Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 4. 2018,
18.35

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

1

Natisni članek

SP v hokeju 2018 slovenska hokejska reprezentanca risi

Petek, 27. 4. 2018, 18.35

5 let, 11 mesecev

SP DIVIZIJE I, SKUPINE A, 4. KROG

Selektor po zmagi varovancem takoj poslal pomembno sporočilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

1

Slovenska hokejska reprezentanca | Foto Stanko Gruden, STA

Foto: Stanko Gruden, STA

Slovenska hokejska reprezentanca je na tekmi velikega vložka na svetovnem prvenstvu drugega razreda s 5:3 premagala Kazahstan, s tremi zadetki je blestel Miha Verlič, ohranila upanje na napredovanje med elito. Selektor risov Kari Savolainen je takoj po zmagi, preden so stopili pred novinarje, varovance najprej odpeljal v slačilnico in jim položil na srce, naj takoj začnejo z regeneracijo. Tekmo D bo Slovenija odigrala v soboto ob 16. uri, ko ji bodo nasproti stali Italijani. Na tekmi jim ne bo mogel pomagati Andrej Hebar, ki si je proti Kazahstanu zlomil prst in že končal prvenstvo. Če bodo Slovenci zmagali po rednem delu, bodo ne glede na preostale rezultate napredovali v elito, če bodo izgubili, pa bodo obstali v drugem razredu reprezentančnega hokeja. Na zadnji tekmi dneva so Britanci premagali Italijane (4:3), prevzeli vodstvo in so v dobrem položaju za napredovanje.

Slovenci so si z zmago nad Kazahstanom zagotovili obstanek, z zmago nad Italijo po rednem delu pa bi si, ne glede na preostale izide, zagotovo še napredovanje med elito.

Luka Vidmar je srečanje zaradi poškodbe prepone izpustil. | Foto: Hokejska zveza Slovenije Luka Vidmar je srečanje zaradi poškodbe prepone izpustil. Foto: Hokejska zveza Slovenije

Šele ob prihodu v dvorano je ob seznamih reprezentanc postalo jasno, da selektor Slovenije Kari Savolainen ne bo mogel računati na vseh sedem originalnih branilcev, saj je poškodba prepone to preprečila Luki Vidmarju, česar iz krovne hokejske organizacije, ki na Madžarskem nima predstavnika za stike z javnostmi, tako da to delo nekako opravlja kar sekretar HZS Dejan Kontrec, pred srečanjem niso sporočili, ampak šele po poizvedovanju novinarjev.

Prvi dve peterki sta tako ostali nespremenjeni, z Drozgom-Tičarjem-Saboličem ter Verličem-Urbasom-Goličičem v napadu, v tretji branilski par h Kranjcu se je preselil Žiga Pavlin, v zadnji liniji so bili tako Luka Bašič, Žiga Pance, Andrej Hebar in Anže Ropret.

Razpoloženi drugi napad našel recept za švedski zid

Obračun se ni začel povsem po slovenskih željah, že v tretji minuti je moral na kazensko klop Luka Bašič, njegove soigralce pa je čakalo branjenje z igralcem več, element, v katerem so bili Slovenci pred tekmo najslabše moštvo na prvenstvu. A tokrat so zdržali poskuse Kazahstancev in še sami pritisnili. Kapetan Jan Urbas je po levi ušel nasprotnikom, pred golom prenesel igro na desno do Mihe Verliča, ta pa zadel za vodstvo z 1:0. A veselje Slovencev ni trajalo dolgo.

Miha Verlič je v 6. minuti popeljal Slovenijo v vodstvo, nato podal za izenačenje na 2:2 in priskrbel vodstvo s 3:2. | Foto: Vid Ponikvar Miha Verlič je v 6. minuti popeljal Slovenijo v vodstvo, nato podal za izenačenje na 2:2 in priskrbel vodstvo s 3:2. Foto: Vid Ponikvar

Jegor Petuhov je za vrati Gašperja Krošlja (njegova menjava je bil Rok Stojanovič) nakazal, da bo zadrsal v eno smer, nato smer spremenil, pridrsal pred slovenskega vratarja in tako dolgo potiskal plošček proti Krošlju - zdelo se je, da ga je že pokril - da je ta popustil in Kazahstanci so se razveselili izenačenja na 1:1. Izenačenje jim je dalo krila, prevzeli so pobudo, a je bil Krošelj na mestu. Vse do 11. minute, ko se je plošček pred slovenskim golom odbil od drsalke Blaža Gregorca do nasprotnikov, kar je izkoristil Dmitrij Grents in popeljal svojo ekipo v vodstvo. 

