Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2019,
17.22

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Italiji Giro d'Italia Giro d'Italia

Četrtek, 23. 5. 2019, 17.22

4 leta, 11 mesecev

DIRKA PO ITALIJI, 12. ETAPA

Dvojno slovensko vodstvo na Giru: Jan Polanc v rožnati majici!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Jan Polanc | Jan Polanc je novi vodilni na dirki po Italiji. | Foto Giro/LaPresse

Jan Polanc je novi vodilni na dirki po Italiji.

Foto: Giro/LaPresse

V 12. etapi dirke po Italiji so kolesarji opravili s prvim resnejšim vzponom (prve kategorije na 1.248 metrov visoki Montoso), novi vodilni v skupnem seštevku pa je Jan Polanc (UAE Emirates), ki je v cilj prikolesaril 20 sekund za zmagovalcem etape Italijanom Cesarejem Benedettijem (Bora-Handsgrohe). Primož Roglič (Jumbo-Visma) je za zmagovalcem zaostal več kot osem minut, v skupnem seštevku pa zadržal drugo mesto.

Etapne zmage, prve na ravni pro toura, se je veselil Italijan Cesare Benedetti, ki je bil v ciljnem šprintu močnejši od rojaka Damiana Carusa (Bahrain-Merida) in Irca Edwarda Dunbarja (Ineos), medtem ko je glavni junak dneva Jan Polanc v cilj prikolesaril 25 sekund za zmagovalcem in prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Polanc je bil danes v skupini ubežnikov, ki si je pred glavnino prikolesarila več kot deset minut prednosti. Tik pred vrhom vzpona prve kategorije na Montoso je odpadel, a skupino spet ujel na spustu, nato je spet popustil v zadnjih dveh kilometrih, v cilj pa prikolesaril na šestem mestu. Med vsemi ubežniki je imel v skupnem seštevku najboljši položaj in jutri bo na 13. etap nosil rožnato majico.

Rožnata ostala v mnoštvu EUA Emirates

"Vedno sem sanjal, da bi nosil rožnato majico, sanje so se mi danes uresničile. Vodilni v moštvu so mi rekli: Danes moraš v beg. Razmišljal sem o etapni zmagi, a sem vseeno zadovoljen z doseženim. Rožnato majico smo obdržali v moštvu, kar nekaj dni jo je nosil Valerio (Conti op. p.), zdaj sem ta srečnež jaz," so bile prve besede novega vodilnega na dirki, 27-letnega Kranjčana, ki je tako drugi Slovenec v zgodovini, ki bo oblekel rožnato majico (prvi je bil Roglič, prav tako na letošnji dirki), šele tretji v zgodovini, ki je prevzel vodstvo na eni od treh velikih tritedenskih dirk (Janez Brajkovič je zlato in rdečo majico vodilnega nosil na španski Vuelti). 

Polanc ima sicer na Giru že dve etapni zmagi, eno iz leta 2015 in eno iz 2017.

Roglič ostaja v odličnem položaju

Primož Roglič je za zmagovalcem etape zaostal osem minut in tri sekunde, v skupnem seštevku ostaja drugi, zdaj ima štiri minute in sedem sekund zaostanka za Polancem. Roglič se je tokrat z ekipo osredotočil na napade glavnih favoritov. Ni pa odgovoril na napad enega izmed favoritov dirke Lopeza, ki je ob pomoči Lande pridobil nekaj sekund. A v prejšnjih etapah jih je tudi veliko izgubil, tako zaenkrat še ne predstavlja večje grožnje slovenskima kolesarjema.

"Danes se nisem počutil najboljše. Jutri bodo novi klanci, zato je bilo danes dobro ogrevanje zanje," je povedal 29-letni Zasavec.

Danes je bilo za hribolazce le ogrevanje, jutri je na vrsti zahtevna gorska etapa, 196-kilometsrka preizkušnja z začetkom v Pinerolu in ciljnim vzponom na Ceresole Reale. Kolesarje bo vodila prek 1.311 metrov visokega Colle Del Lys (I. kategorija na 54,3 km), pa čez 1.405 metrov visoki Pian Del Lupo (II. Kategorija, na  134,3 km) in na koncu še na 2.247 metrov visoki Ceresole Reale (I. kategorija).   

Izidi 12. etape:

1. Cesare Benedetti (Ita) Bora-Hansgrohe 3;41:49

2. Damiano Caruso (Ita) Bahrain-Merida

3. Edward Dunbar (Irl) Team Ineos isti čas

4. Gianluca Brambilla (Ita) Trek-Segafredo + 0:02

5. Eros Capecchi (Ita) Deceuninck-QuickStep 0:06

6. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates 0:25

7. Matteo Montaguti (Ita) Androni Giocattoli-Sidermec 0:34

8. Thomas De Gendt (Bel) Lotto Soudal 2:36

9. Francesco Gavazzi (Ita) Androni Giocattoli-Sidermec 2:36

10. Manuel Senni (Ita) Bardiani CSF 2:38

24. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 8:03

159. Grega Bole (Slo/Bahrain Merida)                21:38


Skupni vrstni red:

1. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)               48:49:40

2. Primoz Roglić (Slo/Jumbo-Visma)              + 04:07

3. Valerio Conti (Ita/UAE Team Emirates)          04:51

4. Eros Capecchi (Ita/Deceuninck-QuickStep)       05:02

5. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida)           05:51

6. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo)             06:02

7. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)               07:00

8. Richard Carapaz (Ekv/Movistar)                 07:23

9. Andrey Amador (Kos/Movistar)                   07:30

10. Hugh John Carthy (Br/EF Education First)       07:33

...

