Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 11. 2020,
17.05

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,54

Natisni članek

Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta Primož Roglič Primož Roglič

Nedelja, 8. 11. 2020, 17.05

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Španiji, 18. etapa

Primož Roglič kralj Vuelte 2020!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,54
Primož Roglič - Vuelta 2020 | Primož Roglič je bil v središču Madrida okronan za kralja letošnje Vuelte. | Foto Reuters

Primož Roglič je bil v središču Madrida okronan za kralja letošnje Vuelte.

Foto: Reuters

V španski prestolnici se je končala letošnja Dirka po Španiji, skupne zmage pa se je na njej še drugo leto zapored veselil slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič. Kapetan moštva Jumbo-Visma je glavnino dela opravil do sobote, ko je bila na sporedu še zadnja gorska etapa, danes pa se je le še varno pripeljal v Madrid. Zadnjo etapo je sicer dobil Nemec Pascal Ackermann.

Primož Roglič je še drugo leto zapored zmagovalec Vuelte, medtem ko je prestižna etapna zmaga v Madridu pripadla Nemcu Pascalu Ackermannu, ki je za nekaj centimetrov premagal Irca Sama Bennetta. "Bilo je tako tesno, da nisva vedela, kdo je ciljno črto prečkal prvi. Spogledovala sva se in drug drugega spraševala, kdo je zmagal," je v cilju razlagal Ackermann in dodal: "To zmago štejem za svojo prvo na letošnji Vuelti, tiste v deveti etapi ne, saj je Sam šele naknadno zaradi kazni zdrsnil po razpredelnici."

Roglič je na letošnji španski pentlji osvojil še zeleno majico za najboljšega po točkah, pikčasto za najboljšega hribolazca dirke je osvojil Francoz Guillaume Martin (Fra/Cofidis), belo za najboljšega mladega kolesarja na dirki pa Španec Enric Mas (Movistar).

Drugo in tretje mesto v skupnem seštevku sta zasedla Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) in Britanec Hugh Carthy (EF Pro Cycling).     

Primož Roglič - Vuelta 2020
Sportal Nenaden in nepričakovan zasuk pri Primožu Rogliču #video
Primož Roglič - Vuelta 2020
Sportal Roglič piše zgodovino in napoveduje: Motivov je še ostalo!
Primož Roglič
Sportal Noro, kaj počne Roglič #video

Izidi 18. etape:

1. Pascal Ackermann (Nem/Bora-Hansgrohe)            3;28:13
2. Sam Bennett (Irs/Deceuninck-Quick-Step)         isti čas
3. Max Kanter (Nem/Sunweb)
4. Jasper Philipsen (Bel/UAE Team Emirates)
5. Jasha Sütterlin (Nem/Sunweb)
6. Emmanuel Morin (Fra/Cofidis)
7. Reinard Jense Van Rensburg (JAR/NTT Pro Cycling)
8. Lorenzo Manzin (Fra/Total Direct Energie)
9. Robert Stannard (Avs/Mitchelton-Scott)
10. Jon Aberasturi (Špa/Caja Rural-Seguros)
...
39. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)

Skupni vrstni red:

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                 72:46:12
2. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)            + 0:24
3. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                    1:15
4. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)          2:43
5. Enric Mas (Špa/Movistar)                            3:36
6. Wout Poels (Niz/Bahrain-McLaren)                    7:16
7. David de la Cruz (Špa/UAE Team Emirates)            7:35
8. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                      7:45
9. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)           8:15
10. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                   9:34
...

Razvrstitev za zeleno majico:

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                  204 točk
2. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)           133
3. Dan Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)          111
4. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                  96
5. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                    87
...

Razvrstitev za pikčasto majico:

1. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                    99 točk
2. Tim Wellens (Bel/Lotto Soudal)                    34
3. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)            30
4. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                    29
5. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                       27
6. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                   24
...

Dirka po Španiji, potek 18. etape:

Cilj: v napetem ciljnem šprintu je Nemec Pascal Ackermann (Bora-hansgrohe) za nekaj centimetrov premagal Irca Sama Benneta (Deceuninck QuickStep)!

7 km do cilja: ubežniki so ujeti, na sceno stopajo šprinterski vlaki.

15 km do cilja: ubežniki imajo zdaj 25 sekund prednosti pred glavnino.

Leteči cilj, Madrid:
1. Tim Wellens (Lotto Soudal) 4 točke
2. Willie Smit (Burgos-BH) 2
3. Gonzalo Serrano (Caja Rural-Seguros RGA) 1

22 km do cilja: vodilnima Wellensu in Smitu sta se pridružila še Gonzalo Serrano (Caja Rural-Seguros RGA) in Dmitrij Gruzdev (Astana), četverica vozi 10 sekund pred glavnino.

25 km do cilja: Wellens in Willie Smit (Burgos-BH) imata sedem sekund prednosti pred glavnino.

29,5 km do cilja: nekateri kolesarji so bili zelo neučakani, trije, med njimi spet bojeviti Belgijec Tim Wellens (Lotto Soudal), so napadli že pred prvim prečkanjem ciljne črte.

40 km do cilja: karavana je prispela v Madrid, po prvem prečkanju ciljne črte se bo začel tudi tekmovalni del etape. Drugo prečkanje ciljne črte bo leteči cilj, za etapno zmago pa se bodo nato udarili šprinterji. 

60 km do cilja: kolesarji počasi že zavzemajo bolj tekmovalno držo, na čelu skupine se vozijo člani Jumbo-Visme. 

Roglič je torej ponovil lanski uspeh in osvojil rdečo in zeleno majico, pikčasto za najboljšega hribolazca dirke pa bo v Madrid pripeljal Francoz Guillaume Martin (Cofidis), medtem ko je belo za najboljšega mladega kolesarja na Vuelti osvojil Španec Enric Mas (Movistar).

90 km do cilja: kolesarji se Madridu približujejo z ležernimi 33,4 kilometra na uro, v karavani je veliko nasmeškov in kramljanja, tekmovalna napetost je povsem popustila. Nekaj akcije bo danes šele v zaključku etape.

Roglič: Več kot zmaguješ, bolj znaš tudi uživati v tem

"Moji moštveni kolegi so bili odlični vse leto, od začetka sezone so nam uspevale velike stvari. Tukaj na Vuelti smo morali nekajkrat loviti, ko nismo imeli najboljšega dne, a vedno poskušamo prikazati najboljše, kar zmoremo. Neverjetno je, v veliko veselje in zadovoljstvo mi je biti del te ekipe. Več kot zmaguješ, bolj znaš tudi uživati v tem. Je pa vsaka dirka drugačna, vsaka je zgodba zase in jih je nemogoče primerjati," je pred zadnjo etapo povedal zmagovalec.

Takole pa so se postavili trije najboljši kolesarji na letošnji Vuelti, Roglič, Carapaz in Britanec Hugh Carthy (EF Pro Cycling).

106 km do cilja: kolesarji Jumbo-Visme proslavljajo zmago, George Bennett, Robert Gesink, Lennard Hofstede, Sepp Kuss, Paul Martens, Jonas Vingegaard in njihov kapetan Roglič se vozijo nekaj metrov pred skupino in se takole nastavljajo kameram in fotografskim objektivom.  

115 km do cilja: vse mirno v kolesarski karavani, zaključek etape bo pet krogov po Madridu, prvič bodo ciljno črto prevozili 29,5 kilometra pred koncem Vuelte.

Roglič bo letos slavil s 24 sekundami prednosti pred drugouvrščenim, to pa je šesta najmanjša razlika v 75 izvedbah Vuelte. Z manjšo razliko so zmagali le Italijan Angelo Conterno leta 1956 (13 sekund pred Špancem Jesusom Lornom), Španca Jose Manuel Fuente (11 sekund pred Portugalcem Joaquimom Agostinhem) in Agustin Tamames (14 sekund pred rojakom Domingom Perureno) v letih 1974 in 1975, pa še en Španec, Marino Lejarreta (18 sekund pred Belgijcem Michaelom Pollentierjem) leta 1982 in Francoz Eric Caritoux (le 6 sekund pred Špancem Albertom Fernandezom Blancom).

130 km do cilja: danes ni poskusov pobega, prireditelji pa so sporočili, da je bil za najbolj bojevitega kolesarja Vuelte izbran Remi Cavagna (Deceuninck Quick Step). Francoz je bil udeležen v številnih ubežnih skupinah, v petkovi 16. etapi pa mu je uspelo priti skoraj do cilja v Ciudadu Rodrigu, ujet je bil le dva kilometra pred ciljno črto.

#NTT Predictor: favoriti za današnjo zmago so Nemec Pascal Ackermann (Bora-hansgrohe), Brelgijec Jasper Philipsen (UAE Emirates) in Irec Sam Bennett (Deceuninck QuickStep).

Štart: kolesarji so ob 12.36 začeli zadnjo etapo letošnje Vuelte, ta je zaradi pandemije novega koronavirusa nekoliko krajša kot običajno, končuje se že po 18 tekmovalnih dneh. Danes je dan za šprinterje, boja za skupni seštevek na zadnji dan ne bo, Primož Roglič mora le še varno prispeti do cilja v središču Madrida in še drugič zapored bo tudi uradno okronan za kralja Dirke po Španiji.

139,6-kilometrska etapa se je začela pred hipodromom Zarzuela, končala se bo v središču Madrida. Roglič nosi rdečo majico, čeprav je najboljši tudi v seštevku za zeleno, ki pripada kolesarju z največ točkami, a je to spet prepustil Carapazu, drugouvrščenemu v tem seštevku.

Zaključno etapo Vuelte 2020 je začelo 142 kolesarjev, štartal ni Davide Formolo (UAE Team Emirates), s partnerko namreč te dni pričakujeta prvega otroka.

Klemen Štimulak
Sportal Nekdanji kolesar danes vodi dva posla. Eden v časih epidemije cveti, drugi stagnira. #video

Pred zadnjo etapo Vuelte

V soboto je postalo jasno, kdo bo junak 75. izvedbe Dirke po Španiji. Primož Roglič je kljub napadu Richarda Carapaza zadržal rdečo majico vodilnega in bo tako v njej kolesaril tudi zadnji dan.

Kolesarji se bodo na zaključnih 139,6 kilometra podali ob 13.29, v središču prestolnice Madrida, kjer bo cilj, pa bodo med 17.00 in 17.30.

Trasa bo ravninska, tako da bomo na koncu spremljali šprint za etapno zmago, medtem ko bo osrednja pozornost namenjana Rogliču, ki bo še drugič zapored okronan za kralja Vuelte. V nasprotju od lani v cilju zaradi covid-19 razmer ne bo navijačev. Spomnimo se, kako so lani Slovenci prišli v špansko glavno mesto pozdravit zgodovinski dosežek našega kolesarja.

Richard Carapaz
Sportal Carapaz: Vsak pač skrbi za svoje interese, na to nimam komentarja
Primož Roglič
Sportal Roglič veliki osvajalec Španije: Ko zmagaš, ne gledaš, kako zmagaš #video

Skupni vrstni red pred 18. etapo

 1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                 69:17:59

 2. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)            + 0:24

 3. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                    0:47

 4. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)          2:43

 5. Enric Mas (Špa/Movistar)                            3:36

 6. Wout Poels (Niz/Bahrain-McLaren)                    7:16

 7. David de la Cruz (Špa/UAE Team Emirates)            7:35

 8. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                      7:45

 9. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)           8:15

10. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                   9:34

...

Primož Roglič
Sportal Po dramatičnem dnevu Roglič še drugič postal junak Vuelte! #video
Ne spreglejte