Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 3. 2023,
16.54

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,76

4

Natisni članek

Dirka po Kataloniji Remco Evenepoel Primož Roglič Primož Roglič

Sreda, 22. 3. 2023, 16.54

1 leto

Dirka po Kataloniji, 3. etapa

Remco Evenepoel zapretil Primožu Rogliču: Pričakujem oster boj za zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,76

4

Remco Evenepoel, Katalonija | Remco Evenepoel je v tretji etapi Dirke po Kataloniji vendarle premagal Primoža Rogliča. | Foto Guliverimage

Remco Evenepoel je v tretji etapi Dirke po Kataloniji vendarle premagal Primoža Rogliča.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec tretje etape Dirke po Kataloniji je Belgijec Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep), v zaključnem sprintu je premagal Primoža Rogliča (Jumbo-Visma), tretji je bil Italija Giulio Ciccone (Trek-Segafredo). V skupnem seštevku je postalo zanimivo, Evenepoel in Roglič imata povsem enak čas, a uradno v vodstvu na dirki ostaja Kisovčan.

Primož Roglič
Sportal Ciccone v ciljnem šprintu ugnal Rogliča, ki ostaja vodilni

Najboljša kolesarja na letošnji Dirki po Kataloniji, Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep), sta tudi v zaključku 180,6 kilometra dolge tretje etape pripravila pravi šov in obračunala med seboj.

Mladi Belgijec je z napadom 4,5 kilometra pred ciljem na zaključnem vzponu na La Molino naredil dokončno selekcijo v skupini favoritov, sledil mu je lahko le Roglič. Do cilja sta se rivala vozila skupaj in taktično čakala na zaključni napad, za tega pa se je naposled odločil Evenepoel in se tudi veselil zmage. Roglič se ni stoodstotno spustil v zaključni spopad, očitno danes po več kot štiri tisoč višinskih metrih, ki so jih morali kolesarji premagati v etapi, ni imel prave moči.

Rogliču poslal sporočilo

Počutil sem se bolje in zaupal sem svoji ekipi, da bo opravila delo," je v cilju povedal Evenepoel. "Zadnji vzpon na La Molino je bil dolg in težak, poskušali pa smo ga še otežiti in to se nam je tudi obrestovalo," je še povedal mladi Belgijec, ki je po zadnjem napadu, s katerim sta se z Rogličem oddaljila tekmecem, Zasavca nekajkrat pozval, naj sodeluje v narekovanju tempa, a je ta to odklonil. 

"Nisem imel najboljših nog, a sem mu vseeno lahko sledil" 

"Bila precej naporna etapa," je za spletno stran Jumbo-Visme dejal Roglič. "Bilo je tesno, vendar sem vesel, da sem obdržal majico vodilnega. Remco je bil super močan in si je danes zaslužil zmago. Na koncu etape nisem imel najboljših nog, a sem mu vseeno lahko sledil. Včerajšnji zaključni vzpon je bil morda nekoliko prekratek, današnji pa predolg. Vseeno sem lahko s svojim nastopom zadovoljen," je še povedal Kisovčan.

O naslednjih dneh pa: "Petkova etapa bo verjetno naslednja velika preizkušnja. Dal bom vse od sebe. Ne smem pa pozabiti, da šele iščem pravo formo po poškodbi. Zadovoljen sem s tem, kako stvari potekajo, hkrati pa moram biti zadovoljen s kakršnim koli rezultatom. Še naprej bom dal vse od sebe, ne glede na vse, vsakič."

Takole pa je dogajanje v etapi opisal športni direktor Jumbo-Vsime Marc Reef: "Danes smo videli še eno močno moštveno predstavo. Naša ekipa je dirko nadzorovala v začetku, nato pa je končno tudi Soudal-QuickStep prevzel nadzor in dal jasno vedeti, da tudi oni želijo dobiti  etapo. Skupaj s Seppom Kussom je bil Primož dobro postavljen v skupini favoritov. Ko je Evenepoel napadel, mu je Primož lahko sledil. Glede na to, da se šele vrača, je to dober znak. Evenepoel je bil danes boljši kolesar, čaka pa nas razburljiv zaključek te dirke. Čeprav smo osredotočeni na zmago na tej dirki, že pogledujemo proti Giru. Glede na Primožev proces okrevanja, ki je v teku, so signali, ki jih pošilja tukaj, super dobri. Čaka nas še nekaj dela, vendar smo na pravi poti."

