Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
10. 9. 2019,
10.39

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,89

4

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Torek, 10. 9. 2019, 10.39

1 leto, 9 mesecev

Ko so se Rogličevi ekipi stvari postavile na glavo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,89

4

Primož Roglič | Primož Roglič se je že navadil rdeče majice, s katero bi rad v nedeljo prikolesaril v Madrid. | Foto Unipublic/Photogomez Sport

Primož Roglič se je že navadil rdeče majice, s katero bi rad v nedeljo prikolesaril v Madrid.

Foto: Unipublic/Photogomez Sport

Za slovenskim kolesarjem Primožem Rogličem je pestro leto. Začel ga je izjemno, pokazal svojo moč tudi na Giru, kjer pa je prav tako preživljal težke trenutke. Le-ti so pustili posledice. In zaradi Italije so se pri njegovi ekipi Jumbo Visma zastavljeni načrti začeli drastično spreminjati. Zdaj je tik pred tem, da skupaj z nadarjenim Tadejem Pogačarjem osvojita Španijo.

Na kolesarski dirki po Španiji je danes še zadnji prosti dan, nato pa se bo pot vse bolj približevala Madridu, kjer bo v nedeljo zaključek tritedenskega pekla. Primož Roglič je streljaj od tega, da osvoji Iberski polotok, 20-letni rojak Tadej Pogačar pa je celo v igri za drugo mesto, a se zaveda, da mu za ovratnik na četrtem mestu diha Miguel Angel Lopez (Astana).

Na Vuelti sta dokazala, da je Slovenija ob boku največjim kolesarskim narodom, ne glede na to, s kako omejenimi sredstvi razpolagajo slovenske ekipe. Oba sta namreč proizvod slovenske šole kolesarstva.

In oba sta koledarsko leto začela izjemno. Roglič je do Gira zmagal na vseh dirkah, na katerih je nastopil, Pogačar pa je prav tako zablestel na dirki po Kaliforniji in Algarveju ter se veselil velikih zmag.

Jakob Fulgsang
Sportal Fuglsangu etapa, Roglič še povečal skupno prednost

Fizično povsem utrujen, pot se je široko odprla Kruijswijku

Pri Rogliču je prav dirka po Italiji pustila velike posledice. Pri naših zahodnih sosedih se je želel zapisati v zgodovino in osvojiti Giro, vendar je imel obilico smole z zdravstvenimi težavami in padci. Šola je bila draga, a zelo poučna.

Roglič je od raja oddaljen le še 859,3 kilometra. | Foto: Unipublic/Photogomez Sport Roglič je od raja oddaljen le še 859,3 kilometra. Foto: Unipublic/Photogomez Sport

Zaradi utrujenosti so morali vodilni pri njegovi ekipi Jumbo Visma začeti razmišljati drugače. Zasavec je bil sprva načrtovan za Tour, vendar so morali čez noč narediti obvoz. "Fizično je bil povsem utrujen. Da odpelješ dober Tour po Giru, moraš takoj iti na višinske priprave. Da si osredotočen. Na Dirki po Franciji ne bi bil dobro pripravljen, kar pa moraš biti," je za VeloNews poudaril športni direktor nizozemskega moštva Addy Engels.

Cesta se je za največjo dirko na svetu na široko odprla Stevenu Kruijswijku, ki je bil kapetan Jumbo Visme, na koncu pa v Pariz prikolesaril na tretjem mestu.

Sportal Rogličev moštveni kolega v Španiji uprizoril zmagovalno veselico #video

Bennett, Kruijswijk? Ne, Roglič.

Nič drugače ni bilo za Vuelto. George Bennett je bil tisti, ki je bil predviden za vodjo ekipe na Iberskem polotoku. A se je tudi tu zasukalo v drugo smer. "Bennett je bil mišljen kot nosilec, kakor tudi Kruijswijk. Ko pripelješ še tretjega kapetana, se stvari zapletejo. Primož je prišel v Španijo zmagat. Po prvi etapi ni bilo videti dobro (na ekipnem kronometru je skupaj z moštvenimi kolegi padel, op. a.), vendar je v etapi na Calpe številnim vzel nekaj časa nazaj. Naš cilj je osvojiti Vuelto in imeti v Madridu oblečeno rdečo majico," poudarja Engels.

V rdeči majici vodilnega se odlično počuti. | Foto: Unipublic/Photogomez Sport V rdeči majici vodilnega se odlično počuti. Foto: Unipublic/Photogomez Sport

Ta je čvrsto na Rogličevih plečih. Pred španskim veteranom Alejandrom Valverdejem, ki je osvojil Vuelto, ko je bil Primož še golobradi smučarski skakalec, ima 2:48, pred tretjim Pogačarjem pa 3:42 prednosti.

Še dva večja testa ima do prihoda v Madrid, kjer se bo vse zaključilo v nedeljo s šprintersko etapo. Prvega bo predstavljala četrtkova gorska etapa, medtem ko bo zadnja v soboto.

Primož Roglič Alejandro Valverde
Sportal Roglič spet odbil vse napade, njegov moštveni kolega do uspeha kariere

Dva Slovenca kralja v Madridu?

Glede na videno bodo Rogliča težko slekli, saj je v izvrstni formi. Povrhu vsega spet kaže, kako hitro se uči v svetu kolesarstva. Italijanska šola mu je dala veliko, zdaj pa je le še pet etap oddaljen od zgodovinskega uspeha. Uspeh, ki bo Slovenijo še bolj postavil na širši kolesarski zemljevid. Že zdaj so vsi navdušeni nad njim in mladim Pogačarjem.

Tadej Pogačar navdušuje kolesarski svet. | Foto: Unipublic/Photogomez Sport Tadej Pogačar navdušuje kolesarski svet. Foto: Unipublic/Photogomez Sport

Mnogi ju v prihodnje celo vidijo v isti ekipi. Kar nekaj govoric je, da bi lahko združila moči pri UAE Emirates, kjer kolesari Pogačar. A zdaj pri Rogliču ni čas za špekulacije, temveč ima misli usmerjene povsem na zaključek Dirke po Španiji.

Od raja sta skupaj s Komendčanom oddaljena le še 859,3 kilometra. Kaj bi bilo lepše, da bi sredi Madrida skupaj stala na zmagovalnem odru.

Skupno:

  1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                      62:17:52
  2. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                      + 2:48
  3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)                         3:42
  4. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                          3:59
  5. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)                         7:40
...

Luka Mezgec
Sportal Kako jo je odnesel slovenski kolesar ob hudem padcu v Španiji?
Ne spreglejte