Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 8. 2019,
16.43

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

Natisni članek

Dirka po Poljski smrt Luka Mezgec

Sreda, 7. 8. 2019, 16.43

4 leta, 8 mesecev

Dirka po Poljski, 5. etapa

Luka Mezgec na Poljskem že pri dveh zmagah, a dirke ne bo končal #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

Zmagovalec pete etape Dirke po Poljski je Slovenec Luka Mezgec (Mitchelton Scott). Do druge etapne zmage na letošnji dirki je prišel s silovitim šprintom, v katerem mu ni bil kos nihče. 154 kilometrov dolgo razgibano etapo od Wieliczka do kraja Bielsko-Biala so odpeljali tudi kolesarji belgijske ekipe Lotto Soudal, ki so v ponedeljek po spletu nesrečnih okoliščin ostali brez svojega kolega, komaj 22-letnega Bjorga Lambrechta, izredno nadarjenega kolesarja, ki je pogumno vstopal v svet elitnega kolesarstva.

Mezgec je na letošnji poljski pentlji zmagal že v drugi etapi, v skupnem seštevku dirke, ki jo je močno zaznamovala ponedeljkova tragedija, pa je napredoval na drugo mesto. Danes je bil v ciljnem šprintu močnejši od Španca Eduarda Pradesa (Movistar) in Britanca Bena Swifta (Ineos). Matej Mohorič (Bahrain Merida), ki je kakšnih 28 kilometrov pred ciljem poskušal z napadom in ob pomoči še dveh ubežnikov v njem vztrajal kakšnih 18 kilometrov, je bil na koncu 21., ciljno črto pa je prečkal v času zmagovalca.

Jan Tratnik (Bahrain Merida) je bil danes 93. (+ 2:02), Simon Špilak (Katjuša Alpecin) 95. (2:17), Luka Pibernik in Domen Novak (oba Bahrain Merida) pa 121. in 122. (7:27).

V skupnem vodstvu ostaja Nemec Pascal Ackermann (Bora-hansgrohe), Mezgec pa je zdaj drugi s pičlimi štirimi sekundami zaostanka. Tretji je Swift, četrti Prades in peti Mohorič (+ 0:20).

"Današnjo traso sem poznal, bila je identična kot lani"

"Čeprav je bil moj glavni cilj na dirki, da pridem nazaj v tekmovalni ritem, sem si pred dirko to etapo podčrtal. Še posebno pa sem začutil priložnost, ko sem videl, kako mi je dobro šlo v prejšnjih etapah. Današnjo traso sem poznal, bila je identična kot lani. Zaključila se je z dvokilometrskim klancem, ki je imel štiri odstotno naklonino. Moji ekipni kolegi so storili fantastično delo, poskrbeli, da so nekateri šprinterji odpadli, nekatere pa so tako utrudili, da se niso mogli boriti za vrh. Sam se postavil piko na i. V zaključku sem se postavil za Swifta, ki je v finalu imel največjo pomoč ekipe, čakal za njim do 150 metrov pred ciljem, nato pa se odpeljal," je bil po 19. zmagi v karieri in tretji letošnji zgovoren Mezgec, ki je zelo zadovoljen s svojo formo.

"Jutri bom še pomagal Mikaelu Nieveju, nato pa bom odstopil." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Jutri bom še pomagal Mikaelu Nieveju, nato pa bom odstopil." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Jutri bo še pomagal, nato bo odstopil

"Julija sem se pripravljal na višini, v mislih pa sem imel predvsem Vuelto. Za špansko dirko sem načrtoval formo, očitno pa sem v njej že prej. To je spodbudno tudi zaradi dirke evropskega prvenstva, ki bo konec tedna," je zadovoljen Mezgec.

V skupnem seštevku je napredoval na drugo mesto. "Sem visoko, a se zdaj zaradi tega naši načrti niso nič spremenili. Jutri bom še pomagal Mikaelu Nieveju, nato pa bom odstopil. Tako smo bili zaradi evropskega prvenstva na Nizozemskem z ekipo dogovorjeni že pred dirko," je dejal slovenski as.

Na smrtno nesrečo Belgijca ni še nihče pozabil

"Sam sem se na nesrečo spomnil kar nekajkrat. Posebno pri spustih. Voziš 80 kilometrov na uro v ovinek, ne veš, kaj te čaka, ali pesek ali spolzko cestišče ali kakšna druga ovira. Ena napaka in je lahko usodno. Mislim, da se premalo zavedamo, kako krhki smo. Premalo se zavedamo, kako nevaren je naš šport. Kolikokrat peljemo na milimetre od raznih betonskih stebričkov, praktično smo popolnoma goli, na sebi imamo le 200 gramov težko čelado. Vsi mislimo, da je še malo takih nesreč s tako hudimi posledicami," pravi Mezgec.

"A po drugi strani smo profesionalci, sami smo se odločili, da se bomo ukvarjali s tem športom. Ne smemo o tem preveč razmišljati, čim začneš razmišljati, začneš zavirati in kot profesionalec veš, da je to takoj izguba," meni Gorenjec.

Bjorn Lambrecht
Sportal Pretreseni obrazi, neizmerna žalost in črni trakovi na spominski etapi Dirke po Poljski #video

Še vedno pretreseni Bjorgovi kolegi vztrajajo na dirki

Kolesarji belgijske ekipe Lotto Soudal vztrajajo na Dirki po Poljski. Tako so se odločili kljub globoki žalosti, razvidni v celotni 4. etapi, ki je bila skrajšana in nevtralizirana.

Iz vodstva ekipe Lotto Soudal so sinoči sporočili, da bodo kolesarji Sander Armée, Carl Fredrik Hagen, Tomasz Marczyński, Harm Vanhoucke, Jelle Wallays in Enzo Wouters imeli proste roke pri odločitvi, ali bodo dirko nadaljevali ali ne, danes pa so na družbenih omrežjih objavili, da se je vseh šest kolesarjev odločilo za nastop na 5. etapi dirke. "Dirkali bodo za Bjorga," so zapisali.

Dirka po Poljski, izidi 5. etape:

1. Luka Mezgec (Slo) Mitchelton-Scott 3;49:55

2. Eduard Prades (Špa) Movistar Team

3. Ben Swift (VBr) Team Ineos

4. Petr Vakoc (Češ) Deceuninck-QuickStep

5. Pierre Latour (Fra) AG2R La Mondiale

6. Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe

7. Enrico Battaglin (Ita) Katusha-Alpecin

8. Marc Sarreau (Fra) Groupama-FDJ

9. Chris Hamilton (Avs) Team Sunweb

10. Michael Gogl (Avt) Trek-Segafredo.

21. Matej Mohorič (Slo) Bahrain Merida vsi isti čas

93. Jan Tratnik  (Slo) Bahrain Merida + 2:02

95. Simon Špilak (Slo) Katjuša Alpecin 2:17

Luka Pibernik  (Slo) Bahrain Merida 7:27

Domen Novak  (Slo) Bahrain Merida 7:27

 

Skupni vrstni red:

1. Pascal Ackermann (Nem) Bora-Hansgrohe 18;06:30

2. Luka Mezgec (Slo) Mitchelton-Scott + 0:04

3. Ben Swift (VBr) Team Ineos 0:16

4. Eduard Prades (Špa) Movistar Team 0:18

5. Matej Mohorič (Slo) Bahrain-Merida 0:20

6. Quentin Jauregui (Fra) AG2R La Mondiale 0:22

7. Pierre Latour (Fra) AG2R La Mondiale 0:23

8. Marc Sarreau (Fra) Groupama-FDJ 0:24

9. Clement Venturini (Fra) AG2R La Mondiale

10. Diego Ulissi (Ita) UAE Team Emirates isti čas

86. Simon Špilak (Slo) Katjuša Alpecin 2:41

104. Jan Tratnik  (Slo) Bahrain Merida 4:35

118. Luka Pibernik  (Slo) Bahrain Merida 7:51

125. Domen Novak  (Slo) Bahrain Merida 9:38

Preberite še:

Jani Brajkovič
Sportal Brajkovič upa, da bo z razkritjem pomagal še komu
Jan Tratnik
Sportal Jan Tratnik: Od kalvarije z življenjsko lekcijo do 3. mesta na etapi Dirke po Franciji #intervju
Ne spreglejte