Slaba novica za Rogliča je, da se Evenepoel iz etape v etapo počuti bolje. "Že prvi dan sem pokazal, da sem precej hiter. Ko je Roglič zmagal, sem naredil napako, predaleč zadaj sem bil, ko sem začel sprintati. Danes pa sem dokazal, da sem lahko močan tudi v takšnih zaključkih," si je oddahnil 23-letnik, ki bo tudi jutri vozil v majici najboljšega mladega kolesarja na dirki po Kataloniji.

To obžaluje, saj bi rad kolesaril v posebnem dresu z mavričnimi oznakami svetovnega prvaka, česar pa majice vodilnih v različnih seštevkih Dirke po Kataloniji ne omogočajo. Aktualni svetovni prvak Evenepoel je lani tudi osvojil svojo prvo tritredensko dirko v karieri, zmagal je na španski Vuelti.    

Primož Roglič ostaja v majici vodilnega. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Primož Roglič ostaja v majici vodilnega. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zanimivo pa je postalo v skupnem seštevku dirke, saj imata zdaj Roglič in Evenepoel povsem enak čas. V majici vodilnega bo sicer tudi jutri kolesaril slovenski as, ki je imel z zmago in dvema drugima mestoma nekoliko boljši izplen do danes, a bo v nadaljevanju dirke še zelo napeto. "Pričakujem oster boj za zmago," napoveduje Evenepoel, ki pa se jutri z Rogličem bržčas ne bo spopadel za etapno zmago, saj je cilj na ravnini. Bodo pa zato v petek spet etapa z zaključnim vzponom.

Izidi 3. etape:

1. Remco Evenepoel (Bel/Soudal-QuickStep) 4;40:43
2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) + 0:02
3. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo) 0:13
...

Skupni vrstni red:

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 12;42:17
2. Remco Evenepoel (Bel/Soudal-QuickStep) isti čas
3. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo) + 0:19
...

Jutri kolesarje čaka še ena razgibana hribovita etapa, 188,2 kilometra dolga preizkušnja od Llivia do Sabadella.  

Dirka po Kataloniji, potek 3. etape

Cilj: Remco Evenepoel je zmagovalec tretje etape, Roglič se v zaključku ni spustil v sprinterski obračun z Belgijcem in ciljno črto prečkal dve sekundi za njim.

2 km do cilja - V lov za Rogličem in Evenepoelom se je podal Marc Soler (UAE Emirates), preostali tekmeci so že 20 sekund za vodilnim dvojcem.

4,5 km do cilja - Remco Evenepoel je močno pospešil, drži se ga le še Primož Roglič. Ciccone in preostali favoriti so zaostali.

7 km do cilja - Ob Evenepoelu je le še en kolesar Soudal-QuickStepa, ob Rogliču le še Sepp Kuss.

8 km do cilja - Skupina favoritov je ujela ubežnike. Remco Evenepoel ima ob sebi še dva pomočnika, prav tako Roglič, močna je tudi zasedba Trek-Segafreda, ki dela za včerajšnjega zmagovalca, Italijana Giulija Cicconeja.

12 km do cilja - Začel se je zaključni vzpon dneva, vodilni trojici je ostalo le še 30 sekund prednosti pred zdaj že močno razredčeno glavnino, v kateri so še vsi največji favoriti, z Rogličem in Evenepoelom na čelu.

20 km do cilja - Na dolgem spustu je prednost vodilne trojice padla na minuto in pet sekund, o današnjem zmagovalcu bo odločal ciljni vzpon na La Molino, ki ni prav zahteven. Gre za klanec prve kategorije (12,1 km, 4,3 odstotka povprečnega naklona in 15 odstotkov na najstrmejšem delu), tik pred ciljem bo celo nekaj spusta, pa nato krajši zaključek spet v klanec. 

