Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 8. 2023,
16.51

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

Natisni članek

Dirka po Poljski Matej Mohorič Matej Mohorič

Četrtek, 3. 8. 2023, 16.51

8 mesecev, 3 tedne

DIRKA PO POLJSKI, 6. ETAPA, KRONOMETER

Neverjetna drama na Poljskem in nov izjemen dosežek Mohoriča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49
Matej Mohorič | Matej Mohorič je na kronometru ubranil rumeno majico. | Foto Guliverimage

Matej Mohorič je na kronometru ubranil rumeno majico.

Foto: Guliverimage

Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je po pravi drami tudi po kronometru ostal v vodstvu Dirke po Poljski. Slovenski kolesar je na 16,6 kilometra dolgi vožnji na čas osvojil enajsto mesto, za drugim Joaom Almeido (UAE Emirates) je zaostal 12 sekund, kolikor je znašala tudi njuna razlika v skupnem seštevku pred kronometrom, na koncu pa je bil zaradi 74 stotink sekunde srečnejši Mohorič. V kronometru je bil sicer najhitrejši Italijan Mattia Cattaneo (Soudal Quick-Step), za katerim je Mohorič zaostal 25 sekund.

Matej Mohorič je na Dirki po Poljski dan pred zadnjo etapo v odličnem položaju. Tudi po današnjem kronometru je ostal v skupnem vodstvu in je tako na pragu velikega uspeha, bo pa petkova sprinterska etapa zagotovo poskrbela za nekaj nove drame. Mohorič je današnjo preizkušnjo na čas začel z 12 sekundami prednosti pred prvim tekmecem v skupnem seštevku Joaom Almeido (UAE Emirates).

28-letni slovenski kolesarski as je v pretežno ravninskem kronometru odlično odpeljal predvsem drugi del trase, saj je na prvem vmesnem času za Almeido že zaostajal 13 sekund in virutalno že izgubil rumeno majico, a je nato pospešil in v izjemnem zaključku, kjer je napadal na vso moč, na koncu osvojil enajsto mesto in za točno 12 sekund zaostal za Almeido, ki je bil v kronometru drugi. Za 13 sekund je Portugalec zaostal le za zmagovalcem Mattio Cattanoom (Soudal Quick-Step). Tretji čas je z zaostankom 14 sekund zabeležil Britanec Geraint Thomas.

Po koncu etape kar nekaj časa ni bilo znanih uradnih rezultatov, ob tem pa se je glasno ugibalo tudi kdo bo po šesti etapi nosil rumeno majico vodilnega. Na koncu so organizatorji Almeidi pripisali uradni čas 19:23,74, Mohoriču pa 19:35,00, kar je pomenilo, da je rumena majica ostala na plečih Slovenca. Slovenec je tako še naprej v prednosti zaradi manjšega ostanka sekunde po zaokrožitvi kronometrskega časa. V generalni razvrstitvi je na tretjem mestu ostal domačin Oskar Kwiatkowski, nekdanji svetovni prvak. Pri Bahrain Victorious so vožnjo Mohoriča označili kot njegov najboljši kronometer v življenju.

Mohorič optimističen, Almeida ne

Ker bo zadnja etapa, ki se bo končala v Krakovu, povsem ravninska in naj bi jo po napovedih odločil skupinski sprint, ima slovenski as velike možnosti, da postane skupni zmagovalec, čeprav bo Almeida s svojo ekipo UAE Emirates najbrž poskusil še s kakšnim napadom, saj se bodo na letečem cilju in v zaključnem sprintu v Krakovu delile tudi bonus sekunde.

Joao Almeida | Foto: Ana Kovač Joao Almeida Foto: Ana Kovač

"Verjamem v to, da lahko tudi v zadnji etapi ubranim vodstvo. Če bo Almeida napadal bonus sekunde, jih bom tudi jaz. Mislim, da sem v sprintih za bonifikacije lahko hitrejši, a če bodo napadali, bom z veseljem tekmoval. Boril se bom do ciljne črte," je po koncu dejal Mohorič. "Če sem iskren, sem potihoma pričakoval, da mi bo uspelo ubraniti rumeno majico, a tega nisem želel govoriti na glas, da ne bi izpadel preveč arogantno. Vem in zavedam se, da sem trenutno res odlično pripravljen. Sposoben sem odpeljati dober kronometer, a v zadnjem času ga res nisem veliko treniral. A če imaš dobre noge, potem je mogoče vse," je besede Mohoriča po koncu preizkušnje na čas povzel Wielerflits.

Manj optimističen je bil po koncu Almeida. "Prvič se mi je zgodilo, da so odločile stotinke. Boril se bom do konca, a močno dvomim, da se nam bo na koncu izšlo," je dejal Portugalec, ki ga v kratkem čaka tudi nastop na svetovnem prvenstvu, nato pa bo kot glavno orožje UAE Emirates nastopil še na Vuelti. Tudi zaradi tega je Mohorič po koncu današnje etape dejal, da ne ve, ali bo Almeida tudi zaradi tega tvegal vse do zadnjega, a je Almeida hitro razrešil vse dvome. "Želim si zmagati, trenutno se ne oziram na to, kaj sledi. Na petkovi etapi bo leteči cilj šele po 80 kilometrih vožnje, kar je daleč. Zame bo to skoraj misija nemogoče," je še dejal portugalski kolesar.

Dirka po Poljski, kronometer:

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Matej Mohorič dirka po Poljski
Sportal Mohorič še naprej niza izjemne dosežke
Matej Mohorič
Sportal Mohorič še naprej v rumenem
Ne spreglejte