Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 8. 2014,
16.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Jani Brajkovič

Nedelja, 31. 8. 2014, 16.31

8 let

Nekdanji smučarski skakalec ugnal tekmece, Brajkovič po padcu na slikanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Primož Roglič (Adria Mobil), nekdanji smučarski skakalec, je zmagovalec 7. kolesarske dirke Hrvaška - Slovenija.

Po 177,8 kilometra in dolgem pobegu je na cilj v Novem mestu prišel nekaj sekund pred Avstrijcem Davidom Wöhrerjem, tretje mesto pa je zasedel Matej Marin. Glavnina je za najboljšimi zaostala več minut. Za Rogliča je to druga zmaga v sezoni, najboljši je bil že v etapi dirke po Azerbajdžanu.

Dirka je bila v znamenju dolgega pobega, ki se je začel kmalu po startu v Zagrebu in v katerem je na začetku sodelovalo sedem kolesarjev, od Slovencev sta bila v ubežni skupini Marin, član avstrijske ekipe Simplon Wels, ter Roglič, predstavnik domače ekipe Adria Mobil. Skupina je imela ob prvem prihodu v Novo mesto, približno 70 kilometrov pred ciljem, ko je bilo v njej šest kolesarjev, že skoraj osem minut prednosti, tako da so se na glavnem novomeškem trgu že pojavila vprašanja, ali je v štirih "balkanskih krogih" okoli dolenjske prestolnice celo sposobna priti pred glavnino.

Ko se je razlika ob tretjem prečkanju ciljne črte še povečala, je bilo jasno, da je zmagovalca treba iskati v njej. V predzadnjem krogu se je vodilna skupina razpolovila, toda za slovenske navijače je bilo pomembno, da sta v vodilni trojki ostala oba Slovenca, ob njima pa je bil še Wöhrer (Tirol). Roglič je v zadnjem krogu poskušal z napadom na vzponu na Petelinjek, Marin mu ni mogel slediti, Avstrijec pa se ni dal. A malo pozneje je moral tudi on priznati premoč mlademu Rogliču, ki se je tako veselil zmage.

Na vzponih dvignil ritem

"Tak razplet je vsekakor presenečenje, očitno glavnina ni bila zainteresirana za lovljenje, v ubežni skupini pa smo bili predstavniki sedmih ekip, tako da je bil uspešen pobeg boljša rešitev. Sam nisem hiter kolesar, zato sem na vzponih poskušal dvigniti ritem. S tem sem jih načel, na zadnjem vzponu pa jih tudi strl. V zadnjem kilometru pa sem imel občutek ponosa, ki ga je težko opisati. Na dirko nisem prišel z velikimi pričakovanji, predvsem sem si želel dober trening. A po spletu okoliščin sem se znašel v dobrem položaju in ga tudi izkoristil. Težko je primerjati zmage, a vseeno menim, da je bila tista v Azerbajdžanu bolj prestižna, je pa res, da si štejem v veliko čast, da sem zmago dosegel v mestu moje ekipe," je na cilju dejal Zasavec iz Kisovca.

Po dobrih dveh letih je na slovenskih cestah spet tekmoval Jani Brajkovič, a kolesarju Astane, ki je sicer nastopal v dresu slovenske reprezentance (v njej sta bila tudi Grega Bole in Blaž Jarc), tudi domače okolje ni prineslo sreče. V slogu vse sezone dirke ni končal, spet je bil zanj usoden padec, zaradi katerega je moral že v prvi polovici preizkušnje odstopiti.

Na startu dirke, ki je štela za evropski in avstrijski pokal, je bilo sicer 124 kolesarjev iz 19 ekip in 12 držav.

Ne spreglejte