Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 6. 2022,
16.40

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93

1

Natisni članek

Alexis Vuillermoz Wout van Aert Kriterij po Dofineji Primož Roglič Primož Roglič

Ponedeljek, 6. 6. 2022, 16.40

1 leto, 10 mesecev

KRITERIJ PO DOFINEJI, 2. ETAPA, Saint-Péray-Brives-Charensac, 170 KM

Lov Jumbo Visme neuspešen, na vrsti je Roglič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93

1

Kriterij po Dofineji Alexis Vuillermoz | Alexis Vuillermoz je zmagal prvič po treh letih. | Foto Guliver Image

Alexis Vuillermoz je zmagal prvič po treh letih.

Foto: Guliver Image

Po zmagoslavju Wouta van Aerta v ciljnem šprintu prve etape Kriterija po Dofineji je bila Jumbo-Visma na drugi etapi najbolj aktivna v zadnjih kilometrih, ko je glavnina lovila pet ubežnikov. A ji ni uspelo. Zmagal je Alexis Vuillermoz, Wout Van Aert pa je na šestem mestu zaostal pet sekund. Primož Roglič je bil z istim časom 34. Slovenski superzvezdnik, ki je osrednji favorit za končno zmago, bo v torek na vrsti, da pokaže močne noge, saj se bo etapa končala v klanec.

Primož Roglič
Sportal Veselje pri Rogličevih

Manjša skupina za končno zmago nenevarnih kolesarjev je na drugi etapi pobegnila glavnini in si nabrala prednost štirih minut in pol. V ozadju pa je predvsem ekipa Jumbo-Visma, zbrana okoli Belgijca Wouta Van Aerta in Primoža Rogliča, narekovala ritem in lovila pet ubežnikov. Vseeno pa so ti po zadnjem krajšem vzponu na spustu zadržali dovolj naskoka, da so med seboj obračunali za etapno zmago. Najmočnejši je bil po dolgem šprintu Alexis Vuillermoz (TotalEnergies) in zabeležil deveto zmago v karieri.

Primož Roglič | Foto: Aurelien Vialatte/A.S.O. Primož Roglič Foto: Aurelien Vialatte/A.S.O. Ubežniki so obdržali samo pet sekund naskoka pred glavnino, ki jo je skozi cilj kot šesti popeljal zmagovalec nedeljske prve etape Van Aert. Roglič je bil v etapi 34. in končal v času glavnine. V skupnem seštevku ima na 31. mestu 15 sekund zaostanka za vodilnim, a etape za Kisovčana še prihajajo. Nov vodilni na dirki Vuillermoz ima pet sekund prednosti pred Van Aertom.

"To je neverjetno. Šlo je za zelo zapleten zaključek, zato si moral prihraniti dovolj energije. Bil sem samozavesten, četudi je bilo v skupini precej hitrih kolesarjev. V takšnem položaju sem bil že večkrat, vedel sem, da moram izkoristiti priložnost," je po etapi dejal izkušeni Vuillermoz. "Trasa je bila zelo zahtevna, razgibana. V skupini ni bilo nobenega taktiziranja. Do samega konca smo zelo dobro sodelovali. V sprintu sem moral le čakati na pravi trenutek, da ne bi začel prehitro in se iztrošil. Na srečo mi je uspelo zadržati tekmece za sabo."

Glavni favorit za končno zmago na Kriteriju po Dofineji, slovenski kolesarski zvezdnik Roglič, bo svojo moč pokazoval v tretji etapi, ki se bo končala z vzponom na Chastreix-Sancy. Ta bo dolg 6,2 km s povprečnim naklonom 5,6 %. Dominantnost bi moral nato pokazati tudi v sredo, ko bo na sporedu njegova disciplina, posamični kronometer v dolžini 31,9 kilometra.

