Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
19. 6. 2019,
17.40

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

Natisni članek

Po Sloveniji Pascal Ackermann Diego Ulissi Luka Mezgec Aljaž Jarc

Sreda, 19. 6. 2019, 17.40

4 leta, 10 mesecev

Po 1. etapi dirke Po Sloveniji

Kralj šprinta na Giru v Sloveniji doživel, česar ni še nikdar v karieri, Italijan Ulissi zvito #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48
Pascal Ackermann, dirka po Sloveniji | Pascal Ackermann se je veselil etapne zmage. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Pascal Ackermann se je veselil etapne zmage.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Junak prve etape na dirki Po Sloveniji je postal nemški kolesar Pascal Ackermann (Bora Hansgrohe), ki je v bil v ciljnem šprintu v Rogaški Slatini najboljši. Sicer pa je odlično nalogo opravil Italijan Diego Ulissi (UAE Emirates), ki si je prikolesaril nekaj pomembnih sekund v boju za skupno zmago.

Že prvi dan dirke Po Sloveniji je bil izjemno razburljiv. Sicer sprva ni bilo veliko dogajanja. Trije slovenski kolesarji so se kaj kmalu po prihodu iz Ljubljane, kjer je bil štart, odločili za pobeg. Aljaž Jarc, (Slo/Adria Mobil), Matic Grošelj (Slo/Ljubljana Gusto Santic) in Aleš Pirih (Slo/Slovenia) so bili junaki, ki so se odcepili od glavnine. Kolesar dolenjskega moštva je najdlje ostal v ospredju in si prislužil tudi belo majico za najboljšega mladega kolesarja, kar mu veliko pomeni.

Pascal Ackermann, dirka po Sloveniji
Sportal Nemec hitro pokazal, kako hiter je! #video

Zaključni šprint in zmaga Pascala Ackermanna

Zvečer bodo odprli šampanjec

"Uspelo mi je. Prvi gorski cilj sem izpustil, ker sem vedel, da je dolg. Nato sem dobil šprint za bonifikacije za belo majico. Pri naslednjem gorskem cilju sem ostal sam. Pridružilo se mi je 15 močnih kolesarjev. Držal sem jih do zadnjih 20 kilometrov. Izpraznil sem se. Sicer pa se počutim super. Bela majica na tako kakovostni dirki takšnega ranga je kar lep dosežek. Ekipa je vesela. Zvečer bomo odprli šampanjec," je dejal Jarc.

Aleš Pirih (Slo/Slovenia), Matic Grošelj (Slo/Ljubljana Gusto Santic) in Aljaž Jarc (Slo/Adria Mobil) so bežali lep del uvodne etape na dirki Po Sloveniji.  | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Aleš Pirih (Slo/Slovenia), Matic Grošelj (Slo/Ljubljana Gusto Santic) in Aljaž Jarc (Slo/Adria Mobil) so bežali lep del uvodne etape na dirki Po Sloveniji. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Med tistimi kolesarji, ki so ga med prvimi ujeli, je bil tudi Diego Uliisi. Italijan je nedavno zmagal na dirki po Luganu in je dobro formo prinesel tudi v Slovenijo. Pohvali se lahko, da je leta 2011 že osvojil dirko Po Sloveniji. Ker je letošnja izvedba slovenske kolesarske pentlje specifična, saj se nobena etapa na konča s ciljem v klanec, bo za skupno zmago pomembna vsaka sekunda.

Ulissi zvito do treh sekund

Moštveni kolega osrednjega slovenskega aduta pri UAE Emirates Tadeja Pogačarja in Jana Polanca je zvito pobegnil in osvojil leteči cilj v Podčetrtku. S tem si je pridobil tri bonifikacijske sekunde, kar bi lahko morda vplivalo tudi na koncu v boju za skupno zmago.

"Ulissi je naredil danes super delo, pobral je bonifikacijske sekunde, kar je prednost. Jutri lahko gremo na prevzem zelene majice z Ulissijem," je dejal slovenski mladenič Pogačar. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida "Ulissi je naredil danes super delo, pobral je bonifikacijske sekunde, kar je prednost. Jutri lahko gremo na prevzem zelene majice z Ulissijem," je dejal slovenski mladenič Pogačar. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

"Ulissi je danes opravil super delo, pobral je bonifikacijske sekunde, kar je prednost. Jutri lahko gremo na prevzem zelene majice z Ulissijem," je dejal slovenski mladenič Pogačar, ki se bo v naslednjih treh dneh zagotovo poskušal vmešati v boj za zeleno majico, ki pripada najboljšemu v skupni razvrstitvi: "Po prvi etapi je lažje. Prva etapa je najbolj živčna. Lahko gremo naprej z dvignjeno glavo."

