SiolNET. Sportal Hokej
0,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dvorana Bercy oziroma AccorHotels Arena

Veličastna lepotica, ki te dni prepogosto sameva #foto #video

0,98

termometer

 | Foto: Vid Ponikvar
Foto: Vid Ponikvar

Prestižna pariška dvorana Bercy, ki so jo ob prenovitvi leta 2015 za sponzorske namene preimenovali v dvorano AccorHotels Arena, je gostiteljica slovenske hokejske reprezentance na svetovnem prvenstvu elitne divizije.

poročevalka | Foto:

Večnamenska dvorana na desnem bregu Sene v 12. okrožju Pariza te dni gosti skupinski del svetovnega hokejskega prvenstva najboljših reprezentanc sveta. Med temi nastopajo tudi Slovenci, ki se za zdaj v tej lepotici ne znajdejo, kot bi si želeli.

Sprejme lahko od dobrih 6.500 pa vse do 20 tisoč gledalcev. Odvisno od namena. Za športne dogodke ima zmogljivost 16 tisoč gledalcev, ko jo obiščejo ljubitelji glasbe in festivalov, pa vse do 19 tisoč.

Zanimiva arhitekturna zasnova leta 2015 obnovljene pariške prestižne dvorane, ki gosti vse od koncertov do konjeniških dirk in jadralcev na deski. | Foto: Vid Ponikvar Zanimiva arhitekturna zasnova leta 2015 obnovljene pariške prestižne dvorane, ki gosti vse od koncertov do konjeniških dirk in jadralcev na deski. Foto: Vid Ponikvar

Gre za prizorišče najvišjih teniških, košarkarskih, hokejskih, rokometnih, boksarskih, judo in drugih dogodkov. Pariški masters v njem pripravljajo že od leta 1984, ko so dvorano odprli. Leta 2015 so jo prenovili, preimenovali v Bercy, nato pa ji oktobra nadeli ime AccorHotels Arena. V njej prirejajo tudi konjske dirke, v njej je mogoče spremljati celo jadralce na deski …

Maj, predan hokeju

Dva tedna v letošnjem maju je namenjena hokejistom, gosti skupinski del svetovnega prvenstva in dva četrtfinala, medtem ko se bo dogajanje od polfinala naprej preselilo v Köln. Ko so na ledu oklepniki, si jih lahko ogleda do 14.500 gledalcev (13.437 sedišč).

Tribune na mnogo tekmah bolj ali manj samevajo. | Foto: Vid Ponikvar Tribune na mnogo tekmah bolj ali manj samevajo. Foto: Vid Ponikvar

A kaj ko hokej v Franciji ni šport pri vrhu. Ne le, da so francoski organizatorji iz varnostnih razlogov odpovedali navijaško cono in prepovedali prodajo ploščkov (spominkov), hokejskega utripa ni čutiti tudi zaradi maloštevilnih gledalcev. Najbolje so, razumljivo, obiskane domače tekme, a tudi Francozi so na SP le enkrat zaigrali pred več kot 10 tisoč gledalci. Na razburljivi tekmi med galskimi petelini in Švicarji se je zbralo le 6.700 gledalcev.

Za negativni rekord so poskrbeli prav Slovenci. Na torkovi tekmi proti Norvežanom se je po uradnih podatkih organizatorjev zbralo 2.696 gledalcev. Videti jih je bilo sicer precej manj. Najbolj pikri bi rekli, da si je raztreščeno slovensko igro v živo na srečo ogledalo le toliko ljudi.

Maloštevilni gledalci na tekmi Slovenije in Norveške:

[video: 62888 / ]

Prireditelji so v torek sicer dejali, da so zadovoljni z obiskom tekem. Prvi konec tedna naj bi v Bercyju našteli 80 tisoč gledalcev, obetajo pa si, da bodo presegli načrte (220 tisoč), do konca svojega dela SP naj bi prodali 250 tisoč vstopnic, skupno z Nemčijo bo tako gledalcev približno 500 tisoč. Rekord v številu gledalcev pripada Čehom, leta 2015 si je prvenstvo tam ogledalo 741.690 obiskovalcev.

Razveselila rokometaše in nekatere slovenske hokejiste. Kaj pa risi?

V Bercyju so januarja navdušili slovenski rokometaši. Četa črnogorskega stratega Veselina Vujovića je na svetovnem prvenstvu v tekmi za tretje mesto po čudežnem preobratu v zadnjih minutah premagala Hrvaško in osvojila bronaste kolajne.

Spomin na rokometni Bercy

[video: 61649 / ]

Srečno prizorišče je to tudi za nekatere slovenske hokejiste. Boštjan Goličič je tu že dvakrat osvojil francoski pokal. Zadnjič pred nekaj meseci. Takrat se je veselil z Grenoblom, ki ga vodi pomočnik reprezentance Edo Terglav, zanj pa sta igrala še David Rodman in Anže Kuralt.

Edo Terglav v Bercyju ob nastopih reprezentance nima toliko razlogov za veselje.

Slovenska reprezentanca se za zdaj v dvorani, na kateri je posajena zelenica, ne znajde najbolje. Ji bo uspelo uresničiti cilj – obstanek med elito? To bo znano prav kmalu. 

Ko pade noč, zažarai v različnih barvah. | Foto: Vid Ponikvar Ko pade noč, zažarai v različnih barvah. Foto: Vid Ponikvar

Bercy | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Bercy | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Bercy | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin