Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 2. 2019,
6.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

Natisni članek

Žiga Jeglič doping slovenska hokejska reprezentanca risi EIHC turnir

Petek, 8. 2. 2019, 6.00

5 let, 2 meseca

slovenski hokejski reprezentant o dogajanju na OI

Žiga Jeglič spregovoril o dopinškem prekršku: Na koncu lahko zaupaš le sebi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16
slovenska hokejska reprezentanca Madžarska Bled Žiga Jeglič | Žiga Jeglič je po slabem letu dni od dopinškega prekrška na olimpijskih igrah v četrtek spet zaigral za reprezentanco in k zmagi s 4:1 nad Madžarsko prispeval zadetek in podajo. Po tekmi je spregovoril tudi o februarskem dogajanju na OI. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Žiga Jeglič je po slabem letu dni od dopinškega prekrška na olimpijskih igrah v četrtek spet zaigral za reprezentanco in k zmagi s 4:1 nad Madžarsko prispeval zadetek in podajo. Po tekmi je spregovoril tudi o februarskem dogajanju na OI.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

"Kar naenkrat ne veš, kaj se ti je sploh zgodilo. Oditi moraš iz olimpijske vasi. Ni lahko. To sem pustil za seboj, želim gledati v prihodnost, v kateri bom bolj previden. Naučil sem se, da na koncu lahko zaupaš le sebi," je o šoku ob pozitivnem dopinškem testu na olimpijskih igrah lani v Pjongčangu in dragi šoli za Sportal povedal povratnik v izbrani hokejski vrsti Žiga Jeglič, ki do tega tedna dogajanja na OI za slovenske medije javno ni želel komentirati.

slovenska hokejska reprezentanca Madžarska Bled
Sportal Slovenci ugnali Madžare, Jeglič se je vrnil z zadetkom in podajo

Slovenska hokejska reprezentanca je v četrtek z zmago s 4:1 nad Madžarsko odprla domači turnir, na katerem igrata še Italija in Belorusija. Ob slavju nad vzhodnimi sosedi se je po slabem letu dni od dopinškega prekrška na olimpijskih igrah v Pjongčangu v reprezentanco vrnil Žiga Jeglič ter soigralcem pomagal z zadetkom in podajo.

Po zmagi se prvič ni mogel izogniti slovenskim medijem in je spregovoril tudi o bolečem obdobju po februarski kalvariji na OI. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Po zmagi se prvič ni mogel izogniti slovenskim medijem in je spregovoril tudi o bolečem obdobju po februarski kalvariji na OI. Foto: Peter Podobnik/Sportida

"Lepo se je vrniti, žal mi je, da fantom nisem mogel pomagati že na svetovnem prvenstvu. Mislim, da na olimpijskih igrah vsega skupaj niso dojeli, kot bi jih pustil na cedilu. Smo dobra klapa, držimo skupaj, tudi če gre kdaj kaj narobe," je o vnovičnem snidenju z risi dejal 30-letni napadalec in nam dal, tudi z večkrat nakazanim odhodom, vedeti, da o februarskem dopinškem vložku ne želi pretirano govoriti, saj da je že vse povedal v februarski izjavi za javnost. 

A potem ko je novembra nekaj ur pred dogovorjenim intervjujem za Sportal pogovor odpovedal, se je v četrtek le nekoliko dotaknil bolečega februarskega dogajanja, na katero želi čim prej pozabiti. 

Jeglič o vrnitvi v reprezentanco:

Spomin na 20. 2. 2018

Olimpijske igre so se zanj končale predčasno. | Foto: Sportida Olimpijske igre so se zanj končale predčasno. Foto: Sportida

Dvajsetega februarja lani je iz olimpijskega Pjongčanga tik pred obračunom Slovenije in Norveške za četrtfinalno vstopnico (Slovenci so izgubili po podaljšku) prišla šokantna informacija o pozitivnem dopinškem testu Žige Jegliča. Rezultat testiranja je pokazal prisotnost fenoterola v urinu, "ki se skriva v berudualu, zdravilu za določene bolezni spodnjih dihal, ki ga Gorenjec jemlje zaradi astme po nasvetu zdravnika".

