Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 3. 2022,
17.06

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

Natisni članek

Luka Mezgec Jan Tratnik Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Sreda, 30. 3. 2022, 17.06

2 leti

Dwars door Vlaanderen 2022

Pogačar zamudil odločilni napad, zmaga Van der Poelu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

mathieu Van der Poel | Mathieu Van der Poel je zmagovalec letošnje Dirke <Dwars door Vlaanderen. | Foto Guliverimage

Mathieu Van der Poel je zmagovalec letošnje Dirke <Dwars door Vlaanderen.

Foto: Guliverimage

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Emirates) je dirkal na belgijski mini klasiki Dwars door Vlaanderen in zamudil odločilen napad kakšnih 70 kilometrov pred ciljem ter se tako ni mogel bojevati za zmago. Do te je prišel nizozemski as Mathieu Van der Poel (Alpecin Fenix). Najboljši Slovenec na dirki je bil Jan Tratnik (Bahrain Victorious) na devetem mestu, Pogačar je bil deseti, naš tretji predstavnik na dirki Luka Mezgec (BikeExchange) pa 36.

"V odločilnem trenutku na dirki se je zgodil padec in sem zamudil. Poskušal sem loviti, ampak ni uspelo. To je pač dirkanje, nekaj položajev sem izgubil zaradi tistega padca, moral bi se držati bolj v ospredju glavnine, ampak potem je šlo na polno in pač danes ni uspelo. Nekaj takšnega pričakujem tudi v nedeljo, ko bom poskušal biti v ospredju," je po dirki povedal Pogačar. V nedeljo bo nastopil na Dirki po Flandriji.

Van der Poel je ponovil uspeh iz leta 2019, ko se je prav na Dirki skozi Flandrijo veselil svoje prve zmage na preizkušnjah svetovne serije. Danes je prišel še do svoje 37. zmage. "Bil sem presenečen, ko sem na vrhu Ten Houteja pogledal okoli sebe in njega ni bilo tam," je o Pogačarju po odločilnem skoku Ineosovega dvojca Pidcock - Turner kakšnih 70 kilometrov pred ciljem povedal Van der Poel. "A naša skupina je odlično sodelovala in bilo je preprosto nemogoče, da bi nas lahko kdo še ujel," je še dodal.

Tadej Pogačar in jan Tratnik sta zamudila odločilen napad in se v zaključku trudila ujeti vodilne. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tadej Pogačar in jan Tratnik sta zamudila odločilen napad in se v zaključku trudila ujeti vodilne. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Nizozemec je zaradi zdravstvenih težav sezono začel z zamudo, tekmuje v bistvu šele slab mesec, danes pa je pokazal, da prihaja v odlično formo: "Nisem še stoodstoten, a vseeno dovolj močan, da dobim tako dirko. V nedeljo bo težje." 

Na ženski dirki Dwars door Vlaanderen je o zmagovalki 120-kilometrske preizkušnje s startom in ciljem v Waregemu odločal ciljni sprint, dobila pa ga je Italijanka Chiara Consoni. Drugo mesto je zasedla Belgijka Julie De Wilde, tretje pa Švicarka Elise Chabbey. Edina Slovenka na dirki, Eugenija Bujak, je bila 35.

Končni vrstni red:

1. Mathieu van der Poel (Niz) Alpecin-Fenix 4;05:39
2. Tiesj Benoot (Bel) Jumbo-Visma + 0:01
3. Thomas Pidcock (VBr) Ineos Grenadiers 0:05
4. Victor Campenaerts (Bel) Lotto Soudal
5. Nils Politt (Nem) Bora-Hansgrohe
6. Stefan Küng (Švi) Groupama-FDJ
7. Kelland O’Brien (Avs) BikeExchange-Jayco isti čas
8. Ben Turner (VBr) Ineos Grenadiers 0:12
9. Jan Tratnik (Slo) Bahrain Victorious 2:08
10. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates isti čas

...
36. Luka Mezgec (Slo) BikeExchange - Jayco 4:12
...


