Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
1. 9. 2023,
18.06

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta

Petek, 1. 9. 2023, 18.06

8 mesecev, 1 teden

Dirka po Španiji, 7. etapa, Utiel–Olivia (201 km)

V hektičnem šprintu junak Francoz, Vingegaard pridobil sekundi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Jonas Vingegaard Primož Roglič Vuelta 2023 | Jonas Vingegaard je na letečem cilju osvojil tretje mesto in pridobil dve sekundi v generalni razvrstitvi. | Foto Guliverimage

Jonas Vingegaard je na letečem cilju osvojil tretje mesto in pridobil dve sekundi v generalni razvrstitvi.

Foto: Guliverimage

Večji del sedme etape na Dirki po Španiji je bilo mirno, dokler se ekipe niso začele pripravljati na zaključni šprint. Dva padca sta se zgodila v zelo kratkem razmaku, na koncu pa je v hektičnem šprintu zmago slavil Geoffrey Soupe (TotalEnergies). Matevž Govekar (Bahrain-Victorious) je bil deseti. Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) se je na edinem letečem cilju odločil za šprint in si s trejim mestom prislužil dve sekundi odbitka v skupnem seštevku. Med nesrečniki v današnji etapi, ki so se znašli na tleh, sta bila tudi Geraint Thomas in Sepp Kuss. Huje jih je skupil Thymen Arensman (Ineos Grenadiers), ki je tudi končal dirko. Primož Roglič je v cilj prikolesaril v družbi najhitrejših.

18:03

Zmagovalec je Soupe

17:55

Nov padec

17:50

Sepp Kuss padel

17:16

Vingegaardu 2 sekundi

17:15

Remco priznal napako

17:05

Konec bega

15:32

105 km do cilja - Thomas

14:56

Padec Gerainta Thomasa

13:31

Martinez najmlajši vodilni

13:11

Kdo danes nosi majice

12:59

201 kilometrov do cilja

12:42

Danes ravninska etapa

12:42

Napoved pred etapo

  • 18:03

    Zmagovalec je Soupe

    Junak hektičnega zaključka je postal Geoffrey Soupe (TotalEnergies). Drugi je bil Orluis Alberto Aular Sanabria (Caja Rural), tretji Edward Theuns (Lidl-Trek), prvi favorit dneva, Kaden Groves, ki je bil najhitrejši v prejšnjih dveh šprintih, je bil besen, ker je ciljno črto prečkal kot peti. Slovenski kolesar Matevž Govekar (Bahrain-Victorious) je bil deseti.

    "To je neverjetno tako zame kot za ekipo. Ob običajnem poteku sezone Vuelte ne bi imel v programu, toda zaradi padca Alexisa Vuillermoza na pripravah se je ekipa odločila zame. Nisem si mislil, da bi lahko tukaj dobil etapo, saj so tu zelo hitri kolesarji. Danes smo bili v zaključku vsi zelo živčni, veliko je bilo tudi krožišč in vetra. To lahko prinese tudi presenečenja," je dejal 35-letni Soupe.

    V skupnem seštevku je rdečo majico vodilnega ohranil 20-letni Francoz Lenny Martinez (Groupama-FDJ). Drugi je Sepp Kuss (Jumbo-Visma), ki zaostaja osem sekund, tretji pa Španec Marc Soler (UAE Team Emirates) z 51 sekundami zaostanka.

    Primož Roglič je ostal na 12. mestu z zaostankom 2:58 minute. Dve sekundi je na letečem cilju pridobil Jonas Vingegaard, ki zdaj zaostaja 2:50, toliko kot Španec Enric Mas (Movistar). Lanski zmagovalec Belgijec Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) zaostaja 2:47 minute.

    V soboto bo na sporedu zelo zahtevna in razgibana etapa od Denie do Costa Blanca Interiora (165 km).

    Rezultati 7. etape

    Results powered by FirstCycling.com

  • 17:55

    Nov padec

    Pet kilometrov pred ciljem se je zgodil nov padec. Kolesar Groupame je zadel kolo moštvenega kolega in padel, za njim pa so se na tleh znašli številni. Primož Roglič se je izognil padcu. Huje jih je očitno skupil Thymen Arensman (Ineos Grenadiers).

  • 17:50

    Sepp Kuss padel

    Deset kilometrov pred ciljem je prišlo do padca. Na tleh je bil tudi zmagovalec četrtkove etape Sepp Kuss, ki se je pobral in nadaljeval. Padla sta med drugimi tudi Jetse Bol in Pierre Latour.

  • 17:43

    16 km do cilja

    Kakšna je trasa v zaključku? V zadnjih petih kilometrih je nekaj krožišč, zanimivo pa je, da je organizator 300 metrov pred ciljem vključil levi ovinek.

  • 17:28

    25 km do cilja

    Kolesarji so v pričakovanju zaključnega šprinta. Kmalu bo postalo napeto.