Jan Urbas je z natančnim strelom po sredini priigral izenačenje. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jan Urbas je z natančnim strelom po sredini priigral izenačenje. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Zdelo se je, da bo jim bo zadetek dal dodatnega zagona, a so se Slovenci pobrali, v zadnjih minutah zaigrali bolje, spet je bila razigrana predvsem naveza Urbas-Verlič, ki bo v prihodnji sezoni skupaj zaigrala pri nemškem prvoligašu Fischtown Pinguins. V 16. minuti je kapetan po podajah Verliča in Boštjana Goličiča z močnim in natančnim strelom po sredini z vrha krogov matiral Šveda, naturaliziranega Kazahstanca Henrika Karlssona, ki so mu nadeli vzdevek Švedski zid. Do tekme s Slovenijo je bil s skoraj 96 odstotki ubranjenimi streli nerešljiva uganka za marsikoga. Verlič je imel po izenačenju še eno priložnost, ko je pred Karlssona prišel sam, a se izid do konca prvega dela ni več spremenil.

V 15. je le šlo

Sabahudin Kovačević je z močnim strelom z razdalje unovčil slovenski power-play. | Foto: Vid Ponikvar Sabahudin Kovačević je z močnim strelom z razdalje unovčil slovenski power-play. Foto: Vid Ponikvar

Tudi druga tretjina se je začela s slovensko izključitvijo, na kazensko klop za 10 minut je moral zaradi jezikanja sodnikom po udarcu Andreja Herbarja Žiga Pance. A Slovenci so zdržali tudi drugo z igralcem manj in bili še naprej boljši nasprotnik. V 28. minuti se jim je ponudila prva priložnost za zadetek z igralcem več. Tradicija na tem prvenstvu sicer ni napovedovala nič dobrega - risi so imeli 14 power-playev, izkoristili pa niso nobenega. A tokrat je bila zgodba drugačna. Aleksandar Magovac je na modri črti prišel do ploščka, ustrelil, pred golom pa je plošček spretno preusmeril Verlič in z drugim zadetkom na tekmi priigral drugo vodstvo Slovenije.

V 32. minuti je navijačem Slovenije v Laszlo Papp Areni zastal dih. Na ledu je obležal Robert Sabolič. Po nekaj minutah je ob pomoči zdravnika in igralcev le zapustil ledno ploskev in se napotil proti slačilnici. Vse je kazalo na poškodbo kolena, a se je Sabolič še v tem delu igre vrnil na led in pomagal soigralcem, ki so prevladovali, nadzirali potek srečanja in v 38. minuti ušli na 4:2. Znova so unovčili power-play, neubranljivo bombo je z razdalje sprožil Sabahudin Kovačević. A le 14 sekund za tem so se Kazahstanci vrnili, Krošlja je z backhandom ukanil Alikhan Asetov, ki se je izvil Žigi Pavlinu, in z znižanjem na 3:4 napovedal vroče nadaljevanje.

Verlič do hat-tricka

Kazahstanci so se v zadnjem delu, v katerem Slovenci niso popuščali v napadu, spustili v lov za izenačenjem in ga skoraj ujeli v 53. minuti, ko jim je veselje preprečila vratnica. Je pa za slovenskega s hat-trickom v 55. minuti poskrbel Verlič, ki je ušel kazahstanski obrambi, sam pridrsal pred nasprotnikovega vratarja ter hladnokrvno in rutinirano zadel za 5:3 in postavil izid srečanja.

Slovenci bodo v soboto ob 16. uri odigrali zadnjo tekmo prvenstva proti Italijanom. Zmaga bo tudi tokrat nujna.

Selektor po veliki zmagi varovancem poslal pomembno sporočilo

Kari Savolainen je čestital varovancem in jim takoj po tekmi sporočil, da naj začnejo z regeneracijo pred sobotno tekmo prvenstva proti Italijanom, na katerem za napredovanje med elito potrebujejo novo zmago. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Kari Savolainen je čestital varovancem in jim takoj po tekmi sporočil, da naj začnejo z regeneracijo pred sobotno tekmo prvenstva proti Italijanom, na katerem za napredovanje med elito potrebujejo novo zmago. Foto: Morgan Kristan / Sportida

"Pred dvema dnevoma smo bili v izjemno slabem položaju, zato vse spoštovanje in čestitke fantom, kako so se pobrali in vrnili v igro. Vedeli smo, da bo težko, saj smo v zadnjih dveh dneh igrali proti dvema močnima nasprotnikoma. Današnji je bil zelo dober, mislim, da gre za eno od najboljših tekem na tem turnirju. Zato ima ta zmaga še toliko večjo težo. Igralci so plačali veliko ceno za to zmago. Mislim, da po dvoboju ni bilo nikogar, ki si kakšnega dela telesa ne bi hladil z ledom," je selektor Savolainen na novinarski konferenci pohvalil svoje varovance in nekaj besed namenil tudi Verličevim trem zadetkom: "Vedno so določeni hokejisti, ki naj bi vodili ekipo. Miha je imel na začetku pripravljalnega turnirja nekaj težav, a zdaj se je vrnil in pokazal, da je velik igralec, na katerega se lahko zanesemo."

