Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 8. 2023,
17.30

Osveženo pred

8 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

Natisni članek

Matevž Govekar Bahrain Victorious Matej Mohorič Matej Mohorič Dirka po Poljski

Sreda, 2. 8. 2023, 17.30

8 mesecev, 4 tedne

Dirka po Poljski, 5. etapa

Mohorič še naprej niza izjemne dosežke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30
Matej Mohorič dirka po Poljski | Matej Mohorič | Foto Guliverimage

Matej Mohorič

Foto: Guliverimage

Nizozemec Marijn van den Berg je zmagovalec pete etape dirke po Poljski. Po skoraj 200 kilometrih dirkanja je v ciljnem šprintu nekoliko navkreber ugnal Mateja Mohoriča in tretjeuvrščenega Portugalca Joaa Almeido. Mohorič je še nekoliko povišal vodstvo v skupnem seštevku.

Matej Mohorič
Sportal Mohorič še naprej v rumenem

Osemindvajsetletni Matej Mohorič (Bahrain Victorious) ima v boju za rumeno majico vodilnega zdaj 12 sekund naskoka pred Joaom Almeido (UAE Team Emirates), medtem ko tretjeuvrščeni Poljak Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers) zaostaja za 18 sekund.

Pet ubežnikov si je v razgibani etapi privozilo največ pet minut naskoka, a so jih najboljše ekipe ves čas nadzorovale. Razredčena glavnina z okoli 50 kolesarji je v Bielsko-Bialo pripeljala z vsega 30 sekundami zaostanka, nato hitro ujela zadnjega izmed ubežnikov ter v razgibanih treh krogih odločila o zmagovalcu etape.

Zaključek je zaznamoval padec, ki je odnesel kar nekaj kolesarjev, ki so se borili za visoko uvrstitev v skupnem seštevku. Največ moči v šprintu nekoliko navkreber je imel v torek drugouvrščeni Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost). Za 24-letnega Nizozemca je to tretja zmaga v karieri in prva v svetovni seriji.

Matej Mohorič | Foto: Guliverimage Matej Mohorič Foto: Guliverimage Še drugič na letošnji poljski pentlji je drugo mesto v etapi osvojil Mohorič. To mu je uspelo že v tretji etapi. V drugi je slavil in takrat tudi oblekel majico vodilnega. Mohorič je bil v etapi s ciljem v Bielsko-Biali drugi že pred dvema letoma, ko je moral priznati premoč zdaj moštvenemu kolegu, Nemcu Nikiasu Arndtu.

"Pravzaprav nismo želeli šprintati, želeli smo se ustaviti. Toda ko smo šli zadnjič čez vzpon v krožnem delu steze, se je dirka nadaljevala, zato sem skušal pridobiti bonifikacijske sekunde. Kar se je zgodilo z motorjem, nas je šokiralo. Ustaviti smo se želeli, moje srce se je pogreznilo, sploh nisem mislil na sprint, le na ljudi, ki so bili vpleteni v nesrečo. Upam, da je z njimi vse v redu," je po etapi povedal Mohorič.

Drugega slovenskega kolesarja na dirki Matevža Govekarja (Bahrain Victorious) na sredini peti etapi ni bilo v ospredju, potem ko je opravljal delo za kapetana Mohoriča. Etapo je končal na 89. mestu z zaostankom 5:46 minute.

V četrtek bo na sporedu vožnja na čas v Katovicah (16,6 km). Gre za malenkost razgibano traso, ki bo bržčas že odločila skupnega zmagovalca. V petek bo namreč na vrsti le še ravninska zadnja etapa od mesta Zabrze do Krakova (166,6 km).

"Vožnjo na čas bom začel kot vodilni, zato bom dal vse od sebe. Ni se ravno velikokrat zgodilo, da bi šel na polno v boju z uro. Upam, da bom jutri odpeljal življenjski kronometer. Vem, da sta Almeida in Kwiatkowski favorizirana, ampak imam dobre noge, zato nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi," je dodal 28-letnik iz Podblice.

Matej Mohorič
Sportal Mohorič za las ostal brez nove zmage, a ostaja v rumenem
Ne spreglejte