustil zmago, a to pripisuje njegovi neizkušenosti. "Ni mu za zamerit, še vedno se uči."

Trener Boštjan Mervar je čutil, da bo njegov nekdanji varovalec Roglič danes zmagal. | Foto: Vid Ponikvar Trener Boštjan Mervar je čutil, da bo njegov nekdanji varovalec Roglič danes zmagal. Foto: Vid Ponikvar

Želel si je na lansko državno prvenstvo v kronometru

Roglič je bil že prej dober kronometrist, a za treniranje vožnje na čas je novomeški ekipi vedno zmanjkovalo časa in opreme, je povedal  Mervar.

Primož je na primer kolo za kronometer dobil šele mesec dni pred lansko dirko Po Sloveniji, na kateri je na koncu zmagal, pa tudi v kronometru se je izkazal s 16. mestom.

Želel se je dokazati tudi na državnem prvenstvu v kronometru (ta je na sporedu v sklopu Maratona Franja), a so s klubom ravno tisti čas odpotovali na dirko na Poljsko, zato je ta priložnost splavala po vodi, se je spomnil trener Adrie Mobil.

Roglič je že na kronometru dirke Po Sloveniji kazal, da mu je vožnja na čas domača.  | Foto: Vid Ponikvar Roglič je že na kronometru dirke Po Sloveniji kazal, da mu je vožnja na čas domača. Foto: Vid Ponikvar

Tekmovalec z "jajci"

Nekdanji trener Rogliča opisuje kot kolesarja, ki ne pozna strahu, ki ima, povedano po domače, jajca.

"Zame je on fenomen. Morda je razlog za njegov uspeh tudi to, da je s kolesarstvom v pravem pomenu besede začel dokaj pozno, pri 22 letih, kar pomeni, da ni tako iztrošen, kot so pri teh letih nekateri drugi kolesarji, ki so dirkali že v mlajših kategorijah in ki imajo pri 26 letih za seboj že dolgo kolesarsko zgodovino. Mislim, da ima še veliko rezerve."

Navduševal je že kot smučarski skakalec. Okitil se je tudi z naslovom svetovnega mladinskega prvaka.  | Foto: Vid Ponikvar Navduševal je že kot smučarski skakalec. Okitil se je tudi z naslovom svetovnega mladinskega prvaka. Foto: Vid Ponikvar

Nekdanji smučarski skakalec

Kot je bilo že neštetokrat rečeno, Roglič izstopa tudi zato, ker je v svet kolesarstva zakorakal šele pred štirimi leti. Prej se je posvečal smučarskim skokom, bil je celo ekipni svetovni mladinski prvak v skokih. Kolesaril je zgolj rekreativno, a že takrat na zavidljivi ravni.

"Primož je kot rekreativni kolesar najprej zastopal klubske barve KK Rog, nato pa presenetil s testiranjem na Fakulteti za šport. Nanj nas je opozoril profesor Radoje Milič, češ, da ima fant neverjeten potencial. Na začetku smo bili sicer skeptični. Bil je nepopisan list papirja.

Dvomili smo, da bi pri teh letih lahko nadomestil obdobje, ki ga je preživel brez kolesa. To pomeni, da ni bil ne v kategoriji dečkov ne mladincev, niti v kategoriji do 23 let. Ko so se drugi učili, njega ni bilo," je opozoril. A je bil talent močnejši od hipotetičnih predpostavk.

Roglič se je štiri leta kalil v Adrii Mobil, tam na, recimo temu, zrela leta opravil malo šolo kolesarstva, ki jo večina opravi v otroštvu, in lani opozoril nase z zmago na dirki Po Sloveniji.

S tem je spodbudil zanimanje kolesarskih krogov in pozno poleti pristal na snubitev nizozemske ekipe LottoNL-Jumbo.   

Med skakalci ima še vedno veliko navijačev in občudovalcev. | Foto: Vid Ponikvar Med skakalci ima še vedno veliko navijačev in občudovalcev. Foto: Vid Ponikvar

Poklicni šaljivec

Znan je po svoji šaljivi naravi. Pozitiven pogled na stvari zna ohranjati tudi takrat, ko mu teče voda v grlo, se spominja Mervar. "Tudi, ko je pristal v bolnici - enkrat zaradi zloma očesnega dna, kar je izgledalo precej hudo, drugič zaradi izpaha rame - , je ostal dobre volje in je pokal vice. Nobena slaba stvar ga ne spravi s tira," pravi Mervar.

Bo Domen Novak stopil v slovenske kolesarske šprinterice Primoža Rogliča? | Foto: Vid Ponikvar Bo Domen Novak stopil v slovenske kolesarske šprinterice Primoža Rogliča? Foto: Vid Ponikvar

Kdo ga lahko nadomesti?

Mervar priznava, da so z odhodom Rogliča pri Adrii Mobil veliko izgubili, a imajo že od nekdaj politiko, da kolesarje vzgojijo, potem pa jih, če so ponudbe in če si želijo zapustiti domače gnezdo, spustijo v svet.

Kdo ga lahko nadomesti? Mislim, da je temu najbližje Domen Novak, je razkril Mervar. 21-letni Novak je bil lani na dirki Po Sloveniji izbran za najboljšega mladega kolesarja.

Ne spreglejte