Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 9. 2019,
17.33

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Alejandro Valverde Miguel Angel Lopez

Ponedeljek, 9. 9. 2019, 17.33

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Španiji, 16. etapa

Fuglsangu etapa, Roglič še povečal skupno prednost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Jakob Fulgsang | Jakob Fuglsang se veseli prve etapne zmage na tritedenskih dirkah. | Foto Getty Images

Jakob Fuglsang se veseli prve etapne zmage na tritedenskih dirkah.

Foto: Getty Images

Zmagovalec 16. etape Dirke po Španiji je Danec Jakob Fulgsang. Primož Roglič je v cilj prišel v družbi najnevarnejših tekmecev za skupno zmago, med drugim rojakom Tadejem Pogačarjem in Miguelom Angelom Lopezom. Kisovčan je pred najbližjim zasledovalcem v skupnem seštevku Alejandrom Valverdejem pridobil 20 sekund in ima zdaj dve minuti in 48 sekund prednosti. Tretji je Pogačar.

Danec Jakob Fuglsang je bil v etapi s tremi kategoriziranimi vzponi velik del v ubežni skupini. Zmago si je zagotovil s samostojnim pobegom dobre štiri kilometre pred ciljem, ko so bili kolesarji na poti po zelo zahtevnem klancu. Takrat se je otresel Italijana Gianluce Brambille. Za 34-letnika, ki je v cilj prišel z 22 sekundami prednosti pred Britancem Taom Geogheganom Hartom, je to 22. poklicna zmaga, a šele prva na tritedenskih dirkah.

V eni od najbolj zahtevnih etap letošnje Vuelte je Rogličeva ekipa Jumbo-Visma znova dirkala zelo dobro. Svojega kapetana je pripeljala na sredino slabih 18 kilometrov dolgega vzpona na Alto de la Cubillo, ko se je na čelo postavila Astana za Kolumbijca Miguela Angela Lopeza. Ta je skušal Pogačarju odvzeti belo majico najboljšega mladega kolesarja in tretje mesto v skupnem seštevku, a je mladi Slovenec brez vidnih težav sledil tekmecu.

Primož Roglič je skupno prednost pred najbližjim zasledovalcem Alejandrom Valverdejem povečal za 20 sekund, ta zdaj znaša dve minuti in 48 sekund. Slovenec Tadej Pogačar je v skupni razvrstitvi tretji in ostaja najboljši mladi kolesar na dirki. Pred Lopezom ima 17 sekund prednosti. | Foto: Luis Angel Gomez/PhotogomezSport Primož Roglič je skupno prednost pred najbližjim zasledovalcem Alejandrom Valverdejem povečal za 20 sekund, ta zdaj znaša dve minuti in 48 sekund. Slovenec Tadej Pogačar je v skupni razvrstitvi tretji in ostaja najboljši mladi kolesar na dirki. Pred Lopezom ima 17 sekund prednosti. Foto: Luis Angel Gomez/PhotogomezSport

Pod vrhom je ob novem pospeševanju Lopeza popustil drugi v skupnem seštevku Valverde. Zasavec je ujel Rogliča in Pogačarja pred seboj in z njima nadaljeval proti cilju. Pogačar je v zadnjih metrih narekoval ritem in poskušal pridobiti čim več sekund v boju proti Valverdeju za drugo mesto.

Pogačar je prišel čez cilj na 14. mestu, 5:58 minute za Fuglsangom. Lopez je bil 15., Roglič 16. Valverde je za trojico zaostal 23 sekund.

Ko je videl, da je Valverde v težavah, je pospešil

"Vesel sem, a utrujen. Uživam na dirki, ki je do bila doslej zame in ekipo izvrstna," je na cilju povedal Roglič. | Foto: Luis Angel Gomez/PhotogomezSport "Vesel sem, a utrujen. Uživam na dirki, ki je do bila doslej zame in ekipo izvrstna," je na cilju povedal Roglič. Foto: Luis Angel Gomez/PhotogomezSport

"Dan je naredil težek zadnji dolg vzpon. Na koncu je bil dober dan. Lopez je napadel res močno. Gledal sem Valverdeja in ob luknji nisem napadel. Ko sem videl, da je v težavah, sem pospešil in ujel Lopeza ter Pogačarja. Ne bojim se zadnjega tedna. Na dirki po Franciji sem se lani v zadnjem tednu počutil dobro. Zato se veselim nadaljevanja. Vesel sem, a utrujen. Uživam na dirki, ki je do bila doslej zame in ekipo izvrstna," je na cilju povedal Roglič.

Pogačar zadržal 17 sekund pred Lopezom

V skupnem seštevku ima Roglič 2:48 minute prednosti pred Valverdejem, 3:42 pred Pogačarjem in 3:59 pred Lopezom. Pogačar je obdržal 17 sekund prednosti v boju za belo majico pred Lopezom.

V torek je na Vuelti prost dan. V sredo, ko bo Roglič nosil rdečo majico sedmi dan, bo za najboljše v skupnem seštevku nekaj počitka, priložnost bodo iskali sprinterji. V četrtek pa jih čaka etapa s štirimi vzponi prve kategorije.

Domen Novak je bil danes 65., zaostal je 15:45 minute, njegov moštveni kolega pri Bahrain-Meridi Luka Pibernik je bil 101., njegov zaostanek je znašal 25 minut.

16. etapa

Izidi, 16. etapa:

  1. Jakob Fuglsang (Dan/Astana)                           4:01:22
  2. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos)                         + 0:22
  3. Luis Leon Sanchez (Špa/Astana)                           0:40
  4. James Knox (VBr/Deceuninck-QuickStep)                    0:42
  5. Gianluca Brambilla (Ita/Trek-Segafredo)                  1:12
  6. Thomas De Gendt (Bel/Lotto Soudal)                       2:09
  7. Mikel Bizkarra (Špa/Euskadi Basque Country-Murias)       2:15
  8. Amanuel Ghebreigzabhier (Eri/Dimension Data)             2:21
  9. Philippe Gilbert (Bel/Deceuninck-QuickStep)              2:32
 10. Geoffrey Bouchard (Fra/AG2R)                         isti čas
...
 14. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)                         5:58
 16. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                      isti čas
 65. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida)                        15:45
101. Luka Pibernik (Slo/Bahrain-Merida)                      25:00

Skupno:

  1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                      62:17:52
  2. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                      + 2:48
  3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)                         3:42
  4. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                          3:59
  5. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)                         7:40
  6. Nairo Quintana (Kol/Movistar)                            7:43
  7. Nicolas Edet (Fra/Cofidis)                              10:27
  8. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb)                            10:34
  9. Carl Fredrik Hagen (Nor/Lotto Soudal)                   10:40
 10. Hermann Pernsteiner (Avt/Bahrain-Merida)                12:05
...
113. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida)                      2:49:11
115. Luka Pibernik (Slo/Bahrain-Merida)                    2:49:57

Potek etape

- Cilj: Zmagovalec zahtevne 16. etape je Danec Jakob Fuglsang. Drugi je bil z 22 sekundami zaostanka Tao Geoghegan Hart.

- 4 kilometre do cilja: Fuglsang je pobegnil, Hart je 15 sekund za njim. Glavnina zaostaja sedem minut, Nairo Quintana ne more slediti glavnini, v kateri tempo narekuje Astanin Omar Fraile.

- 5,5 kilometrov do cilja: Fuglsang spet poskuša s pobegom, sledi mu Brambilla

- 8 kilometrov pred ciljem: peterica kolesarjev - Fuglsang, Knox, Geoghegan Hart, Sanchez in Brambilla - je pobegnila, glavnina zaostaja dobrih sedem minut

-15 kilometrov do cilja: Ubežna skupina 18 kolesarjev (Bouchard, Fuglsang, Gilbert, Seigle in De Gendt ...) je že dodobra zagrizla v zadnji klanec, glavnina s slovenskima adutoma in preostalimi favoriti za skupno zmago (Valverde, Lopez Moreno, Quintana …) začenja skoraj 18-kilometrski vzpon - zaostanke za ubežniki še vedno okoli 8 minut in pol.