128. Grega Bole (Slo/Bahrain Merida)              1:07:41

Potek etape:

Cilj: Etapne zmage se je veselil Cesare Benedetti (Bora-Handsgrohe), nov vodilni v skupnem seštevku pa je Jan Polanc, ki je v cilj prikolesaril z 20 sekundami zaostanka. Roglič je za zmagovalcem zaostal dobrih osem minut, še dve in pol več pa do danes vodilni Italijan Valerio Conti. Ta rožnato majico zdaj predaja moštvenemu kolegu pri UAE Emirates Polancu.

16:43: do cilja je še 10 kilometrov, Polancu, ki vztraja med ubežniki pa se nasmiha rožnata majica. V skupnem seštevku ima 5:24 zaostanka za Contijem, ki je v težavah in zaostaja že več kot 12 minut, Rogličeva skupina za vodilnimi zaostaja 10 minut in 22 sekund. Skupina z Lando in Lopezom medtem izgublja prednost pred Rogličem. Tudi skupina z rožnato majico ne izgublja več časa, ampak drži zaostanek nekaj nad 11 minutami.

16:29: Polanc je na spustu z najvišje točke današnje etape spet ujel vodilno skupino, Rogličeva skupina (devet kolesarjev, med njimi tudi Vincenzo Nibali, Simon Yates, Richard Carapaz, Rafal Majka ...), ki se je odlepila od glavnine, zelo počasi zmanjšuje zaostanek za vodilnimi (10 minut in 40 sekund). 

16:22: Jan Polanc je tik pred vrhom Montosa izgubil stik z vodilno skupino, medtem je moral Roglič v glavnini (ta za vodilnimi še vedno zaostaja več kot 11 minut) odgovoriti na nekaj napadov njegovih največjih tekmecev, Mikaelu Landi (Movistar) in Miguelu Angelu Lopezu (Astana) pa se je vseeno uspelo odlepiti Rogličevi skupini. Valerio Conti trpi, zaostaja in se počasi poslavlja od rožnate majice, njegova skupina vase bolj zaostaja za glavnino.

15:35: Hagens Berman in Sean Bennett sta se odlepila od ubežne skupine. Njuna prednost pred Polančevo skupino znaša 25 sekund. Glavnina zaostaja slabih 15 minut.

15:20: Po treh urah so imeli kolesarji povprečno hitrost 46,3 kilometrov na uro.



15:05: Vodilna skupina ima 15 minut prednosti. Jan Polanc je v virtualni rožnati majici.

14:30: Ubežniki (15 kolesarjev) povečujejo prednost.

13:45: Med ubežniki je tudi Jan Polanc, ki v skupni razvrstitvi za vodilni zaostaja 5:24.

13.30: Pobeg večje skupine kolesarjev (24).

13.10: Štart 12. etape.

 

Potek etape:

Pred kolesarji je 158 kilometrov dolga etapa, ki bo potekala od Cunea do Pinerola. Primoža Rogliča in njegove tekmece čaka prvi večji vzpon. Na 117. kilometru se bodo namreč spopadli s 1.248 metrov visokim Montosomom. Vzpon je dolg skoraj devet kilometrov (8,8 kilometra), kjer je povprečni naklon 9,5 odstotka.

Za tem bodo imeli kolesarji nekaj predaha, dva kilometra in pol pred ciljem pa jih znova čaka vzpon, in sicer 450 metrov dolg klanec s 14,5-odstotnim povprečnim naklonom. Nato sledi 1.500 metrov strm spust v Pinerolo.

Kolesarji so deset minut čez eno začeli z 12. etapo dirke po Italiji, z etapo bodo končali nekaj čez 17. uro. Etapo je začelo 160 kolesarjev.

Bo Primož Roglič kmalu spet oblekel rožnato majico? | Foto: Giro/LaPresse Bo Primož Roglič kmalu spet oblekel rožnato majico? Foto: Giro/LaPresse

Roglič trenutno na drugem mestu

Slovenski kolesar Primož Roglič, eden glavnih kandidatov za zmago, je v skupnem seštevku na drugem mestu in za vodilnim Valeriem Contijem zaostaja za 1:50. Tretji je Nans Peters z zaostankom 2:21.

Zelo zanimivo bo tudi v prihodnjih dneh, kjer kolesarje čakajo hribovite etape.

Ne spreglejte