"Zdravilo mi je bilo predpisano po testiranjih med težavami z dihanjem na Slovaškem leta 2017. Žal sem ga pozabil prijaviti kot terapevtsko izjemo. Spregledal sem razliko med primerljivimi zdravili, ki so dovoljena, kar bi mi dovoljevalo njegovo uporabo ob pojavu težav z dihanjem tudi v času olimpijskih iger," je takrat zapisal Jeglič. Sledila je osemmesečna prepoved igranja, v tekmovalni ritem se je vrnil oktobra v dresu KHL-ovca Slovana iz Bratislave.

Sportal Šok iz Pjongčanga: Žiga Jeglič pozitiven na testu dopinga

"Zanašal sem se na druge, na izjave zdravnikov, ki so povedali, da to zdravilo lahko uporabljam. A nisem vedel, da je treba zdravilo prijaviti kot terapevtsko izjemo. Dobil sem namreč informacijo, da ga ni treba. Preprosto nisem videl," o razlogih, ki so po njegovih besedah pripeljali do pozitivnega vzorca. | Foto: Sportida "Zanašal sem se na druge, na izjave zdravnikov, ki so povedali, da to zdravilo lahko uporabljam. A nisem vedel, da je treba zdravilo prijaviti kot terapevtsko izjemo. Dobil sem namreč informacijo, da ga ni treba. Preprosto nisem videl," o razlogih, ki so po njegovih besedah pripeljali do pozitivnega vzorca. Foto: Sportida

"Šok. Ne veš, kaj se ti je zgodilo."

"Zagotovo je bil to velik šok. Kar naenkrat ne veš, kaj se ti je sploh zgodilo. Oditi moraš iz olimpijske vasi. Težko je bilo tudi med čakanjem na odločbo, saj nisem vedel, kaj sledi. Na začetku ni bilo lahko, a stvari so se razpletle, svoje sem povedal že v izjavi, zdaj sem osredotočen na prihodnost. Morda bo kdaj pozneje čas, da povem več," se je prvih trenutkov ob novici, ki so kot strela z jasnega udarili pod petimi krogi, spomnil naš sogovornik.

"Zanašal sem se na druge"

"Sem se pa, zdaj ko sem šel skozi vse to, naučil, da na koncu lahko zaupaš le sebi," o šoli v zadnjem letu. | Foto: Stanko Gruden, STA "Sem se pa, zdaj ko sem šel skozi vse to, naučil, da na koncu lahko zaupaš le sebi," o šoli v zadnjem letu. Foto: Stanko Gruden, STA

Februarja je vzrok črne pike kariere med drugim označil z besedo malomarnost. Pa danes? Še vedno vztraja pri tem, da ni vedel, da mora zdravilo prijaviti?

"Zanašal sem se na druge, na izjave zdravnikov, ki so povedali, da to zdravilo lahko uporabljam. To sem tudi naredil. A nisem vedel, da je treba zdravilo prijaviti kot terapevtsko izjemo. Dobil sem namreč informacijo, da ga ni treba. Preprosto nisem videl," je novopečeni očka, ki mu hčerka vsak dan daje dodaten odmerek energije, navedel slepo zaupanje drugim in lastno nepoučenost. 

Šola za prihodnost

So športniki, mnogi se sicer že ob pripomočkih za ublažitev glavobola ali pa prehlada podrobno posvetujejo o uporabi, na splošno premalo ozaveščeni o tej temi?

"Kaj pa vem. Sem se pa, zdaj ko sem šel skozi vse to, naučil, da na koncu lahko zaupaš le sebi. Da moraš na koncu vse sam preveriti, tudi če ti nekdo drug, ki je podučen o tem, pove drugače. Zdaj bom zagotovo bolj pozoren na vse skupaj. Sledil bom pravilom," razmišlja o šoli za prihodnost. 

Zdravilo, ki ga je uporabljal na olimpijskih igrah, a ga ni prijavil kot terapevtsko izjemo, še danes uporablja. "Berodual imam predpisan, tudi potrdilo zanj. Ko ga potrebujem, ga vzamem," je zatrdil, da zdaj potrdilo za jemanje zdravila ima.

