SiolNET. Sportal Kolesarstvo
3,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dirka po Španiji, 3. etapa

Dan Martin do etapne zmage, Roglič spet drugi in ostaja v rdečem

3,48

termometer

Primož Roglič Vuelta 2020
Primož Roglič je danes zasedel drugo mesto v etapi, zaostal je le za irskim zmagovalcem Danom Martinom, v skupnem seštevku pa je ubranil rdečo majico vodilnega kolesarja na Vuelti. Foto: PHOTOGOMEZSPORT2020

Irec Dan Martin (Israel StartUp Nation) je zmagovalec tretje etape letošnje Dirke po Španiji. V zaključnem šprintu na klanec Laguna Negra je bil le za odtenek hitrejši od Primoža Rogliča (Jumbo-Visma), ki tako ohranja prednost v skupnem seštevku, a je izgubil štiri sekunde.

166,1-kilometrska etapa od Lodose do Lagune Negre se je razvnela šele v zadnjem kilometru, na najstrmejšem delu ciljnega vzpona, ko so trije največji favoriti stopili na plin. Napad v zadnjih metrih etape je začel Irec Dan Martin, sledila pa sta mu vodilni Roglič in nosilec pikčaste majice najboljšega hribolazca, Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadier). Martin je prišel do etapne zmage, Roglič in Carapaz sta ciljno črto prečkala takoj za njim, tako so na časovne razlike vplivale le bonifikacijske sekunde.

Martin jih je za zmago dobil 10, Roglič šest, zato je Irec v skupnem seštevku zmanjšal zaostanek za Rogličem na pet sekund, tretji je Carapaz s 13 sekundami zaostanka.  

"Martin je bil močnejši in je zasluženo zmagal"

"Za nas je bil to izjemen dan. Ekipa je znova opravila fantastično delo in me ves čas držala stran od težav," je po etapi organizatorjem Vuelte dejal kolesar Jumbo-Visme, ki ga je ves čas budno spremljal moštveni kolega Američan Sepp Kuss, ta kot rezervna rešitev moštva ostaja na visokem šestem mestu v skupnem seštevku, poroča STA.

Razmere za kolesarjenje so bile že tretji dan zapovrstjo turobne z dežjem in nekaj več vetra. "Poleg dežja je bilo danes precej vetrovno, kar nam je le otežilo etapo. Tudi zaključek je bil zelo zahteven in hiter s številnimi napadi," je konec tretje etape pokomentirala številka ena svetovnega kolesarstva.

V boju z Martinom, kot pravi Roglič, ni mogel storiti ničesar. "Vesel sem, da sem bil ves čas blizu najboljšim. Držal sem se Dana, toda v finišu je bil močnejši in zasluženo zmagal," pa je še za spletno stran svojega moštva priznal Roglič.

Roglič ima v skupnem seštevku pet sekund prednosti pred Martinom. Roglič ima v skupnem seštevku pet sekund prednosti pred Martinom. Foto: PHOTOGOMEZSPORT2020

Irca premagala čustva

"Nekajkrat sem letos že prišel blizu zmagi. Zares sem si želel dobiti etapo za moštvo, ki je bilo do mene tako dobro. Res sem bil odločen, da danes dobim etapo, ekipa je bila odlična in vsak izmed njih je pripomogel k tej zmagi. To zmago delno posvečam njim in delno ženi, saj je to prva zmaga, odkar so se nama rodili otroci. To je res nekaj posebnega," je po etapni zmagi, svoji drugi na Vuelti po letu 2011, v solzah razlagal 34-letni Martin.

Matej Mohorič današnje etape ni začel, zaradi posledic včerajšnjega padca je moral odstopiti, njegov moštveni kolega pri Bahrain McLarnu Grega Bole pa je bil 126. 

Mohorič THUMB Sportal Slovenski kolesar po zlomu lopatice končal Vuelto

Izidi 3. etape:

1. Daniel Martin (Irs) Israel Start-Up Nation 4;27:49
2. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma
3. Richard Carapaz (Ekv) Ineos Grenadiers isti čas
4. Wout Poels (Niz) Bahrain McLaren + 0:04
5. Aleksandr Vlasov (Rus) Astana Pro Team 0:07
6. Enric Mas Nicolau (Špa) Movistar Team 0:09
7. Felix Grossschartner (Avt) Bora-Hansgrohe 0:12
8. Hugh Carthy (VBr) EF Pro Cycling 0:12
9. Sepp Kuss (ZDA) Team Jumbo-Visma 0:12
10. Clément Champoussin (Fra) AG2R la Mondiale 0:24

126. Grega Bole (Slo) Bahrain McLaren 11:19

Skupni vrstni red:

1. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma 12;37:24
2. Daniel Martin (Irs) Israel Start-Up Nation 0:05
3. Richard Carapaz (Ekv) Ineos Grenadiers 0:13
4. Enric Mas Nicolau (Špa) Movistar Team 0:32
5. Hugh Carthy (VBr) EF Pro Cycling 0:38
6. Sepp Kuss (ZDA) Team Jumbo-Visma 0:44
7. Felix Grossschartner (Avt) Bora-Hansgrohe 1:17
8. Esteban Chaves (Kol) Mitchelton-Scott 1:29
9. Marc Soler (Špa) Movistar Team 1:55
10. George Bennett (NZl) Team Jumbo-Visma 1:57

132. Grega Bole (Slo) Bahrain-McLaren 45:26

Jutrišnja 191-kilometrska četrta etapa (Garray. Numancia–Ejea de los Caballeros) bo sicer hribovita, a brez kategoriziranih klancev, uradno je označena za ravninsko. Začela se bo devet minut po 13. uri.

Dirka po Španiji, potek 3. etape:

Cilj: Irec Dan Martin je v ciljnem šprintu največjih favoritov prišel do etapne zmage, Primožu Rogliču je odščipnil štiri sekunde zaradi bonusa za zmago. Zasavec je namreč ciljno črto prečkal na drugem mestu, zdaj pa v skupnem seštevku pred Martinom vodi s petimi sekundami naskoka.

3 km do cilja: favoriti le pazijo drug na drugega, napadov ni, vodilna četverica pa ohranja 26 sekund prednosti.  

8 km do cilja: kolesarji se že vzpenjajo na Laguno Negro (I. kategorija, 1.735 m. n. v., 8,6 km vzpona s 5,8 odstotka povprečnega naklona), v vodstvu še zmeraj vztraja špansko-francoska četverca z nekaj deset metri prednosti pred glavnino.

15 km do cilja: prednost ubežne četverice se vztrajno topi, upadla je celo na vsega 13 sekund, pa je glavnina popustila in ji spet dovolila malo večjo razliko, zdaj pa je pri približevanju ciljnemu vzponu – zadnjih devet kilometrov etape – spet upadla na vsega nekaj sekund. Kolesarji Movistarja, Israel StartUp Nation, Astane in Ineosa, ki kolesarijo na čelu glavnine, imajo ubežnike ves čas na očeh.

18 km do cilja: pred začetkom vzpona so bile na voljo še točke na letečem cilju v Vinuesi:

Leteči cilj, Vinuesa:
1. Saez 4 točke
2. Madrazo 2
3. Ferron 1

35 km do cilja: vodilni kvartet, dva Francoza in dva Španca, vzdržuje več kot minuto prednosti pred glavnino, tudi v tej skupini ni kolesarja, ki bi lahko premešal vrstni red v skupnem seštevku dirke, najvišje uvrščen je Ourselin, ki je v prvih dveh etapah pridelal več kot 24 minut zaostanka za Rogličem. Počasi se bliža začetek vzpona na Laguno Negro.

45 km do cilja: pobegniti je uspelo novi skupinici kolesarjev, Valentin Ferron, Paul Ourselin (oba Total Direct Energie), Hector Saez (Caja Rural-Seguros RGA), Angel Madrazo in Jesus Ezquerra (oba Burgos-BH) so si hitro privozili dobro minuto in pol prednosti pred glavnino, v kateri se favoriti pripravljajo na zaključni vzpon dneva. Ezquerra je kmalu zatem popustil in se spet pridružil glavnini. 

56 km do cilja: bega je konec, pet ubežnikov je spet v glavnini.

60 km do cilja: moštvi Astana in Movistar sta na čelu glavnine prevzeli narekovanje tempa, prednost ubežnikov se je hitro stopila in zdaj znaša le še 13 sekund, bega bo, kot kaže, kmalu konec.

80 km do cilja: glavnina je s prvim kategoriziranim klancem dneva opravila dve minuti in 30 sekund za ubežniki, med temi je tri točke pobral Tosh Van der Sande. Na čelu glavnine največ časa preživijo kolesarji Jumbo-Visme.

Rezultati gorskega cilja, Puerto de Oncala:
1. Van der Sande 3 točke
2. Smit 2
3. Bagüez 1

85 km do cilja: na čelu glavnine Jumbo Vismi pri narekovanju tempa pomagajo še nekateri kolesarji moštev EF Pro Cycling in Israel StartUp Nation, člani Movistarja so ves čas zraven, a se ne izpostavljajo. Prednost ubežne peterice je upadla na tri minute in 23 sekund.

90 km do cilja: kolesarji se vzpenjajo na Puerto de Oncala, ubežniki 4:10 pred glavnino.

99 km do cilja: kolesarji se bližajo začetku prvega vzpona dneva, Puerto de Oncala (III. kat, 1.457 m. n. v., 17 km pri 2,6 % povprečnega naklona), ubežniki imajo 4:20 prednosti pred glavnino.

