Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 8. 2019,
16.30

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

Natisni članek

Dirka po Poljski Matej Mohorič Matej Mohorič Bahrain Merida

Petek, 9. 8. 2019, 16.30

4 leta, 8 mesecev

DIRKA PO POLJSKI, 7. ETAPA

Slovensko etapno zmagoslavje na Poljskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19
Matej Mohorič | Matej Mohorič je zmagovalec 7. etape Dirke po Poljski. | Foto Vid Ponikvar

Matej Mohorič je zmagovalec 7. etape Dirke po Poljski.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski kolesar Matej Mohorič, član Bahrain Meride, je zmagovalec zadnje, 7. etape Dirke po Poljski. Po samostojnem pobegu, začel ga je skoraj 60 kilometrov pred ciljem, je najbližjega zasledovalca Neilsona Powlessa ugnal za 54 sekund. Zmagovalec dirke je Rus Pavel Sivakov.

Za 24-letnega Mohoriča, ki je Sloveniji priboril tretjo zmago na dirki (dve etapi je dobil Luka Mezgec), je to 11. zmaga v karieri, četrta na dirkah svetovne serije in prva v sezoni.

Prvi zasledovalec, Američan Nelson Powless, je za Slovencem zaostal 55 sekund, končni zmagovalec dirke pa je postal Rus Pavel Sivakov, ki je imel na koncu dve sekundi prednosti pred Avstralcem Jaijem Hindleyjem, tretji je bil z zaostankom 12 sekund Italijan Diego Ulissi, zmagovalec letošnje dirke Po Sloveniji. Mohorič je z zaostankom 12 minut in 28 sekund dirko končal na 27. mestu.

Etapa, pisana na kožo specialistom za enodnevne dirke

Zadnja etapa je bila povsem po okusu specialistov za enodnevne dirke, med katere spada tudi Mohorič. Bilo je veliko kratkih vzponov in spustov, priložnosti pa se je zavedal tudi slovenski as, ki je v kraljevski etapi dan prej zaostal, tako da ni bil več nevaren najboljšim v skupni razvrstitvi. Zato je bilo lažje priti v beg, ki se je kmalu tudi dejansko zgodil. Glavnini je ušlo 14 kolesarjev, ki so počasi večali prednost. Ko pa je glavnina razliko začela zmanjševati, se je na enem izmed spustov za beg odločil Mohorič.

Za 24-letnega Mohoriča je to 11. zmaga v karieri, četrta na dirkah svetovne serije in prva v sezoni. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Za 24-letnega Mohoriča je to 11. zmaga v karieri, četrta na dirkah svetovne serije in prva v sezoni. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Hitro si je nabral 56 sekund prednosti, ki jo je na vzponih izgubljal, na spustih, ki so njegova specialnost, pa spet pridobival. Na zadnji vzpon, približno tri kilometre je prišel s 34 sekundno prednostjo pred najbližjim zasledovalcem, pred večjo skupino pa je imel že minuto in 14 sekund prednosti. Moči mu ni zmanjkalo, tako da že nekaj deset metrov pred koncem mirno dvignil roke, pogledal v nebo, se prijel za prsi (spomnil se je tragično preminulega Belgijca Jorga Lambrechta) in občinstvu pokazal napis na dresu Bahrain Merida.

"Na dirko smo prišli po čim boljšo uvrstitev v skupnem seštevku. Aduta sva bila Domenico Pozovivo in jaz. Žal včeraj nisem bil pravi in sem odpadel iz boja za vrh. V današnji etapi sem poskušal popraviti vtis. Želel sem si v beg, pri tem pa porabil kar precej energije. Toda dobro sem se počutil, ko sem videl, da beg ne bo uspel, sem napadel sam. Mislil sem, da se mi bo še kdo pridružil, a se ni. Privozil sem si prednost, nato pa imel srečo, da zasledovalna skupina ni bila složna, da je bilo v njej kar nekaj igric. Prišel sem do lepe zmage, ki je seveda posvečam Jorgu," je po zmagi dejal zmagovalec.

Peti Slovenec

Mohorič je postal že peti Slovenec v letošnji sezoni, ki je dobil dirko svetovne serije, pred njim je to uspelo Primožu Rogliču, Tadeju Pogačarju, Janu Tratniku, in Luki Mezgecu.

Skupna zmaga Rusu

Končni zmagovalec dirke pa je postal Rus Pavel Sivakov. V ozadju se je bil boj za končno zmago. Vodilni pred zadnjo etapo Danec Jonas Vingegaard je iz tega boja odpadel že sredi etape, 22-letni Sivakov pa je v zaključku odbil vse napade tekmecev in se veselil svoje prve zmage v svetovni seriji ter tretje v profesionalni karieri.

V ozadju se je bil boj za končno zmago. Vodilni pred zadnjo etapo Danec Jonas Vingegaard je iz tega boja odpadel že sredi etape, 22-letni Sivakov pa je v zaključku odbil vse napade tekmecev in se veselil svoje prve zmage v svetovni seriji ter tretje v profesionalni karieri. Luka Pibernik je v etapi zaostal 13 minut in 42 sekund, zasedel 76. mesto, skupno je bil 91. (+39:58), Jan Tratnik pa je bil v etapi z zaostankom 18 minut in 24 sekund 108, skupno je zasedel 96. mesto (41:24).

Luka Pibernik je v etapi zaostal 13 minut in 42 sekund, zasedel 76. mesto, skupno je bil 91. (+39:58), Jan Tratnik pa je bil v etapi z zaostankom 18 minut in 24 sekund 108, skupno je zasedel 96. mesto (41:24).

Dirko zaznamovala smrt mladega Belgijca

Dirko po Poljski je v 3. etapi zaznamoval tragičen dogodek. Komaj 22-letni belgijski kolesar Bjorg Lambrecht je po hudem padcu 50 kilometrov od cilja umrl. Pri njegovi ekipi Lotto Soudal Maarten Meirhaeghe so razkrili, da je bila smrt posledica velike raztrganine na jetrih, ki je povzročila notranje krvavitve in srčni zastoj.

Bjorg Lambrecht
Sportal Znan je vzrok smrti mladega Belgijca

Preberite še:

Sportal Etapa in skupno vodstvo na Poljskem 22-letnemu Dancu, Mezgec, Novak in Špilak odstopili
Sportal Luka Mezgec na Poljskem že pri dveh zmagah, a dirke ne bo končal #video

 

Ne spreglejte