Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 7. 2022,
17.26

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,24

Natisni članek

Wout van Aert BikeExchange-Jayco Bahrain Victorious UAE Emirates Jumbo-Visma Luka Mezgec Matej Mohorič Matej Mohorič Jan Tratnik Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Nedelja, 3. 7. 2022, 17.26

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 3. etapa (Vejle–Sonderborg, 182 km)

Veselje v ekipi Luke Mezgeca, po napetem sprintu tesna zmaga Groenewegna!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,24
Dylan Groenewegen, TDF22 | Dylan Groenewegen je zmagovalec tretje etape Dirke po Franciji. | Foto Reuters

Dylan Groenewegen je zmagovalec tretje etape Dirke po Franciji.

Foto: Reuters

Zmagovalec tretje etape 109. Dirke po Franciji je nizozemski sprinter Dylan Groenewegen (BikeExchange - Jayco). Drugo mesto je po napetem ciljnem sprintu zasedel Belgijec Wout van Aert (jumbo-Visma), ki ostaja vodilni v skupnem seštevku. Tadej Pogačar (UAE Emirates) je danes v cilj prišel v času zmagovalca in ostaja tretji skupno ter najboljši mladi kolesar na dirki. Tudi Primož Roglič (Jumbo-Visma) je v cilj prišel v času zmagovalca na 51. mestu.

Dirka po Franciji se je po treh dneh poslovila od Danske, to pa so odlično zastopali izjemni navijači, ki so se tudi danes na 182 kilometrov dolgi etapi od Vejleja do Sonderborga v osupljivo velikem številu zbrali ob trasi. Prvih 130 kilometrov etape so lahko z navdušenjem pozdravljali svojega junaka Magnusa Corta Nielsena (EF Education EasyPost), ki je bežal sam in osvojil še tri točke na treh kategoriziranih klancih za pikčasto majico. V tej bo kolesaril tudi v torek, ko se Tour po prvem dnevu premora nadaljuje v Franciji.

Magnus Cort Nielsen je sam bežal 130 kilometrov, ves čas v špalirju izjemnih danskih navijačev. | Foto: Reuters Magnus Cort Nielsen je sam bežal 130 kilometrov, ves čas v špalirju izjemnih danskih navijačev. Foto: Reuters

A Cortov beg se je končal dobrih 50 kilometrov pred ciljem, ko ga je ujela glavnina in začele so se priprave za ciljni sprint. V vse večji napetosti je dobrih deset kilometrov pred ciljem prišlo do padca večje skupine kolesarjev, ki so nato zablokirali cesto, zato je nekaj nesrečnikov pridelalo zaostanke, a večini najboljših sprinterjev se je uspelo prebiti naprej brez težav.

Mezgec spet opravil izjemno delo

O zmagovalcu etape je odločal ciljni sprint, Luka Mezgec je opravil odlično delo za svojega kapetana pri moštvu BikeExchange – Jayco Dylana Groenewegna, Nizozemca v dobrem položaju pripeljal do zaključne ravnine, ta pa je nato zmagal v tesnem obračunu z Belgijcem Woutom van Aertom (Jumbo-Visma) in Jasperjem Philipsenom (Alpecin – Deceuninck).

"Ne vem, kaj naj rečem. Hvaležen sem ekipi, družini in prijateljem, da so mi pomagali do vrnitve na Tour v tako dobri formi." | Foto: Reuters "Ne vem, kaj naj rečem. Hvaležen sem ekipi, družini in prijateljem, da so mi pomagali do vrnitve na Tour v tako dobri formi." Foto: Reuters

"Ne vem, kaj naj rečem. Hvaležen sem ekipi, družini in prijateljem, da so mi pomagali do vrnitve na Tour v tako dobri formi. Vrniti se je bilo predvsem psihično precej težje kot fizično po vsem, kar se je zgodilo meni in moji družini. To je za mojo ženo, ki me je v vsem tem času podpirala," je dejal 29-letni Nizozemec, ki je bil po hudi nesreči na Dirki po Poljski leta 2020, v kateri jo je po njegovi krivdi grdo skupil Fabio Jakobsen in se nekaj dni boril za življenje, suspendiran za devet mesecev.

Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Primož Roglič (Jumbo-Visma) sta v cilj prišla v času zmagovalca na 26. in 51. mestu, Mezgec je po opravljenem delu popustil in ciljno četo prečkal 23 sekund za Goenewegnom na 84. mestu.

Smola za Mohoriča in Tratnika

Nekaj smole sta imela Slovenca v moštvu Bahrain Victorious Matej Mohorič in Jan Tratnik. V zaključku sta ostala v skupini, ujeti na blokirani cesti zaradi množičnega padca. Do cilja sta nato izgubila nekaj časa, etapo pa končala na stotem in 155. mestu. "Prišlo je do velikega padca, ki je zablokiral cesto, ampak pri tem nimaš kaj dosti. Takoj smo se zbrali skupaj, da bi narekovali čim močnejši ritem in ujeli priključek, a spredaj je šlo v tistem trenutku na vso moč. Razlika ni prevelika, 35 sekund, škoda je bolj zaradi skupnega seštevka, ki določa vrstni red avtomobilov, kar utegne biti pomembno v naslednjih etapah. Bomo videli, ali bo to vplivalo na nas," je za RTV Slovenija po etapi povedal Mohorič.

Van Aert ostaja v rumenem, Pogačar v belem

V skupnem vodstvu na dirki ostaja Van Aert, Pogačar je tretji in ima zdaj za Belgijcem 14 sekund zaostanka. Pogačar ostaja tudi najboljši mladi kolesar na dirki in bo še naprej nosil belo majico. Roglič je napredoval na sedmo mesto (+ 0:23), Mohorič je zdaj 65. (+ 1:29), Mezgec 114. (+ 2:04), Tratnik pa 149. (+ 3:44).

Jutri je na Touru prost dan, dirka se v torek nadaljuje v Franciji s 171,5 kilometra dolgo in že bolj razgibano etapo od Dunkerqueja do Calaisa.

Izidi tretje etape:

1. Dylan Groenewegen (Niz/BikeExchange - Jayco) 4;11:33
2. Wout van Aert (Bel/Jumbo-Visma)
3. Jasper Philipsen (Bel/Alpecin - Deceuninck)
4. Peter Sagan (Svk/TotalEnergies)
5. Fabio Jakobsen (Niz/Quick-Step Alpha Vinyl)
6. Cristophe Laporte (Fra/Jumbo-Visma)
7. Alberto Dainese (Ita/DSM)
8. Hugo Hofstetter (Fra/Arkea Samsic) isti čas
9. Caleb Ewan (Avs/Lotto Soudal)
10. Danny van Poppel (Niz/Bora - Hansgrohe) vsi isti čas

26. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)
51. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) vsi isti čas
84. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange - Jayco) + 0:23
100. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) 0:39
155. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious) 3:12

Skupni vrstni red:

1. Wout van Aert (Bel/Jumbo-Visma) 9;01:17
2. Yves Lampaert (Bel/QuickStep - Alpha Vinyl) + 0:07
3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) 0:14
4. Mads Pedersen (Dan/Trek - Segafredo) 0:18
5. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin - Deceuninck) 0:20
6. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 0:22
7. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 0:23
8. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers) 0:30
9. Stefan Küng (Švi/Groupama FDJ) isti čas
10. Thomas Pidcock (Vbr/Ineos Grenadiers) 0:31

65. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) 1:29
114. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange - Jayco) 2:04
149. Jan Tratnik (Slo/Bahrain - Victorious) 3:44

...

Dirka po Franciji, potek 3. etape:

Cilj: Po napetem sprintu tesna zmaga Dylana Groenewegna! Drugi je bil Belgijec Wout van Aert (Jumbo-Visma), tretji pa še en belgijski sprinter Jasper Phlipsen (Alpecin-Deceuninck).

6 km do cilja – Kolesarji se prebijajo skozi tehnične dele zaključka etape v Sonderborgu, večina najboljših sprinterjev je v ospredju. Quick-Step Alpha Vinly vleče na čelu dirke.

10,5 km do cilja Nenadna zožitev ceste je že povzročila množični padec. Roglič in njegovi kolegi so ušli brez praske. Ni bilo videti prehudo, kolesarji nadaljujejo, so pa številni zaostali in zdaj lovijo vodilno skupino.

