Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 5. 2017,
22.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

6

Natisni članek

SP v hokeju 2017 Pariz Slovenija Kanada slovenska hokejska reprezentanca risi

Nedelja, 7. 5. 2017, 22.56

6 let, 6 mesecev

Svetovno prvenstvo, Köln in Pariz, 3. dan

Visok poraz Slovenije, Francozi šokirali Fince

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

6

Slovenija Kanada | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska hokejska reprezentanca je na drugi tekmi svetovnega prvenstva, na kateri je morala zaigrati brez kaznovanega Žige Jegliča, z 2:7 izgubila proti aktualnim svetovnim in olimpijskim prvakom Kanadčanom. Za veliko presenečenje je v skupini B poskrbela Francija, ki je visoko s 5:1 premagal Fince.

Drugi del tekme s Švico je bržčas zbudil slovenske hokejiste, ki se v pripravah na prvenstvo kot kaže niso uspeli povsem prilagoditi na visoko raven hokeja, ki se igra v Parizu. Po slabem začetku so se favoriziranim sirarjem dobro postavili po robu in prišli do pomembne točke, ki bi lahko na koncu celo odločala v boju za obstanek med 16 najboljšimi reprezentancami sveta.

Pred tekmo nova slaba novica za Slovenijo

Po manj kot 24 urah so se risi pomerili še z NHL-ovci iz Kanade, prvimi favoriti pariške skupine in nenazadnje tudi prvenstva. Javorjevi listi so namreč branilci naslova prvakov, v prvi tekmi na tem prvenstvu pa so s 4:1 odpravili Češko.

Slovenski navijači so v francoski prestolnici polni optimizma. Jih bodo risi spet spravili v dobro voljo? | Foto: Vid Ponikvar Slovenski navijači so v francoski prestolnici polni optimizma. Jih bodo risi spet spravili v dobro voljo? Foto: Vid Ponikvar

Že pred srečanjem z aktualnimi svetovnimi in olimpijskimi prvaki je prišel nov udarec za slovenski tabor. Potem ko je soboto postalo jasno, da je Žiga Pance zaradi poškodbe noge prvenstvo končal še pred začetkom, je disciplinska komisija Mednarodne hokejske zveze (IIHF) kaznovala slovenskega napadalca Žigo Jegliča z dvema tekmama prepovedi zaradi prekrška na sobotni tekmi proti Švici.

Kot je zapisano v obrazložitvi IIHF, je slovenski reprezentant ob menjavi na ledu namerno brcnil švicarskega hokejista Thomasa Rufenachta, kar predstavlja kršitev pravil IIHF. Jeglič bo tako izpustil tako tekmo s Kanado kot torkovo z Norveško, proti kateri bo četa Nika Zupančiča iskala prepotrebne točke za izpolnitev cilja.

Žiga Jeglič bo počival dve tekmi. | Foto: Drago Cvetanovič Žiga Jeglič bo počival dve tekmi. Foto: Drago Cvetanovič

Hitra hladna prha in precej dela za Krošlja

Selektorja je tako pred srečanjem čakala rotacija peterk. K Roku Tičarju in Robertu Saboliču se je v prvo preselil Ken Ograjenšek, v tretji so bili David Rodman, Boštjan Goličič in Anže Kuralt, v četrti pa sta bila Aleš Mušič in Nik Pem. Na tribuni so ob Jegliču srečanje spremljali še Žiga Pance, Jurij Repe in Luka Gračnar.

V slovenskih vratih je, kot proti Švicarjem, začel Gašper Krošelj, in bil kaj hitro ogret. Na preizkušnji je bil že v drugi minuti, ko je na kazenski klopi sedel kapetan Jan Muršak, a je zdržal napade z igralcem manj. Ni pa preprečil vodstva Tysona Barrieja v peti minuti. Po zaostanku so se Slovenci pobrali in bili bolj enakovreden tekmec kot na uvodu, a nato prejeli dva poceni zadetka. Gašper Krošelj se je že v prvi tretjini spopadel z 19 streli in trikrat klonil. | Foto: Vid Ponikvar Gašper Krošelj se je že v prvi tretjini spopadel z 19 streli in trikrat klonil. Foto: Vid Ponikvar

Najprej se je plošček ustavil za hrbtom Krošlja, a ne za golovo črto, v gneči pred golom so bili uspešnejši javorovi listi in Nathan MacKinnon ni okleval za zvišanje na 0:2. Le dobro minuto zatem  se je pred slovenskimi vrati plošček odbil od drsalke Luke Vidmarja v gol. Zadetek so pripisali Braydenu Pointu.

Kanadski mladenič udaril tretjič

Druga tretjina se je nadaljevala po notah Kanade, ki je navduševala s svojimi potezami. Kapetan Claude Giroux je najprej poskušal iz obrata, a je slovenski vratar plošček odbil, odbitek pa je za 0:4 v gol pospravil MacKinnon. Manj kot minuto zatem je 21-letni mladenič, član Colorado Avalanche, udaril še tretjič in zakuril petardo (0:5).