Vrstni red ženske dirke:
1. Chiara Consonni (Ita) Valcar-Travel & Service 3;06:40
2. Julie De Wilde (Bel) Plantur-Pura
3. Elise Chabbey (Swi) Canyon-Sram isti čas
...
35. Eugenia Bujak (Slo/UAE Team ADQ) + 1:41

Dwars door Vlaanderen, potek dirke:

Cilj: Mathieu Van der Poel (Alpecin Fenix) je zmagovalec dirke, Belgijec Tiesj Benoot (Jumbo-Visma) se ni spustil v sprinterski obračun z njim, v sprintu za tretje mesto pa je bil najmočnejši Britanec Tom Pidcock (Ineos Grenadiers). Tadej Pogačar in Jan Tratnik sta v cilj prišla več kot dve minuti za zmagovalcem.

Tratnik (Bahrain Victorious) je zasedel deveto mesto, Pogačar deseto.

2 km do cilja - Tom Pidcock se je odpeljal mimo vodilnih, sledil je protinapad Van der Poela in Benoota. Nizozemec in Belgijec imata občutno prednost.

3 km do cilja - Campenaerst je skočil še enkrat, sledil mu je Tiesj Benoot. Njuna prednost je majhna.

4 km do cilja - Campenaertsu se ni uspelo otresti tekmecev, osmerica je spet skupaj.

7 km do cilja - v vodstvo se je odpeljal Victor Campenaerts. Mu lahko uspe priti do cilja? Pogačar in Tratnik sta se sprijaznila z zamujeno priložnostjo in zdaj za vodilno skupino zaostajata že skoraj minuto.

12 km do cilja - Pogačar, Tratnik in Madouas ostajajo 43 sekund za vodilnimi, zdaj je še jasno, da se Slovenec danes ne bo boril za zmago.

19 km do cilja - Pogačar, Tratnik in Madouas so se približali za 30 sekund, ko je v vodilni skupini napadel Victor Campenaerts in hitrost je poskočila. Belgijčev napad je bil nazadnje neuspešen, je pa zdaj vodilna osmerica spet 45 sekund pred zasledovalci. Do konca dirke kolesarje čakata le še en odsek s tlakovci in samo še en kratek vzpon.

24 km do cilja - iz vodilne skupine je izpadel Greg Van Avermaet, zaradi predrte pnevmatike je moral počakati pomoč in izpadel iz boja za zmago. Nad to pa še ni povsem obupal Pogačar, ki s Tratnikom in Madouasom lovi vodilne. Zdaj mora nadoknaditi še 26 sekund zaostanka. Zdi se malo verjetno, da bi mu lahko uspelo.

35 km do cilja - tempo v vodilni skupini je oster, odpadli so Jacobs, Verwilst in Paasschens, te bodo kmalu ujeli Pogačar, Tratnik, Van Avermaet, Coquard, Madouas in Kragh Andersen, tej skupini pa za ovratnik diha še močna deveterica. Skupina s Pogačarjem in Tratnikom zdaj vozi 43 sekund za vodilnimi in 10 sekund pred zasledovalci.

41 km do cilja - vodilna enajsterica zdaj dobro sodeluje in drži kakšnih 25 sekund prednosti pred šesterico zasledovalcev s Pogačarjem in Tratnikom.

48 km do cilja - Van der Poel, Pidcocok, Turner, Benoot, Campenaerts in K'ung so ujeli peterico ubežnikov. Iz glavnine je pobegnila skupinica s Pogačarjem, Tratnikom, pa Gregom Van Avermaetom, Brynom Coquardom, Valentinom Madouasom in Sorenom Kraghom Andersenom. Ta zdaj vozi 24 sekund za vodilnimi.

51 km do cilja - na čelu glavnine tempo narekuje Jan Tratnik (Bahrain Victorious), skupina se je raztrgala, tudi Pogačar na trenutke težko sledi. Ogromno energije je potrošil pri samostojnem lovu na Van der Poelovo skupino. Morda celo preveč, njegove možnosti za današnjo zmago so majhne.

53 km do cilja - Pogačarju samemu ni uspelo ujeti skupine favoritov, počakal je na glavnino in svoje moštvene kolege, v trenutku, ko se je vrnil v glavnino, je v tej prišlo do novega padca. Tokrat so jo vsi kolesarji UAE Emirates odnesli srečno. Šesterica z Van der Poelom ima kakšnih 40 sekund prednosti pred glavnino s Pogačarjem, za vodilno peterico pa le še 30 sekund zaostanka.

62 km do cilja - Tadej Pogačar (UAE Emirates) se je kar sam pognal v lov za skupino z Van der Poelom. Slovenski as mora nadoknaditi 15 sekund zaostanka.