  • 17:16

    Vingegaardu 2 sekundi

    Na edinem letečem cilju današnjega dne, 34 kilometrov pred ciljem, se je v šprint za bonifikacijske točke podal tudi Jonas Vingegaard, ki je bil tretji, kar pomeni, da je pridobil dve sekundi. Najhitrejši je bil pričakovano današnji favorit za zmago Kaden Groves

  • 17:15

    Remco priznal napako

    Remco Evenepoel Vuelta 2023
    Sportal Remco Evenepoel priznal napako
  • 17:05

    Konec bega

    Ander Okamika (Burgos-BH) je bil 44 kilometrov pred ciljem ujet. Glavnina je dodobra navila tempo.

  • 16:54

    48 km do cilja

    Nič novega na dirki. Vlada zatišje pred ciljnim šprintom. Medtem ima Ander Okamika (Burgos-BH) še vedno 1:02 prednosti. V glavnini se ekipe že počasi pripravljajo na šprinterske vlake.

  • 16:37

    59 km do cilja

    Ander Okamika (Burgos-BH) ima 1:06 prednosti pred glavnino.

  • 16:26

    67 km do cilja

    Ubežnik José Herrada (Cofidis) je ujet. Ander Okamika (Burgos-BH) ostaja v ospredju.

  • 16:05

    82 km do cilja

    Kolesarji se peljejo vzdolž obale proti cilju v Olivii, prednost dveh ubežnikov pa je zdaj še 1:11.

  • 15:32

    105 km do cilja - Thomas

    Geraint Thomas, ki je v današnji etapi padel, je moral zdaj naknadno poiskati zdravniško pomoč. Ob njem je moštveni kolega Jonathan Castroviejo, ki ga bo nato priključil glavnini, za katero zaostaja 50 sekund.

    Medtem je Okamika priključil k Herradi in imata pred glavnino 1:40 prednosti.

  • 15:22

    112 km do cilja

    Smola za ubežnika Anderja Okamika (Burgos-BH), ki je imel predrto pnevmatiko. 19 sekund je za vodilnim ubežnikom Joséjem Herrado (Cofidis), ki ima 1:41 naskoka pred glavnino.

    Kolesarji so v današnji etapi končno dobili, kar so želeli. Mirno etapo.

  • 14:56

    Padec Gerainta Thomasa

    V glavnini sta padla Geraint Thomas in Kim Heiduk (Ineos Grenadiers). Oba sta se pobrala in našla priključek z glavnino. To je drug padec izkušenega Britanca na letošnji Vuelti, potem ko se je znašel na tleh že v drugi etapi.

    Prednost ubežnikov (José Herrada (Cofidis) in Ander Okamika (Burgos-BH)) 129 km do cilja znaša 2:17.

  • 14:34

    145 km do cilja

    Prednost ubežnikov se je zmanjšala pod dve minuti in znaša 1:50.

  • 14:06

    158 km do cilja

    Nič novega na trasi. Za zdaj je vse mirno, kot si kolesarji želijo. Ubežnika imata 2:30 prednosti. Povprečna hitrost je do tega trenutka znašala 41 km/h. Temperatura ozračja je 29,2 stopinje Celzija.

  • 13:34

    183 km do cilja

    Na čelu glavnine so kolesarji Alpecin-Deceunincka. Kaden Groves je njihov osrednji adut, potem ko je že osvojil dve šprinterski etapi na Vuelti. Ubežnika José Herrada (Cofidis) in Ander Okamika (Burgos-BH) sta na varni razdalji in imata prednost 2:27.

  • 13:31

    Martinez najmlajši vodilni

    20-letni francoski kolesar Lenny Martinez (Groupama-FDJ) se je v četrtek zapisal v zgodovino kolesarstva. Postal je najmlajši kolesar, ki je v vodstvu na Grand Touru. Leta 1904 je Henri Cornet pri 19 letih sicer osvojil Tour de France, vendar je dirko takrat končal kot peti, zmago pa so mu pripisali šele decembra, potem ko so bili številni zaradi goljufanja diskvalificirani.

  • 13:16

    190 km do cilja

    José Herrada (Cofidis) in Ander Okamika (Burgos-BH) sta napadla in se odpeljala glavnini. Prikolesarila sta si že 2:11 prednosti.

  • 13:11

    Kdo danes nosi majice

    V rdeči majici vodilnega danes kolesari 20-letni Lenny Martinez (Groupama-FDJ). Belo majico bi moral nositi Remco Evenepoel, ki je v razvrstitvi za mlade drugi najboljši, a danes kolesari v majici belgijskega prvaka. Belo majico ima tako Juan Ayuso (UAE Emirates). Zeleno majico nosi Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), ki je v žep že pospravil dve šprinterski etapi in je osrednji favorit tudi za današnjo zmago, pikčasto za najboljšega na gorskih ciljih pa je v lasti Eduardo Sepulveda (Lotto Dstny).

