Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
16. 3. 2022,
14.59

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Jan Polanc

Sreda, 16. 3. 2022, 14.59

2 leti, 1 mesec

Jan Polanc prejel klic in nemudoma priskočil na pomoč Pogačarju

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86
Tadej Pogačar & Jan Polanc | Jan Polanc je v torek izvedel, da bo nastopil na dirki Milano-San Remo, kjer bo njegova osrednja naloga pomagati Tadeju Pogačarju. | Foto Reuters

Jan Polanc je v torek izvedel, da bo nastopil na dirki Milano-San Remo, kjer bo njegova osrednja naloga pomagati Tadeju Pogačarju.

Foto: Reuters

V soboto bo v svetu kolesarstva v središču pozornosti enodnevna klasika Milano–San Remo, na kateri bo nov podvig poskušal doseči Tadej Pogačar. Na tej 298 kilometrov dolgi dirki bo njegov pomočnik tudi Jan Polanc, ki je v zadnjem hipu izvedel, da mora odpotovati v Italijo.

Za Jana Polanca ima letošnja kolesarska sezona že kar nekaj lepih in slabših trenutkov. Lep je zagotovo zmaga na trofeji Laigueglia, slabši pa ta, da je moral zaradi okužbe s koronavirusom izpustiti priprave ekipe UAE Emirates v Španiji.

"Zelo lep začetek po dolgem času zame. Morda se je začelo s covidom malce slabše. Nikoli ne veš, kakšne posledice ti lahko pusti. Sproščeno sem vstopil v sezono. Skoraj brez priprav sem šel na dirke. Vse skupaj sem vzel za stopnjevanje forme. Izkazalo se je za dobro odločitev," se je obrnil k začetnim mesecem.

Pogačar Roglič
Sportal Pogačar in Roglič spet na vrhu lestvice

"Vesel sem, da bom lahko vozil, čeprav nisem bil ravno prvi izbor in so me poklicali pozneje"

V torek popoldne so ga poklicali iz ekipe UAE Emirates in moral misli nemudoma usmeriti proti izjemno dolgi enodnevni klasiki, ki spada med pet kolesarskih spomenikov. Kar 298 kilometrov dolga dirka Milano–San Remo bo poseben izziv. Njegova osrednja naloga, kakor tudi naloga preostalih članov ekipe pri UAE Emirates, bo pomagati Tadeju Pogačarju pri morebitni uresničitvi njegovega cilja.

Velika letošnja zmaga, ki mu je dala dodaten zagon. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Velika letošnja zmaga, ki mu je dala dodaten zagon. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Slovenski prvak, ki je v izjemni formi, si namreč želi pokoriti tekmece tudi na tej italijanski klasiki, ki velja za prestižno v svetu kolesarstva: "To je dirka, ki si jo želi v karieri voziti vsak kolesar. Je le najdaljša enodnevna dirka v kolesarstvu. Vesel sem, da bom lahko vozil, čeprav nisem bil ravno prvi izbor in so me poklicali pozneje. Tadej si želi to dirko osvojiti. Po profilu je najlažja, a je na njej najtežje zmagati. O vsem se odloča na zadnjih dveh vzponih, ki nista pretirano strma. Lahko se zgodi, da čeznju pridejo tudi šprinterji. Za tiste kolesarje, ki imajo raje gorske trase, bo pomembno, da bo dirka pred tem zelo težka in bodo šprinterji odpadli. Bomo videli, za kakšno taktiko se bodo odločili pri nas."

Tadej Pogačar
Sportal "Pogačar? Prav neverjetno je, koliko močnejši je od vseh."

Turčija je njegov cilj

Zato pa ima v koledarju začrtano Dirko po Turčiji, ki bo od 10. do 15. aprila. Vpoklic na dirko od Milana do San Rema mu je nekoliko podrl načrte, a se je prilagodil: "Morda je tudi to stvar, ki me malce moti. Začrtan imaš program, cilje, in ko te kličejo na dirke, se ti stvari poderejo. To je treba vzeti brez stresa in se držati ciljev. Aprila bi bil rad dober na Dirki po Turčiji. Nato bo še Dirka po Romandiji. Če se bom izkazal v Turčiji, morda pride na vrsto Giro."

Jan Polanc | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

V tej sezoni ga bomo videli nastopiti tudi v novem dresu slovenske reprezentance. Avgusta bo na evropskem prvenstvu v Münchnu tekmoval v kronometru, najverjetneje pa tudi septembra na cestni preizkušnji svetovnega prvenstva v Avstraliji.

Primož Roglič Pariz Nica
Sportal Rogliču na koledar zapisali dodatno dirko
Tadej Pogačar
Sportal Tadeju Pogačarju še tretja dirka sezone, tekmeci osupli
Ne spreglejte