Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 4. 2014,
18.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jan Polanc Alberto Contador

Petek, 11. 4. 2014, 18.43

8 let

Etapa Swiftu, Polanc odstopil, Contador vodilni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Britanski kolesar Ben Swift je zmagovalec pete etape 54. kolesarske dirke po Baskiji (2.WT). Alberto Contador ostaja vodilni v skupnem seštevku dirke. Simon Špilak 18. v etapi in 14. skupno.

Po pričakovanjih zadnja etapa dirke ni prinesla sprememb pri vrhu skupnega seštevka. Na sporedu je bilo pet kategoriziranih vzponov. Večji del etape je bila v begu skupina šestnajstih kolesarjev. Glavnina, na čelu katere so bili kolesarji ekipe Tinkoff-Saxo, jim ni dovolila, da bi si prikolesarili prednost, večjo od dveh minut. A na predzadnjem vzponu, ki je bil dolg slabih sedem kilometrov, so tempo na čelu glavnine narekovali kolesarji španske ekipe Movistar. Glavnina je bila vse manjša in edini ubežnik, ki je zadnji vzpon pričel pred glavnino, je bil Bob Jungels (Trek Factory Racing). Na pet kilometrov dolgem vzponu je bil najprej na čelu prve skupine Roman Kreuziger, ki ga je hitro zamenjal Tony Martin. Ni trajalo dolgo, da je sledil napad Alejandra Valverdeja, ki se nikakor ni mogel otresti Alberta Contadorja. Tik pred zaključkom vzpona ju je ulovil še zmagovalec 4. etape Wouter Poels. A do cilja je bilo še dobrih osem kilometrov in Valverde je tudi na spustu nekajkrat neuspešno poskušal pobegniti tekmecema. Tri kilometre do cilja je imela ubežna trojica še kar 10 sekund prednosti pred skupino zasledovalcev, v kateri je bilo 19 kolesarjev. Na čelu zasledovalne skupine sta bila Samuel Sanchez in Tony Martin, ki sta poskrbela, da je že kilometer kasneje prva skupina štela 22 kolesarjev.

V ciljnem šprintu Ben Swift ni imel konkurence in je slavil etapno zmago. Drugo in tretje mesto sta zasedla Alejandro Valverde in Michal Kwiatkowski. V prvi skupini je od Slovencev etapo končal le Simon Špilak, ki je zasedel 18. mesto. Jani Brajkovič je zaostal dobrih 17 minut, medtem ko je Jan Polanc delil usodo šestnajstih kolesarjev, ki niso končali današnje etape. Med njimi je kar pet kolesarjev ekipe Tinkoff-Saxo, ki so dosedanjih pet etap garali za Alberta Contadorja. Pred slednjim je zahtevna naloga, saj bo v zadnji sobotni etapi na sporedu skoraj 26 kilometrov dolga posamična vožnja na čas. Trasa slednjega ni ravna, saj bosta na sporedu kar dva vzpona. Vsak izmed njiju ima skoraj 300 višinskih metrov vzpona. V igri za deseterico ostaja tudi Simon Špilak, ki je s slabo minuto zaostanka na 14. mestu v skupnem seštevku.

Ne spreglejte