Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 4. 2021,
15.21

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,99

12

Natisni članek

Jan Polanc Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Baskiji Dirka po Baskiji

Sreda, 7. 4. 2021, 15.21

3 leta

Dirka po Baskiji, 3. etapa

Epski slovenski spopad v Baskiji: Pogačar premagal Rogliča!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,99

12

Dirka po Baskiji 3. etapa Pogačar Roglič | Kot lani v Franciji – Roglič in Pogačar skrbita za šov v Baskiji. | Foto PhotoGomezSport

Kot lani v Franciji – Roglič in Pogačar skrbita za šov v Baskiji.

Foto: PhotoGomezSport

Zmagovalec tretje etape Dirke po Baskiji je Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki je v zaključnem sprintu po zahtevnem ciljnem vzponu 167,7-kilometrske etape od Amurria do Ermualdeja premagal Primoža Rogliča (Jumbo-Visma). Zasavec ostaja trdno v skupnem vodstvu dirke, drugi pa je zdaj Pogačar. 

Tadej Pogačar je v ciljnem sprintu ugnal Rogliča, tretje mesto pa je zasedel španski veteran Alejandro Valverde (Movistar), ki je ciljno črto prečkal pet sekund za Slovencema. Britanec Adam Yates (Ineos Grenadiers) in še en Španec Mikel Landa (Bahrain Victoriuos) sta imela enak zaostanek kot Valverde, Francoz David Gaudu (Groupama-FDJ) pa je zaostal osem sekund. Tretji Slovenec na dirki, Jan Polanc, je bil danes 39.

Slovenca eksplodirala na zaključnem vzponu

Slovenca sta se v zaključku današnje etape domala poigravala s tekmeci, z napadi je vrsto favoritov redčil predvsem vselej agresivni 22-letnik s Klanca pri Komendi, a mu je Roglič lahko sledil pri vsakem skoku. Zadnji napad v etapi na dobre tri kilometre dolgem zaključnem vzponu je sicer sprožil Zasavec, Pogačar pa mu je nato v ciljnem sprintu na najpoložnejšem zaključku klanca vzel etapno zmago. Pogačar, zmagovalec lanske Dirke po Franciji, je prišel do svoje 22. profesionalne zmage.

Dirka po Baskiji 3. etapa Roglič | Foto: PhotoGomezSport Foto: PhotoGomezSport

Že zjutraj na ogledu trase

"Super zadovoljen sem z zmago. Matxin (Joxean Fernandez Matxin, športni direktor moštva UAE, op. STA) je bil idejni vodja te etape. Zjutraj smo šli z avtom po klancu, da bi spoznali zaključek. Vedel sem, da moram biti na vrhu prvi pred zadnjim spustom do cilja. Zato se Matxinu zahvaljujem, saj je vedel, kaj pričakovati," je organizatorjem po dirki dejal Pogačar, sicer lastnik majic najboljšega mladega kolesarja in najboljšega hribolazca.

Na dirki po Baskiji je dirkal leta 2019, ko je bil skupno šesti. Že takrat pa mu je ta del Španije prirasel k srcu. "Ko sem nazadnje tu dirkal pred dvema letoma, sem se želel vselej vrniti in zmagati. Dirkanje tu mi je zelo všeč, navijači so izjemni," je še dejal zmagovalec današnje etape in dodal: "Trije zahtevni dnevi so še ostali, a smo optimistični. Dobro se počutim, ekipa prav tako in veselim se naslednjih dni." STA

Roglič ostaja v rumeni majici, na drugo mesto pa se je prebil Pogačar, ki za starejšim rojakom zaostaja 20 sekund. Njegov moštveni kolega pri UAE Emirates Američan Brandon McNulty je tretji v skupnem seštevku, 30 sekund za Rogličem. Polanc je v skupnem seštevku napredoval kar za 27 mest, zdaj je 54.

"Res škoda, da nismo vzeli še zmage"

Dirka po Baskiji Primož Rogliič | Foto: PhotoGomezSport Foto: PhotoGomezSport "Dobro nam gre in še vedno sem v vodstvu. Moram biti pazljiv in se odzivati na napade v prihodnjih dneh. Moramo iti dan za dnem. Velik cilj je osvojiti skupno zmago. Na koncu ni pomembno, koliko si spredaj, bodisi za sekundo ali pet minut," je po tretji etapi pristavil Roglič. Prevelikega razočaranja zaradi razpleta etape ni bilo.

"Zadovoljen sem z današnjo etapo. Res škoda, da nismo vzeli še zmage. Zadovoljen sem s formo. Zadnji vzpon je bil zelo zahteven. Dobrih 500 m pred ciljem se je vse skupaj ustavilo, ujela nas je večja skupina, zato sem poskusil. V sprintu je bil Tadej nato malce močnejši in si zaslužil zmago," je še sklenil Roglič, vodilni v skupni razvrstitvi ter v boju za majico najboljšega sprinterja oz. osvajalca točk. STA

Jutri na Dirki po Baskiji kolesarje čaka še ena razgibana etapa, 189,2-kilometrska preizkušnja od Vitorie do Hondarribie. V zadnjem delu etape bodo morali premagati dva vzpona, drugi na Erlaitz pa bo pred zadnjimi 23 kilometri spet pravi preizkus za najboljše (4,1 km/10,4 %) in tudi priložnost za nov dvoboj Pogačar – Roglič.

