Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 3. 2021,
8.53

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,40

7

Natisni članek

Gino Mäder Bahrain Victorious Primož Roglič Primož Roglič Pariz - Nica

Nedelja, 14. 3. 2021, 8.53

3 leta, 1 mesec

Gino Mäder, nesrečnik v 7. etapi dirke Pariz−Nica

Ko je Roglič švignil mimo, je bil na robu solza #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,40

7

Gino Mäder | Švicarskemu kolesarju Ginu Mäderju se je na 7. etapi Pariz−Nica vse do zadnjih metrov nasmihala etapna zmaga. In potem je mimo švignil Primož Roglič ... | Foto A.S.O./Fabien Boukla

Švicarskemu kolesarju Ginu Mäderju se je na 7. etapi Pariz−Nica vse do zadnjih metrov nasmihala etapna zmaga. In potem je mimo švignil Primož Roglič ...

Foto: A.S.O./Fabien Boukla

Primož Roglič je dobil 7. etapo dirke Pariz−Nica, a kaj lahko bi se zgodilo, da bi čast in slava pripadla 24-letnemu švicarskemu kolesarju Ginu Mäderju. Do 20 metrov pred ciljem je bil mladenič na pragu največjega uspeha v karieri, nato pa je kot blisk švignil mimo slovenski zvezdnik Primož Roglič in pokopal njegove sanje. "Iskreno, v prvem trenutku sem bil povsem blizu joka. Rekel sem si, to je moja zmaga," je po etapi priznal Švicar iz ekipe Bahrain-Victorious.

Primož Roglič
Sportal Kalvarija Primoža Rogliča, ki je ostal brez skupne zmage #video

Vsi, vključno z Ginom Mäderjem (Bahrain-Victorious), so bili včeraj prepričani, da se 24-letni Švicar bliža največjemu uspehu svoje kariere. 50 metrov pred ciljem na vrhu vzpona Valdeblore La Colmiane se je kot zadnji preživeli od 13-članske ubežne skupine še zadnjič ozrl nazaj, da s pogledom ošvrkne, kaj se dogaja v ozadju, ko je mimo kot blisk švignil najboljši kolesar lanske in predlanske sezone Primož Roglič in mu preprečil pot do etapne zmage.

Namesto etapne zmage tolažilna nagrada

Mäderju je za bojevitost in vztrajnost sicer pripadla tolažilna nagrada, nagrada za najbolj borbenega kolesarja etape, a to seveda ni blizu temu, koliko bi mu pomenila etapna zmaga na tako pomembni dirki. Kljub srce parajočemu razpletu pa je ohranil svoj smisel za humor.

 Mäder je dobil vsaj tolažilno nagrado − izbran je bil za najbolj borbenega kolesarja dirke. | Foto: A.S.O./Fabien Boukla Mäder je dobil vsaj tolažilno nagrado − izbran je bil za najbolj borbenega kolesarja dirke. Foto: A.S.O./Fabien Boukla

"Mislil sem, da bom dobil prehlad"

"Tako hitro me je prehitel, da sem mislim, da bom dobil prehlad," se je pošalil v cilju, nato pa se ob spominu na razplet v zadnjih metrih hitro zresnil in dejal: "Iskreno, v prvem trenutku sem bil povsem blizu joka. Rekel sem si, to je moja zmaga. Ko si 20 metrov pred ciljem in te prehiti 'letalo', si v prvem trenutku seveda jezen. A na koncu lahko rečem, da je za mano krasna izkušnja, bilo je lepo biti prav na vrhu pred zaključkom etape. Na koncu moram vseeno biti zadovoljen − Roglič je velik šampion − ampak moja prva reakcija je bila drugačna, bil sem jezen in razočaran."

Pozneje je na Twitterju zapisal, da se mora še malo okrepiti, nekateri od sledilcev pa so bili ob tem nejevoljni, češ da je bila včerajšnja poteza Rogliča res nepotrebna, saj bi, po mnenju mnogih, tekmecu vendarle lahko prepustil etapno zmago.

