Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 8. 2023,
18.30

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

Natisni članek

kolesarstvo Joao Almeida Dirka po Poljski Bahrain Victorious Matej Mohorič Matej Mohorič

Petek, 4. 8. 2023, 18.30

8 mesecev, 3 tedne

Dirka po Poljski, zadnja etapa

Mohorič osvojil Poljsko, nagrado 25 tisoč evrov bo daroval žrtvam poplav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08
dirka po Poljski Matej Mohorič | Matej Mohorič bo nagrado z Dirke po Poljski daroval prizadetim v poplavah. | Foto Guliverimage

Matej Mohorič bo nagrado z Dirke po Poljski daroval prizadetim v poplavah.

Foto: Guliverimage

Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je zmagovalec 80. Dirke po Poljski. V zadnji etapi od Zabrz do Krakova (166,6 km) je zadržal prednost pred prvim zasledovalcem, Portugalcem Joaom Almeido. V skupni razvrstitvi je slavil z vsega sekundo prednosti. Celotno denarno nagrado (24.495 evrov) bo daroval za pomoč prizadetim v poplavah.

Celotna denarna nagrada za prizadete v poplavah
Mohorič bo prizadetim v poplavah namenil celotno denarno nagrado, ki jo je dobil za zmago na Poljskem. Ta znaša 24.495 evrov. "Takoj ko se vrnem v Slovenijo, bom daroval celotno denarno nagrado z dirke in pomagal finančno, kolikor lahko," je dejal. "Sam se ne morem boriti s poplavami ali neposredno pomagati gasilcem, ker tega ne znam, ampak moje misli so z vsemi, ki trpijo v teh trenutkih."

Z vsega sekundo prednosti osvojil poljsko pentljo

Za 28-letnega Mateja Mohoriča je to četrta zmaga na večdnevnih dirkah. Leta 2018 je bil najboljši po Beneluksu in Nemčiji, lani pa po Hrvaški, ko je ugnal Danca Jonasa Vingegaarda. Takrat je v zadnji etapi zaradi bonifikacijskih sekund na cilju prav tako za eno sekundo ugnal zdaj dvakratnega zmagovalca Toura.

Mohorič je tako v Krakovu zabeležil 21. zmago v karieri ter se Almeidi (UAE Team Emirates) oddolžil za leto 2021. Takrat je imel na poljski pentlji tretjeuvrščeni z letošnjega Gira na koncu 20 sekund naskoka, potem ko je večji del prednosti nabral v vožnji na čas. Tokrat je slovenski as v četrtkovi etapi prav v kronometru za las zadržal prednost pred Portugalcem, natančneje za 74 stotink sekunde, ter s tem tlakoval pot do prestižne zmage na dirki svetovne serije.

Matej Mohorič | Foto: Guliverimage Matej Mohorič Foto: Guliverimage Slovenski kolesar je 80. izdajo Dirke po Poljski sklenil z eno etapno zmago, dvema drugima mestoma ter 11. mestom v vožnji na čas. Almeido je prehitel za sekundo, potem ko je Portugalca ugnal še na enem od vmesnih šprintov. Tretje mesto je zasedel Poljak Michal Kwiatkowski z zaostankom 17 sekund.

Zadnja etapa je sicer pripadla Timu Merlieru (Soudal-Quick Step), ki je imel v šprintu več moči od Nizozemca Arvida de Kleijna (Tudor) in Kolumbijca Fernanda Gavirie (Movistar). Mohorič je etapo varno končal v času glavnine na 29. mestu. Dve mesti za njim se je zvrstil še drugi Slovenec Matevž Govekar, sicer Mohoričev moštveni kolega.

Mohorič je zadnji dan poljske pentlje začel z istim časom kot drugouvrščeni Almeida. Zato je bilo pričakovati spopad obeh tekmovalcev na vmesnem sprintu z bonifikacijskimi sekundami. V glavnini je ekipa UAE Team Emirates od začetka etape nadzorovala položaj in preprečevala napade ubežnikov. Po 66 kilometrih je bil na vrsti odločilni šprint, ki ga je dobil Mohorič pred Almeido in prednost v generalni razvrstitvi povišal na sekundo. Slovenski as je tako uresničil besede po četrtkovi etapi in ves čas kot senca sledil Portugalcu ter ga kot boljši v sprintih tudi pričakovano ugnal.

Osemindvajsetletnik iz Podblice pri Kranju bo izpustil prihajajoče svetovno prvenstvo, naslednjič pa bo na cestah po Nizozemski in Belgiji na tako imenovani dirki Renewi Tour 23. avgusta.

"S srcem sem bil pri vseh Slovencih"

Matej Mohorič | Foto: Guliverimage Matej Mohorič Foto: Guliverimage "Po jutranji novici in vsem, kar se je zgodilo ponoči, mi ni bilo lahko iti na štart dirke. S srcem sem bil pri vseh Slovencih, ki so izgubili svoje domove in imajo veliko materialno škodo. Slišal sem tudi, da so bile smrtne žrtve. Super, da se čim prej vrnem domov, da bom lahko pomagal po svojih najboljših močeh, tudi finančno, drugače pač ne znam," je dejal Mohorič.

"To me je še dodatno spodbudilo, da dam vse od sebe, ekipa je naredila odlično delo. Uspelo mi je osvojiti to dirko, kar je eden največjih uspehov naše ekipe − osvojiti skupni seštevek na dirki svetovne serije. Zelo sem vesel. Ampak še enkrat, s srcem sem pri vseh, ki so zdaj v stiski. Dajmo, Slovenci, še enkrat več dokažimo, da smo srčen narod in da držimo skupaj."

Dirka po Poljski, končni vrstni red:

1. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)

2. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)  +0:01
3. Michal Kwiatkowski (Pol/Ineos Grenadiers) +0:17
4. Ilan Van Wilder (Bel/Soudal-Quick Step) +0:22
5. Mattia Cattaneo (Ita/Soudal-Quick-Step) +0:41
6. Brandon McNulty (ZDA/UAE Team Emirates) +0:42
7. Eddie Dunbar (Irs/Jayco-AlUla) +0:55
8. Rafal Majka (Pol/UAE Team Emirates) +0:58
9. Samuele Battistella (Ita/Astana Qazaqstan) +1:00
10. Oscar Onley (VBr/DSM-firmenich) +1:07
...
98. Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious) +33:05
Matej Mohorič
Sportal Neverjetna drama na Poljskem in nov izjemen dosežek Mohoriča
Ne spreglejte