Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
31. 8. 2020,
17.42

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,75

2

Luka Mezgec Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Natisni članek

Ponedeljek, 31. 8. 2020, 17.42

2 leti

Dirka po Franciji, 3. etapa, Nica–Sisteron (198 km)

Izjemen šprint Ewana, ki ga je Mezgec opisal kot kaotičnega, Roglič in Pogačar varna

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,75

2

Caleb Ewan | Kakšen neverjeten šprint je uprizoril Caleb Ewan. | Foto Reuters

Kakšen neverjeten šprint je uprizoril Caleb Ewan.

Foto: Reuters

Zmagovalec tretje etape Dirke po Franciji je postal Avstralec Caleb Ewan, ki je v ciljnem šprintu dobesedno slalomiral med tekmeci in imel največ moči. Najvišje uvrščeni Slovenec je bil Luka Mezgec na 11. mestu. Naša aduta za rumeno majico, Primož Roglič in Tadej Pogačar, sta prišla v cilj v času zmagovalca. V rumeni majici ostaja Julian Alaphilippe, Pogačar je zdaj četrti. V torek se obeta nova razburljiva gorska etapa. Prvič na letošnjem Touru se bo končala v klanec.

Dirka po Franciji, 2. etapa

Dirka po Franciji, 3. etapa (Nica - Sisteron, 198 km)

Cilj - Zmagovalec je postal Caleb Ewan (Lotto-Soudal)

"Na koncu je bil kaos. Tipičen šprint je bil. Dvakrat zaviraš in izgubiš pozicijo. En gre čez drugega. Upaš na srečo. Z rezultatom ne morem biti zadovoljen. Tako je, kot smo pričakovali. Veliko sreče bi potreboval," je po koncu za nacionalno televizijo dejal Luka Mezgec (Mitchelton-Scott).

Rezultati 3. etape

1. Caleb Ewan (Lotto Soudal) 5;17:42
2. Sam Bennett (Quick-Step)
3. Giacomo Nizzolo (NTT Pro Cycling Team)
4. Hugo Hofstetter (Israel Start-up Nation)
5. Peter Sagan (Bora Hansgrohe)
...
11. Luka Mezgec (Mitchelton Scott)
22. Tadej Pogačar (UAE Emirates)
23. Jan Polanc (UAE Emirates)
72. Primož Roglič (UAE Emirates)
88. Matej Mohorič (Bahrain McLaren) vsi isti čas

Vrstni red po 3. etapi

1. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-Quickstep) 13;59:17
2. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott) + 0:04
3. Marc Hirschi (Švi/Sunweb) 0:07
4. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) 0:17
5. Davide Formolo (Ita/ UAE Emirates)
6. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)
7. Tom Dumoulin (Niz/Jumbo-Visma)
8. Sergio Higuita (Kol/EF) 0:17
9. Guillaume Martin (Cofidis)
10. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott)
...
15. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) isti čas
65. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 10:12
113. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren) 20:57
129. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott) 28:30

6 km do cilja - Padec pri krožišču. Na tleh se je znašel moštveni kolega Primoža Rogliča pri Jumbo Vismi Wout van Aert.

10 km do cilja - Ekipe že pripravljajo vlake za ciljni šprint. Kaj lahko stori Luka Mezgec (Mitchelton-Scott)?

16 km do cilja - Vsi kolesarji so zdaj spet skupaj. Jérôme Cousin (Total Direct Energie) je bil po dolgem begu ujet.

22 km do cilja - Jérôme Cousin (Total Direct Energie) je že več kot 160 km v begu, njegova prednost pa je pol minute. Vse bolj pa se približuje trenutek, ko bodo ekipe, ki imajo v svoji vrsti šprinterje, začele pripravljati prostor za zaključek etape.

37 km do cilja - Leteči cilj Digne-Les-Bains

1. Jérôme Cousin (Total Direct Energie)

2. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)

3. Nicolo Bonifazio (Direct Energie)

41 km do cilja - Gorski cilj IV. kategorije Col de l'Orme

1. Jérôme Cousin (Total Direct Energie)

Cousin je na vrh zadnjega gorskega cilja prišel kot prvi, a ga pri spustu lovi glavnina. Zlasti ekipe, ki imajo v svojih vrstah kolesarje, ki jih zanima zelena majica - ta pripada najboljšemu po točkam. Pred ciljem je namreč še leteči cilj, na katerem se bodo slednje delile.

