Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
13. 9. 2020,
17.24

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič

Nedelja, 13. 9. 2020, 17.24

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 15. etapa (Lyon–Grand Colombier, 174,5 km)

Zaključni rock'n'roll Pogačarja in Rogliča - spet dvojna slovenska zmaga!

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Tadej Pogačar Primož Roglič | Slovenska kolesarja Tadej Pogačar in Primož Roglič pišeta na Touru zgodovino. | Foto Reuters

Slovenska kolesarja Tadej Pogačar in Primož Roglič pišeta na Touru zgodovino.

Foto: Reuters

Tadej Pogačar in Primož Roglič sta spisala novo izjemno poglavje v kolesarstvu. Mlajši Tadej je v kraljevi etapi v zaključnem finišu na Grand Colombier premagal starejšega Rogliča in se mu v skupnem seštevku približal na 40 sekund zaostanka. Da je dan še lepši, pove podatek, da je odpadel Egan Bernal, ki je imel veliko krizo in dodobra zaostal za nedeljskimi junaki, v skupnem seštevku pa izpadel celo iz prve deseterice.

15. etapa Dirke po Franciji podrobneje:

Cilj - V zaključnem finišu je Tadej Pogačar prehitel Primoža Rogliča in se veselil etapne zmage.

To je tretja dvojna slovenska zmaga na Touru in peta slovenskih kolesarjev v vsej zgodovini. Pod vse uspehe sta se podpisala Roglič in Pogačar. Prvi ima tri, drugi dve etapni zmagi.

"Ekipa Jumbo Visme je ves dan narekovala tempo. Vročina je naredila vse skupaj še težje. Na koncu sem čakal na šprint. Zelo vesel sem, da sem spet zmagal," je po novem izjemnem uspehu dejal Pogačar.

Treniraj kot Tadej Pogačar

Rezultati 15. etape

1. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates 04;34:13
2. Primoz Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma  
3. Richie Porte (Avs) Trek-Segafredo 0:05
4. Miguel Angel Lopez Moreno (Kol) Astana Pro Team 0:08
5. Enric Mas Nicolau (Špa) Movistar Team 0:15
6. Sepp Kuss (ZDA) Team Jumbo-Visma 0:15
7. Mikel Landa Meana (Špa) Bahrain McLaren 0:15
8. Adam Yates (VBr) Mitchelton-Scott 0:15
9. Rigoberto Uran (Kol) EF Pro Cycling 0:18
10. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team 0:24

Skupni vrstni red

Mesto Kolesar Rezultat
1. Primoz Roglic (Slo) Team Jumbo-Visma 65;37:07
2. Tadej Pogacar (Slo) UAE Team Emirates 0:40
3. Rigoberto Uran (Kol) EF Pro Cycling 1:34
4. Miguel Angel Lopez Moreno (Kol) Astana Pro Team 1:45
5. Adam Yates (VBr) Mitchelton-Scott 2:03
6. Richie Porte (Avs) Trek-Segafredo 2:13
7. Mikel Landa Meana (Špa) Bahrain McLaren 2:16
8. Enric Mas Nicolau (Špa) Movistar Team 3:15
9. Nairo Quintana (Kol) Team Arkea-Samsic 5:08
10. Tom Dumoulin (Niz) Team Jumbo-Visma 5:12

600 metrov do cilja - Roglič skočil, Pogačar sledi.

2 km do cilja - Primož Roglič ima ob sebi še vedno Toma Dumoulina in Seppa Kussa. Nadzorujejo preostale tekmece v boju za rumeno majico. Pred enim mesecem je Roglič prav na tem vzponu na Tour d l'Ain skočil v zadnjem kilometru. Bo tudi danes?

6 km do cilja - Tom Dumoulin (Jumbo Visma) je z enakomernim tempom zatrl napad Adama Yatesa.

7 km do cilja - Skočil je Adam Yates (Mitchelton Scott), ki si je pred vse manjšo skupino prikolesaril nekaj metrov prednosti.

10 km do cilja - Na čelu še naprej kolesarji Jumbo-Visme. Napadi tako niso mogoči. Polom bo doživel Egan Bernal, ki zaostaja že 1:40.

12 km do cilja - Ekipa Jumbo-Visme narekuje izjemen tempo. Kar pet kolesarjev je povsem v ospredju, vključno z vodilnim Primožem Rogličem. Tadej Pogačar se drži. Nairo Quintana in Egan Bernal sta medtem odpadla in zaostata že več kot 40 sekund.