Zgodbo želi pustiti za seboj

Sredi avgusta je prišla kazen, osem mesecev tekmovalne prepovedi. V klubski pogon se je vrnil oktobra, ko je spet oblekel dres KHL-ovca Slovana iz Bratislave.  Po odsluženi osemmesečni kazni se je vrnil na Slovaško, h KHL-ovcu Slovanu iz Bratislave, pri katerem pa morda ne bo ostal do konca sezone. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Po odsluženi osemmesečni kazni se je vrnil na Slovaško, h KHL-ovcu Slovanu iz Bratislave, pri katerem pa morda ne bo ostal do konca sezone. Foto: Morgan Kristan / Sportida

"Ko sem bil še doma, se mi je po glavi podilo ogromno stvari, precej več kot zdaj, ko že nekaj mesecev spet igram. Zdaj sem že globoko v klubski sezoni, spet sem v reprezentanci. Je pa to vsekakor stvar, ki sem jo pustil za seboj, tako želim nadaljevati," se ne želi vračati v februar lani, zaradi katerega je sezono začel z zamikom: "Zagotovo se mi je poznalo, da nisem imel predsezone z ekipo. Priti na sredini je lahko zelo nehvaležno. Ta sezona je drugačna. Takšne sezone pridejo tudi ob poškodbah, ko so igralci odsotni dlje časa in se vrnejo pozneje."

Jeglič o zmagi nad Madžari 

"Ustvarili smo si res veliko priložnosti, naredili tudi nekaj napak. Včasih plošček še malo skoči. To bomo popravili z malo več vztrajnosti. Če kdaj, je zdaj čas za te napake, na svetovnem prvenstvu ga ne bo. To bomo odpravili. Moramo si še naprej ustvarjati čim več priložnosti. Italija je vedno neugodna, vedno se dobro branijo, a mi seveda merimo na zmago."

Selitev še to sezono?


Slovan iz Bratislave, pri katerem drsa, je na zadnjem mestu lige KHL. | Foto: Vid Ponikvar Slovan iz Bratislave, pri katerem drsa, je na zadnjem mestu lige KHL. Foto: Vid Ponikvar

Slovaški kolektiv, ki tudi v tej sezoni ne pozna trdne finančne stabilnosti, je v Kontinentalni hokejski ligi daleč najskromnejše moštvo. Teoretičnih možnosti za končnico že nekaj časa nima več, tako da se bo sezona zanj končala že 22. februarja. Kar pa ne pomeni, da bo klubska sezona zagotovo končana tudi za Jegliča.

"V Slovanu nismo v najboljšem položaju. Tako je zaradi različnih razlogov. Če se bo pokazala priložnost, bi se rad preizkusil še kje v končnici, a to je precej odvisno od Slovana, ali bodo igralce izpustili. O tem tečejo debate. Bomo videli, kaj bo," je na morebitno klubsko selitev, zadnji dan prestopnega roka je 15. februar, s prstom pokazal reprezentant, ki želi konec aprila izbrani vrsti v Kazahstanu pomagati do nove vrnitve v elito.

Prav daleč v prihodnost ne želi gledati, želi pa konec aprila na svetovnem prvenstvu drugega razreda uresničiti velik cilj - vrnitev med elito. "Težko bo, verjetno bo to moje najtežje prvenstvo skupine B." | Foto: Sportida Prav daleč v prihodnost ne želi gledati, želi pa konec aprila na svetovnem prvenstvu drugega razreda uresničiti velik cilj - vrnitev med elito. "Težko bo, verjetno bo to moje najtežje prvenstvo skupine B." Foto: Sportida

Eno od najtežjih SP skupine B

"Trenutno ne razmišljam preveč o prihodnosti. Želim se osredotočiti na konec te sezone, pri Slovanu, morda kje drugje, na svetovno prvenstvo. Imamo velik cilj, vrnitev v A-skupino. Zavedamo se, da bo zelo težko. Menim, da bo to eno od najtežjih svetovnih prvenstev skupine B zame. Kazahstan in Belorusija imata zelo močni ekipi, pa tudi druge ekipe so nevarne. To bo res težek turnir, na katerega bo treba priti zelo dobro pripravljen," je proti koncu aprila, ko se bodo Slovenci v Kazahstanu ob domačinih, Belorusih, Madžarih, Južni Koreji in Litvi potegovali za eno od dveh vstopnic za elito, pogled usmeril Jeglič.

Ta bo z reprezentančnimi soigralci zvečer palice na Bledu prekrižal še z Italijani, Slovenci pa bodo turnir končali v soboto proti beloruski izbrani vrsti B.

Preberite še:

slovenska hokejska reprezentanca Madžarska Bled
Sportal Slovenci domači turnir odprli z zmago

 
Ne spreglejte