Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 5. 2015,
13.25

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Madonna di Campiglio Richie Porte Jan Polanc Luka Mezgec Grega Bole Marco Pantani Dirka po Italiji Giro

Torek, 26. 5. 2015, 13.25

2 leti, 11 mesecev

Ko Giro obišče kraj, ki ne bo nikoli pozabil Marca Pantanija (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Če si želiš začutiti utrip ene od največjih kolesarskih dirk na svetu, greš seveda po poteh francoskega Toura, če imaš bolj plitko denarnico, obiščeš Giro. Presežek v vseh pogledih.

Madonna di Campiglio je v nedeljo, 24. maja, prvič po letu 1999 gostila etapo slovite kolesarske dirke Giro d'Italia. Tako kot vsa italijanska mesta, kjer se ustavi karavana rožnate pentlje, je tudi Madonna prejšnji konec tedna dihala po kolesarsko. Rožnati baloni, pentlje, vzorno okrašene in olepšane trgovske izložbe so že na daleč pričali o tem, da v mesto prihaja legendarni Giro.

 | Foto:

Petično smučarsko središče v Dolomitih (z vrhovi kljub izdihljajem maja še vedno ovitimi v snežno odejo) je bilo hkrati tudi kraj, ki smo si ga z družino zastavili za ciljno postojanko svojega "road tripa". Za okrepitev kolesarskega števca in izkazovanje glasne slovenske podpore trem slovenskim kolesarjem Gregi Boletu, Janu Polancu in Luki Mezgecu, ki te dni zavzeto vrtijo pedala.

 | Foto:

Strateška izbira slovanskega ovinka

Na dan D, dan 15. etape Gira, ki je kolesarje vodila od zgodovinskega kraja Marostica v provinci Vincenza, ki jih je razvajala s številčnim sprejemom, do vzpona na Patascoss, smo strateško zavzeli ovinek, ki je omogočal širok razgled na spodnji del, kjer je bilo mogoče razbrati, ali so v skupini tudi "naši", in bližnji stik s kolesarji na severnem delu.

Ovinku bi zlahka nadeli ime slovanski, saj so poleg petih slovenskih trobojnic posebej visoko vihrale češke zastave, ki so bile predvsem v podporo njihovemu adutu v barvah britanske ekipe Sky Leopoldu Königu. Ta je dan pozneje iz rok Avstralca Richieja Porta, ki se je zaradi poškodbe kolena in težav s kolki predčasno poslovil z Gira, prejel kapetanski trak.

 | Foto:

Če imaš barvo, piši

Zgledno asfaltirana cesta s ciljem na 1715 metrov visokem Patascossu je bila na gosto posejana s kolesarskimi imeni, pri čemer je prednjačil že prej omenjeni König (omenjen tudi kot Leo Kral), z izposojenim pleskarskim mačkom in kombinacijo belo-rumene barve (hvala, domačini iz Madonne!) pa smo tudi mi na asfaltu pustili svoj odtis v podobi imena Jan Polanc. Ta je tudi med mimoidočimi navijači naletel na nasmeške in glasno odobravanje. "Jan Polank? O, yes, he is good," so komentirali.

Ali je mladi Kranjčan, junak 5. etape Gira, ki je v Madonni di Campiglio končal na 120. mestu, to opazil ali ne, ne vem, vem pa, da sta naše zastave in navijaške vzklike prav gotovo ujela druga dva slovenska kolesarja, Grega Bole (CCC Sprandi Polkowice), ki je v cilj pribrzel 35., in Luka Mezgec (Giant Alpecin), ki je v grupettu prikolesaril 161.

 | Foto:

Karavana party

Da italijanska zimskošportna metropola le ne bi prezgodaj izgubila rožnatega pridiha (kolesarjev na ulicah ni bilo opaziti), so zvečer na glavnem trgu organizirali tako imenovani karavana party, kjer so atraktivne hostese in privlačni mladeniči med plesom in glasno glasbo razdajali številna sponzorska darila.

To je bila idealna priložnost za vse ljubitelje kolesarstva, da se izdatno založijo s številnimi gadgeti z logotipom Gira – od bandan do torbic za kolo, sedežnih prevlek, kapic, torb in druge spominske krame.

 | Foto:

Regeneracija in martinčkanje, idealna priložnost za stisk roke

In če je bil večer v znamenju karavana partyja, je bil dopoldan zatem v znamenju regeneracijskih voženj kolesarskih ekip. Te so ta dan (večina jih je štartala ob 11. uri) opravile udobnih 30 kilometrov in nekaj več, spremljevalno osebje pa se je posvetilo čiščenju kamionov in koles ter opravljanju opravkov, za katere v času tritedenskega neusmiljenega tempa, ki kolesarjem omogoča le dva dneva premora, preprosto ni časa.

 | Foto:

 | Foto:  | Foto:

Prost dan pa je marsikateri rekreativni kolesar pridno izkoristil tudi za to, da je kolesaril vštric s svojimi idoli, jih vsaj na hitro pozdravil pred hotelom, kjer so bili nastanjeni, ali pa jim stisnil roko med martinčkanjem ob kavi … Priložnost, ki se ne ponuja vsak dan.

Kolesarske ekipe so bile nameščene v širšem in ožjem središču Madonne di Campiglio – samo v našem hotelu so bile štiri in zanimivo je bilo opazovati, da nekatere ekipe vso hrano pripeljejo s seboj, druge pa so opremljene celo s svojimi jogiji in vzglavniki – ter kraju Pinzolo, kjer je štart današnje, 16. etape.

Ocena: nepozabno in težko ponovljivo!

 | Foto:

Pantani, nepozaben in neponovljiv

Tako kot je bil za številne Italijane nepozaben in neponovljiv Marco Pantani, znan tudi kot Il Pirata, idol in ljubljenec kolesarskih tifozov, ki je bil pred 16 leti prav po zmagi v Madonni (leto dni zatem, ko je kot edini v kolesarski zgodovini zmagal na Giru in Touru v isti sezoni) zaradi previsoke vrednosti hematokrita v krvi diskvalificiran z Gira. Tega bi s petminutno prednostjo pred prvim zasledovalcem sicer prav gotovo tudi dobil. Italijani so se ga spomnili s številnimi napisi in plakati, v svojem zapisu na Twitterju se mu je posvetil tudi trenutno vodilni Alberto Contador.

 | Foto:

Ne spreglejte