Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 9. 2020,
17.22

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

UAE Emirates Jumbo-Visma Luka Mezgec Matej Mohorič Matej Mohorič Jan Polanc Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Petek, 18. 9. 2020, 17.22

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 19. etapa (Bourg en Bresse–Champagnole, 166,5 km)

Danec še enkrat ukanil najboljše šprinterje, Luka Mezgec spet drugi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Luka Mezgec | Soren Kragh Andersen je prišel še do druge etapne zmage na letošnjem Touru, Luka Mezgec se je moral vnovič zadovoljiti z drugim mestom. | Foto Reuters

Soren Kragh Andersen je prišel še do druge etapne zmage na letošnjem Touru, Luka Mezgec se je moral vnovič zadovoljiti z drugim mestom.

Foto: Reuters

Zmagovalec 19. etape Dirke po Franciji je Danec Soren Kragh Andersen (Team Sunweb), ki je skupino šprinterjev, v kateri je bil tudi naš Luka Mezgec (Mitchelton-Scott), presenetil z napadom kakšnih 15 kilometrov pred ciljem. Mezgec je bil spet drugi. V skupnem seštevku sprememb pri vrhu ni, na prvih dveh mestih ostajata Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Tadej Pogačar (UAE EMirates).  

Mezgec je tako kot v 14. etapi spet šprintal za drugo mesto, zmago so šprinterji namreč morali prepustiti zvitemu Dancu Andersenu, ki jih je presenetil z napadom kakšnih 15 kilometrov pred ciljem. Mezgec je bil na koncu močnejši od Belgijca Jasperja Stuyvna (Trek Segafredo), tretjega v etapi.

Nosilec zelene majice, Irec Sam Bennett (Deceuninck-Quick-step), je bil osmi, Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) pa deveti, kar pomeni, da je boj za najboljšega šprinterja na dirki že praktično končan. Bennett ima namreč 55 točk prednosti pred Slovakom, do konca Toura bo na voljo še 90 točk, od tega 20 šprinterjem nedosegljivih v sobotnem kronometru, nedeljska zadnja etapa s ciljem na Elizejskih poljanah v Parizu pa že po tradiciji nima pravega tekmovalnega naboja.  

Na vrhu skupnega seštevka ni prišlo do sprememb, Roglič je ohranil 57 sekund prednosti pred Pogačarjem in 1:27 pred Miguelom Angelom Lopezom.  

Izidi 19. etape:

1. Soeren Kragh Andersen (Dan/Sunweb)                3;36:33
2. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)                 + 0:53
3. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo)
4. Greg van Avermaet (Bel/CCC Team)
5. Oliver Naesen (Bel/Ag2r La Mondiale)
6. Nikias Arndt (Nem/Sunweb)                        isti čas
7. Luke Rowe (VBr/Ineos Grenadiers)                     0:59
8. Sam Bennett (Irs/Deceuninck-Quick-step)              1:02
9. Peter Sagan (Slk/Bora-Hansgrohe)
10. Matteo Trentin (Ita/CCC Team)                    isti čas
...
31. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                7:38
45. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)
63. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)
66. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)               isti čas

 

Skupni vrstni red:

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                  83;29:41
2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)              + 0:57

3. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                      1:27
4. Richie Porte (Avs/Trek-Segafredo)                    3:06
5. Mikel Landa (Špa/Bahrain-McLaren)                    3:28
6. Enric Mas (Špa/Movistar)                             4:19
7. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)                    5:55
8. Rigoberto Uran (Kol/EF Pro Cycling)                  6:05
9. Tom Dumoulin (Niz/Jumbo-Visma)                       7:24
10. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                   12:12
...
42. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                2;26:38
77. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)               3;41:25
87. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)                4;07:05

Potek 19. etape (Bourg en Bresse–Champagnole, 166,5 km):

Cilj: Soren Kragh Andersen (Team Sunweb) je zmagovalec 19. etape! Luka Mezgec se je moral še drugič na tem Touru zadovoljiti z drugim mestom.

5 km do cilja: Soren Kragh Andersen (Team Sunweb) drvi proti drugi etapni zmagi na letošnjem Touru.

10 km do cilja: Andersen kolesari 40 sekund pred skupino šprinterjev z Mezgecem, Saganom in Bennettom, 2:40 za vodilnim so Boasson Hagen, Coquard in Hofstetter, glavnina pa zaostaja 3:52.

12 km do cilja: Danec si je prikolesaril že več kot pol minute prednosti, Mezgec in šprinterji ne odgovarjajo. 

15 km do cilja: Soren Kragh Andersen je silovito napadel in se odlepil vodilni skupini z Mezgecem, Saganom, Bennettom in drugimi.