Nathan MacKinnon je bil s tremi zadetki najboljši igralec Kanade. | Foto: Vid Ponikvar Nathan MacKinnon je bil s tremi zadetki najboljši igralec Kanade. Foto: Vid Ponikvar

Slovenci so imeli malo priložnosti (razmerje strelov po dveh tretjinah 11:35), med drugim so minuto igrali z dvema igralcema več, a številčne prednosti niso znali kronati z zadetkom. Robert Sabolič je odbrzel po levi strani ob ogradi, lepo prenesel igro na sredino do kapetana Jana Muršaka, ta pa znižal na 1:5. A Kanadčani so hitro odgovorili. Potem ko so risi za svojimi vrati ob ogradi izgubili plošček, ga je Travis Konecny podal pred gol, vanj pa pospravil Mitch Marner in postavil izid tretjine (1:6).

Takole je Jan Muršak znižal na 1:5. | Foto: Vid Ponikvar Takole je Jan Muršak znižal na 1:5. Foto: Vid Ponikvar

Pogled proti Norveški

Slovenci so sicer igrali bolje, a Kanadčani so na koncu le še potrdili prevlado ob novih treh točkah na prvenstvu. Krošlja je za 1:7 premagal še Jeff Skinner, po strelu katerega je plošček, ki ga je občutil tudi Aleš Mušič, srečno končal v golu. Še Kanadčan sam se je na klopi pozneje le nasmehnil zadetku, s katerim so drveli proti suvereni zmagi.

Do konca srečanja je vratarja Chada Johnsona uspel premagati še Jan Urbas, ki je bil najbolj uspešen v gneči pred golom in postavil končnih 2:7.

Slovenija bo imela v ponedeljek prost dan, v torek ob 16.15 pa sledi pomemben obračun z Norveško.

Francozi so z vrhunsko predstavo šokirali Fince. | Foto: Vid Ponikvar Francozi so z vrhunsko predstavo šokirali Fince. Foto: Vid Ponikvar

Šok za finske leve

V pariški skupini so popoldne gostitelji prvenstva presenetljivo razbili Fince (5:1), zvečer pa so Švicarji premagali Norvežane.

Na prvi tekmi v Kölnu so Rusi ponižali Italijo (10:1), Američani so po šoku proti Nemčiji premagali Dansko, v zadnji tekmi večera pa so Latvijci odpravili Slovake s 3:1.

Fotogalerija Vida Ponikvarja

Fotogalerija
1 / 28

SP, 3. dan:

Skupina B, Pariz:

Slovenija : Kanada 2:7 (0:3, 1:3, 1:1)
Strelci: 0:1 Barrie (Simmonds, Konecny, 5.), 0:2 MacKinnon (Skinner, Barrie, 15.), 0:3 Point (Konecny, 17.), 0:4 MacKinnon (Giroux, 25.), 0:5 MacKinnon (Marner, Barrie, 26., PP1), 1:5 Muršak (Sabolič, 36.), 1:6 Marner (Konecny, 38.), 1:7 Skinner 48., 2:7 Urbas (Kranjc, Pretnar, 58.)
Razmerje v srelih: 14:51
Kazenske minute: Slo 8, Kan 8

Postava Slovenije: Krošelj, Pintarič; Robar, Kovačević, Ograjenšek, Tičar, Sabolič; Vidmar, Kranjc, Urbas, Murđak, Verlič; Pretnar, Gregorc, Rodman, Goličič, Kuralt; Tavželj, Podlipnik, Mušič, Pem.

Postava Kanada: Johnson, Pickard; Demers, Vlasic, Duchene, Scheifele, O`Reilly; Barrie, de Haan, Giroux, MacKinnon, Skinner; Morrissey, Matheson, Konecny, Marner, Point; Schenn, Simmonds, Killorn.

Finska : Francija 1:5 (0:1, 1:2, 0:2)
Lehtonen 22.; Bellemare 15., Roussel 34., 49., Claireaux 39., Fleury 58.

Norveška : Švica 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
Schnappi 33., Almond 35., Suter 50.

Lestvica

  1. Kanada 2 tekmi – 6 točk
  2. Švica 2 – 5
  3. Norveška 2 – 3
  4. Francija 2 – 3
  5. Češka 2 – 3
  6. Finska 2 – 3
  7. Slovenija 2 – 1
  8. Belorusija 2 – 0

Skupina A, Köln:

Italija : Rusija 1:10 (0:2, 1:3, 0:5)
Traversa 24.; Andronov 10., 59., Dadonov 19., Kučerov 25., Namestnikov 36., 46., Panarin 37., 51., Plotnikov 44., Mozjakin 45.

ZDA : Danska 7:2 (3:1, 3:1, 1:0)
Lee 6., 38., Keller 14., 35., 53., Gaudreau 19., Nelson 38.; Madsen 17., Hardt 22.

Latvija : Slovaška 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Sprukts 11., Girgensons 28., Dzerins 51.; Miklik 50.

Lestvica

  1. Latvija 2 tekmi – 6 točk
  2. Rusija 2 – 5
  3. Švedska  2 – 4
  4. Nemčija 2 – 3
  5. ZDA 2 – 3
  6. Slovaška 2 – 2
  7. Italija 2 – 1
  8. Danska 2 – 0

 

SP 2017: 1. dan, 2. dan 
Ne spreglejte