Dirka po Baskiji, izidi 3. etape:

1. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates          4;04:50
2. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma        isti čas

3. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team       0:05
4. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers 
5. Mikel Landa Meana (Špa) Bahrain Victorious isti čas
6. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ      0:08
7. James Knox (VBr) Deceuninck-QuickStep       0:16
8. Jonas Vingegaard (Dan) Jumbo-Visma            
9. Mauri Vansevenant (Bel) Deceuninck-QuickStep       isti čas
10. Brandon McNulty (ZDA) UAE Team Emirates              0:18

39. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates 2:32


Skupni vrstni red:

1. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma        8;07:48
2. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates + 0:20

3. Brandon McNulty (ZDA) UAE Team Emirates 0:30
4. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers  0:39
5. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team       0:50
6. Jonas Vingegaard (Dan) Jumbo-Visma 0:54
7. Mikel Landa Meana (Špa) Bahrain Victorious 1:00
8. Pello Bilbao Lopez De Armentia (Špa) Bahrain Victorious        1:08
9. Mauri Vansevenant (Bel) Deceuninck-QuickStep       1:09
10. Maximilian Schachmann (Nem) Bora-Hansgrohe isti čas

54. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates   8:03

Dirka po Baskiji, potek 3. etape:

Cilj: Roglič in Pogačar sta se odpeljala naprej, v ciljnem sprintu je bil močnejši mlajši slovenski as, ki je vknjižil etapno zmago. Roglič ostaja v skupnem vodstvu.

1 km do cilja: Gaudu, Pogačar, Yates, Landa in Valverde skupaj.

1,6 km do cilja: tekmeci so ujeli slovenska asa, nato spet napad Pogačarja, ki mu lahko sledi le Roglič. Yates, Valverde, Gaudu, Landa niso daleč.

1,8 km do cilja: Slovenca vozita v ospredju, pred zasledovalci imata nekaj deset metrov prednosti.

2 km do cilja: na najstrmejšem delu zaključnega vzpona si je Carapaz privozil nekaj metrov prednosti, Pogačar in Roglič sta ga nato hitro ujela in prehitela.  

2,7 km do cilja: Pogačar je napadel, Roglič mu je sledil, Richard Carapaz (Ineos grenadiers) pa odgovoril s protinapadom!

4 km do cilja: padla sta Kanadčan Michael Woods (Isarel StartUp Nation) in Nozozemec Wilco Kelderman (Bora-Hansgrohe), zaradi tega sta Roglič in Pogačar nekoliko zaostala za zdaj vodilno skupinico a Carapazem, Higuito …  

9 km do cilja: na Malkuartuju ni bilo nobenega napada, spredaj se je le oblikovala skupina favoritov, starih znancev, ob Rogliču in Pogačarju, še Landa, Gaudu, Yates, Fuglsang … Kolesarji se spuščajo v dolino, popustil pa je Bauke Mollema.

12 km do cilja: kolesarji so na predzadnjem vzponu dneva, bega je konec, tudi Lazkana je glavnina že pogoltnila.

To sta zadnja klanca 3. etape:

18 km do cilja: Lazkano vztraja dobih 40 sekund pred glavnino, vsi se trenutno mučijo na krajšem nekategoriziranem klancu, kmalu pa bodo prišli do "pravega" vzpona na Malkuartu (2. kategorije), ki se začne 12 kilometrov pred ciljem. Preostanek prvotne ubežne skupine bo vsak čas ujet.

20 km do cilja: Španec Oier Lazkano (Caja Rural) se je odpeljal v solo pobeg, pred preostankom ubežne skupine si je hitro privozil 35 sekund prednosti, glavnina vozi minuto in 15 sekund za njim.

30 km do cilja: ubežniki imajo le še 1:50 prednosti, naglo se bliža zanimiv zaključek 3. etape. Favoriti se še skrivajo, le Adam Yates je imel kot kaže manjšo težavo s kolesom in je nekoliko zaostal, a so ga kolegi iz moštva Ineos Grenadiers že pripeljali nazaj v glavnino.

40 km do cilja: v glavnini so nekoliko popustili, vseeno pa se ubežni sedmerici približali na 3 minute in 20 sekund. 

16:14 (50 km do cilja): glavnina je vsakih 10 kilometrov minuto bližje ubežnikom, prednost teh je zdaj le še dobre štiri minute. V narekovanju tempa v glavnini se izmenjujejo kolesarji Bahrain Victoriusa, BikeExchangea, Groupame FDJ, enega je v ospredje poslala tudi Jumbo Visma. Preostali člani nizozemske ekipe pazijo na kapetana Rogliča in varčujejo z močmi za zaključek etape. Včeraj je slovenski as v finalu ostal sam.