Kriterij po Dofineji, 2. etapa, Saint-Péray-Brives-Charensac, 170 km

1. Alexis Vuillermoz (TotalEnergies)
2. Anders Skaarseth (Uno-X Pro Cycling Team)
3. Olivier Le Gac (Groupama-FDJ)
4. Kevin Vermaerke (Team DSM)
5. Anthony Delapalce (Team Arkea Samsic) vsi isti čas
6. Wout Van Aert (Jumbo-Visma) +5
...
34. Primož Roglič (Jumbo Visma) vsi isti čas

Cilj
- Prva zmaga po marcu 2019 za Alexisa Vuillermoza. Oblekel je tudi majico vodilnega na dirki. Ubežnikom je uspelo, a na koncu le 5 sekund pred glavnino. Prvi od slednjih je bil današnji nosilec majice vodilnega na dirki Wout van Aert.

1,5 km do cilja - Še 22 sekund prednosti za ubežnike. Vse bolj se zdi, da bo zmagal eden od njih.

4 km do cilja - Peterica ubežnikov ne popušča. 33 sekund pred glavnino. Na čelu le te je Jumbo Visma, tudi Roglič, a nimajo več takega tempa kot pred zadnjim vzponom.

7 km do cilja - Vuillermoz prvi na vrhu Côte de Rohac. 28 sekund pred glavnino.

9 km do cilja - Samo še 30 sekund prednosti za ubežnike. Tudi glavnina je že na zadnjem vzponu.

15 km do cilja - Le Gac, Skaarseth, Vuillermoz, Delaplace in Vermaerke imajo minuto in 20 sekund prednosti pred glavnino z Rogličem.  Jumbo in INEOS sta dvignila tempo. 10 km pred ciljem sledi še krajši vzpon 4. kategorije.

40 km do cilja - Do cilja se teren večinoma spušča. Glavnina je še minuto in 42 sekund za ubežniki.

59 km do cilja - Na Col de Mézilhac je prvi prišel Alexis Vuillermoz. Skupaj s še štirimi ubežniki ima dobre tri minute prednosti pred glavnino. Na vzponu je popustil Dylan Groenewegen, ki je gorski cilj prišel štiri minute za ubežno skupino.

75 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na najtežji gorski cilj. Vzpon na Col de Mézilhac (II. kategorija) je dolg 11,6 kilometra in ima povprečno naklonino 4,1 odstotka. Prednost ubežnikov je spet nekoliko višja (4:25).

87 km do cilja - Nič novega. Ubežniki imajo še naprej naskok in znaša štiri minute. Pred kolesarji sta še dva kategorizirana gorska cilja, sicer pa je pred kolesarji še veliko razgibane trase.

105 km do cilja - Na vrhu gorskega cilja III. kategorije Côte de Saint-Agrève so imeli ubežniki nekaj manj prednosti. Ta znaša 3:55.

113,5 km - Ubežniki imajo pri vzponu na drugi gorski cilj Côte de Saint-Agrève 4:35 prednosti. Na čelu glavnin tempo narekuje kolesar Jumbo-Visme Chris Harper.

139 km do cilja - V begu je šesterica kolesarjev - Olivier Le Gac (Groupama-FDJ), Anders Skaarseth (Uno-X), Anthony Delaplace (Arkea-Samsic), Xandres Vervloesem (Lotto Soudal), Kevin Vermaerke (Team DSM) in Alexis Vuillermoz (TotalEnergies), ki imajo pred glavnino 3:35 prednosti. Na čelu glavnine je ekipa Jumbo-Visme.

12.35 – Na Kriteriju po Dofineji je čas za drugo etapo, ki je nekako podobna prvi. Glavni favorit za zmago je včerajšnji junak Wout van Aert. Njegov moštveni kolega pri Jumbo-Vismi Primož Roglič, ki je osrednji kandidat za končno zmago, bo moral prave noge pokazati že jutri, ko se bo etapa končala s ciljem v klanec.

Kriterij po Dofneji, 2. etapa profil | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

Ne spreglejte