Le še 12 km do cilja! S tega poročajo o prvih dežnih kapljah.

20 km do cilja – Trenutek nepazljivosti in Francoz Maxime Bouet (Arkea Samsic) se je znašel na tleh. Nepoškodovan nadaljuje dirko. Kolesarji zasedajo celo širino ceste, Primož Roglič se s kolegi iz Jumbo-Visme vozi na levi strani v ospredju glavnine. Pogačarja in preostalih Slovencev za zdaj ni videti.

Groenewegen motiviran
"Včeraj sem naredil nekaj napak, malo so me zaprli, moja ekipa pa je opravila odlično delo. Držal sem se Luke (Mezgeca) in pripeljal me je v dober položaj, danes moram opraviti boljše delo," je danes povedal nizozemski sprinter moštva BikeExchange Dylan Groenewegen.

35 km do cilja – Tretji dan 109. Toura se bliža vrhuncu, zaključnemu obračunu sprinterjev. V zaključku današnje etape delo čaka Luko Mezgeca, ki bo pomemben del sprinterskega vlaka moštva BikeExchange - Jayco, preostali Slovenci, predvsem naša aduta za skupno zmago na dirki, Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Primož Roglič (Jumbo-Visma), se bosta morala predvsem izogibati težavam. Pogačarju to včeraj ni uspelo v celoti.  

Tak bo zaključek današnje etape:

53 km do cilja – Beg Magnusa Corta je po 130 kilometrih končan, glavnina ga je ujela. Zdaj je dirka postala bolj napeta, napetost v glavnini narašča, kolesarji se gnetejo za mesto na čelu skupine. Povprečna hitrost kolesarjev po treh urah etape je bila 41,3 km/h. 

55 km do cilja – Vodilni Danec je popustil, glavnina pa pospešila in razlika je hitro skopnela na vsega pol minute.

58,7 km do ciljaMagnus Cort je osvojil še šesti, zadnji "gorski" cilj na Danskem. Šlo je za še en klanec četrte kategorije, 1,7 kilometra vzpona s povprečnim naklonom 3,4 %. Danec ima v razvrstitvi za pikčasto majico šest točk, to pa so tudi vse, ki so bile na voljo do zdaj. 

63 km do cilja – Na čelu glavnine se izmenjujejo moštva Bahrain Victorious, Quick Step, Jumbo-Visma, BikeExchange-Jayco in Lotto Soudal. Slovaški zvezdnik Peter Sagan je imel okvaro kolesa in zdaj z moštvenim kolegom iz TotalEnergies Alexisom Vuillermozom lovi glavnino, tudi Neilson Powless je menjal kolo. Cort Nielsen ohranja okoli minuto in pol prednosti.

91,6 km do cilja – Kolesarji so v Christiansfeldu prišli tudi do edinega letečega cilja v etapi, Cort Nielsen je vzel 20 točk, še vedno ima 1:35 pred glavnino, v tej pa so se za preostale točke pomerili sprinterski asi in 17 točk je vzel Wout van Aert (Jumbo-Visma).

Izidi letečega cilja:
1. Cort Nielsen 20 točk
2. Van Aert 17
3. Jakobsen 15
4. Laporte 13
5. Sagan 11
6. Ewan 10
7. Morkov 9
8. Van Rensburg 8
9. Soler 7
10. Bjerg 6
11. Haller 5
12. Bystrom 4
13. Laengen 3
14. Van Hooydonck 2
15. Van Poppel 1

Van Aert ima zdaj v razvrstitvi za zeleno majico 77 točk, tri več od Jakobsena, Cort Nielsen je tretji z 42 točkami.

Kolesarji se danes ves čas vozijo v špalirju navijačev. | Foto: Reuters Kolesarji se danes ves čas vozijo v špalirju navijačev. Foto: Reuters

99 km do cilja Magnus Cort Nielsen je prvi prečkal še gorski cilj IV. Kategorije Hejlsminde Strand, 29-letni Danec je tako dobil pet od šestih kategoriziranih klancev v uvodnih treh etapah letošnjega Toura. Še vedno ima 3:30 prednosti pred glavnino.

