Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 3. 2021,
15.52

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

2

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Dirka od Tirenskega do Jadranskega morja

Nedelja, 14. 3. 2021, 15.52

3 leta, 1 mesec

Dirka od Tirenskega do Jadranskega morja, 5. etapa

Pogačar do udobnega vodstva, nizozemska "mašina" do zmage #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

2

Mathieu van der Poel | Mathieu van der Poel je v izredno težkih razmerah dosegel svojo drugo zmago na dirki Tirreno−Adriatico. | Foto Guliver Image

Mathieu van der Poel je v izredno težkih razmerah dosegel svojo drugo zmago na dirki Tirreno−Adriatico.

Foto: Guliver Image

Neverjetni Nizozemec Mathieu van der Poel (Fenix-Alpecin), ki je v sezono cestnih dirk vstopil kot svetovni prvak v ciklokrosu,  je zmagovalec 5. etape na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Tadej Pogačar je s silovitim napadom in 2. mestom v etapi ter šestimi bonifikacijskimi sekundami ubranil modro majico vodilnega in močno povečal prednost v skupnem seštevku. Pred prvim zasledovalcem Woutom Van Aertom (Jumbo-Visma) ima že več kot minuto prednosti.

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki je včeraj po zmagi v kraljevski etapi prevzel skupno vodstvo na dirki Tirreno−Adriatico, je dan začel s 35-sekundno prednostjo pred Belgijcem Woutom Van Aertom (Jumbo-Visma) in Sergiem Higuito (EF Education-Nippo), ki jo je po današnji etapi močno povečal.

Pred Van Aertom ima pred jutrišnjo sprintersko etapo že minuto in 15 sekund prednosti, Španec Mikel Landa (Bahrain-Victorious) na 3. mestu pa zaostaja že za tri minute. Še več, 3.30 minute zaostanka si je do zdaj pridelal Egan Bernal (Ineos Grenadiers) na 4. mestu. 

Tadej Pogačar se je z današnjim 2. mestom in bonifikacijskimi sekundami utrdil v skupnem vodstvu. | Foto: AP / Guliverimage Tadej Pogačar se je z današnjim 2. mestom in bonifikacijskimi sekundami utrdil v skupnem vodstvu. Foto: AP / Guliverimage

Van der Poel napadel že 52 km pred ciljem

Etapa, ki je bila pisana na kožo specialistom za zahtevne enodnevne preizkušnje, je postregla s pričakovanim razpletom. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ki včeraj ni sodeloval v boju za najvišja mesta, saj je bil zaključni vzpon zanj pretrd oreh, ampak si je odpočil noge, je napadel 52 kilometrov pred ciljem 205-kilometrske etape od Castellalta do Castelfidarda.

Nabral si je že več minut prednosti, a je do cilja, ki je vodil prek kar 18 krajših, a strmih vzponov, ohranil le deset sekund naskoka pred Pogačarjem.

Mraz, dež in tehnične težave

Ta je večino časa vozil v selektivni skupini favoriziranih kolesarjev, v hladnem in deževnem vremenu pa je ravno ob napadu van der Poela naletel še na tehnične težave, saj se mu je snela veriga. Izgubil je dobrih 20 sekund, s pomočjo moštvenega kolega pri UAE Team Emirates Davideja Formola pa je ob zmanjšanem ritmu skupine okoli Wouta Van Aerta hitro izničil zaostanek.

V ospredju je van der Poel peljal svojo dirko, in zdelo se je, da tekmeci nimajo moči, da bi odgovorili na njegov napad. Van Aert je na vmesnem cilju odščipnil Pogačarju eno sekundo, v zadnjem krogu pa je 18 km pred ciljem napadel Pogačar in pustil za seboj najbližje konkurente. Van der Poel je imel takrat skoraj tri minute prednosti.

Tadej Pogačar | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Lanski zmagovalec Toura je hitro ujel dva kolesarja pred seboj, a mu pri narekovanju ritma sprva nista pomagala, zato se je obeh hitro odkrižal in nadaljeval z napadom v želji po čim večji prednosti pred Van Aertom. Do konca je 22-letnik s Klanca pri Komendi skorajda ujel van der Poela, a bolj pomembno je dejstvo, da je Van Aertu, ki je končal na tretjem mestu, v etapi odščipnil kar 39 sekund. Ob upoštevanju dodatnih sekund pa natanko 40.

Kaj sta glavna junaka etape povedala v cilju?

Zmagovalec etape Mathieu van der Poel je priznal, da je zadnje kilometre odpeljal povsem brez energije. "Iz ekipe so mi sporočili, da se mi Pogačar približuje, vendar nisem bil sposoben niti poslušati. Samo cilj sem želel doseči, in to čim hitreje. Vesel sem, da sem zmagal. Napadel sem, ker me je zeblo in ker sem se vse do zadnjih 20 kilometrov dobro počutil."

Tadej Pogačar: "Ko sem videl, da Wout van Aert trpi, sem skušal nabrati čim več prednosti v skupnem seštevku, a nikakor si nisem mislil, da se bom tako približal Van der Poelu. Izjemno sem zadovoljen s prednostjo, ki sem si jo nabral pred kronometrom."

Ostali Slovenci so bili bolj v ozadju. Luka Mezgec (BikeExchange) je bil v peti etapi 46. (+13:49), Jan Tratnik (Bahrain Victorious) 117. (+24:56), Pogačarjev moštveni kolega Jan Polanc pa z istim časom kot Tratnik 129.

Jutri ravnina, v torek še kronometer

Jutri je na sporedu ravninska etapa od Castelraimonda do Lido di Ferma (169 km), kjer se bodo udarili šprinterji, v torek pa se bo dirka zaključila z ravninskim kronometrom (10,1 km). Tako Pogačar kot Van Aert sta državna prvaka v tej disciplini, a težko je pričakovati, da bi Belgijec lahko nadoknadil tako visok zaostanek. 

Generalna razvrstitev po 5. etapi na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja: 

1.

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates)

22:41:41

2.

Wout Van Aert (Jumbo-Visma)

0:01:15

3.

Mikel Landa Meana (Bahrain Victorious)

0:03:00

4.

Egan Bernal Gomez (Ineos Grenadiers)

0:03:30

5.

Matteo Fabbro (Bora-Hansgrohe)

0:03:54

6.

Tim Wellens (Lotto Soudal)

0:04:30

7.

João Almeida (Deceuninck-QuickStep)

0:04:42

8.

Romain Bardet (Team DSM)

0:05:03

9.

Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo)

0:05:54

10.

Simon Yates (Team BikeExchange)

0:06:58

 

Preberite še:

Tadej Pogačar - Tirreno - Adriatico 2021
Sportal Tadej Pogačar po epski etapni zmagi prevzel tudi skupno vodstvo
Gino Mäder
Sportal Ko je Roglič švignil mimo, je bil na robu solza #video
Urška Žigart
Sportal Urška Žigart začenja novo poglavje
Primož Roglič
Sportal Kalvarija Primoža Rogliča, ki je ostal brez skupne zmage #video

 

Ne spreglejte