13 km do cilja - Nairo Quintana in Egan Bernal v težavah.

17 km do cilja - Z vzponom na Grand Colombier sta začela tudi Primož Roglič in Tadej Pogačar, ki sta v vodilna v skupnem seštevku. Pričakujemo izjemno razburljiv zaključek 15. etape.

17,4 km do cilja - Pierre Rolland (B&B Hotels-Vital Concept) in Michael Gögl (NTT Pro Cycling) sta začela z zaključnim vzponom do cilja na Grand Colombierju. V skupini z vodilnim Primožem Rogličem (Jumbo-Visma) pričakujemo zaključni rock'n'roll in napade na rumenega Rogliča.

Grand Colombier | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

24 km do cilja - V ospredju sta le še Pierre Rolland (B&B Hotels-Vital Concept) in Michael Gögl (NTT Pro Cycling), ki imata pred glavnino 2:13 prednosti.

26 km do cilja - Pred kolesarji je še zadnji preizkus v dnevu, ki sliši na ime Grand Colombier. Prelaz bo prvič gostil cilj etape, pred tem pa so ga trikrat (2012, 2016 in 2017) le prečkali. Zato pa je redno cilj na Tour de l'Ain. Na letošnjem Touru nastopata dva kolesarja, ki sta na tej dirki že kot prva osvojila Grand Colombier. Thibaut Pinot dvakrat (2011 in 2019), Primož Roglič pa pred mesecem.

30 km do cilja - Povprečna hitrost vzpona na Col de la Biche je Primož Roglič s svojimi moštvenimi kolegi opravil s povprečno hitrostjo 18,5 km/h.

44 km do cilja - po spustu z gorskega cilja bo sledilo nekaj kilometrov vožnje po ravnem, nato pa bo sledil še zaključni vzpon na Grand Colombier (17,4 kilometra, povprečni naklon 7,1 odstotka. Na treh delih bo naklon okoli 12 odstotkov.). V ospredju so zdaj trije ubežniki Pierre Rolland (B&B Hotels-Vital Concept), Michael Gögl (NTT Pro Cycling) in Jesus Herrada (Cofidis). Uloviti jih skuša Simon Geschke (CCC Team).

V skupnem seštevku ima Primož Roglič (Jumbo Visma) pred drugim Tadejem Pogačarjem (UAE Emirates) 44, pred tretjim Eganom Bernalom (Ineos Grenadiers) pa 59 sekund prednosti.

45 km do cilja - Gorski cilj I. kategorije Col de la Biche (6,9 km, 8,9 %).

1. Pierre Rolland (B&B Hotels-Vital Concept)
2. Michael Gögl (NTT Pro Cycling)
3. Jesus Herrada  (Cofidis)
...

46 km do cilja - Michael Gögl (NTT Pro Cycling) in Pierre Rolland (B&B Hotels-Vital Concept) sta zdaj sama v ospredju, a glavnina z rumeno majico kolesari vse hitreje. Na čelu je Robert Gessink, moštveni kolega Primoža Rogliča, ki je znižal zaostanek za ubežniki na 2 minuti.

47 km do ciljaThibaut Pinot, dvakratni zmagovalec etapa, ki se je končala na Grand Colombier na dirki Tour de l'Ain, je odpadel od glavnine z rumeno majico.

50 km do cilja Michal Kwiatkowski (Ineos Greandiers) v težavah. Pomoč je poiskal pri glavnemu zdravniku dirke.

52 km do cilja - Michael Gögl (NTT Pro Cycling) je kot prvi začel z drugim gorskim ciljem današnje etape - Col de la Biche (6,9 km, 8,9 %). Sledijo mu Jesus Herrada (Cofidis), Pierre Rolland (B&B Hotels-Vital Concept) in Simon Geschke (CCC Team), ki zaostajajo 50 sekund, glavnina pa 3:15.

58 km do cilja - Egan Bernal (Ineos Grenadiers) je na prvi vzpon prikolesaril povsem v ozadju. Ali je imel težave s tempom Jana Polanca (UAE Emirates) ali tehnične preglavice, ni znano.

63 km do cilja – Gorski cilj I. kategorije Montée de la Selle de Fromentel (11,1 km – 8,1 % naklona)

1. Jesus Herrada  (Cofidis)
2. Pierre Rolland (B&B Hotels-Vital Concept)
3. Simonu Geschke (CCC Team)
4. Michael Gogl (NTT Pro Cycling)
...

