Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 3. 2024,
4.00

Osveženo pred

4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Dirka Po Sloveniji Po Sloveniji UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar Domen Novak

Petek, 29. 3. 2024, 4.00

4 tedne

O sezoni, dirki po Sloveniji in dominaciji kapetana Tadeja Pogačarja

Domen Novak: Mislim, da Tadej Pogačar tako dober še ni bil nikoli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
Dirka Po Sloveniji | Domen Novak je na nedavni dirki po Kataloniji iz prve vrste spremljal šov Tadeja Pogačarja. "Tadej je razred zase in mislim, da tako dober, kot je zdaj, še ni bil in to je tudi dokazal na dirki," pravi Novak.  | Foto Bojan Puhek

Domen Novak je na nedavni dirki po Kataloniji iz prve vrste spremljal šov Tadeja Pogačarja. "Tadej je razred zase in mislim, da tako dober, kot je zdaj, še ni bil in to je tudi dokazal na dirki," pravi Novak. 

Foto: Bojan Puhek

Domen Novak, eden od sedmih slovenskih kolesarjev v ekipah World Tour, se je pravkar vrnil z Dirke po Kataloniji, kjer je kot pomočnik v prvi vrsti spremljal šov prvega kolesarja sveta Tadeja Pogačarja, ki je na dirki matiral konkurenco s kar štirimi etapnimi zmagami in visoko zmago v skupnem seštevku dirke. Ob robu predstavitve trase jubilejne 30. dirke Po Sloveniji se je razgovoril o sodelovanju z najboljšim kolesarjem sveta, novostih v procesu treninga in pojasnil, zakaj po novem sliši tudi na vzdevek traktor Lamborgini.

Za Domnom Novakom, izkušenim kolesarjem ekipe UAE Emirates, so pestri in naporni meseci. 28-letni Dolenjec je dirkati začel že konec januarja in do danes naštel že 18 tekmovalnih dni. S prvim delom sezone je izredno zadovoljen, enako zadovoljstvo z njegovim delom kažejo tudi vodilni v ekipi Emiratov, ki se ji je pridružil lani. "Svoje delo opravljam tako, kot si je ekipa želela, morda celo bolje, tudi Tadej (Pogačar, op. a.) je zadovoljen in to je zame najpomembneje," je v pogovoru z novinarji povedal Novak.

Domen Novak in Tadej Pogačar na prvem kolesarskem spomeniku sezone, dirki Milano–Sanremo. | Foto: Guliverimage Domen Novak in Tadej Pogačar na prvem kolesarskem spomeniku sezone, dirki Milano–Sanremo. Foto: Guliverimage

V nasprotju s Pogačarjem, ki je takoj po dirki po Kataloniji odpotoval na višinske priprave v Sierra Nevado v Španiji, ki jo je v teh dneh pobelil sneg, Novak ostaja v dolini in v napol tekmovalnem ritmu. "Čaka me nekaj dni premora, da si odpočijem po Kataloniji, nato pa se bom doma počasi pripravil na nastop na Valonski puščici (17. 4.) in dirki Liege–Bastogne–Liege (21. 4.), nato pa me čaka še nastop na Dirki po Italiji (od 4. do 26. 5.). Višinskih priprav nimam v načrtu, saj sem ugotovil, da mi te ne ustrezajo."

Novak pri fizični pripravi sodeluje z domačim strokovnjakom Josipom Radakovičem, s katerim je sodeloval že v kategoriji mlajšim mladincev, ima pa tudi zeleno luč ekipe UAE, na cesti pa tako kot Pogačar s Špancem Javierjem Solo. Novak je nad njim navdušen. "Trener je zelo profesionalen in se nam posveča individualno. Take podpore, kot jo dobivam z njegove strani, nisem bil deležen še od nikogar. Vsak dan skrbi zame, me pokliče ali mi pošlje SMS, analizira vse moje treninge. Ko podatke s treninga naložim na platformo, najkasneje v roku pol ure dobim oceno učinkovitosti treninga in možnosti izboljšav."

Zakaj se je Novaka oprijel vzdevek traktor Lamborgini?

Razlogov je več. "Ker sem vedno na čelu dirke in narekujem tempo in ker sem vedno, ko debata med kolesarji nanese na traktorje, eden najglasnejših. Traktorje imam enostavno rad," je pojasnil Novak.

Novak na dirki Strade Bianche | Foto: Guliverimage Novak na dirki Strade Bianche Foto: Guliverimage

Polovička za nastop na največji domači dirki

Glede njegovega nastopa na dirki Po Sloveniji, ki ji je bila posvečena obsežna novinarska konferenca, je vse še dokaj nedorečeno. "Obstaja 50 odstotkov možnosti, da nastopim. Glede na profil trase ocenjujem, da bo zmagal kolesar za generalno razvrstitev, 'klančar', mislim, da tukaj ni nobene skrivnosti in da bo o končnem zmagovalcu dirke odločil vzpon na Krvavec (kraljevska, četrta etapa, op. a.)," napoveduje Novak.

