Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 4. 2018,
8.20

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

1

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca risi Kari Savolainen SP v hokeju 2018

Sobota, 28. 4. 2018, 8.20

5 let, 12 mesecev

Slovenci ob 16. uri proti Italijanom po elito

Pred urama resnice: Eden ne pomni takega turnirja, drugi želi zapreti usta Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

1

Slovenija Italija | Foto Sportida

Foto: Sportida

Laszlo Papp Arena v Budimpešti bo ob 16. uri prizorišče zadnje in odločilne tekme svetovnega prvenstva drugega razreda slovenske hokejske reprezentance, ki bo palice prekrižala z Italijo. Zmaga po rednem delu, ne glede na preostale rezultate, prinaša vstopnico med elito. "Z mojo matematiko ne želim nič računati, želim le zmage, saj je v njej naša edina priložnost," pred bitko s sosedi razmišlja selektor Kari Savolainen.

poročevalka | Foto:

Od izjemno neugodnega položaja po dveh porazih, ko se je prvenstvo za rise iz misije napredovanja v elito prevešalo v misijo obstanka, so slovenski hokejisti ob precej boljših predstavah premagali Madžarsko in Kazahstan ter tako po preobratu ohranili upe na napredovanje. Lestvica, na kateri z devetimi točkami vodijo Britanci, sledijo pa štiri reprezentance s šestimi, je tako strnjena, da je mogočih še veliko scenarijev.

Ne bo računal, zmagajo naj

Kari Savolainen je težko verjel, kako dobro so se njegovi varovanci pobrali iz zahtevnega položaja. Zdaj upa, da Italija pade in se z risi uvrsti v elito. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kari Savolainen je težko verjel, kako dobro so se njegovi varovanci pobrali iz zahtevnega položaja. Zdaj upa, da Italija pade in se z risi uvrsti v elito. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Računanja po petkovem dnevu je bilo v središču za novinarje precej. Sloveniji je zmaga nad Kazahstanom že prinesla obstanek v drugem razredu, zmaga nad Italijo po rednem delu pa bi ji, ne glede na preostale tekme, še to, po kar je prišla. Elito. Selektor Kari Savolainen po slavju proti Kazahstancem ni želel preveč računati, je pa varovancem takoj položil na srce, naj se dobro regenerirajo.

"Ne spomnim se takšnega turnirja. Če preštevamo točke, ki jih imajo reprezentance, je tako zapleteno, da z mojo matematiko niti ne želim nič računati. Želim si le, da zmagamo naslednjo tekmo, saj je v tem naša edina priložnost," je dejal finski trener, zadovoljen s prikazano igro na zadnjih dveh srečanjih in upajoč, da bodo varovanci tudi proti zahodnim sosedom igrali na podobni ravni: "Vesel sem, da smo zadeli petkrat, to je dobro znamenje, saj smo imeli na začetku turnirja s tem velike težave. Tudi na prvih dveh tekmah smo bili nekoliko bolj dominanti kot nasprotnik in imeli priložnosti, a zdaj smo te priložnosti realizirali."

Lestvica pred zadnjim krogom svetovnega prvenstva:

1. Velika Britanija 4 tekme - 9 točk
2. Italija 4 tekme - 6 točk
.....................................................
3. Kazahstan 4 - 6
4. Slovenija 4 - 6
5. Madžarska 4 - 6
....................................................
6. Poljska 4 - 3

*Prvo- in drugouvrščena reprezentanca napredujeta med elito, zadnja nazaduje v divizijo I, skupino B.

Savolainen upa, da ne bo neumnih kazni in pretiranega ukvarjanja s sodniki, da bodo fantje osredotočeni le na svojo igro, da bo tudi tokrat igra z igralcem več stekla in da bo Sloveniji pomagalo tudi dejstvo, da je imela za regeneracijo tri ure časa več.