Jan Polanc je na prvem vzponu navil tempo in za Tadeja Pogačarja (oba UAE Emirates) naredil določeno selekcijo. Odpadli so številni pomagači. Za zdaj je videti, da imajo le pri Jumbo-Vismi Primoža Rogliča vse pod nadzorom, v težavah pa so pri Ineos Grenadiers.

64 km do ciljaJan Polanc diktira izjemno hiter tempo, saj bi rad za njegovega moštvenega kolega Tadeja Pogačarja razbil skupino Jumbo-Visme, ki ima v svojih vrstah Primoža Rogliča. V težavah so že trje kolesarji Ineos Grenadiersa.

65 km do cilja – Pierre Rolland in Jesus Herrada sta se priključila Simonu Geschkeju, zdaj so vsi trije osamljeni v begu. Njihova prednost pred glavnino je dobre štiri minute.

67 km do cilja – Takoj ko se je začel vzpon na Montée de la Selle de Fromentel (11,1 km – 8,1 % naklona), so odpadli Coquard, Ewan, Alaphilippe, Viviani, Stuyven, Bennett ... Zaključni del prvega gorskega cilja je kar 22-odstotni.

74 km do cilja – Konec "zabave". Po ravninskih prvih 100 kilometrih so kolesarji začeli prvi od treh gorskih ciljev. Prednost ubežnikov znaša 4:37.

87 km do cilja – Nesrečni Sergio Andres Higuita (EF) si je ob padcu poškodoval roko. Rentgentski pregled bo pokazal, kaj dejansko. Na srečo si ni poškodoval glave. Drugi padec je bil posledica tega, ker ni mogel pravilno prijeti zavore. Ob odhodu v bolnišnični avtomobil je od razočaranja jokal.

91 km do cilja – Ubežna skupina se približuje prvemu gorskemu cilju – Montée de la Selle de Fromentel (11,1 km – 8,1 % naklona). Glavnina z rumenim Primožem Rogličem na čelu zaostaja 4:20.

104 km do cilja – Ubežna osmerica ima zdaj 3:30 prednosti.

116 km do cilja – Leteči cilj Le Bouchage

1.      Matteo Trentin, 20 točk
2.      Niccolo Bonifazio, 17
3.      Michael Gogl, 15
4.      Jesus Herrada, 13
5.      Kévin Ledanois, 11
...

Skupni vrstni red v boju za zeleno majico najboljši po številu točk

1. Sam Bennett (Deceuninck-Quick Step), 269
2. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), 224
3. Matteo Trentin (CCC Team), 189
4. Bryan Coquard (B&B Hotels-Vital Concept), 166
5. Caleb Ewan (Lotto-Soudal), 158

120 km do cilja – Na tleh tudi Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) in Hugo Hofstetter.

124 km do cilja – Nesrečni Sergio Andres Higuita (EF), ki je v današnji etapi dvakrat padel, je končal dirko.

138 km do cilja – Kévin Ledanois (Arkéa-Samsic), Simon Geschke, Matteo Trentin (CCC Team), Jesús Herrada (Cofidis), Marco Marcato (UAE Team Emirates), Niccolo Bonifazio (Total Direct Energie), Michael Gogl (NTT Pro Cycling) in Pierre Rolland (B&B Hotels-Vital Concept) so uspeli s pobegom in imajo zdaj pol minute naskoka.

160 km do cilja – Sergio Andres Higuita (EF) je padel še enkrat. Tokrat na rondoju. Kolumbijec danes nima sreče.

170 km do cilja Kolumbijec Sergio Andres Higuita (EF) je zaradi nepazljivosti padel, potem ko je pogledal nazaj in se zapletel v kolo Boba Jungelsa. Kolesarji medtem skačejo, da bi šli v beg.

190 km do cilja  majice ostajajo na standarnih ramenih, Roglič bo dirkal v rumeni, Pogačar v beli, Bennett v zeleni in Cosnefroy v pikčasti majici. Edina sprememba je Stefan Küng (FDJ), ki bo ponosno nosil rdečo številko najbolj borbenega kolesarja na včerajšnji etapi. Ta čast ga je doletela že drugič po 11. etapi.

Štart  kolesarji so se ob 12.25 podali s štarta 15. etape v Lyonu. Pred njimi je še kako naporen dan. Čaka jih 174 kilometrov, ki jih bodo v zadnjem delu popestrili trije gorski cilji. Najtežji jih čaka ob koncu dneva  – 17,4 kilometra vzpona s povprečnim naklonom 7,1 odstotka, na treh delih pa se bo cesta postavila v kar 12-odstotni naklon. Kolesarji klanec dobro poznajo, saj je bil vključen v letošnjo dirko Tour de l'Ain. Roglič je takrat prehitel Egana Bernala in Naira Quintano.