Na dirki po Sloveniji (od 12. do 16. 6.), ki bo letos jubilejna 30., bo najverjetneje nastopil njegov moštveni kolega Diego Ulissi, ki je na slovenski pentlji zmagal že dvakrat, medtem ko so za nastop Pogačarja možnosti minimalne oz. jih ni.

"Ekipa UAE je zelo močna ekipa in lahko se zgodi, da na dirko pride tudi kdo drug od naših kolesarjev. Ne vem še, kako bo, grem z dirke na dirko in se ne želim ozirati predaleč v prihodnost. Pred dirko Po Sloveniji me čaka še 23 dni dirkanja in v tem času se lahko zgodi vse mogoče. Lahko se zgodi, da nastopim, lahko da ne, več bo znanega po Giru," pušča odprte možnosti Novak, ki pravi, da v ekipi upoštevajo njegove želje in da bi mu, če bi izrazil željo po nastopu, v ekipi najverjetneje prižgali zeleno luč.

Na 30. dirki Po Sloveniji bo 22 ekip, od tega šest iz svetovne serije

Tudi direktor dirke Po Sloveniji Bogdan Fink pričakuje, da se bo startna lista izoblikovala po koncu Gira, že zdaj pa je znano, da bo na jubilejni 30. dirki Po Sloveniji nastopilo 22 ekip, od tega šest ekip WorldTour , in sicer Bahrain-Victorious, BORA - hansgrohe, EF Education-EasyPost, Jayco-AlUla, UAE Team Emirates in Groupama-FDJ. Skupaj bo na startu 154 kolesarjev, kar bo rekordna udeležba na dirki.

Leta 2022 je dirko Po Sloveniji končal na odličnem tretjem mestu, za Tadejem Pogačarjem in Rafalom Majko. | Foto: Vid Ponikvar Leta 2022 je dirko Po Sloveniji končal na odličnem tretjem mestu, za Tadejem Pogačarjem in Rafalom Majko. Foto: Vid Ponikvar

Enkrat si zagotovo želi zmagati na dirki Po Sloveniji, a si ne bo belil glave, če se to ne zgodi

Domen Novak poudarja, da na dirki Po Sloveniji ne želi nastopiti samo zato, da nastopi, ampak se želi na domačih cestah dokazati, izkazati in boriti za rezultat. "To pomeni, da bi na dirko prišel samo, če bi bil dobro pripravljen in konkurenčen. Če bi bilo tako kot lani, bi mi bilo žal, da sem nastopil," je priznal tretji z dirke Po Sloveniji leta 2022, ki mu lani na domači dirki nikakor ni šlo po načrtih.

"Če bom pripravljen ter če bom imel voljo in motivacijo, bom  prišel kot kapetan ekipe ali eden od kapetanov," je bil jasen Novak, ki ne skriva, da si enkrat v karieri želi zmagati na dirki Po Sloveniji, si pa s to željo ne beli glave. "Če mi to uspe, bom užival, če pa mi ne, sem zadovoljen s svojo trenutno vlogo. Zelo veliko dirkam s Tadejem in to mi je všeč," pravi Novak.

Pogačar je dirko po Kataloniji končal s pokrom etapnih zmag in dominantno predstavo v skupnem seštevku. | Foto: Guliverimage Pogačar je dirko po Kataloniji končal s pokrom etapnih zmag in dominantno predstavo v skupnem seštevku. Foto: Guliverimage

"Zakaj bi zmage podarjali?"

Pred dnevi se je vrnil iz Katalonije, kjer je iz prve vrste spremljal Pogačarjev šov. "Z eno besedo, uživali smo. Tadej je razred zase in mislim, da tako dober, kot je zdaj, še ni bil. To je tudi dokazal na dirki. Tudi vsi preostali smo opravili svoje delo in uživali na dirki ter po dirki in to je v končni fazi najpomembneje."

Kaj meni o dominantnosti Pogačarja in nekaterih kritikah, da je zmag preveč in da bi občasno priložnost moral prepustiti tudi konkurentom? "Kolesarji se zdaj že zavedajo, da se, kadar je na dirki Tadej, borijo za drugo mesto. Mogoče se sliši čudno, da je na Kataloniji zmagal v štirih etapah, ampak tako kot pravi in menim, da ima prav, zakaj bi zmage podarjali? Če lahko zmagamo, zakaj ne bi zmagali? Nikomur ni bilo nič podarjeno in tudi on zmag ne bo podarjal. Mislim, da je tako prav in da če lahko zmaga, ali če lahko zmaga nekdo drug iz ekipe, zakaj torej ne bi," je s hipotetičnim vprašanjem zaključil Novak.

Preberite še:

Dirka Po Sloveniji
Sportal Slovenija odpira meje #video
Tadej Pogačar
Sportal Spremenjena prva etapa Gira zdaj bolj po meri Tadeja Pogačarja
Tadej Pogačar Dirka po Kataloniji 2024
Sportal Pogačar po zmagi v Kataloniji utrdil prvo mesto na lestvici

 

Ne spreglejte