Andrej Hebar si je na tekmi s Kazahstanom poškodoval prst, tako da je po prvih informacijah zanj prvenstvo končano. | Foto: Sportida Andrej Hebar si je na tekmi s Kazahstanom poškodoval prst, tako da je po prvih informacijah zanj prvenstvo končano. Foto: Sportida
V slovenskem taboru imajo kar nekaj težav s poškodbami. Na petkovi tekmi zaradi težav s prepono ni igral branilec Luka Vidmar, na sobotni pa naj ne bi napadalec Andrej Hebar, ki si je poškodoval prst, tako da je zanj prvenstva konec. Vsi čutijo posledice napornega turnirja, Miha Verlič na primer igra poškodovan, Robert Sabolič jo je skupil proti Kazahstanu, a kot kaže, k sreči ni hujšega.

S popotnico dveh zmag in manj stresa nad ekipo

Slovenci bodo v obračun vstopili s popotnico dveh zaporednih zmag, Italijani pa z bolečim večernim porazom proti Veliki Britaniji, ob katerem niso delovali, kot bi si želeli, prav tako svojega večera ni imel prvi vratar Andreas Bernard, ki je po 22 minutah igre in treh prejetih zadetkih predčasno končal srečanje.

Skoraj polovica italijanske reprezentance igra v Alpski ligi, imajo pa tudi posameznike med finsko, švicarsko in nemško elito. | Foto: Sportida Skoraj polovica italijanske reprezentance igra v Alpski ligi, imajo pa tudi posameznike med finsko, švicarsko in nemško elito. Foto: Sportida

Skoraj polovica Italijanov igra v Alpski ligi, tako da ta del reprezentance predvsem pomočnika Gaber Glavič in Nik Zupančič, ki sta v tem tekmovanju letos oziroma lani vodila Jesenice, dobro poznata. Trije igrajo v ligi EBEL, svoje moči pa imajo tudi na Finskem, Nemčiji in Švici. Italijanom poveljuje Kanadčan Clayton Beddoes, v tej sezoni prvič v vlogi selektorja, sicer pa v italijanski vrsti že tri leta.

"Imamo precej informacij o Italiji, ogledali si bomo tudi tekmo, da dobimo še zadnje občutke, kako je videti nasprotnik in kako igra. Zagotovo je pomembno, da Glavič in Zupančič poznata Italijo. Za nas je zelo pomembno tudi, da smo zmagali na zadnjih tekmah, tako da morda raven stresa ni tako visoka, kot je bila pred tema dvema tekmama," pravi Savolainen.

Dokazati, da so bili prezgodaj odpisani

Robert Sabolič upa, da bodo dokazali, da so bili prezgodaj odpisani. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Robert Sabolič upa, da bodo dokazali, da so bili prezgodaj odpisani. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

"Kar smo si sami lahko pogledali, smo videli, da so zelo agresivni, zelo veliko drsajo in igrajo na telo, tako da bo treba hitro oddati ploščke naprej napadalcem in poskušati narediti višek igralca in tako ustvariti priložnosti tri na dva, dva na ena. Treba pa bo biti zbran od samega začetka, izkoriščati, kar se nam bo ponudilo, tudi z igralcem več. Verjamemo v to zmago in napredovanje, čeprav na začetku ni kazalo najbolje," o tekmecih pravi slovenski napadalec Aleš Mušič.

"Ogledali smo si analizo Kazahstana s tekme proti Italiji, videli, da dobro igrajo, da imajo dober sistem. So zelo agresivni in dinamični, tekma bo težka, a verjamemo vase. Kar si trenutno najbolj želim, je, da zmagamo in zapremo usta celotni Sloveniji," pa Robert Sabolič upa, da bodo okoli 18. ure dokazali, da so bili prezgodaj odpisani.

Reprezentanci sta se na prvenstvih srečali štirikrat, trikrat so zmagali Slovenci, ena tekma se je končala z remijem. | Foto: Sportida Reprezentanci sta se na prvenstvih srečali štirikrat, trikrat so zmagali Slovenci, ena tekma se je končala z remijem. Foto: Sportida

Štirikrat na prvenstvu, tri zmage Slovenije

Reprezentanci sta stari znanki, srečali sta se že 40-krat, a le štirikrat na svetovnih prvenstvih, in sicer dvakrat med elito in dvakrat v skupini B. Trikrat je zmagala Slovenija, tudi zadnjič leta 2016 v Katovicah (3:1), enkrat pa sta se razšli z remijem.

 

Ne spreglejte