Anthony Perez jih je skupil pri spustu, potem ko se je zaletel v spremljevalni avto. Če bi prišel do cilja, bi jutri nosil pikčasto majico za najboljšega hribolazca, tako pa je ostal brez nje in z zlomljeno ključnico. | Foto: Reuters Anthony Perez jih je skupil pri spustu, potem ko se je zaletel v spremljevalni avto. Če bi prišel do cilja, bi jutri nosil pikčasto majico za najboljšega hribolazca, tako pa je ostal brez nje in z zlomljeno ključnico. Foto: Reuters

70 km do cilja - Pri spustu z gorskega cilja Col des Legues je padel Anthony Perez (Cofidis), ki si je ob padcu poškodoval ključnico in že končal z dirko. Sprva mu je počila pnevmatika, nato je lovil skupino in se zaletel v spremljevalni avto. Če bi prišel danes do cilja, bi dobil pikčasto majico za najboljšega hribolazca, tako pa bo ostal brez nje.

80 km do cilja - Gorski cilj III. kategorije Col des Legues

1. Jérôme Cousin (Total Direct Energie)
2. Joining Cosnefroy (AG2R)
3. Nans Peters  (AG2R)

Joining Cosnefroy (AG2R) se je pred naslednjim gorskim ciljem odločil, da spet pobegne glavnini in gre v lov za točko na Col des Leagues. Njegov tkemec v boju za pikčasto majico Anthony Perez (Cofidis) mu je skušal slediti, vendar je imel težave. Na zadnjem gorskem cilju IV. gorske cilje je na voljo še ena točka in v lov nanjo se torej podal Cosnefroy. 

Prednost Cousina pred glavnino je 3:10

98 km do cilja - Ubežnik Jérôme Cousin (Total Direct Energie) je imel že štiri minute prednosti, zdaj ta znaša 2:38.

126 km do cilja Jérôme Cousin (Total Direct Energie) je zdaj osamljeni jezdec v begu, potem ko sta Anthony Perez (Cofidis) in Joining Cosnefroy (AG2R) upočasnila svoj tempo po drugem gorskem cilju. Zdaj spet sije sonce, dvakrat pa je kolesarje že dodobra namočilo.

134 km do cilja - Gorski cilj III. kategorije - Col de la Faye

1. Anthony Perez (Cofidis)

2. Joining Cosnefroy (AG2R )

3. Jérôme Cousin (Total Direct Energie)

Tudi na drugem gorskem cilju je bil Anthony Perez hitrejši od Joininga Cosnefroya in bo po današnjem dnevu oblečen v pikčasto majico za najboljšega hribolazca. 

143 km do cilja - Gorski cilj III. kategorije - Col du Pilon

1. Anthony Perez (Cofidis)

2. Joining Cosnefroy (AG2R )

3. Jérôme Cousin (Total Direct Energie)

Virtualno je zdaj v pikčasti majici Perez, danes pa jo nosi Cosnefrov, s katerim se bosta najverjetneje udarila tudi na naslednjih gorskih ciljih. Prednost ubežnikov je 1:54.

148 km do cilja - Kolesarjem nagaja dež, kakor jim je že v prvi etapi, v kateri so se številni kolesarji znašli na tleh. Tudi danes bodo morali biti pri spustih z gorskih ciljev pazljivi. Prednost ubežnikov znaša 1:44. Kot zanimivost, Joining Cosnefroy (AG2R ) je na svojih nastopih na Touru bežal že 1000 kilometrov.

162 km do cilja - Ubežniki imajo naskok 2:13. V rumeno odeti Julian Alaphilippe ima danes zanimivo obarvano kolo.

186 km do cilja Joining Cosnefroy (AG2R ), Anthony Perez (Cofidis) in Jérôme Cousin (Total Direct Energie) so se odločili za pobeg. Pred glavnino imajo 3:13 prednosti. Cosnefroy in Perez sta trenutno vodilna v skupnem seštevku boja za pikčasto majico za najboljšega na gorskih ciljih. To danes nosi Cosnefroy.

Kolesarji so se ob 12.10 podali na pot iz Nice do Sisteron. Na 198 kilometrov dolgi poti jih čakajo štirje kategorizirani gorski cilji, a ne bodo prezahtevni, saj so trije III. in zadnji IV. kategorije. Pričakujemo ciljni šprint in ubežnike na delu.

 

Trasa tretje etape se je spet začela v Nici in jo tokrat dokončno zapustila. Po 198 kilometrih vožnje bo sledil cilj v Sisteronu. Kolesarje, ki so se na pot podali ob 12.10, čakajo štirje gorski cilji, trije III., eden pa IV. kategorije.

Pričakujemo lahko, da bodo na delu ubežniki, ki jih bodo zagotovo nadzirali pri ekipi Quick-Step. Julian Alaphilippe, ki si je včeraj v zaključku priboril rumeno majico, se ji ne bo želel odreči kar tako. To je poudaril že po veliki zmagi, ki jo je posvetil letos umrlemu očetu: "Čast jo je nositi in branil jo bom, dokler jo bom lahko." Povrhu vsega imajo v svojih vrstah šprinterja Sama Bennetta, ki bo zagotovo želel osvojiti etapno zmago.

Julian Alaphilippe danes nosi rumeno majico vodilnega. | Foto: Reuters Julian Alaphilippe danes nosi rumeno majico vodilnega. Foto: Reuters

Primož Roglič Tom Dumoulin
Sportal Rogličev moštveni kolega naredil neumnost

V zaključnem delu dovolj časa, da se ulovi ubežnike

Ekipe, ki imajo v svojih vrstah šprinterje, bodo poskušale izkoristiti enega od redkih dni, ki se jim ponujajo na letošnjem Touru, saj je letošnja izvedba večinoma namenjena hribolazcem.

Tour de France 3 etapa | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

Tudi če si bodo ubežniki danes prikolesarili nekoliko občutnejšo prednost, bodo zadnjih 45,5 kilometra bolj kot ne vozili navzdol, tako da bo dovolj časa, da jih ekipe Quick-Step, Bora-Hansgrohe in Lotto-Soudal s svojimi favoriti ulovijo in pripravijo svoj vlak za šprint.

Julian Alaphilippe
Sportal Zaradi težkih časov se je francoski junak čustveno zlomil

Bo sledilo novo presenečenje? Luka Mezgec spet v iskanju pravega položaja.

Zaključni šprint bo potekal po ravni cesti, brez ovinkov, a je med drugim dva kilometra pred ciljem krožišče, zato bodo morali biti kolesarji pazljivi, da se izognejo padcu. A kaj, ko je to Tour in je zmaga tako mamljiva, kolesarji pa imajo v sebi polno adrenalina.

Vreme naj bi jim služilo, le ob koncu naj bi imeli šprinterji veter v prsi.

Juian Alaphilippe bo branil rumeno majico do zadnjega atoma moči. | Foto: Reuters Juian Alaphilippe bo branil rumeno majico do zadnjega atoma moči. Foto: Reuters

In kdo bi lahko postal junak tretjega dne? Že prvi dan smo videli, da so presenečenja mogoča, potem ko je bil Alexander Kristoff (UAE Emirates) najhitrejši v ciljnem šprintu. Presenetil je tudi sebe, zato tudi danes ni izključeno, da se bo kdo znašel pred osrednjimi favoriti, kot so že prej omenjeni Bennett, Peter Sagan (Bora Hansgrohe), Caleb Ewan (Lotto-Soudal) in Elia Viviani (Cofidis). Dobro formo sta v prvi etapi pokazala tudi Mads Pedersen (Trek-Segafredo) in Cees Bol (Team Sunweb), ki sta zaostala le za Kristoffom. Od peterice slovenskih kolesarjev bo danes spet dan za Luko Mezgeca (Mitchelton Scott), a si bo moral izboriti pravo mesto za zaključni šprint, če bo želel na koncu priti med prvo deseterico ali še kam višje.

Si bosta pa lahko zato nekoliko "odpočila" osrednja slovenska aduta za najvišja mesta Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki bosta spet na delu v torek, ko je na sporedu nova gorska preizkušnja.

Vrstni red po 2. etapi

  1. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-Quickstep)      8:41:32
  2. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)                   + 0:04
  3. Marc Hirschi (Švi/Sunweb)                             0:07
  4. Sergio Higuita (Kol/EF)                               0:17
  5. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)
  6. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott)
  7. Davide Formolo (Ita/ UAE Emirates)
  8. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)
  9. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)
 10. Tom Dumoulin (Niz/Jumbo-Visma)
 11. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                     isti čas
...
 67. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                        10:12
120. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)                  20:57
133. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)                   28:30

Julian Alaphilippe
Sportal Rogliču je bilo težko, Pogačar uspešno prestal težave
Primož Roglič
Sportal Francija slavi Alaphilippea, Roglič in Pogačar v družbi najboljših
Ne spreglejte