69 km do cilja - napad trojice je bil neuspešen, zdaj se je iz glavnine izstrelila precej bolj elitna skupina z Britancema Tomom Pidcockom in Benom Turnerjem (Ineos), Belgijcema Tiesjem Benootom (Jumbo-Visma) in Victorjem Campenaertsom (Lotto Soudal), Švicarjem Stefanom Küngom (Groupama FDJ) in Nizozemcem Mathieuom Van der Poelom (Alpecin Fenix). Vozijo kakšnih 20 sekund pred glavnino s Pogačarjem in slabi dve minuti za petimi ubežniki.

71 km do cilja - iz glavnine je uspelo pobegniti trojici Brent Van Moer (Lotto Soudal), Lewis Askey (Groupama FDJ) in Connor Swift (Arkea Samsic), ta zdaj vozi kakšnih 15 sekund pred glavnino in 2:45 za vodilno peterico.

V glavnini se na ozkih vaških cestah vrstijo padci, v enem je na tleh pristal še en Pogačarjev kolega, Francoz Alexys Brunel, ki pa je v nasprotju z Bjergom, ki je padel v začetku dirke, lahko nadaljeval.

Medtem se je končala ženska dirka Dwars door Vlaanderen, o zmagovalki 120-kilometrske preizkušnje s startom in ciljem v Waregemu je odločal ciljni sprint, dobila pa ga je Italijanka Chiara Consoni. Edina Slovenka na dirki, Eugenija Bujak, je zasedla 35. mesto.

Vrstni red ženske dirke:
1. Chiara Consonni (Ita) Valcar-Travel & Service 3;06:40
2. Julie De Wilde (Bel) Plantur-Pura
3. Elise Chabbey (Swi) Canyon-Sram isti čas
...
35. Eugenia Bujak (Slo/UAE Team ADQ) + 1:41

80 km do cilja - iz glavnine skačejo posamezni kolesarji in tudi manjše skupinice, prednost vodilne peterice je padla na 3:30, Pogačar in njegovi kolegi iz UAE Emirates pa za zdaj ostajajo povsem mirni. Favoriti se držijo drug drugega, Van Der Poel in Pogačar se imata ves čas na očeh.

90 km do cilja - kolesarji so zdaj v najbolj razgibanem delu trase, kjer si kratki, a na trenutke precej strmi klanci sledijo drug za drugim. Na čelu glavnine tempo diktirajo ekipe Alpecin-Fenix, Intermarche-Wanty-Gobert in AG2R Citroen, prednost ubežne peterice upada, zdaj znaša le še nekaj več kot štiri minute. 

Mathieu Van der Poel in Jasper Phillipsem (Alpecin Fenix) s stopnjevanjem tempa želita otežiti dirko.

108 km do cilja -  ubežna peterica si je prikolesarila že okoli pet minut prednost, za zdaj v glavnini še ni bilo odziva. 

149 km do cilja - Pet kolesarjev ima manjšo prednost.

  •  POLITT Nils (BORA - hansgrohe)
  •  JACOBS Johan (Movistar Team)
  •  O'BRIEN Kelland (Team BikeExchange - Jayco)
  •  VERWILST Aaron (Sport Vlaanderen - Baloise)
  •  PAASSCHENS Mathijs (Bingoal Pauwels Sauces WB)

170 km do cilja - Med tistimi, ki so padli in predčasno končali dirko, so bili Mikkel Bjerg (UAE Emirates), Lukas Pöstlberger (Bora - hansgrohe), Alex Kirsch (Trek - Segafredo)

174 km do cilja - V pelotonu se je zgodil padec, v katerega so bili vključeni številni kolesarji - tudi iz ekip UAE Team Emirates, Astana, Bora-Hansgrohe.

177 km do cilja - Kolesarji poskušajo pobegniti, vendar so kmalu zatrti.

12.51 - Pred kolesarji je 184 kilometrov dolga preizkušnja. Ob Tadeju Pogačarju (UAE Emirates) slovenske barve branita še Jan Tratnik (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (BikeExchange Jayco).

12.45 - Štart. Pred štartom so povprašali Tadeja Pogačarja, ali bo šel na polno: "Vedno grem na polno. A je ta dirka prav tako priprava za Dirko po Flandriji."