Etapa sicer poteka povsem mirno, za prav neverjetno kuliso pa skrbijo danski navijači. Praktično ni metra trase, kjer jih ne bi bilo, kolesarje danes bodri res osupljiva množica ljudi.

127 km do cilja – Prednost vodilnega Danca še naprej kopni, zdaj znaša še 3:40.

Jakobsen gre na zmago
"Dobro se počutim, veselim se zaključka te etape. Pred Tourom sem dejal, da si želim eno zmago, ampak ko dosežeš eno, si želiš dve. Danes jo bom vsekakor poskušal dobiti," je pred etapo povedal eden od favoritov za današnjo zmago, nizozemski sprinterski as Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinly), ki je bil včeraj v ciljnem sprintu hitrejši od Wouta van Aerta in danskega sprinterskega aduta Madsa Pedersena (Trek-Segafredo). Jakobsen danes vozi v zeleni majici namesto Van Aerta, ki nosi rumeno. QuickStep že ima dve etapni zmagi na letošnjem Touru, še nobeni ekipi v zgodovini pa ni uspelo dobiti uvodnih treh etap dirke.

Fabio Jakobsen, TDF22 | Foto: Reuters Foto: Reuters

143 km do cilja – Prednost vodilnega je padla pod pet minut.

154 km do ciljaMagnus Cort Nielsen je prečkal Koldingvej in si zagotovil še en dan v pikčasti majici. Danski navijači so pripravili neverjetno kuliso, kolesarje vse od starta ob cesti neprekinjeno bodri nepregledna množica ljudi, na prvem gorskem cilju pa jih je bilo sploh veliko. 

V glavnini so medtem tempo dvignili kolesarji Quick-Stepa, glavnina je zdaj razpotegnjena, vozi pa dobrih šest minut za vodilnim Dancem. Na čelu glavnine se pojavljajo tudi kolesarji moštev Lotto Soudal in BikeExchange - Jayco.

165 km do ciljaMagnus Cort Nielsen ima zdaj že več kot pet minut prednosti pred ležerno glavnino, čez kakšnih 12 kilometrov bo dosegel prvi vrh dneva (Koldingvej, IV. Kategorija) in opravil svojo misijo in že ubranil pikčasto majico vodilnega tudi po tretjem dnevu Toura.

170 km do cilja – Kolesarji v glavnini so danes sproščeni, bežečega Danca so spustili že na 3:50. 

178 km do cilja – Cort Nielsen ima že 1:20 prednosti pred glavnino, pred etapo je povedal, da je njegov današnji cilj osvojiti vsaj en gorski cilj, s tem pa bi si zagotovil še en dan kolesarjenja v pikčasti majici. S tem prav nihče v glavnini očitno nima težav.

Danes je startalo vseh 176 kolesarjev, včerajšnji padci tako niso bili usodni za nikogar.

13:14 (182 km do cilja) – Takoj po uradnem startu etape se je v vodstvo odpeljal Danec Magnus Cort Nielsen (EF Education - EasyPost), nosilec pikčaste majice najboljšega hribolazca na dirki. Nihče se ni odzval na njegov napad, beži sam.

TDF22, tretja etapa, Wout van Aert | Foto: Reuters Foto: Reuters

Start: Ob 13.05 so se kolesarji podali na zaprto vožnjo, ob 13.15 se bo tretja etapa 109. Toura začela tudi zares. Kolesarje je na pot zopet pospremila nepregledna množica navijačev, na Danskem so ljubitelji kolesarstva pripravili res izjemno vzdušje.

Danes lahko ekipi Quick-Step Alpha Vinyl uspe zgodovinski podvig, z morebitno zmago njenega kolesarja bi postala prva ekipa v zgodovini Toura, ki je zmagala na uvodnih treh etapah dirke. Petkov uvodni kronometer je dobil Belgijec Yves Lampaert, včerajšnjo drugo etapo pa nizozemski sprinter Fabio Jakobsen

Pred etapo

"V cilju sem bil najprej razočaran, saj sem mislil, da sem zmagal, a me je Fabio prehitel. Vedno greš na zmago, ampak hitro sem dojel, da sem z drugim mestom prišel do rumene majice. Z njo res nimam nobenega razloga za pritoževanje," je v soboto v cilju druge etape razlagal Rogličev belgijski kolega pri Jumbo-Vismi Wout van Aert. Pred startom dirke v Köbenhavnu si je zaželel tri etapne zmage na Danskem, za zdaj mu je uspelo osvojiti dve drugi mesti.

