Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 5. 2015,
17.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Alberto Contador Fabio Aru

Sobota, 30. 5. 2015, 17.45

8 let

Aruju še 20. etapa, Contador pred skupno zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Italijan Fabio Aru je zmagovalec gorske 20. etape dirke po Italiji s ciljem v Sestrieru. Španec Alberto Contador je pred zadnjo etapo vzdržal napade tekmecev in ubranil rožnato majico vodilnega.

Aru, kolesar Astane s Sardinije, je slavil še na drugi etapi zapored ter je zadržal drugo mesto v skupni razvrstitvi tik za vodilnim Contadorjem (Tinkoff-Saxo), ko je v cilj etape prišel z zaostankom 2:25 za Arujem, kar je bilo ravno prav, da si je najverjetneje zagotovil končno zmagoslavje na Giru.

Drugo mesto na 20. etapi dirke po Italiji je osvojil Kanadčan Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin), tretji je bil Kolumbijec Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step), četrto mesto pa je pripadlo Špancu Mikelu Landi (Astana), peti je bil Nizozemec Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Contador pa je v cilj prišel na šestem mestu.

Niti v enem trenutku ni pomislil, da je ogrožena rožnata majica

Španec je preživel vse napade tekmecev ter vzdržal tudi najtežje trenutke, ko je na makadamski cesti na vzponu na Colle delle Finestre izgubljal stik z najhitrejšimi. Nazadnje je v cilj prišel s še zadostno zalogo prednosti in vidno zadovoljen, kar pomeni, da bo v nedeljo, če ne bo kakšnih nepredvidenih zasukov, dvignil visoko v zrak roki kot zmagovalec letošnjega Gira. To bo njegova še druga lovorika na italijanski pentlji po letu 2008.

S tem pa se Špančevi načrti ne bodo končali, želi namreč ponoviti izjemen podvig že preminulega italijanskega kolesarskega asa Marca Pantanija ter v istem letu osvojiti dve največji dirki na svetu zapored, po Giru še slovito francosko preizkušnjo Tour de France.

"Nocoj si bom lahko prvič po dolgem času privoščil obilnejšo večerjo, čeprav bom še vedno moral paziti na svojo težo za Tour," je z velikim olajšanjem po peklenski etapi v cilju govoril Contador. "Lahko rečem, da je Giro že pod streho, tako da se lahko prepustim načrtom za svoj novi veliki cilj," je nove načrte koval po etapi, ki se je začela v Saint Vincentu, proti koncu pa so se kolesarji morali spopasti še z brutalnim vzponom po spolzkem pesku na Colle delle Finestre, kjer sta kolesarja Astane Landa in Aru uprizorila napad za napadom, da bi le slekla vodilnega.

A Contador je ohranil svoj tempo ter ubranil napade na majico: "Niti v enem trenutku nisem pomislil, da bi lahko bila rožnata majica ogrožena. Ohranil sem mirnost, kajti vedel sem, da bodo razlike v hitrosti med različnimi skupinami na vrhu majhne. Današnja etapa zame ni bila vrhunska, nakopičena utrujenost je pustila svoj davek, nisem se počutil najboljše, vendar pa sem vedel, da sem si v skupnem seštevku nabral dovolj prednosti. Tako sem si lahko ves čas sam narekoval svoj ritem, čeprav je bilo pred mano še kar nekaj kilometrov."

Veliki zmagovalec etape 24-letni Aru je prepolovil razliko, a kljub odličnemu moštvenemu delu Astane Contadorja ni ulovil. "To je moja še druga zmaga v dveh dneh in mislim, da imam kar še nekaj moči, čeprav sem v zadnjih etapah zelo trpel. V Sestrieru sem imel višinske priprave, zelo sem navezan na to mesto, zato je ta zmaga nekaj posebnega tudi zaradi tega," je dejal Sardinec, ki je v cilj prišel popolnoma sam z 18 sekundami prednosti pred Hesjedalom.

Od slovenske trojke je za najboljši dosežek poskrbel Jan Polanc (Lampre-Merida) s 40. mestom (+ 16:18), Grega Bole (CCC Sprandi Polkowice) in Luka Mezgec sta zasedla 124. in 125. mesto. V skupnem seštevku je Polanc 52. (+ 2:52:42), Bole 61. (3:13:17), Mezgec pa 137. (5:34:45).

Zadnja etapa se bo končala v nedeljo v Milanu.

Ne spreglejte