Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 4. 2021,
17.20

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,38

10

Natisni članek

Jan Polanc Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Baskiji Dirka po Baskiji

Četrtek, 8. 4. 2021, 17.20

3 leta

Dirka po Baskiji, 4. etapa

Roglič ostal brez rumene majice. Zanimiva izjava Pogačarja.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,38

10

Tadej Pogačar Primož Roglič Dirka po Baskiji | Razlika med Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem je 20 sekund. | Foto Guliverimage

Razlika med Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem je 20 sekund.

Foto: Guliverimage

Španec Ion Izagirre (Astana) je zmagovalec najdaljše, 4. etape letošnje Dirke po Baskiji. V ciljnem šprintu šesterice je bil za las močnejši od rojaka Pella Bilbaa (Bahrain). Tretji je bil Američan Brandon McNulty (UAE Emirates), ki je presenetljivo prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Pred Primožem Rogličem (Jumbo-Visma), ki je z glavnino za prvo skupino zaostal 49 sekund, ima zdaj 23 sekund prednosti, še 20 več pred sotekmovalcem Tadejem Pogačarjem, ki je z drugega padel na peto mesto. Prehitela sta ga še Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) in danes drugouvrščeni Bilbao.

Dirka po Baskiji 3. etapa Pogačar Roglič
Sportal Epski slovenski spopad v Baskiji: Pogačar premagal Rogliča!

Slovenski as Primož Roglič je tako po četrti od šestih etap ostal brez rumene majice po tem, ko se je na začetku spusta po zadnjem klanca odlepila manjša skupina. Te nato Roglič in Pogačar, kot najboljša v skupnem seštevku pred današnjim dnem, nista več ulovila. "Za nas je zaključek etape predstavljal kar veliko taktično tveganje. Imeli smo priložnost za zmago z Jonasom, a smo se dolgo borili za dober položaj v etapi. Na vzponu na Erlaitz je Jonas opravil odlično delo, nato pa v manjši skupini do cilja ni porabil veliko moči, a se mu v sprintu ni izšlo," je četrto mesto Danca ocenil eden od športnih direktorjev Jumbo-Visme, ki moštvo spremlja v Baskiji, Nizozemec Frans Maassen.

Slab dan za Jumbo-Visma. | Foto: AP / Guliverimage Slab dan za Jumbo-Visma. Foto: AP / Guliverimage

"Če potegnemo črto pod etapo, smo bili na koncu malce na napačni strani," je za spletno stran moštva dodal še 31-letni Kisovčan. Tako on kot ekipa Jumbo-Visma ne meče puške v koruzo. Poudarjajo, da bodo naredili vse, da bo na koncu rumena majica spet v njihovi lasti.

Rumena majica zdaj pri Pogačarjevih

Moštvo UAE Team Emirates s Pogačarjem in McNultyjem pa je z dvojno taktiko prišlo do skupnega vodstva, saj je McNulty kot tretji v etapi oblekel majico vodilnega. Roglič in Pogačar sta v cilj prišla z zaostankom 49 sekund. Američan ima zdaj pred drugouvrščenim Rogličem 23 sekund prednosti, pred petouvrščenim Pogačarjem pa 43 sekund. Med slovenskima kolesarjema sta še Vingegaard (+0:28) in Bilbao (+0:36).

Vesel, da je v taki ekipi

"Zagotovo smo imeli v mislih etapno zmago, a da bi lahko oblekel rumeno majico, si nisem mislil. A očitno je v kolesarstvu vse možno. Pred nami sta še dva dni. Jutri nas čaka na papirju malce lažja etapa, nato pa bomo zadnji dan vsi šli na glavo. Smo v odličnem položaju," je po zanimivi četrti etapi dejal nov vodilni v skupnem seštevku McNulty. Pohvalil ga je tudi njegov kapetan Pogačar.