15:58 (60 km do cilja): prednost ubežne sedmerice je padla pod pet minut, Roglič in Pogačar sta v glavnini dobro varovani osebi, obkrožena z moštvenimi kolegi. "Danes bo v zaključku težko, zagotovo bo prava borba, upam, da mi bo uspelo držati stik z najhitrejšimi. Napade pričakujem na zadnjem klancu, ki je precej težak, bomo videli," je pred etapo povedal vodilni kolesar na dirki.

15:35 (77 km do cilja): glavnina se počasi približuje ubežnikom, ti imajo zdaj še 5:55 prednosti. 

15:20: v begu je sedmerica kolesarjev, Danec Mikkel Honoré (Deceuninck), Francoz Theo Delacroix (Interlarché), Američan Larry Warbasse (AG2R), pa Španci Oier Lazkano (Caja Rural), Daniel Navarro (Burgos) in Gotzon Martin (Euskaltel) ter Avstrijec Felix Gall (DSM), ki ima trenutno, 90 kilometrov pred ciljem dobrih sedem minut prednosti pred glavnino.

Ubežna skupina se je oblikovala šele po prvem vzponu dneva, kakšnih 145 kilometrov pred ciljem, Gall se je šesterici pridružil nekoliko kasneje, skupaj pa so nato iz kilometra v kilometer povečevali prednost pred glavnino, v kateri je v začetku tempo narekovala Rogličeva Jumbo-Visma.

Tudi danes se bo etapa zares razvnela šele v zaključku, ko na 155. kilometru etape kolesarje čaka klanec 2. kategorije na Malkuartu (prvi kilometer ima 10,2-odstotni naklon, sledijo slabi trije kilometri s povprečnim 5,9-odstotnim naklonom), čisto na koncu pa še zaključni trikilometrski vzpon 1. kategorije s povprečnim več kot desetodstotnim naklonom.

Pred etapo

3 | Foto:

Kolesarje v tretji etapi čakajo štirje kategorizirani vzponi. Dva sta 3. kategorije. Po dobrih desetih kilometrih jih najprej čaka vzpon na Altube (2,6 kilometra s sedemodstotnim naklonom) in na 60. kilometru še na La Tejero (3,5 kilometra s 5,6-odstotnim naklonom).

Nov zalogaj jih čaka na 155. kilometru, kjer bodo zagrizli v klanec 2. kategorije na Malkuartu (prvi kilometer ima 10,2-odstotni naklon, sledijo slabi trije kilometri s povprečnim 5,9-odstotnim naklonom).

Najtežji del je rezerviran za konec etape - trikilometrski klanec 1. kategorije s povprečnim več kot desetodstotnim naklonom.

Zaključni klanec 3. etape:

zakkljucek | Foto:

Etapa se bo začela ob 13.18 in končala okrog 17.30.

Po dveh etapah vodi Roglič, Pogačar je napredoval na 4. mesto

Po 2. etapi Dirke po Baskiji, ki jo ob cestah spremljajo fanatični baskovski ljubitelji kolesarstva, vodi Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je na dirki zmagal že leta 2018.

Zasavec ima pred prvim zasledovalcem v skupnem seštevku Alexom Aranburom iz ekipe Astana –Premier pet sekund prednosti in sekundo več pred Pogačarjevim ekipnim tovarišem Brandonom McNultyjem (UAE Emirates), ki vodi v razvrstitvi najboljših mladih kolesarjev.

Zmagovalec 2. etape Dirke po Baskiji Alex Aranburu (Astana) vodi v posebni razvrstitvi kolesarjev iz Baskije.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zmagovalec 2. etape Dirke po Baskiji Alex Aranburu (Astana) vodi v posebni razvrstitvi kolesarjev iz Baskije. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pogačar, ki je bil včeraj tretji in je pridobil štiri dragocene bonifikacijske sekunde, je s 24 sekundami zaostanka trenutno četrti. Pikčasto majico najboljšega hribolazca je predal Belgijcu Quintenu Hermansu iz ekipe Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux.

Vodilno peterko z 28 sekundami zaostanka zaokroža Britanec Adam Yates (Ineos), zmagovalec nedavne Dirke po Kataloniji.

V posebnem seštevku kolesarjev iz Baskije vodi zmagovalec včerajšnje etape Aranburu.

Vrstni red po dveh etapah Dirke po Baskiji:

1. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 4:03:04

2. Alex Aranburu Deba (Špa) Astana-Premier Tech 0:00:05

3. Brandon McNulty (ZDA) UAE Team Emirates 0:00:06

4. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates 0:00:24

5. Adam Yates (VB) Ineos Grenadiers 0:00:28

6. Maximilian Schachmann (Nem) Bora-Hansgrohe 0:00:31

7. Jonas Vingegaard (Dan) Jumbo-Visma 0:00:32

8. Omar Fraile Matarranz (Špa) Astana-Premier Tech 0:00:34

9. Wilco Kelderman (Niz) Bora-Hansgrohe 0:00:40

10. Pello Bilbao Lopez De Armentia (Špa) Bahrain Victorious 0:00:42

81. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates 0:05:25

...

Ne spreglejte