34 km do cilja - Guillaume Martin je prvi prečil Coll de la Creueta, skupaj s Carapazom in Van Gilsom vozi le še 1:30 pred glavnino. Na čelu te ves čas garajo Evenepoelovi kolegi iz Soudal-QuickStepa, Roglič se vozi za njimi, ob sebi ima še enega pomočnika iz Jumbo-Visme, Američana Seppa Kussa.

40 km do cilja - V vodstvu zdaj vztrajajo le še Martin, Zana, Carapaz in Van Gils, glavnina se jim je približala na dobri dve minuti. Kolumbijski zvezdnik Egan Bernal (Ineos Grenadiers) ne zmore držati tempa glavnine in je zaostal, popustil je tudi njegov moštveni kolega, Valižan Geraint Thomas, v težavah je tudi Belgijec Dylan Teuns (Israel - Premier Tech). 

50 km do cilja - Na vzponu na Coll de la Creueta je vodilna skupina razpadla, zdaj povsem v ospredju vozijo le še Richard Carapaz, Filippo Zana, Maxim Van Gils, Guillaume Martin in Niklas Eg, imajo pa še 3:39 prednosti pred glavnino z vodilnim na dirki Primožem Rogličem. Na čelu glavnine tempo diktirajo kolesarji moštva Soudal - QuickStep, katerega član je tudi mladi belgijski as Remco Evenepoel, ki za Rogličem v skupnem seštevku zaostaja šest sekund.

84 km do cilja - Kolesarji so opravili s prvim kategoriziranim klancem dneva, prelaz Coll de Coubet (I. kategorija, 1.106 m. n. v., 12,6 km pri 5,5 odstotka) je prvi prečkal Simone Petilli in pobral 10 točk za gorski seštevek, Martin je bil drugi, Eg tretji, Zana četrti, Carapaz peti ... Vodilna sedmerica vzdržuje 4:40 prednosti pred glavnino, zdaj pa kolesarje čaka najzahtevnejši vzpon dneva. V virtualni majici vodilnega zdaj kolesarji Francoz Guillaume Martin (Cofidis), ki za Rogličem v skupnem seštevku zaostaja 2:51.

Vsak čas se bodo začeli vzpenjati na Coll de la Creueta (HC, 1.902 m. n. v., 18,7 km, 5-odstotni povprečni naklon).  

136 km do cilja - Prednost sedmih ubežnikov znaša 4:54. V majici vodilnega kolesari Primož Roglič.

155 km do cilja - Sedem ubežnikov je na delu. Med njimi tudi Richard Carapaz in Guillaume Martin.

12.10 – Začela se je 180,6 kilometra dolga etapa na Dirki po Kataloniji. Kolesarje čaka približno 4000 višinskih metrov, ključni del bo od 100. kilometra naprej, ko bodo na vrsto prišli trije gorski cilji.

Pred etapo

Približno štiri tisoč višinskih metrov čaka danes kolesarje na Dirki po Kataloniji. Primož Roglič ima šest sekund prednosti pred torkovim zmagovalcem Giuliem Cicconejem (Treck Segafredo) in osrednjim tekmecem Remcom Evenepoelom (Soudal–Quick-Step). Četrti je Španec Mikel Landa (Bahrain Victorious), ki ima že 27 sekund zaostanka.

Dirka po Kataloniji 3 etapa | Foto:

Danes kolesarje čakajo trije zahtevni klanci. Osrednje dogajanje se bo začelo okoli stotega kilometra. Kot prvi bo prišel na vrsto gorski cilj I. kategorije na 955 metrov visoki Coll du Coubet. Zatem bo sledil gorski cilj ekstra kategorije na Coll de la Creuta (1890 nvm), povsem za konec pa se bodo kolesarji dvignili na La Molino, kjer bo tudi cilj dneva.

Zaključni vzpon je vedno del Dirke po Kataloniji. Začetnih šest kilometrov ima v povprečju 7,3-odstotni naklon. Zadnjih šest kilometrov je sorazmerno lahkih, vmes je tudi spust. A zaključek je spet zelo zahteven in primeren za eksplozivne hribolazce, kar naš Roglič je.

Ne spreglejte