"Brandon je v odlični formi in verjamem, da lahko rumeno majico zadrži vse do konca, bomo pa videli, kako bodo do konca dirke razpoloženi ostali. Ne glede na razplet, je za nami nova odlična dirka. Vesel sem, da sem v ekipi s tako močnimi posamezniki," je po etapi povedal Pogačar.

Tretjega slovenskega predstavnika na dirki, Jana Polanca, ni bilo v ospredju, potem ko je opravljal vlogo pomočnika Pogačarju in McNultyju.

Skupna razvrstitev po štirih etapah Dirke po Baskiji:

1. Brandon McNulty    (UAE-Team Emirates)    12:25:21
2. Primož Roglič    (Team Jumbo-Visma)     + 0:23
3. Jonas Vingegaard    (Team Jumbo-Visma)    0:28
4. Pello Bilbao          (Bahrain-Victorious)       0:36
5. Tadej Pogačar    (UAE-Team Emirates)    0:43
6. Adam Yates    (INEOS Grenadiers)           1:02
7. Emanuel Buchmann    (BORA -Hansgrohe)    1:07
8. Alejandro Valverde    (Movistar Team)       1:13
9. Ion Izagirre    (Astana-Premier Tech)        1:15
10. Mikel Landa    (Bahrain-Victorious)          1:23
...

Potek zaključka četrte etape:

 

Cilj:

1. Ion Izagirre (Astana-Premier Tech)
2. Pello Bilbao (Bahrain-Victorious)
3. Brandon McNulty (UAE Emirates)

16.53, 6 km do cilja: Vodilna šesterica ima lepo prednost pred glavnino (50 sekund), kar pomeni, da bodo med sabo obračunali za etapno zmago.

16.47, 10 km do cilja: Iz glavnine je skočil izkušeni Valverde, a Roglič se je nemudoma pognal za njim. Španski veteran v skupnem seštevku za rumeno majico zaostaja le 50 sekund.

16.40, 17 km do cilja: V vodstvu je zdaj šest kolesarjev − Izagirre, Buchmann, Chaves, McNulty, Vingegaard, Bilbao. Pred glavnino imajo dobrih 20 sekund prednosti.

16.37, 20 km do cilja: Na spustu je ponovno napadel Chaves, sledi mu je Pello Bilbao.

16.32, 22 km do cilja: McNulty je kot prvi prečkal Erlaitz. Glavnina pa je zdaj strjena. Sledi spust in nato zanimiv zaključek.

4. etapa zadnji klanec | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

16.30: Do vrha klanca je le še dober kilometer. Chaves je popustil, v ospredju sta le še Landa in McNulty.

16.25: Napadal je Mikel Landa, sledila sta mu Esteban Chaves in Pogačarjev sotekmovalec Brandon McNulty. Vodilni trojček ima nekaj sekund prednosti pred glavnino.

16.22: Ubežnika sta bila ujeta še na samem začetku 3,4 km dolgega vzpona.

16.20, 27 km do cilja: Še malo in začel se bo zadnji vzpon etape. Vzpon na Erlaitz ni dolg, je pa izjemno zahteven. Bodo kolesarji, ki jih zanima rumena majica, napadli Primoža Rogliča?

16.10: V ospredju sta ubežnik Ben O'Connor (AG2R Citroën) in Juan Pedro López (Trek-Segafredo), a glavnina ima le 30 sekund zaostanka.

37 km do cilja: Pred nami je odločilni del etape. Kolesarji bodo kmalu začeli plezati do vrha Erlaitz, ki je ocenjen kot klanec prve kategorije (štiri kilometre z več kot desetodstotnim naklonom ter nekaj strmimi odseki z 11- oz. 12-odstotnim naklonom).

Pofil 4. etape Dirke po Baskiji (189 km, štirje kategorizirani vzponi, zaključek na ravnini):

Dirka po Baskiji 4. etapa | Foto:

Preberite še:

dobrodelna dražba Roglič PRAVA
Sportal Dobrodelna dražba podpisane majice Primoža Rogliča

 

...

Ne spreglejte