Tadej Pogačar Primož Roglič
Sportal Kako bo razplet Toura vplival na prijateljstvo med Rogličem in Pogačarjem?

Pred etapo

Čeprav bo imela 15. etapa le tri gorske cilje, pa bodo ti predstavljali prav poseben izziv. Skoraj 100 kilometrov trase bo sprva ravninskih, nato se bo začela "veselica", ko bodo kolesarji zagrizli v gorski cilj I. kategorije – Montee de la Selle de Fromentel (11,1 km – 8,1  naklona).

Takoj po spustu bo sledil gorski festival na Col de la Biche (6,9 km, 8,9 %). Ko bodo kolesarji nekoliko zajeli sapo, bo sledil še zadnji ples na Grand Colombier, na katerem na vrhu ne bo navijačev, saj so se organizatorji zaradi intenzivnega širjenja novega koronavirusa v Franciji odločili, da izpraznijo zaključni prostor.

Peter Sagan Tadej Pogačar | Foto: A.S.O./Alex Broadway Foto: A.S.O./Alex Broadway

Roglič upa, da se bo pisanje zgodovine nadaljevalo

Kar 17,4 kilometra vzpona bo čakalo kolesarje ob koncu dneva, povprečni naklon pa bo znašal 7,1 odstotka. Na treh delih bo naklon okoli 12 odstotkov. Večina kolesarjev, ki se bori za končno zmago, ga že dobro pozna. Na njem se je po premoru zaradi novega koronavirusa odlično znašel Primož Roglič, ki je na dirki Tour de l'Ain takrat prehitel Egana Bernala in Naira Quintano.

15. etapa Dirka po Franciji | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

"En mesec pozneje je. Bomo videli, kaj bo danes. Lepo je bilo takrat zmagati, zlasti ker sem dirkal prvič po dolgem času," pravi član Jumbo-Visme, ki se zaveda, da se na Touru piše posebno poglavje: "Ne vem, očitno dobro kolesarimo. Neverjetno je. Mislim, da pišemo kolesarsko zgodovino v tem trenutku. Upam, da se bo tako nadaljevalo. Po koncu bomo videli in se spominjali vseh uspehov."

Razigrani Pogačar bo verjetno spet skušal napadati

Največji tekmec v boju za skupno zmago pa bi mu lahko bil prav rojak Tadej Pogačar, ki je kot kakšna muha tečen za preostale favorite. Član UAE Emirates je namreč najbolj vroč pri napadih na najtežjih delih vzponov in je zaradi svojega načina kolesarjenja pridobil že ogromno število simpatizerjev med ljubitelji kolesarstva.

"V nedeljo bo lepo iti v gore. Lep izziv bo. Na vse bomo pozorni, največ pa bom nase. Sebe lahko nadziram. Skušali bomo narediti najboljše. Kot vsak dan bomo skušali preživeti. Bomo videli, kako bo šla dirka. Zagotovo bi radi imeli vse pod nadzorom. Verjetno bo šlo na polno, veliko napadov. Močni bomo morali biti s karseda največ kolesarji. Veselim se," je pred etapo dejal Roglič, mladi Pogačar pa o nedeljski trasi povedal: "Pred nami je zelo težka etapa. Končno pridemo v Alpe. Težko bo."

V skupnem seštevku ima starejši Roglič 44 sekund naskoka pred Pogačarjem, tretji Bernal pa zaostaja že 59 sekund. In petkova etapa je pokazala, da sta v tem trenutku v klanec najmočnejša prav slovenska kolesarska zvezdnika, od katerih se veliko pričakuje tudi v današnji etapi, ki jo bomo podrobneje spremljali na Siolu.

Skupni vrstni red:

  1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                  61;03:00
  2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                0:44

  3. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)                 + 0:59
  4. Rigoberto Uran (Kol/EF Pro Cycling)                  1:10
  5. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)                    1:12
  6. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                      1:31
  7. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)                    1:42
  8. Mikel Landa (Špa/Bahrain-McLaren)                    1:55
  9. Richie Porte (Avs/Trek-Segafredo)                    2:06
 10. Enric Mas (Špa/Movistar)                             2:54
...
 58. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                1;36:44
 85. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)                2;29:30
 87. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)               2;31:28

Ne spreglejte