Tadej Pogačar, TDF22
Sportal Pogačar: Kot da bi se tepel, ampak sem OK

A Van Aert po dveh dneh dirkanja vodi v skupnem seštevku dirke in v točkovanju za zeleno majico, zato res ne more biti razočaran, Jumbo-Visma ima z Dancem Jonasom Vingegaardom in našim asom Primožem Rogličem še dva kolesarja med najboljšo deseterico in je za zdaj najuspešnejša ekipa na 109. Dirki po Franciji. In tudi danes, na še eni ravninski etapi, se bo Van Aert bojeval za etapno zmago, Roglič in Vingegaard se bosta izogibala težavam.

TDF22, trasa 3. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

To jima je v prvih dveh dneh odlično uspevalo, medtem ko je prvega favorita za končno zmago na Touru, Tadeja Pogačarja, včeraj nesreča ujela tik pred ciljem. V zadnjem od treh množičnih padcev je tudi slovenski superzvezdnik dobil nekaj odrgnin, a ostal na odličnem tretjem mestu v skupnem seštevku in bo tudi danes nosil belo majico najboljšega mladega kolesarja na dirki.  

Fabio Jakobsen, TDF22
Sportal Pogačar vpleten v padec, zmaga Jakobsenu

Dobro se držijo tudi preostali trije Slovenci na dirki, asa Bahrain Victoriousa Matej Mohorič in Jan Tratnik te dni nista v ospredju, več dela čaka Luko Mezgeca, ki je pomemben del močnega sprinterskega vlaka moštva BikeExchange – Jayco. Ta se bo tudi danes trudil svojega aduta Dylana Groenewegna spraviti v kar najboljši položaj za etapno zmago. Včeraj je bil Nizozemec osmi.

Tretja etapa Toura se bo začela ob 13.05, deset minut kasneje bodo prevozili kilometer nič, v cilju pa kolesarje pričakujejo po 17. uri.

Tour de France Köbenhavn
Sportal Višina investicij, ob katerih se ti zvrti #video

Nosilci majic:

Rumena: Wout van Aert (Bel/Jumbo-Visma)
Zelena: Fabio Jakobsen (Niz/Quick-Step Alpha Vinyl) – namesto Van Aerta
Pikčasta: Magnus Cort Nielsen (Dan/EF Education EasyPost)
Bela: Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)

Skupni vrstni red po dveh etapah:

1. Wout van Aert (Bel/Jumbo-Visma) 4;49:50
2. Yves Lampaert (Bel/QuickStep - Alpha Vinyl) + 0:01
3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) 0:08
4. Filippo Ganna (Ita/Ineos Grenadiers) 0:11
5. Mads Pedersen (Dan/Trek – Segafredo) 0:12
6. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin – Deceuninck) 0:14
7. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 0:16
8. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) + 0:17
9. Bauke Mollema (Niz/Trek – Segafredo) 0:18
10. Dylan Teuns (Bel/Bahrain Victorious) 0:21
...
16. Jan Tratnik (Slo/Bahrain - Victorious) 0:26
31. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) 0:44
143. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange – Jayco) 1:35

...

Kdo bo osvojil Tour de France?

  • Tadej Pogačar
    30,78 %
    1398 glasov
  • Primož Roglič
    65,94 %
    2995 glasov
  • Jonas Vingegaard
    1,21 %
    55 glasov
  • Aleksandr Vlasov
    0,20 %
    9 glasov
  • Daniel Martinez
    0,20 %
    9 glasov
  • Geraint Thomas
    0,29 %
    13 glasov
  • Nekdo drug
    1,39 %
    63 glasov
Oddanih 4542 glasov
Tadej Pogačar, TDF22
Sportal Pogačarjev šef opozarja
TDF22, trasa 3. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort  
Ne spreglejte