20 km do cilja: spredaj so Luke Rowe (Ineos), Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), Oliver Naesen (Ag2r La Mondiale), Sam Bennett, Dries Devenyns (Deceuninck-Quick Step), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Greg van Avermaet, Matteo Trentin (CCC Team), Jack Bauer in Luka Mezgec (Mitchelton-Scott), Nikias Arndt in Soren Kragh Andersen (Team Sunweb). Pred glavnino imajo 2:30 prednosti, z 1:30 zaostanka pa jim sledijo še Edvald Boasson Hagen (NTT), Bryan Coquard (B&B) in Hugo Hofstetter (Israel).

25 km do cilja: iz glavnine je uspelo pobegniti dvanajsterici kolesarjev, med njimi Petru Saganu ter Samu Bennettu, priključil se jim je tudi Luka Mezgec. Glavnina je močno upočasnila, ubežniki so hitro pridobili minuto prednosti.

35 km do cilja: glavnina je ujela ubežno skupino, bega je konec.

37 km: Tim Declercq (Deceuninck-Quick Step), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Greg Van Avermaet (CCC Team), Pierre-Luc Perichon (Cofidis), Omar Fraile (Astana Pro Team), Nils Politt (Israel Start-Up Nation), Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie), Soren Kragh Andersen in Casper Pedersen (Team Sunweb) so ujeli  Cosnefroya, Rowa, Rollanda in Cavagnaja, a je glavnina tesno za njimi, vodilna skupina ima le kakšnih 20 sekund prednosti.

40 km do cilja: etapa se je razvnela, v vodstvu ostaja četverica, a se vrstijo protinapadi iz glavnine, v tej je prišlo tudi do padca, na tleh so se znašli Rigoberto Uran, Pavel Sivakov in Romain Sicard. Odnesli so jo brez poškodb, vsi nadaljujejo dirko. 

45 km do cilja: Rolland, Cosnefroy in Rowe so ujeli Cavagnaja, v lov za njimi so se iz glavnine podali še nekateri šprinterji s Petrom Saganom in Samom Bennettom na čelu, ki so se pred tem udarili za točke na letečem cilju, a jih je glavnina kmalu spet ujela.

Rezultati letečega cilja v Mournansu:
1.      Rémi Cavagna, 20 točk
2.      Cosnefroy, 17
3.      Rowe, 15
4.      Rolland, 13
5.      Bennett, 11
6.      Sagan, 10
7.      Morkov, 9
8.      Trentin, 8
9.      Asgreen, 7
10.  Devenyns, 6
11.  Van Aert, 5
12.  Kuss, 4
13.  Oss, 3
14.  Bilbao, 2
15.  Pedersen, 1  

50  km do cilja: iz glavnine so skočili Benoît Cosnefroy, Pierre Rolland in Luke Rowe, se vodilnemu Francozu približali na pol minute zaostanka, glavnina pa je še dobre pol minute za njimi. Bliža se leteči cilj v Mournansu.

70 km do cilja: prednost edinega ubežnika vztrajno kopni, zdaj znaša le še minuto in 15 sekund. Na čelu glavnine tempo diktirajo kolesarji Sunweba, takoj za njimi umirjeno vozijo Roglič in njegovi kolegi iz Jumbo-Visme. V taboru Bore-Hansgrohe so pred etapo napovedali, da bodo danes storili "vse za etapno zmago Petra Sagana". Prav Bora je sicer najbolj dejavna na čelu glavnine, le tu in tam si njeni kolesarji malo oddahnejo.

83 km do cilja: Cavagna je prečkal Cote de Chateau-Chalon (IV. kategorije), edini kategorizirani klanec današnje etape, pobral edino gorsko točko, glavnina je zmanjšala zaostanek na 1:54.

100 km do cilja: Emanuel Buchmann (BORA) narekuje tempo glavnine, v kateri so varno skriti vsi nosilci majic. Za bežečim Francozom zaostajajo za 2 minuti in 35 sekund.

Iz ekipe Bora so sporočili, da njihov kolesar Pöstlberger dobro okreva po alergijski reakciji na pik čebele.

125 km do cilja: glavnina je ujela zasledovalno skupino, Cavagna vztraja pri pobegu. Pred glavnino ima slabe tri minute prednosti.

130 km do cilja: Cavagna drvi s povprečno hitrostjo 56 km/h, pred zasledovalci ima že dobri dve minuti prednosti. Francoz si želi etapne zmage, hkrati pa že razmišlja o nastopu na kronometru na bližajočem se SP v italijanski Imoli (25. 9.). Specialista za vožnjo na čas Stefan Küng in Jonathan Castroviejo sta se odločila za drugačno taktiko: s Toura sta se že poslovila in si bosta pred SP privoščila nekaj prostih dni. 

146 km do cilja: zasledovalna skupina, v kateri je peterica (Dylan van Baarle (Ineos), Guillaume Martin (Cofidis), Cyril Barthe (B&B),  Geoffrey Soupe (Total) in Max Walscheid (NTT), lovi Cavagno. Zaostajajo za 45 sekund. Po posvetu z ekipo se Martin odloči, da bo počakal glavnino, saj bi njegova prisotnost zaradi visoke uvrstitve v skupni razvrstitvi (12. mesto) lahko ogrozila pobeg. Glavnina, v kateri ritem narekujejo kolesarji Bore, ki želijo Petru Saganu pomagati do etapne zmage, zaostaja 26 sekund.



160 km do cilja: karavana je ostala še brez enega kolesarja. Lukas Pöstlberger iz ekipe Bora-hansgrohe je odstopil zaradi pika čebele v predel ust. 28-letni Avstrijec je po piku doživel anafilaktični šok in je bil nemudoma prepeljan v bolnišnico.


162 km do cilja: Rémi Cavagna, lokomotiva iz ekipe Quick Step, se je odločil za samostojen pobeg. Pred glavnino si je s pomočjo vetra ustvaril 20 sekund prednosti.



164 km do cilja: edini kolesar, ki prihaja iz kraja, ki danes gosti štart etape, Pierre-Luc Perichon (Cofidis), je dobil zeleno luč svoje ekipe, da se skuša pridružiti ubežni skupini.

165 km do cilja: karavana se je v slabih treh tednih že pošteno zdesetkala. Danes je na dirki še 147 kolesarjev (od skupno 167, kolikor jih je začelo v Nici), predčasno sta dirko končala še Michael Gogl (NTT) in Jonathan Castroviejo (Ineos).

Roglič in Pogačar, kot smo ju vajeni. Zasavec v rumenem, Gorenjec v belem.  | Foto: Reuters Roglič in Pogačar, kot smo ju vajeni. Zasavec v rumenem, Gorenjec v belem. Foto: Reuters
Štart dirke: karavana letošnje Dirke po Franciji se je ob 13.45 podala na 166,5-kilometrsko pot do Champagnola. Edini kategoriziran klanec jih čaka na 82. kilometru, ko bodo dosegli vrh Cote de Chateau Chalona (IV. kategorija, 466 m. n. v., 4,3 kilometra vzpona s povprečnim naklonom 4,7 odstotka), ki ne bo izziv niti za šprinterje. Za te bo bolj zanimiv leteči cilj v Mournansu na 117. kilometru etape.

profil 19. etape TDF20 | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

Slovenska kolesarja Primož Roglič in Tadej Pogačar branita rumeno in belo majico in sta z mislimi že pri sobotnem gorskem kronometru na Planche des Belles Filles, ki bo določil končni vrstni red letošnje francoske pentlje.

"Tour še ni končan, na cesti se ti lahko pripeti marsikaj," je po 18. etapi opozoril Pogačar, medtem ko so novinarji Rogliča že spraševali, ali bo v soboto kolo za kronometer pred začetkom klanca menjal z lažjim in okretnejšim običajnim. "Razmišljamo o tem, ampak odločili se bomo v soboto tik pred štartom," pravi vodilni Zasavec.

Roglič do konca letošnje francoske pentlje ne bo več mogel računati na pomoč športnega direktorja ekipe Jumbo-Visma Merijna Zeemana, ki so ga zaradi žaljenja funkcionarja Mednarodne kolesarske zveze izključili s Toura. 

Michal Kwiatkowski
Sportal Ozadje enega najbolj čustvenih trenutkov na letošnjem Touru #video
Merijn Zeeman
Sportal Športni direktor Rogličeve Jumbo-Visme razkril ozadje žolčnega izpada

Skupni vrstni red po 18 etapah:

1. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma 79;45:30

2. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates + 0:57

3. Miguel Angel Lopez Moreno (Col) Astana Pro Team 1:27

4. Richie Porte (Avs) Trek-Segafredo 3:06

5. Mikel Landa Meana (Špa) Bahrain McLaren 3:28

6. Enric Mas Nicolau (Špa) Movistar Team 4:19

7. Adam Yates (VBr) Mitchelton-Scott 5:55

8. Rigoberto Uran (Kol) EF Pro Cycling 6:05

9. Tom Dumoulin (Niz) Team Jumbo-Visma 7:24

10. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team 12:12

43. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates 2;26:38

78. Matej Mohorič (Slo) Bahrain-McLaren 3;41:25

92. Luka Mezgec (Slo) Mitchelton-Scott 4;13:56

Preberite še:

Tadej Pogačar & Primož Roglič - TDF2020
Sportal Rogliču lahko le še Pogačar ali višja sila prepreči zgodovinski podvig
Tadej Pogačar - Primož Roglič
Sportal Dobre stvari nas pogosto doletijo v paru
Primož Roglič
Sportal Izjemna Roglič in Pogačar preživela še en nevaren dan, prva zmaga za Ineos
Ne spreglejte