Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 5. 2021,
19.00

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Jan Tratnik Egan Bernal Dirka po Italiji Giro d'Italia Giro d'Italia

Nedelja, 30. 5. 2021, 19.00

2 leti, 11 mesecev

Dirka po Italiji, 21. etapa

Bernal zavezal rožnato pentljo, Tratnik za konec osmi!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Egan Bernal | Egan Bernal je junak letošnjega Gira. | Foto Guliverimage

Egan Bernal je junak letošnjega Gira.

Foto: Guliverimage

S posamičnim kronometro od Senaga do Milana se je danes končala 104. izvedba Dirke po Italiji. Kolumbijski as Egan Bernal (Ineos Grenadiers) je s 24. mestom zanesljivo ubranil rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku in se veseli še svoje druge zmage na tritedenskih dirkah. Po Touru leta 2019 je leto sovojil še svoj prvi Giro. Zmagovalec zadnje etape letošnje dirke je Italijan Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), z dobrim izidom pa se poslavlja tudi edini preživeli Slovenec na dirki Jan Tratnik (Bahrain Victorious). Danes je bil osmi.

24-letni kolumbijski zvezdnik Egan Bernal je tako po rumeni zavezal še rožnato pentljo in potrdil, da se je vrnil med najboljše kolesarje sveta. Lani se je spopadal s poškodbo hrbta, tudi med tem Girom je čutil bolečine, a upal, da mu bo hrbet zdržal do konca. In je. Bernal je zmagal z minuto in 29 sekundami prednosti v skupnem seštevku pred Italijanom Damianom Carusom (Bahrain Vicotorious) in 4:15 pred Britancem Simonom Yatesom (BikeExchange).

Ganna še petič zapored nepremagljiv v kronometru

"Imel sem smolo, toda hitro smo zamenjali kolo in to je bilo danes odločilno. Veselim se svojega uspeha, ravno tako pa skupne zmage moštvenega kolega. Mislim, da smo v treh tednih zanj dobro skrbeli, vrnil pa nam je na najboljši način," je dejal Ganna, ki je postal prvi kolesar s petimi zaporednimi zmagami v uri resnice na Giru. Njegovo zmago je danes ogrožal Cavagna, a je kakšnih 500 metrov pred ciljem slabo ocenil ovinek, zapeljal v zaščitno ogrado in padel.

Caruso se veseli svojega navečjega uspega v karieri, po padcu in odstopu Španca Mikela Lande v peti etapi Gira, je nanj padla vloga kapetana ekipe Bahrain Victorious in tudi s pomočjo edinega preživelega slovenskega kolesarja na dirki Jana Tratnika, je 33-letnik prikolesaril na končno drugo mesto.

Jan Tratnik je v zaključnem kronometru zasedel osmo mesto.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jan Tratnik je v zaključnem kronometru zasedel osmo mesto. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Dirka se je končala tako, kot se je pred tremi tedni začela, z zmago Filippa Ganne v vožnji na čas. Italijan je bil danes na 30,3-kilometrski trasi 12 sekund hitrejši od Francoza Remija Cavagnaja (Deceuninck Quick Step) in 13 od rojaka Edoarda Affinija (Jumbo-Visma). Odlična vožnja na čas je uspela tudi Tratniku, ki je 21. etapo Gira končal na osmem mestu, 42 sekund za zmagovalcem. Tratnik je v skupnem seštevku zasedel 70. mesto s 3;22:28 zaostanka za Bernalom.

Bernal drugi Kolumbijec z zmago na Giru

"Bil sem povsem osredotočen na svojo vožnjo. Imel sem lepo prednost, zmago bi mi lahko odnesla le kakšna napaka ali okvara. Zato nisem tvegal, poganjal sem na delih, kjer sem lahko, v zavojih pa sem bil pazljiv, en sam napačno izpeljan ovinek bi se mi lahko maščeval. Kronometra običajno ne maram, tokrat pa sem resnično užival. Ves čas sem s pomočjo svojega trenerja nadzoroval položaj, dodatno spodbudo so mi dajali številni navijači in kolumbijske zastave, ne morem pa opisati občutka, ko sem prečkal ciljno črto," so bile prve besede Bernala, 24-letnega Kolumbijca, potem ko je še zadnjič oblekel rožnato majico.

Bernal je po Nairu Quintani postal drugi kolumbijski zmagovalec Gira, po Touru leta 2019 pa je drugič zmagal na eni izmed treh največjih večdnevnih dirk. Lani je po porazu na dirki po Franciji, na kateri je odstopil zaradi bolečin v hrbtu, preživljal težke trenutke, dolgo časa ugotavljal, zakaj ga pestijo težave, a ko jih je odpravil, se je začel pripravljati na Giro, ki je bil letos njegov glavni cilj.

"Ne morem povedati, koliko mi po vseh težavah pomeni ta zmaga. Rožnata majica je posebna, Giro pa najlepša dirka v najlepših krajih na svetu. Nikoli ne bom pozabil, kako sem z napadi zlomil Remca Evenepoela za svojo prvo etapno zmago, teh današnjih trenutkov pa tudi ne. Na kolesu spet čutim svobodo, uživam v dirkanju, spet mi je všeč, kdo sem in s čim se ukvarjam," je bil čustven zmagovalec.

Izidi (kronometer, 30,3 km):

 1. Filippo Ganna (Ita/Ineos Grenadiers)             33:48

 2. Remi Cavagna (Fra/Deceuninck-QuickStep)          +0:12

 3. Edoardo Affini (Ita/Jumbo-Visma)                  0:13

 4. Matteo Sobrero (Ita/Astana-Premier Tech)          0:14

 5. Joao Almeida (Por/Deceuninck-QuickStep)           0:27

 6. Maximilian Walscheid (Nem/Qhubeka Assos)          0:33

 7. Alberto Bettiol (Ita/EF Education-Nippo)          0:34

 8. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)              0:42

 9. Gianni Moscon (Ita/Ineos Grenadiers)              0:44

10. Iljo Keisse (Bel/Deceuninck-QuickStep)            0:47

...

Končni vrstni red:

 1. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)        86;17:28

 2. Damiano Caruso (Ita/Bahrain Victorious)          + 1:29

 3. Simon Yates (VBr/BikeExchange)                     4:15

 4. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana-Premier Tech)         6:40

 5. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers)             7:24

 6. Joao Almeida (Por/Deceuninck-QuickStep)        isti čas

 7. Romain Bardet (Fra/DSM)                            8:05

 8. Hugh Carthy (VBr/EF Education-Nippo)               8:56

 9. Tobias Foss (Nor/Jumbo-Visma)                     11:44

10. Daniel Martin (Irs/Israel Start-up Nation)        18:35

...

70. Jan Tratnik (Slo/Bahran Victorious)             3;22:28   

Preberite še:

Egan Bernal
Sportal Tratnikovi slavijo etapno zmago, Bernalu le še čudež prepreči končno zmagoslavje
Ne spreglejte