V 76. izvedbi dirke se je organizator odločil za novosti. Nekaj novih vzponov je, kakor tudi sektorjev, na katerih bodo kolesarili po tlakovcih. Po prvih 50 kilometrih ravninske vožnje se bo začel "hriboviti" del.

Zanimivo bi lahko bilo 15 kilometrov do cilja, ko pride na vrsto sklepni vzpon z imenom Holstraat. Lanski zmagovalec Van Baarle se je do zmage odpeljal 50 kilometrov pred ciljem, kar je že večkrat v karieri prikazal tudi Pogačar. Zato lahko tudi od našega prvaka pričakujemo, da bo poskusil s kakšnim od predčasnih napadov. Tovrstnih možnosti je ogromno, 40 kilometrov pred ciljem je na primer mamljiv vzpon Ladeuze.

  • Dolžina: 184 km (1,412 višinskih metrov)
  • Pričakovan prihod v cilj: okoli 17. ure v mestu Waregem

Profil Dwars door Vlaanderen | Foto: La FlammeRouge Foto: La FlammeRouge

Prd dirko Dwars door Vlaanderen

Tadej Pogačar se bo belgijske mini klasike Dwars door Vlaanderen z dolgoletno zgodovino (letos je na sporedu že 76. izvedba) udeležil z mislijo na letošnjo Dirko po Franciji. Del trase vsebuje tudi tlakovane odseke, ki bodo del 5. etape letošnje tritedenske francoske kolesarske pentlje – ta bo speljana tudi po trasi spomenika Paris-Roubaix, za katero je značilno, da tekmovalci kolesarijo po kockastih odsekih.

Te predstavljajo prav posebno vožnjo in zlasti pazljivost, saj se lahko hitro pripeti kakšen padec, zlasti, če so tla zaradi morebitnega dežja spolzka.

Tadej je pripotoval v neznan svet, kot je povedal od prihodu v Belgijo. Pred njim sta belgijski klasiki – druga dirka bo na sporedu v nedeljo in je vsem znana Dirka po Flandriji.

Rival, kot je Wout van Aert (Jumbo-Visma), bo dirko izpustil in se pripravil na dirko ob koncu tedna, zato pa bo denimo na delu lanskoletni zmagovalec Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers).

"Zame je korak v neznano, vendar se že zelo veselim"

Kolesarji bodo morali prevoziti 183 kilometrov med mestoma Roeselare in Aregem. Pogačar bo imel ob sebi šest kolesarjev. V dresu UAE Emirates bodo tako nastopili Matteo Trentin, Alexys Brunel, Mikkel Bjerg, Vegard Stake Laengen, Rui Oliveira in Oliviero Troia.

"Zelo sem se veselil prihoda v Flandrijo. Zgodovina in strast do kolesarstva sta v Belgiji edinstveni in komaj čakam, da bom del tega. Forma je dobra in upam, da bomo spredaj, vendar si glede tlakovcev ne ustvarjam iluzij. Vem, da bo tu drugačen način dirkanja, kot je to običajno. Uživati bom skušal, kolikor bo to mogoče," je dejal Pogačar po prvem preizkusu kockastih odsekov.

"Moštveni kolega Trentin pozna belgijske klasike, zato nam bodo njegove izkušnje prišle prav. Zame je korak v neznano, vendar se že zelo veselim," dodaja Pogačar.

Tadej Pogačar | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

A Pogiju sicer kocke niso povsem tuje, saj je na severnih klasikah po Evropi že nastopil kot mladinec in kot član U23 zasedbe. Kolesaril je mladinsko izvedbo Paris-Roubaix leta 2016 in bil 14. Prav tako dirko Gent-Wevelgem leta 2017 in Ronde van Vlaanderen Belofte v letu 2018, ko je bil 15.

In kdo so favoriti za zmago? Pogačar spada v ožji krog, ob njem pa je treba izpostaviti naslednja imena: Mathieu van der Poela (Alpecin-Fenix), Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), Soren Kragh Andersen (DSM), Mads Pedersen (Trek Segafredo), Tiesj Benoot (Jumbo Visma), Matteo Trentin (UAE Emirates), Yves Lampaert (Quick Step), Victor Campenaerts (Lotto Sudal), Greg Van Avermaet (AG2R), Stefan Küng (Groupama - FDJ) ...

Od slovenskih kolesarjev bosta na štartu še Jan Tratnik (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (BikeExchange Jayco).

Ne spreglejte