Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2022,
10.54

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

4

Natisni članek

SP v cestnem kolesarstvu 2022

Sreda, 21. 9. 2022, 10.54

1 leto, 7 mesecev

SP v cestnem kolesarstvu, mešana ekipna vožnja na čas

Polom za favorite: padec superkolesarke razblinil sanje o mavrični majici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

4

Annemiek Van Vleuten | Grd padec in poškodba superšampionke Annemiek van Vleuten je razblinil nizozemske sanje o naslovu svetovnih prvakov.  | Foto Guliverimage

Grd padec in poškodba superšampionke Annemiek van Vleuten je razblinil nizozemske sanje o naslovu svetovnih prvakov.

Foto: Guliverimage

Naslov svetovnih prvakov v mešanem ekipnem kronometru si je priborila reprezentanca Švice, sanje Nizozemcev, enih glavnih favoritov za naslov, pa je razblinil padec in poškodba Annemiek van Vleuten, še prej pa tehnične težave nizozemskega državnega prvaka v kronometru Baukeja Molleme.

Na svetovnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu se nadaljujejo presenečenja. Svetovni prvaki v mešani ekipni vožnji na čas so postali Švicarji, medtem ko je reprezentanca Nizozemske, sestavljena iz samih močnih imen (Daan Hoole, Bauke Mollema, Ellen van Dijk, Riejanne Markus, Mathieu van der Poel in Annemiek van Vleuten), doživela pravi polom in končala šele na petem mestu.

Mešana ekipna štafeta v vožnji na čas je sestavljena iz treh kolesarjev in treh kolesark. Najprej se na traso odpravijo moški, ki odpeljejo prvi krog, šele ko prečkajo ciljno črto, se po klančini spustijo ženske. Mešana štafeta je del svetovnih prvenstev šele do leta 2019, a je v Imoli v koronskem letu 2020 ni bilo na sporedu.

Težave za Nizozemce, svetovne prvake iz leta 2019, so se začele že v prvem delu dirke, ko je nastopila moška ekipa.

Najprej je Bauke Mollema, nizozemski državni prvak v vožnji na čas, zaradi težav s kolesom (snela se mu je veriga) na polovici proge izgubil precej časa, še huje pa je bilo v drugem delu, ko so se na cesto zapeljale ženske.

Annemiek Van Vleuten | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Annemiek Van Vleuten | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Olimpijska prvakinja v vožnji na čas in najbolj raznovrstna kolesarka na svetu Annemiek van Vleuten je takoj po spustu s startne klančine grdo padla in se poškodovala. Izkušena kolesarka je bila ob dogodku vidno šokirana in kar ni mogla verjeti, kaj se je zgodilo v delčku sekunde.

Kot je pozneje zapisala na družbenih omrežjih, so jo odpeljali v bolnišnico na nadaljnje preiskave in rentgensko slikanje. "Odrgnine imam po vsem telesu, še posebej pa me skrbi desni komolec/roka. Moje sprednje kolo je razneslo, kar je povzročilo padec," je zapisala na Twitterju.

Kot je popoldne sporočil selektor nizozemske ekipe Loes Gunnewijk, je Vleutnova utrpela manjši zlom v desnem komolcu. "Lahko kolesari, a vprašanje je, koliko bolečin bi ji to povzročilo. Odločitev bomo sprejeli v prihodnjih dneh. Še vedno upamo, da bo lahko nastopila (cestna dirka je v soboto, 24. septembra), a njen nastop mora biti upravičen," je sporočil selektor. Van Vleutnova je letos zmagala na večini najpomembnejših etapnih dirk. 

Po težavah Molleme sta Mathieu van der Poel in Daan Hoole sicer nadaljevala vožnjo, a za najboljšim časom švicarske moške trojke zaostala za kar 40 sekund. Zaostanek je v drugem delu, ko so tekmovale ženske, samo še naraščal.

Ellen van Dijk, ki je v nedeljo osvojila novi naslov svetovne prvakinje v vožnji na čas, in Riejanne Markus sta se po padcu svoje reprezentančne kolegice trudili do cilja, a sta ga dosegli 52 sekund počasneje kot zmagovalna švicarska ekipa, kar je zadostovalo zgolj za peto mesto.

Švicarji so novi svetovni prvaki v mešani ekipni vožnji na čas. Naslov svetovnih podprvakov so osvojili Italijani, tretji so bili Avstralci.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Švicarji so novi svetovni prvaki v mešani ekipni vožnji na čas. Naslov svetovnih podprvakov so osvojili Italijani, tretji so bili Avstralci. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Drugo mesto so osvojili Italijani (Elena Cecchini, Filipoo Ganna, Edoardo Affini, Vittoria Guazzini, Elisa Longo Borghini in Matteo Sobrero), ki so jih od mavrične majice ločile zgolj tri sekunde, tretje pa Avstralci (Sarah Roy, Georgia Baker, Luke Plapp, Alexandra Manly in Michael Matthews). 

Favorizirani Nemci, branilci naslova, so končali tik pod zmagovalnim odrom.

Slovenija v tej disciplini ni imela svojih predstavnikov.

Ne spreglejte