SiolNET. Sportal Kolesarstvo
2,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Slovenski junak 12. etape dirke po Italiji

Jan Polanc: Vsi so mi govorili, da moram poganjati

2,82

termometer

Jan Polanc Giro 2019
Jan Polanc je slovenski junak 12. etape Gira. Foto: Giro/LaPresse

Kranjski kolesar moštva UAE Emirates Jan Polanc je slovenski junak 12. etape letošnjega Gira, saj je prevzel skupno vodstvo na dirki in bo jutri vozil v rožnati majici.

Jan Polanc Sportal Dvojno slovensko vodstvo na Giru: Jan Polanc v rožnati majici!

27-letni Polanc ima zdaj v skupnem seštevku Gira štiri minute in sedem sekund prednosti pred Primožem Rogličem (Jumbo-Visma), ki je rožnato majico po uvodnem prologu Gira oblekel kot prvi slovenski kolesar v zgodovini.

"Vsi so mi govorili, da moram poganjati"

"Taktični načrt, ki smo si ga zadali pred etapo, nam je popolnoma uspel. Doslej vodilni Conti, s katerim sva podoben tip kolesarja, danes ni imel možnosti, sem pa jih imel jaz in sem jih tudi izkoristil. V glavi sem imel tudi etapno zmago, a ko smo si prikolesarili prednost in ko se je videlo, da imam možnost za rožnato majico, so mi vsi govorili, da moram poganjati. Večinoma sem moral sam vleči, tako da me je to zadnjih 20 kilometrov utrudilo in na etapno zmago nisem mogel računati. Drugim je bilo vseeno, ali pridemo z minuto ali s petimi minutami prednosti, meni seveda ne. A glavni cilj sem izpolnil, oblekel sem rožnato majico, kar so bile vedno moje sanje," je po 12. etapi, ki jo je končal na šestem mestu, povedal Jan Polanc.

27-letni Kranjčan je drugi Slovenec v zgodovini, ki je oblekel znamenito rožnato majico. 27-letni Kranjčan je drugi Slovenec v zgodovini, ki je oblekel znamenito rožnato majico. Foto: Giro/LaPresse

Kaj je lepše, dve etapni zmagi ali rožnata majica?

Kranjčan ima z Gira že dve etapni zmagi, in sicer je bil najboljši v letih 2015 in 2017, na hitro pa se težko odloči, ali mu ti zmagi pomenita več kot rožnata majica: "Takoj zdaj bi rekel, da mi rožnata majica pomeni več, saj jo le redki oblečejo, toda po temeljitem premisleku bi najbrž spoznal, da se motim. Kdo ima rožnato majico, je važno na koncu, vmesno vodstvo se pozabi, etapni zmagi pa ostaneta za vedno. A današnji uspeh je zame nekaj velikega in pomembnega."

Doping kolesarstvo Tour de France 2017 Sportal Afera Aderlass, ki meče slabo luč na Slovence, uradno pa (še) ne razkriva kaj dosti

Kako braniti vodstvo?

"Moštveni kolega Conti je majico nosil nekaj dni, a pri branjenju njegovega vodstva nismo imeli težkega dela, saj so bile po njegovem prevzemu vodstva na sporedu ravninske etape. Majico na meni bo precej težje braniti. Upam, da bi jo vseeno lahko zadržal kak dan ali dva, upam, da se danes nisem preveč iztrošil. Da bi bil zmagovalec na koncu, najbrž ni nobenih možnosti, a vsak športnik vendarle upa, da bi se zgodil čudež, in jaz nisem izjema. Ampak o zmagi realno ne razmišljam, želim dati vse od sebe, potem pa bomo vedeli, kam me bo to pripeljalo."

"Da bi bil zmagovalec na koncu, najbrž ni nobenih možnosti, a vsak športnik vendarle upa, da bi se zgodil čudež in jaz nisem izjema." "Da bi bil zmagovalec na koncu, najbrž ni nobenih možnosti, a vsak športnik vendarle upa, da bi se zgodil čudež in jaz nisem izjema." Foto: Giro/LaPresse

O dopingu in preiskavi Milana Eržena?

"O tem je bilo kar veliko govora. Veliko je bilo vprašanj, a večina ljudi ve, da jaz z Erženom nisem sodeloval. Zato teh reči ne morem komentirati, vsekakor pa nisem zadovoljen, da je vse to prišlo na površje zdaj, med Girom. Očitno gredo nekomu v nos naši uspehi in to, da je Roglič prvi favorit dirke."

Preberite še:

Milan Eržen Sportal Še en Slovenec v preiskavi zaradi dopinških povezav

Pascal Ackermann Sportal V Slovenijo prihaja zvezdnik Gira

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin