Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
21. 5. 2019,
11.12

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,48

1

Natisni članek

Simon Yates Vincenzo Nibali Giro d'Italia Giro d'Italia Primož Roglič Primož Roglič

Torek, 21. 5. 2019, 11.12

4 leta, 11 mesecev

Razmišljanje favoritov pred nadaljevanjem Gira

Napad na Rogliča #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,48

1

Primož Roglič | Velika želja Primoža Rogliča sta rožnata majica in pokal, ki ga bodo podelili 2. junija v Veroni. | Foto Sportida

Velika želja Primoža Rogliča sta rožnata majica in pokal, ki ga bodo podelili 2. junija v Veroni.

Foto: Sportida

Dan premora je kolesarjem na Giru dobro del, kmalu pa bodo prišle na vrsto izjemno pomembne gorske etape, ki bodo zagotovo vplivale na razvrstitev pri vrhu. Primož Roglič je za zdaj na odlični poti, da kot prvi Slovenec osvoji tritedensko dirko. A do Verone je še dolga pot in tekmeci že imajo v mislih napade v goratih predelih Gira.

Upal je, da bo izgubil minuto, ampak je debele tri, tako da zdaj za Primožem Rogličem v skupnem seštevku Gira zaostaja že tri minute in 46 sekund. Takšna je bila zgodba Simona Yatesa (Mitchelton Scott) po nedeljskem kronometru v 9. etapi Dirke po Italiji. Britanec je bil pred začetkom Gira tako suveren, da je le sebe videl kot osrednjega favorita za skupno zmago.

Poglejte si, v kakšnem položaju so favoriti

Primož Roglič
Sportal Giro ima rožnato, Tour rumeno, slovenska pentlja pa zeleno #video

"Preveč sem garal, da bi se kar predal"

"Roglič je zelo, zelo prepričljiv. Ni videti, da bi se ustavljal. Vsi ga bomo morali napasti, zato pričakujemo agresivno dirko," pravi Simon Yates. | Foto: Sportida "Roglič je zelo, zelo prepričljiv. Ni videti, da bi se ustavljal. Vsi ga bomo morali napasti, zato pričakujemo agresivno dirko," pravi Simon Yates. Foto: Sportida A mu ne gre po načrtih. Če bo želel ogroziti Rogliča, mu ne preostane drugega kot napad na prihajajočih gorskih etapah. "Na klancu kronometra preprosto nisem imel več moči. Ni šlo za to, da bi se rezervoar izpraznil že prej, ampak pedala se niso hotela vrteti tako, kot sem si želel. Srčni utrip je zelo zrasel. Ne vem, kaj se je zgodilo. Zelo sem bil razočaran."

Kljub temu še ne meče puške v koruzo: "Preveč sem garal, da bi se kar predal. Vse bom dal od sebe. Če to ne bo zadostovalo, potem v redu. Veliko kilometrov je še pred nami, nisem pa le jaz v tem položaju, ampak tudi drugi favoriti. Roglič je zelo, zelo prepričljiv. Ni videti, da bi se ustavljal. Vsi ga bomo morali napasti, zato pričakujem agresivno dirko. Ne le v zaključkih etap, ampak takoj, ko se bomo spoprijeli z gorami."

Napadati bodo morali tudi preostali, ki jih zanima rožnata majica. Miguel Angel Lopez (Astana) in Mikel Landa (Movistar) zaostajata štiri minute in 29 sekund oziroma štiri minute in 52 sekund, najbližje pa mu je izkušeni Italijan Vincenzo Nibali (Bahrain Merida), ki je z minuto in 44 sekundami zaostanka najbližje slovenskemu kolesarju.

Bo Primož Roglič zmagal na letošnji Dirki po Italiji?

  • Da
    91,06 %
    4551 glasov
  • Ne
    8,94 %
    447 glasov
Oddanih 4998 glasov
Primož Roglič
Sportal Dodatne nevšečnosti za Primoža Rogliča #video

"Prehitro je, da bi govorili o najinem dvoboju"

"Veliko kilometrov je še do cilja in pred nami so še najpomembnejše gorske etape," poudarja izkušeni Nibali. | Foto: Sportida "Veliko kilometrov je še do cilja in pred nami so še najpomembnejše gorske etape," poudarja izkušeni Nibali. Foto: Sportida "Dobrodošlo je bilo, da sem v primerjavi z Yatesom pridobil. Roglič je specialist za kronometer, zato je bila izguba minute pričakovana," je dejal Nibali in dodal: "Kronometer je bil težak, ker je začelo deževati, ko sem se usedel na kolo, a takšne razmere so imeli tudi drugi. V prvem delu nisem tvegal. Skušal sem zadržati konstantno vožnjo. Ko se je trasa začela ob koncu dvigovati, sem začel pritiskati."

Čeprav od favoritov najbolj diha za ovratnik Rogliču, pa sam poudarja, da nista le onadva v igri za laskavo lovoriko. "Prehitro je, da bi govorili o najinem dvoboju. Še vedno je veliko kolesarjev v igri. Vsi bodo položili svoje karte," poudarja Nibali, ki iz izkušenj dobro ve, kaj vse nepredvidljivega se lahko še zgodi na dirki. Vendarle je do konca še dvanajst etap.

"Veliko kilometrov je še do cilja in pred nami so še najpomembnejše gorske etape. V igri za zmago še vedno vidim Lando, Yatesa in Lopeza. Sicer so izgubili malce več časa, vendar bodo zagotovo napadali, kar bi lahko dirko naredilo zanimivejšo," poudarja dvakratni zmagovalec Gira.

Primož Roglič
Sportal Rogličevi šefi verjetno pred najtežjo preizkušnjo glede Primoža

Roglič vseskozi izpostavlja Verono

Primož Roglič je odločen, da bo letos Giro pripadel njemu. | Foto: Giro/LaPresse Primož Roglič je odločen, da bo letos Giro pripadel njemu. Foto: Giro/LaPresse Da še zdaleč ni vsega konec in da večina dela šele prihaja, se zaveda tudi slovenski kolesarski šampion. Po vsaki etapi zbrani sedmi sili namenja vedno iste besede, saj se zaveda, kako dolga je še cesta do cilja: "Kot smo že videli, se lahko zgodi veliko stvari. Konca ne bo, dokler ne bomo prišli vsi na cilj v Veroni. Dokler so kolesarji v igri za zmago, se lahko vse zgodi. Moja naloga je, da nadzorujem stvari, ki jih lahko."

Eden od favoritov Gira Tom Dumoulin (Team Sunweb), ki je Giro že osvojil in bil med glavnimi kandidati za zmago tudi letos, je zaradi poškodbe kolena že odstopil. Jasno je, da bodo etape iz dneva v dan postajale bolj razburljive. Prva prava gorska bo v petek, ko lahko že pričakujemo prve resne napade tistih, ki gledajo Rogliču v hrbet. Pravega časa za oddih pa član Jumbo-Visme ne bo imel, saj bo že v soboto sledila nova, v ponedeljek pa še ena izjemno zahtevna gorska etapa.

Primož Roglič
Sportal Roglič Belgijca razočaral, a je imel ta prav, da bo Primož tekmeca "ubil"
Primož Roglič
Sportal Izjemni Primož Roglič v težkih razmerah pometel s konkurenco! #video
Ne spreglejte