Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 6. 2022,
15.00

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

Natisni članek

Wout Van Aert Kriterij po Dofineji kriterij Dauphine Primož Roglič Primož Roglič

Nedelja, 5. 6. 2022, 15.00

1 leto, 10 mesecev

Kriterij po Dofineji, 1. etapa, La Voulte-sur-Rhône - Beauchastel – 192 km

Veselje pri Rogličevih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01
Primož Roglič | Primož Roglič je osrednji favorit za zmago na Kriteriju po Dofineji. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je osrednji favorit za zmago na Kriteriju po Dofineji.

Foto: Guliverimage

Uvodna etapa Kriterija po Dofineji, ki se je začela v mestu La Voulte-sur-Rhone na jugu Francije, je po 192 kilometrih in 2.500 višinskih metrih najbolj osrečila belgijskega kolesarja Wouta van Aerta. Rogličev moštveni kolega (Jumbo-Visma) je bil najhitrejši v ciljnem sprintu in tako prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Prvi favorit dirke Primož Roglič, ki ima s francosko preizkušnjo neporavnane račune, je osvojil 30. mesto. To je bil njegov prvi nastop po dveh mesecih in poškodbi kolena.

Primož Roglič Jonas Vingegaard Dirka po Baskiji 2022
Sportal Roglič po skoraj dveh mesecih tekmovalnega premora na zadnji test moči pred Tourom

Začetek 74. kolesarske dirke Kriterija po Dofineji je minil v znamenju sprinta glavnine, v katerem je največ moči in znanja pokazal Belgijec Wout Van Aert (Jumba Visma).

Tako je uvodna etapa pripadla Rogličevemu moštvenemu kolegu, slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič, ki je na osemdnevni dirki po Franciji edini slovenski udeleženec, pa se je vrnil na tekmovališča po dveh mesecih, v katerih je odpravil poškodbo kolena. 

Belgijec Wout Van Aert je prvo etapo prečkal kot najhitrejši. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Belgijec Wout Van Aert je prvo etapo prečkal kot najhitrejši. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Konfiguracija prve etape je napovedovala sprint glavnine. V njem paniso sodelovali vsi najboljši sprinterji, saj so že pred zadnjim dejanjem stik z glavnino izgubili Nizozemec Dylan Groenewegen, Nemec Phil Bauhaus in še nekateri. Posebno Groenewegnova ekipa BikeExchange je v zadnjem, ravninskem delu poskušala vse, da tekmece ujame, a ji ni uspelo, za kar ima največ zaslug ekipa Ineos Grenadiers, ki je ospredju diktirala ritem.

A Van Aerta in njegove ekipe ni zlomila, tako da je belgijski zvezdnik, ki je tako prevzel skupno vodstvo, upravičil vlogo favorita in vknjižil svojo 34. zmago v karieri in četrto v sezoni. V zadnjih dveh kilometrih je sicer z napadom poskušal specialist za vožnjo na čas Francoz Remy Cavagna, a je njegov poskus, po katerem si je privozil približno 100 metrov prednosti, nevtralizirala prav ekipa Jumbo Visme.

Primož Roglič | Foto: AP / Guliverimage Primož Roglič Foto: AP / Guliverimage "Spomladanski del sezone je bil naporen in dolg. Potreboval sem nekaj počitka, še kako pa so mi pomagale 12-dnevne skupinske priprave v Tignesu. Čutil sem, da sem tam, kjer želim biti, to sem danes dokazal. Ekipa je spet pokazala odlično delo, jaz sem samo postavil piko na i. Etape na tej dirki mi ustrezajo, verjamem, da se bo ponudila še kakšna možnost. Želim si tudi zeleno majico najboljšega po točkah, a to ni nuja," je dejal Van Ert, ki je tudi obljubil pomoč Rogliču in Jonasu Vingegaardu: "Verjamem v medsebojno pomoč, gradimo zaupanje za Tour."

Potek 1. etape Kriterija po Dofineji:

Konec:
Zmagovalec uvodne etape, ki je potekala do Beauchastela in vsebovala štiri kategorizirane gorske cilje, je Belgijec Wout van Aert (Jumbo-Visma). Rogličev moštveni kolega je bil najmočnejši v ciljnem sprintu, tik za njim sta se uvrstila Britanec Ethan Hayter (Ineos Grenadiers) in Američan Sean Quinn (EF Education-EasyPost). Primož Roglič je z zaostankom 10 sekund osvojil 33. mesto.

25 km do cilja: Ineos je z ostrim tempom dohitel in prehitel Honoreja. Bega je konec.

30 km do cilja: Sprememba na čelu dirke. Bega je konec, iz glavnine, kjer tempo diktira Ineos, se je izstrelil Danec Mikkel Frølich Honore (Quick-Step Alpha Vinyl Team), ki stopnjuje tempo. Za zdaj si je ustvaril rahlo prednost pred zasledovalci (+0.11). 

57 km do cilja: Bouet in Huys vztrajata na čelu dirke in imata pred zasledovalci dobri dve minuti prednosti, medtem ko je tretji ubežnik Rolland zaostal zaradi predrte zračnice, a se je s hitrim tempom vrnil v ubežno skupino.

100 km do cilja: Trojica Bouet, Huys in Rolland vztraja na čelu dirke in ima pred glavnino spet dve minuti prednosti. Počasi se vzpenjajo proti gorskemu cilje 3. kategorije Côte du Chambon de Bavas (4,7 km/5,2-odstotni naklon), s katerim se bodo še enkrat spoprijeli na 155. kilometru.



Po prvih dveh urah obračanja pedal je povprečna hitrost 39.3 km/h.

132 km do cilja: Kolesarji so prevozili prvih 60 km trase, v beg pa se je uspelo izstreliti trem kolesarjem Maximu Bouetu (Arkea), Laurensu Huysu (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux) in Pierru Rollandu (B&B Hotels - KTM), ki so si razdelili prve točke na prvem gorskem cilju (Col de Leyrisse, 2. kat). Pred glavnino imajo dobri dve minuti prednosti. 

Roglič ima na dirko slabe spomine

Pred dvema letoma si je Roglič na Dofineji ob padcu poškodoval kolk, kar je vplivalo na njegovo vožnjo na Dirki po Franciji, na kateri je moral na koncu priznati premoč rojaku Tadeju Pogačarju (UAE Emirates).

Kaj je Primož Roglič povedal pred začetkom etape?

Zdaj si je za generalko pred Tourom spet izbral francoske ceste. Ob sebi ima močno zasedbo. V dresu Jumbo-Visme kolesarijo še Jonas Vingegaard in Van Aert, ki sta si ob Zasavcu že zagotovila nastop na Touru, Tiesj Benoot, Steven KruijswijkChristophe Laporte in Chris Harper.

Ne spreglejte