- 18 kilometrov pred ciljem: kolesarji začenjajo zadnji, 17,8-kilometrski vzpon na Alto de la Cubilla. V ubežni skupini je 20 kolesarjev, glavnina z Rogličem, Pogačarjem in preostalimi favoriti za skupno zmago zaostaja dobrih osem minut in pol.

- 25 kilometrov do cilja so v ospredju Bouchard, Fuglsang, Gilbert, Seigle in De Gendt, glavnina z vsemi glavnimi favoriti za zmago zaostaja osem minut in pol

- 43 kilometrov do cilja: Bouchard je prvi prikolesaril na Alto de La Cobertoria, za njim je bil Madrazo, v spustu ju je skupina kolesarjev ujela, tako da zdaj skupaj beži 18 kolesarjev. Imajo 6 minut in pol prednosti pred glavnino, v kateri sta tako Roglič in Tadej Pogačar, pa tudi preostali kandidati za skupno zmago na dirki.

-  Geoffrey Bouchard je napadel dva kilometra od vrha klanca, sledi mu Angel Madrazo.  

- 47 kilometrov do cilja: v begu je skupina 21 kolesarjev (Jakob Fuglsang, Philippe Gilbert, Thomas De Gent, Gianluca Brambilla), ki ima pred Rogličem, skupino z rdečo majico pet minut prednosti. V glavnini tempo še vedno narekuje Rogličevo moštvo.

- Prvi  resnejši hrib jih je pričakal na 50. kilometru, ko so se povzpeli na Puerto de San Lorenzo s povprečnim naklonom 8,5-odstotkov. V begu je bila večja skupina kolesarjev, Roglič je skupaj z glavnino, v kateri je tempo narekoval Slovenčev moštveni kolega Tony Martin, in preostalimi favoriti za skupno zmago na vrh prišel dve minuti za ubežniki.

Današnja 144,4 kilometra dolga 16. etapa se je začela ob 13.25 v Pravii na nadmorski višini 60 metrov, končala pa se bo na 1.690 metrov visokem hribu Alto de La Cubilla Lena, kamor naj bi kolesarji prišli okoli 17.30.

Kolesarji bodo morali opraviti s tremi gorskimi cilji. Prva dva sta prve kategorije, zadnji, ki bo hkrati ciljni vzpon, pa bo predstavljal gorski cilj najvišje kategorije.

Pri 92. kilometru bo sledil drugi izziv, ki ga bo predstavljal hrib Alto de La Cobertoria. Z 8,2 kilometra bo nekoliko krajši, vendar bo tudi tu povprečni naklon malce čez 8 odstotkov.

Povsem ob koncu 16. etape bodo morali kolesarji opraviti še z zadnjim testom. Kar 17,8 kilometra je dolg vzpon, ki sicer ne bo pretirano strm, saj bo povprečni naklon 6,2 odstotka.

A bodo noge že dodobra pekle, zlasti če bodo ekipe narekovale hud tempo. Zato bo zanimivo spremljati, kako se bo Roglič lotil branjenja rdeče majice. Pa vendarle je v zadnjih dneh pokazal, da je v odlični formi, zato naj ne bi smelo biti bojazni, da bi izgubljal čas.

 

 

Zaključni vzpon 16. etape bo dolg kar 17,8 kilometra. | Foto: Zaključni vzpon 16. etape bo dolg kar 17,8 kilometra.

Primož Roglič Alejandro Valverde
Sportal Roglič spet odbil vse napade, njegov moštveni kolega do uspeha kariere

Ne spreglejte