  • 12:59

    201 kilometrov do cilja

    Uraden začetek 7. etape na Dirki po Španiji, ki bo namenjena šprinterjem.

  • 12:53

    Začetek etape

    Pred kolesarji je 201 km dolga trasa, ki naj ne bi predstavljala prevelikih preglavic. Na kilometru 0 bodo ob 12.57, ko se bo vse skupaj začelo.

  • 12:42

    Danes ravninska etapa

    Pozdravljeni ljubiteljice in ljubitelji kolesarstva. Danes se bo ob 12.50 začela ravninska etapa, ki bo prav prišla tistim, ki jih zanima skupna zmaga. Zlasti po četrtkovem dogajanju, ko je zaključni vzpon Pico del Buitre naredil selekcijo. Med favoriti za skupno zmago jo je naredil naš Primož Roglič, ki se je otresel Remca Evenepoela, nato pa na cilj skupaj z Jonasom Vingegaardom pripeljal z 32 sekundami prednosti pred Belgijcem, ki je prav tako izgubil rdečo majico vodilnega. V njej bo danes kolesaril mladi Francoz Lenny Martinez.

    Rezultati 6. etape

    Results powered by FirstCycling.com

  • 12:42

    Napoved pred etapo

    Favoriti za skupno zmago bodo imeli danes nekoliko mirnejši dan, vsaj upajo, da bo tako. V četrtek smo lahko videli pravi spektakel v režiji Jumbo-Visme. Primož Roglič je na zaključnem vzponu Pico del Buitre razorožil Remca Evenepoela in na koncu skupaj z moštvenim kolegom Jonasom Vingegaardom prikolesaril na cilj ter odščipnil Belgijcu 32 sekund. Češnja na torti za nizozemsko moštvo je bila etapna zmaga za Seppa Kussa.

    V petkovi ravninski etapi boja favoritov za rdečo majico, ki jo bo nosil vsega 20-letni Francoz Lenny Martinez, ki ima osem sekund prednosti pred Kussom, ne bomo videli, saj je na programu šprinterska etapa. Kolesarji si predvsem želijo nepričakovanega dogajanja, ampak resnični zaključni šprint, da si bodo lahko nekoliko odpočili od napornega četrtkovega dne.

    Primož Roglič Jan Tratnik Jonas Vingegaard
    Sportal Pri Jumbo-Vismi v pričakovanju maščevanja

    Ponagaja lahko le veter

    A bo dolg dan, da bodo prišli šprinterji do svojega dela. Kar 201 kilometer bo dolga etapa. Vse skupaj se bo začelo v mestu Utiel, kjer je veliko vinogradov. Kolesarji bodo uživali v razgledih, ko se bodo spuščali proti Valencii in vse do cilja v mestu Olive, kjer je veliko peščenih plaž. To območje je polno naravnih lepot, predvsem termalnih izvirov in redkih vrst vodnih ptic.

    Profil sedme etape na Vuelti | Foto: A. S. O. Profil sedme etape na Vuelti Foto: A. S. O.

    A te ne bodo zanimale kolesarjev, ki bodo osredotočeni na dogajanje na trasi. Lahko rečemo, da so organizatorji le pripravili etapo, ki bo resnično pisana na kožo šprinterjem. Drugi del bo povsem ravna etapa, ki se bo končala s skupinskim šprintom. Temperatura ne bo povzročala težav kolesarjem, lahko pa bi jim ponagajal bočni veter, ki bo pihal od Valencie in južno do cilja.  

    Primož Roglič Jan Tratnik Jonas Vingegaard
    Sportal Slavje v taboru Jumbo-Visme: Roglič onesposobil Remca, Kuss junak dneva

    Osrednji favorit je jasen

    In kdo so favoriti? Sodeč po videnem, je treba najprej navesti zmagovalca obeh dozdajšnjih šprinterskih zaključkov Kadena Grovesa (Alpecin-Deceuninck). Belgijska ekipa je dokazala, da je ekipa, ki jo bo treba premagati v hitrejših etapah. Groves je videti v odlični formi, kar bo dodatna ovira za Avstralčeve tekmece.

     Kaden Groves je favorit za tretjo etapno zmago. | Foto: Unipublic/Sprint Cycling Agency Kaden Groves je favorit za tretjo etapno zmago. Foto: Unipublic/Sprint Cycling Agency

    Alberto Dainese (Team DSM-Firmenich) je kolesar, ki bo prav tako iskal priložnost za etapno zmago na Vuelti. V prvi je bil udeležen v padcu, v peti pa mu je nato le malo zmanjkalo, da bi bil uvrščen med prve tri.

    Kar nekaj kolesarjev meri na zmage v šprinterskih etapah – med njimi Edward Theuns (Lidl-Trek), Dries Van Gestel (TotalEnergies), Milan Menten (Lotto Dstny) …

 

Ne spreglejte