V šali je to Rogliču pred podelitvijo nagrad povedal tudi Mäder, poroča kolesarski portal Cyclingnews. "Rekel sem mu, naj me naslednjič pusti zmagati, in mi je odgovoril, da če bom šprintal, potem me mogoče bo. Tako da vem, kaj moram naslednjič narediti," se je pošalil Mäder in hkrati ovrgel namige, da bi mu Roglič moral prepustiti zmago.

Nancy Van der Burg
Sportal Nizozemka, ki se je prav na Rogličevo pobudo vrnila na kolo

"To je ena od njegovih šampionskih odlik – vedno gre na zmago. Svojim tekmecem ne podarja daril. Seveda bi raje videl, če bi mi prepustil zmago, ampak to je ena od njegovih odlik. Želim si, da bi tudi sam imel toliko energije, da bi se vsakokrat boril za zmago. Kapo dol," se je poklonil vodilnemu kolesarju jakostne lestvice UCI in dirke Pariz−Nica.

Kakorkoli, mladi Švicar, ki se je letos pridružil ekipi Bahrain-Victorious, pred tem je dirkal za ekipo NTT Pro Cycling, je z včerajšnjo predstavo vsekakor opozoril nase. Bil je del 13-članske ubežne skupine, ki se je proti koncu etape močno razredčila. Zadnjih deset kilometrov sta tempo zdržala le Kenny Elissonde (Trek-Segafredo) in Neilson Powless (EF Education-Nippo), zadnjih pet kilometrov pa je Švicar v klanec grizel sam.

Roglič je včeraj odkljukal še tretjo zmago na dirki Pariz-Nica in 50. v poklicni karieri. | Foto: A.S.O./Fabien Boukla Roglič je včeraj odkljukal še tretjo zmago na dirki Pariz-Nica in 50. v poklicni karieri. Foto: A.S.O./Fabien Boukla

"Nisem vedel, kaj se dogaja za menoj"

"Bilo je res težko. Prvič sem se znašel v takšni situaciji. Rekel sem si, da je edino, kar moram storiti, to, da čim prej pridem do cilja, in če to pomeni, da bom tretji, za Ellisondejem in Powlessom, pa naj bo. Imel sem res lepo možnost za zmago, zato sem zadnjih 40 minut sem res vozil na vse ali nič. Nisem vedel, kaj se dogaja za menoj. Bil sem v svoji 'coni'. Nič mi ne bi pomagalo, če bi vedel, kaj se dogaja v ozadju, že tako sem dal vse od sebe."

Drugo mesto na etapi slovite dirke Pariz−Nica je za Švicarja eden najpomembnejših dosežkov v karieri. Do zdaj je bil njegov največji dosežek drugo mesto na etapi Vuelte (2020), dvakrat je bil drugi na etapi dirke Tour de l'Avenir (2018), ki velja za Tour de France za mlajše kolesarje, drugi je bil tudi v skupnem seštevku dirke Tour of Hainai (2018) in četrti na svetovnem prvenstvu v konkurenci do 23 let. 

Na dirki Pariz−Nica je danes na sporedu osma, predzadnja etapa od Le Plan-Du-Vara do Levensa (92,7 km). Kolesarji bodo morali premagati tri kroge z lažjim vzponom, navkreber bo tudi zaključek. Vodilni Roglič ima pred najbližjim zasledovalcem Nemcem Maximilianom Schachmannom (Bora-hansgrohe) 52 sekund prednosti.

Preberite še:

Primož Roglič Pariz-NIca
Sportal Roglič do 50. zmage v karieri in udobnega vodstva v skupnem seštevku
Bahrain - Domen Novak, Grega Bole
Sportal Jani Brajkovič tokrat zmagovalec virtualne dirke, Domen Novak v ozadju
Ne spreglejte