SiolNET. Sportal Kolesarstvo
0,66

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Neobičajne nevarnosti za kolesarje: najprej napad srake, zdaj se ga je lotil še galeb

0,66

termometer

Potem ko so se kolesarji na zadnjih dveh izvedbah svetovnega prvenstva v Italiji in Belgiji soočali z nevšečnostmi, ki izvirajo iz epidemije novega koronavirusa, se v Avstraliji, kjer vse do nedelje potekajo boji za mavrično majico, spopadajo z bolj oprijemljivimi tegobami - napadi srak, ki so v tem obdobju leta, ko ščitijo svoje mladičke, še posebej agresivne.

Annemiek Van Vleuten Sportal Polom za favorite: padec superkolesarke razblinil sanje o mavrični majici

Pred dnevi je na napade srak opozoril že belgijski zvezdnik Remco Evenepoel, ki so ga ptiči prestrašili na enem od treningov za kronometer, pozneje so strah v kosti pognale tudi domačinki Grace Brown in Britanki Elynor Backstedt, ki sta bližnje srečanje z letečimi napadalci prav tako doživeli na kolesu, v ponedeljek pa se je povsem od blizu s srakami srečal tudi Nizozemec Bauke Mollema, ki mu je celo uspelo posneti ptičji napad.

Na kratkem posnetku, ki je nastal med treningom po cestah Wollongonga, je videti, kako vztrajno se sraka zaletava v zadnji del njegove čelade.

Tudi sicer je v tem delu Avstralije vse polno opozorilnih tabel, ki svarijo pred letečo nevarnostjo.

Srake so še posebej nevarne v tem obdobju leta (med avgustom in oktobrom), saj gre za obdobje, ko se ptice trudijo zaščiti jajca ali mladiče.

Mollema je očitno magnet za ptice. V cilju mešane ekipne štafete v kronometru ga je napadel še galeb:

Največjo grožnjo vidijo prav v kolesarjih in pešcih, ki se hitro premikajo po njihovem območju, pri varovanju svojih naslednikov pa se prav nič ne držijo nazaj. Na kolesarje in pešce se spravijo s kljunom ali kremplji in so pri napadih zelo vztrajne.

Posledice njihovih napadov so lahko celo usodne, če ne vsaj neprijetne. Leta 2019 je neki moški po napadu srak, ki so ga tako prestrašile, da je padel s kolesom, celo umrl.   

Na spletni strani Magpie Alert, kjer beležijo napade srak, poročajo, da se na leto zgodi približno 1.500 takšnih primerov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin