Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
30. 9. 2018,
18.12

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,81

1

Natisni članek

Matej Mohorič Matej Mohorič Andrej Hauptman Innsbruck svetovno prvenstvo Alejandro Valverde Jan Polanc Simon Špilak Primož Roglič Primož Roglič

Nedelja, 30. 9. 2018, 18.12

5 let, 6 mesecev

Primož Roglič na SP padel, Alejandro Valverde pravljično

Hudič je imel pri nesrečnem Rogliču, ki je grdo padel, mlade #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,81

1

Primož Roglič | Primož Roglič se je zapletel z okrepčilom in zgodil se je padec, ki mu je vzel sanje o odlični uvrstitvi. | Foto Vid Ponikvar

Primož Roglič se je zapletel z okrepčilom in zgodil se je padec, ki mu je vzel sanje o odlični uvrstitvi.

Foto: Vid Ponikvar

Želje slovenskih kolesarjev, zlasti pa Primoža Rogliča, so bile na cestni dirki na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku velike. Padec slovenskega osrednjega favorita je preprečil ugodnejši rezultat. Razočaranje je prisotno, a vsi v en glas poudarjajo, da si nimajo česa očitati, saj so dali vse od sebe.

Innsbruck od našega poročevalca | Foto:

Da slovenski kolesarji na čelu s Primožem Rogličem mislijo resno, smo se lahko prepričali pred njihovim avtobusom, preden so se podali na štart. Glasno so se spodbudili, kot to počno zvesti navijači kakšnih nogometnih klubov, in se podali na 258,5 km dolgo preizkušnjo. Zlasti Roglič je bil v svojem svetu. Osredotočen je bil na svojo vožnjo in se ni pustil motiti.

SP kolo innsbruck
Sportal Primož Roglič osmoljenec dneva, do naslova prvaka pa zimzeleni Valverde #foto #video

Slovenski kolesarji so nato vozili v ospredju in narekovali tempo glavnine. Sicer je enajsterica ubežnikov pobegnila, vendar med njimi ni bilo favorita za končni uspeh. Prednost je znašala že 18 minut, najdlje pa je na koncu v ospredju vztrajal Danec Kasper Asgreen, ki je bil ujet 23 kilometrov do cilja.

Fotogalerija Vida Ponikvarja:

Fotogalerija
1 / 73

Nespretnost 61 kilometrov pred ciljem in padec

Na slovensko reprezentanco pa so se v sicer lepem sončnem vremenu začeli zgrinjati črni oblaki 61 kilometrov pred ciljem. Roglič se je namreč zapletel v delu, ko so delili okrepčila za kolesarje. Vreča se mu je zapletla in sledil je padec. Na pomoč mu je skočil Simon Špilak in mu ponudil svoje kolo, vendar je imel Rogla drugačne nastavke za pedala, zato je moral počakati na slovensko spremstvo, da je dobil rezervno kolo.

Od začetka so narekovali tempo v glavnini. | Foto: Vid Ponikvar Od začetka so narekovali tempo v glavnini. Foto: Vid Ponikvar

Prav Špilak in Jan Polanc sta bila tista, ki sta mu nato pomagala pri lovljenju glavnine. Dodatno težavo je pri Rogliču povzročil še čevelj, ki se mu je strgal, kar ga je dodatno oviralo pri kolesarjenju. "Očitno se moram nekaj stvari še naučiti. To je moja druga dirka svetovnega prvenstva. Nekaj jih bom še zagotovo oddirkal," je o neprijetni izkušnji po koncu dejal Roglič.

Primož Roglič
Sportal Izraz na Rogličevem obrazu pove vse

Izidi kolesarskega SP, cestna dirka, moški elite (Kufstein - Innsbruck, 252,8 km):

1. Alejandro Valverde (Špa) 6:46:41
2. Romain Bardet (Fra)
3. Michael Woods (Kan)
4. Tom Dumoulin (Niz) vsi isti čas
5. Gianni Moscon (Ita) +0:13
6. Roman Kreuziger (Češ) 0:43
7. Michael Valgren (Dan)
8. Julian Alaphilippe (Fra)
9. Thibaut Pinot (Fra)
10. Rui Costa (Por) vsi isti čas
...
34. Primož Roglič (Slo) 4:00
...

Matej Mohorič, Simon Špilak, Grega Bole, Luka Pibernik, Jan Polanc in Domen Novak (vsi Slovenija) dirke niso končali

"Upali smo, da se ne bo zgodilo"

"Vse je šlo po načrtih, dokler se ni zgodil padec. Prevzeli smo tudi odgovornost pri narekovanju ritma. S tem smo v prvem, drugem in tretjem krogu izmučili konkurenco. Potem se je zgodilo, kar se je. Primož je bil edini, ki je bil pripravljen na takšno dolžino in težavnost dirke. Upali smo, da se ne bo zgodilo. Ko se je, smo vedeli, da je vse splavalo po vodi. Vseeno smo lahko zadovoljni s svojim nastopom, ker smo pokazali, da smo prava ekipa. Maksimalno smo se potrudili, a nam žal ni uspelo," je razlagal Matej Mohorič.

Matej Mohorič o dirki

Ko so kolesarji začeli zadnji peklenski vzpon na Höttinger Höll, ki je imel na enem delu kar 28-odstotni naklon, so Primožu pošle moči. Veliko energije je namreč porabil pri lovljenju, povrhu vsega pa še čevlja sploh ni imel zategnjenega in mu je stopalo skakalo ven.

Slovenski navijači so ob progi bodrili naše kolesarje. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski navijači so ob progi bodrili naše kolesarje. Foto: Vid Ponikvar

Pravljična sedmica za pravljico veterana Valverdeja

Zato pa se je vnel pravi boj za končno zmago. Čez Höttinger Höll so se v ospredju prebili Španec Alejandro Valverde, Francoz Romain Bardet in Kanadčan Michael Woods. V dolini jih je ujel še Nizozemec Tom Dumoulin. Na koncu je imel največ moči 38-letni Valverde. Po štirih bronastih in dveh srebrnih je le dočakal tudi zlato odličje. Pravljična številka za pravo pravljico Španca. Srebrn je postal Bardet, bronast pa Woods.

Veliki junak je postal 38-letni Alejandro Valverde, ki je po šestih medaljah le dočakal tudi zlato na svetovnem prvenstvu. | Foto: Vid Ponikvar Veliki junak je postal 38-letni Alejandro Valverde, ki je po šestih medaljah le dočakal tudi zlato na svetovnem prvenstvu. Foto: Vid Ponikvar

"Prišli smo se borit. Pokazali smo svoj karakter. Hvala vsem fantom in navijačem ob progi. Lepo je bilo videti toliko Slovencev in zastav," je po koncu razlagal nekoliko razočarani Roglič.

Selektor ne more biti zadovoljen, a je kljub temu ponosen na fante

Andrej Hauptman o dirki

O dogajanju na dirki pa se je razgovoril selektor Andrej Hauptman: "Od začetka dirke nam je šlo vse po načrtih. Zadali smo si, da gremo v beg, če bodo šle velike nacije. To se ni zgodilo. Včeraj na sestanku smo se odločili, da bomo s tistimi štirimi kolesarji skušali držati dirko čim dlje skupaj. Potem se je zgodil nesrečen trenutek. Primož je padel v najtežjem trenutku, ko se je dirka začela odvijati. Na koncu vzpona, tako da z avtom nismo mogli priti do njega. Špilak in Polanc sta se žrtvovala in ga pripeljala nazaj v dirko. Tu smo porabili toliko energije, da je je za rezultat zmanjkalo. Ne moremo biti zadovoljni, ker smo sem prišli osredotočeni na odlično rezultatsko uvrstitev. Sem pa zelo ponosen na fante, ker smo oddirkali tako, kot smo se dogovorili. Vsak je oddirkal svoj delež. Verjamem, da bomo v bodoče še krojili potek dirke, ker imamo še mlado ekipo."

Ne spreglejte