Kazalo je celo, da bi lahko skupina prišla do cilja povsem sama, vendar se vsi niso potrudili, da bi bil pobeg dokončno uspešen.

Pascal Ackermann, dirka po Sloveniji
Sportal German quickly showed how fast he is! #video

Najtežji šprint Ackermanna v karieri

V ozadju smo lahko nato videli, kako je vse hitreje vrtela pedala ekipa Bora Hansgrohe, ki je imela svojega aduta v Pascalu Ackermannu.

"Začetek etape je bil kar lahek. Trije so pobegnili in dirko je bilo mogoče nadzirati. 60 kilometrov do cilja je šlo na polno. Dirka se je razživela. Boriti smo se morali, da smo ujeli ubežnike," je na Nemec na kratko povzel dogajanje v prvi etapi.

Pascal Ackermann tako težkega šporinta v karieri še ni imel. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Pascal Ackermann tako težkega šporinta v karieri še ni imel. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Ackermann je bil letos na Giru osrednji šprinterski kralj. Osvojil je dve etapi, zato so pričakovali, da bo tudi v Sloveniji stopil na zmagovalni oder. In to se je zgodilo. V velikem slogu je ciljno črto prečkal kot najhitrejši, pa čeprav je bil šprint izjemno zahteven: "Po mojem je bil to najtežji šprint v življenju, saj sem moral začeti že 500 metrov pred ciljem. Ni bilo lahko."

Mezgec poskušal presenetiti, vendar se je šprint začel prezgodaj

Od slovenskih kolesarjev je bil najhitrejši Luka Mezgec na četrtem mestu, po koncu dneva je dejal: "Nepričakovano je bila manjša skupina. Izboril sem si dober položaj. Videl sem, da ostali šprinterji nimajo pomočnikov. Štartal sem hitro. Malo sem zaviral, kar me je stalo boljšo uvrstitev. Želel sem presenetiti. Vedel sem, da bodo prišli od zadaj. Nisem želel biti blokiran. Želel sem jih presenetiti. Prehitel me je kolesar, ki je bil v zavetrju, a je bilo 500 metrov šprinta preveč."

V četrtek so bo dirka Po Sloveniji nadaljevala z novo zanimivo etapo od Maribora do Celja. Zlasti na koncu pri vzponu na Celjsko kočo, nato pri spustu in v zadnjih nekaj kilometrih po ravnini do Celja bo zelo razburljivih.

Prva etapa dirke po Sloveniji, foto: Matic Klanšek Velej, Vid Ponikvar (Sportida):

Fotogalerija
1 / 162
Pascal Ackermann, dirka po Sloveniji
Sportal Rezultati 1. etape in skupna razvrstitev 26. dirke po Sloveniji

Rezultati 1. etape:

1. Pascal Ackermann (Nem/Bora-Hansgrohe) 4:04:58
2. Giacomo Nizzolo (Ita/Dimension Data) 
3. Simone Consoni (Ita/UAE Emirates)
4. Luka Mezgec (Slo/Michelton-Scott)
5. Andrea Vendrame (Slo/Androni Giocattoli)
6. Rui Oliveira (Por/UAE Emirates)
7. Grega Bole (Slo/Bahrain Merida)
8. Jeremy Leveau (Fra/Delko Marseille Provence)
9. Kristian Sbaragli (Ita/Israel Cycling Academy)
10. Umberto Marengo (Ita/Neri Sottoli) 
11. Marko Kump (Slo/Adria Mobil) 
13. Andi Bajc (Slo/Felbermayr) 
17. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) 
20. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) vsi isti čas
...

Uradni rezultati/Official results

Skupna razvrstitev po 1. etapi:

1. Pascal Ackermann (Nem/Bora-Hansgrohe) 4:04:48
2. Giacomo Nizzolo (Ita/Dimension Data) +0:04
3. Simone Consoni (Ita/UAE Emirates) 0:06
4. Diego Ulissi (Ita/UAE Emirates) 0:07
5. Blaž Jarc (Slo/Adria Mobil)
6. Matteo Busato (Ita/Androni Giocattoli) 0:08
7. Matthias Krizek (Avt/Team Felbermayr - Simplon Wels) 0:09
8. Luka Mezgec (Slo/Michelton-Scott) 0:10
9. Andrea Vendrame (Slo/Androni Giocattoli)
10. Rui Oliveira (Por/UAE Emirates) 
11. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida) 
15. Marko Kump (Slo/Adria Mobil) 
17. Andi Bajc (Slo/Felbermayr) 
21. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) 
24. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)  vsi isti čas
...

Ne spreglejte