Po zmagi so hokejisti najprej zavili v slačilnico, šele nato so prišli do novinarjev v mešani coni. Za spremembo "protokola" je poskrbel finski trener. "Po navadi pridem v slačilnico pozneje, a tokrat sem jim hotel takoj nekaj povedati. Rekel sem jim, da je zdaj, ta trenutek najpomembnejša regeneracija in naj res takoj začnejo z njo," je dejal in dodal: "Jutri nas čaka še ena zelo pomembna tekma. Sam se s preračunavanjem ne obremenjujem, vem, da moramo zmagati. Zagotovo bo pomagalo, da Gaber Glavič in Nik Zupančič poznata kar nekaj igralcev italijanske reprezentance (igrajo v Alpski ligi, op. a.). Nekaj stvari o njih smo že videli, upam, da bo pomagalo tudi to, da bodo imeli kakšno uro manj počitka kot mi."

 

SP, divizija I, skupina A, Budimpešta:

Četrti krog

Petek, 27. april:
Kazahstan : Slovenija 3:5 (2:2, 1:2, 0:1)
Petuhov 7., Grents 11. (Metalnikov, Jevdokimov), Asetov 39. (Petuhov, Polohov 39.; Verlič 6. (Urbas, Goličič), Urbas 16. (Verlič, Goličič), Verlič 28. (Magovac, Sabolič, PP1), Kovačević 38. (Ograjenšek, Podlipnik PP1), Verlič 54. 

PP1-zadetek z igralcem več

Postava Kazahstana: Karlsson, Malgin; Dallman, Semjonovo, Starčenko, Rimarec, Kučin; Lakiza, Metalnikov, Mikhailis, Jevdokimov, Grents; Polokhov, Orekhov, Sagadejev, Akolzin, MArkelov, Ibraibekov, Petukhov, Hurkov, Volkov, Asetov. Selektor: Galim Mambetaliev.

Postava Slovenije: Krošelj, Stojanovič; Magovac, Gregorc, Drozg, Tičar, Sabolič; Podlipnik, Kovačević, Verlič, Goličič; Pavlin, Kranjc, Kuralt, Mušič, Ograjenšek; Bašič, Pance, Hebar, Ropret. Selektor: Kari Savolainen.

Italija : Velika Britanija 3:4 (2:2, 0:1, 1:1)
Lambacher 8., Larkin 14., Scandella 46.; Perlini 8., 49., Dowd 9., O'Connor 23.

Četrtek, 26. april:
Poljska : Madžarska 2:3 (0:2, 2:0, 0:1)
Komorski 26., Chmielewski 33.; Sebok 2. (PP1), Benk 10., Hari 41. 

Lestvica:

1. Velika Britanija 4 tekme - 9 točk
2. Italija 4 tekme - 6 točk
.....................................................
3. Kazahstan 4 - 6
4. Slovenija 4 - 6
5. Madžarska 4 - 6
....................................................
6. Poljska 4 - 3

*Prvo- in drugouvrščena reprezentanca napredujeta med elito, zadnja nazaduje v divizijo I, skupino B.

Zadnje tekme SP v Budimpešti:

Peti krog

Sobota, 28. april
12.30 Kazahstan – Poljska
16.00 Slovenija – Italija
19.30 Madžarska – Velika Britanija

Seznam slovenske reprezentance za SP

Vratarji (3): Gašper Krošelj (Rødovre Mighty Bulls, danska Metalligaen), Rok Stojanovič (Lyon, Saxoprint Ligue Magnus), Žiga Kogovšek (HD Jesenice Mladi U20, HDD Sij Acroni Jesenice) - zamenjava za Matijo Pintariča (Rouen, Saxoprint Ligue Magnus), ki si je zlomil rebro

Branilci (7): Blaž Gregorc (Hradec Kralove, češka ekstraliga), Aleš Kranjc (Eispiraten Crimmitschau, DEL2), Žiga Pavlin (Češke Budejovice, češka druga liga, WSM), Luka Vidmar (Szekesfehervar, liga EBEL), Aleksandar Magovac (oba Sij Acroni Jesenice), Sabahudin Kovačević, Matic Podlipnik (oba Karlovy Vary, češka druga liga WSM)

Napadalci (13): Luka Bašič (Sij Acroni Jesenice), Jan Drozg (Shawinigan Cataractes, Quebec Major Junior Hockey League), Boštjan Goličič (Grenoble, Saxoprint Ligue Magnus), Andrej Hebar (HK SŽ Olimpija), Anže Kuralt (Amiens, Saxoprint Ligue Magnus), Aleš Mušič (Fehervar, liga EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (Dornbirn, liga EBEL), Anže Ropret (Ujpesti TE, Erste liga), Robert Sabolič (Torpedo Nižni Novgorod, liga KHL), Rok Tičar (Sibir Novosibirsk, liga KHL), Jan Urbas (Fischtown Pinguins, Bremerhaven, DEL), Miha Verlič (JYP Jyväskylä, Liiga)

() - v oklepaju je zapisan zadnji hokejistov klub

Ne spreglejte