127 km do cilja: prednost ubežnikov se je stabilizirala pri nekaj več kot treh minutah, trenutno je 3:25, vselej nekoliko upade, ko na čelu glavnine tempo narekuje Rogličeva Jumbo-Visma.  

150 km do cilja: prednost ubežnikov je narasla na tri minute in 20 sekund, med peterico pa ni takega, ki bi bil nevaren najboljšim v skupnem seštevku, Bagües je med njimi najbolje uvrščen, pred današnjo etapo je zasedal 58. mesto, s 23:37 zaostanka za vodilnim Rogličem.

158 km do cilja: danes je pobeg uspel že zelo zgodaj v etapi, kmalu po startu se je uspelo odlepiti peterici, Britancu Marku Donovanu (Sunweb), Belgijcu Toshu Van der Sandeju (Lotto Soudal), Nizozemcu Nikiju Terpstri (Total Direct Energie), Špancu Aritzu Bagüesu (Caja Rural-Seguros RGA) in Južnoafričanu Willieju Smitu (Burgos-BH). Ubežniki imajo že dve minuti in pol prednosti pred glavnino.

Start: ob 13.15 so kolesarji prevozili "kilometer nič" in začeli tretjo etapo letošnje Vuelte. Na startu danes ni bilo našega Mateja Mohoriča (Bahrain McLaren), ki si je pri včerajšnjem padcu zlomil lopatico, kot tudi ne francoskega asa Thibauta Pinota (Groupama FDJ), ki še vedno čuti posledice padca na letošnji Dirki po Franciji. Etapo je sicer začelo 170 kolesarjev.

Pred etapo

Trasa tretje etape Vuelte gre praktično ves čas navzgor, štart je na 390 metrih nad morjem, že na 62. kilometru etape pa se bodo dvignili nad 1.000 m. n. v. in tam ostali vse do konca. Prvi kategorizirani klanec etape je Alto de Oncala (1.457 m .n. v.), a 17-kilometrski vzpon tretje kategorije z 2,6 % povprečnega naklona nikomur ne bi smel povzročati težav, zato pa se "ognjemet" pričakuje na zaključnem klancu dneva, Laguni Negra (1.735 m. n. v.), ki ima povprečno naklonino "le" 5,8 %, a ta v zaključku vzpona znaša od 9,5 do 10 odstotkov.

vuelta20 - trasa 3. etape Foto: A. S. O.

Prve gorske točke bodo delili na 79. kilometru etape, pred zaključnim 8,6-kilometrskim klancem, karavano na 148. kilometru čaka še leteči cilj.

Marc Soler - vuelta20 Sportal Bo Roglič letos sploh še slekel rdečo majico?

Vodilni kolesar na dirki Primož Roglič brani devet sekund prednosti pred Ircem Danom Martinom (Israel StartUp Nation), pa 11 pred Ekvadorcem Richardom Carapazom (Ineos), 17 pred Kolumbijcem Juoanom Estebanom Chavezom (Mitchelton Scott) ter Špancem Enricom Masom (Movistar). Rogličeva močna nizozemska ekipa Jumbo Visma ne bi smela imeti prevelikih težav z nadzorovanjem dirke, obetamo si lahko scenarij, ki smo ga letos že videli na Dirki po Franciji.

vuelta20 - trasa 3. etape Foto: A. S. O.

Preostala Slovenca na dirki, Matej Mohorič in Grega Bole, bosta delala za aduta moštva Bahrain McLaren, Nizozemca Wouta Poelsa, ki pa v skupnem seštevku zaseda šele 21. mesto in za Rogličem zaostaja tri minute in tri sekunde. 

Tretja etapa Vuelte se bo začela ob 13.15.

Skupni vrstni red po dveh etapah:

1. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma 8;09:41
2. Daniel Martin (Irs) Israel Start-Up Nation + 0:09
3. Richard Carapaz (Ekv) Ineos Grenadiers 0:11
4. Esteban Chaves (Kol) Mitchelton-Scott 0:17
5. Enric Mas Nicolau (Špa) Movistar Team 0:17
6. Hugh Carthy (VBr) EF Pro Cycling 0:20
7. Sepp Kuss (ZDA) Team Jumbo-Visma 0:26
8. George Bennett (NZl) Team Jumbo-Visma 0:56
9. Felix Grossschartner (Avt/Bora-hansgrohe) 0:59
10. Marc Soler (Špa/Movistar) 1:04

47. Matej Mohorič (Slo) Bahrain-McLaren) 20:32
131. Grega Bole (Slo) Bahrain-McLaren) 34:01

Preberite še:

Primož Roglič - Vuelta 2020 Sportal Primož Roglič z drugim mestom v etapi še povečal prednost na Vuelti Tom Dumoulin Sportal Rogličev moštveni kolega hudo razočaran že po uvodni etapi jumbo visma Sportal Na Vuelti novost, ki naj bi preprečila okužbe z novim koronavirusom #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 36
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin