Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 8. 2019,
14.52

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,60

1

Natisni članek

Bjorn Lambrecht smrt

Torek, 6. 8. 2019, 14.52

4 leta, 8 mesecev

Bjorg Lambrecht (1997 - 2019)

Pretreseni obrazi, neizmerna žalost in črni trakovi na spominski etapi Dirke po Poljski #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,60

1

Bjorn Lambrecht | Smrt komaj 22-letnega Belgijca Bjorga Lambrechta je globoko zarezala v kolesarski svet. Organizatorji dirke po Poljski so se odločili, da bo 4. etapa dirke spominske narave. | Foto Arhiv organizatorja

Smrt komaj 22-letnega Belgijca Bjorga Lambrechta je globoko zarezala v kolesarski svet. Organizatorji dirke po Poljski so se odločili, da bo 4. etapa dirke spominske narave.

Foto: Arhiv organizatorja

Tragična smrt komaj 22-letnega Belgijca Bjorga Lambrechta, ki je veljal za velik up kolesarstva, je šokirala svet in kolesarsko karavano, združeno na Dirki po Poljski. Organizatorji so se odločili, da v spomin na nadarjenega mladeniča skrajšajo današnjo 4. etapo in jo nevtralizirajo, kar pomeni, da etapa ni tekmovalnega značaja. Večina kolesarjev si je v spomin na pokojnega prijatelja nadela žalne trakove, Lambrechtu pa so se pred etapo in po njej poklonili z minuto molka.

Sportal Etapa brez tekmovalnega naboja v spomin preminulemu Belgijcu

Bjorg Lambrecht je včeraj, na 3. etapi Dirke po Poljski, na zadnji tretjini nekaj več kot 150-kilometrske, večinoma povsem ravninske trase, padel v obcestni vodni jarek, pri tem pa trčil ob betonski mostiček in si tako hudo poškodoval glavo, da mu zdravniško osebje ni več moglo pomagati.

Mesto, kjer je prišlo do tragedije:

Oživljali so ga že na kraji nesreče, umrl pa je pozneje na operacijski mizi bolnišnice v Rybniku, so sporočili organizatorji dirke.

Luka Mezgec, najvišje uvrščeni Slovenec na Dirki po Poljski (tretji v skupni razvrstitvi), je za MMC dejal, da je Lambrecht najverjetneje zapeljal na odsevnik na cesti, in pri tem izgubil oblast nad krmilom.

Eden najbolj obetavnih kolesarjev na svetu

Bjorg Lambrecht
, član ekipe Lotto Soudal, je veljal za enega največjih kolesarskih talentov. Med drugim se je lahko pohvalil tudi z zmago na dirki Liege-Bastogne-Liege za mlade kolesarje in bil drugi na dirki Tour de l'Avenir, znani tudi kot Dirka po Franciji za mlade, kjer je zaostal zgolj za letošnjim zmagovalcem francoskega Toura Eganom Bernalom.

Na letošnjem kriteriju Dauphine je zmagal v posebnem seštevku za mlade kolesarje, v skupni razvrstitvi pa zasedel odlično 12. mesto. Odličen je bil tudi na lanskem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, kjer je postal svetovni podprvak v kategoriji do 23 let. Letošnjo Valonsko puščico je končal na izjemnem četrtem mestu, na dirki Amstel Gold pa je bil šesti.

Moštvu svetovne serije Lotto Soudal se je pridružil lani in ravno junija podpisal novo dveletno pogodbo.

Bjorn Lambrecht | Foto:

Četrta etapa Dirke po Poljski je bila spominska in ni imela tekmovalnega značaja

Dolgo časa ni bilo jasno, ali se bo Dirka po Poljski, kjer nastopa kar šest slovenskih kolesarjev, sploh nadaljevala, pozno sinoči pa so organizatorji sporočili, da so se skupaj z ekipami na dirki, predvsem po posvetu z moštvom pokojnega kolesarja in sodniške žirije odločili, da v spomin na mladega kolesarja skrajšajo današnjo etapo in jo nevtralizirajo.

Kolesarji so namesto 173 prevozili 133,7 kilometra, namesto dveh zaključnih krogov v ciljnem mestu pa so odpeljali samo enega. Etapo so z ramo ob rami začeli kolesarji Lambrechtovega moštva Lotto Soudal, ki so tudi prvi pripeljali v cilj. Ekipe so se na čelu karavane izmenjevale vsakih sedem kilometrov, večina kolesarjev je nosila žalne trakove. Etapa se je začela in končala z minuto molka.

Organizatorji so za današnji dan odpovedali vse spremljevalne dogodke, vključno z otroško dirko, medtem ko so se že včeraj odpovedali celotnemu podelitvenemu protokolu na zmagovalnem odru.

Karavana pod vtisom tragedije

Vsi po vrsti so povsem pretreseni nad dogodkom. Pascal Ackermann, šprinter iz moštva BORA – hansgrohe, ki je vodilni na dirki (zmagal je tudi na včerajšnji etapi, po diskvalifikaciji nizozemskega državnega prvaka Fabia Jakobsena iz ekipe Deceuninck-QuickStep, ki je v ciljem šprintu porinil kolesarja pred njim) je dejal, da je rezultatski razplet dirke tokrat povsem nepomemben, in izrekel globoko sožalje svojcem in prijateljem Bjorga Lambrechta.

Tragedija je globoko prizadela tudi direktorja Dirke po Poljski Czeslawa Langa, ki je priznal, da ni besed, ki bi opisale veliko izgubo, in obljubil, da bo mladi kolesar ostal zapisan v spominu kot izjemen kolesar in osebnost.

V ekipo Lotto Soudal so se mu poklinili z ganljivim zapisom, z naslovom In potem se je njegov svet prenehal vrteti ...

Sožalja družini Bjorga Lambrechta se vrstijo tudi na družbenih omrežjih:

Ne spreglejte