Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 9. 2019,
17.52

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

1

Natisni članek

mladinci svetovno prvenstvo Yorkshire2019

Četrtek, 26. 9. 2019, 17.52

4 leta, 7 mesecev

SP 2019 V HARROGATU, cestna dirka (MLAdinci)

Američani najbolj srečni, Slovenca daleč od najboljših

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

1

Na svetovnem kolesarskem prvenstvu v Yorkshiru v Veliki Britaniji so s cestno dirko opravili mladinci, na oder za zmagovalce pa sta stopila dva ameriška tekmovalca. Zlate medalje se je veselil Quin Simmons, brona pa njegov rojak Magnus Sheffield. Srebro je osvojil Italijan Alessio Martinelli, slovenska predstavnika Boštjan Murn in Aljaž Colnar sta bila 63. in 64., Gal Glivar pa 148,1-kilometrske dirke ni končal.

Ameriški kolesarji se se na 149,1-kilometrski mokri progi izkazali kot najmočnejša reprezentanca na današnji dirki, na kateri je kolesarje spet močil dež. Ogromno časa so preživeli na čelu glavnine, prav Simmons pa je zaukazal močno pospeševanje, po katerem je večina kolesarjev odpadla.

V manjši skupini na čelu dirke sta bila med drugim Simmons in Sheffield. Slednji je sprva pomagal rojaku pri narekovanju ritma, Simmons pa se je 13 kilometrov pozneje odločil za samostojno akcijo.

Na njegovo močno pospeševanje ni mogel odgovoriti nihče, hitro si je privozil lepo prednost, ki jo je brez težav nadzoroval, na ciljni ravnini pa je imel dovolj časa, da je v miru proslavil velik uspeh.

Martinellija je ugnal za 56 sekund, Sheffielda za minuto in 33 sekund. Mlada slovenska kolesarska upa sta ciljno črto v Harrogatu prečkala 16 minut in 49 sekund za zmagovalcem.

Osemnajstletni Simmons je, kot kaže, nov velik talent svetovnega kolesarstva. V letošnji sezoni je dobil mladinsko dirko Gent-Wevelgem ter tri etapne dirke v Evropi, sicer pa je nekdanji alpski smučar in tudi zelo vzdržljiv tekmovalec, ki se izvrstno znajde na gorskem kolesu. To je potrdil na 100 milj dolgi dirki Leadville v ZDA, ko je bil drugi navkljub številnim predrtim zračnicam.
Fotogalerija
1 / 13

'Letelo' je od štarta

"Proga je bila res zelo težka, zelo razgibana. Z dvema zelo dolgima klancema. Prvi je bil zelo strm, drugi malo manj, a so Američani narekovali zelo oster ritem. Prišli smo do 90. kilometra skupaj s skupino, potem pa mi je zmanjkalo moči in sem zaostal," je povedal Murn, ki je s to dirko zaključil mladinski staž.

Colnar je, tako kot Glivar, prvo leto tekmoval v mladinski konkurenci. "Presenetilo me je to, da je že od štarta 'letelo', glede na to, da je bila zelo dolga etapa. Presenetilo me je tudi vreme, nisem se dovolj oblekel. Glede na razplet sem zelo zadovoljen, da sem sploh končal dirko," pravi mladi kolesar.

Za konec je vtise strnil še selektor mladinske izbrane vrste Andrej Cimprič: "Smo majhna država. So obdobja, ko v generaciji nimamo kolesarjev, ki bi se lahko merili z najboljšimi. Letos je situacija takšna. Po tihem smo upali, da bi se dirka lahko razvila drugače, ampak je že na prvem klancu prišlo do naliva. In od tam naprej je dirka eksplodirala. Od štarta smo poizkušali zavzeti dobre položaje. Murnu je to uspevalo, tudi zaradi tega je ostal spredaj. Dosti dobro se je peljal, ampak tik pred zaključnimi krogi so Američani, ki so bili danes najmočnejši, spet naredili selekcijo. Takrat je ostal zadaj. Pokazalo se je, da te razmere niso za nas, ampak, kar je bistveno, je to, da enostavno nismo na nivoju najboljših."

Mladinci – v tej konkurenci je leta 2012 svetovni prvak postal tudi naš Matej Mohorič – so s prvenstvom v Yorkshiru zaključili, pred cestno dirko so v ponedeljek opravili tudi s kronometrom, v katerem se je zmage veselil Italijan Antonio Tiberi. Boštjan Murn je bil v vožnji na čas 32., Gal Glivar pa 37.

Med mladinkami je zlato v vožnji na čas pobrala Rusinja Aigul Garejeva, Nika Jančič je bila 24., Ana Ahačič pa predzadnja, 49. Cestna dirka mladink bo na sporedu v petek, pred cestnim spopadom mlajših članov. V soboto se bodo na cestni dirki pomerile še članice, prvenstvo pa se bo zaključilo v nedeljo s cestno dirko članov, na kateri imajo svoje načrte tudi Slovenci s Primožem Rogličem.

Mladi Kolumbijec je lahko le zajokal

Mehanska okvara oziroma predrta pnevmatika pa je pokvarila dirko mlademu Kolumbijcu Germanu Dariu Gomezu. Z nevoznim kolesom je obtičal ob robu ceste, čakal na servisno vozilo, a ga dolgo ni dočakal. Obupan se je celo peš odpravil proti cilju, nato vendarle dočakal spremljevalno vozilo kolumbijske reprezentance, a takrat ga je ujela že skupina zaostalih kolesarjev, ubežna skupina in z njo priložnost za uvrstitev na najvišja mesta pa je bil zanj v tistem trenutku le še oddaljen spomin.

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal Primož Roglič bo vendarle nastopil na nedeljski cestni dirki
Adam Yates Giro 2017
Sportal Hrvati napovedali najmočnejšo dirko do zdaj
Primož Roglič kronometer
Sportal Rogličeva pedala se niso vrtela hitro, junaka Avstralec in 19-letni Belgijec
Novice Rogličeva zmagovita majica na dražbi, izkupiček v dobrodelne namene
Chloe Dygert
Sportal Dygertova prvakinja v vožnji na čas
Jaka Primožič
Sportal Naslov na Dansko, edini Slovenec srečen, da ni padel
Primož Roglič
Sportal Primož Roglič zdaj povsem na vrhu lestvice UCI
Ne spreglejte