Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 4. 2018,
21.45

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

3

Natisni članek

SP v hokeju 2018 risi slovenska hokejska reprezentanca

Sreda, 25. 4. 2018, 21.45

5 let, 12 mesecev

SP DIVIZIJE I, SKUPINE A, 3. KROG

Z žalnimi trakovi na prsih do prve zmage na SP: Opozorilo zaleglo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

3

Slovenija Madžarska pripravljalna tekma | Foto HZS/Drago Cvetanovič

Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Slovenska hokejska reprezentanca je po uvodnih dveh porazih na SP drugega razreda v Budimpešti v tretjem poskusu le prvič zmagala. Risi, ki so nastopili s črnimi trakovi v spomin na pokojnega vratarja Cveta Pretnarja, so po hudem boju, v kateri je sreča spremljala Slovence, premagali domačine Madžare s 4:1. "Če smo po prvih dveh tekmah rekli, da sreča ni bila naša zaveznica, je bila tokrat v določenih trenutkih na naši strani," je po zmagi nad gostitelji in skoku z zadnjega na četrto mesto dejal selektor Kari Savolainen.

Slovenci so že na začetku tekme pokazali, da je vrag odnesel šalo in da bodo naredili vse, da prvič zmagajo. Kar jim na prvih dveh obračunih ob porazih proti Poljski in Veliki Britaniji ni uspelo, jim je proti domači izbrani vrsti pred 7.460 gledalci, ki je, obarvana rdeče-belo, vseskozi bodrila svoje ljubljence.

Udarnejši začetek

Za razliko od nedeljske in ponedeljkove tekme so tokrat začeli siloviti in imeli celotnih prvih 20 minut pobudo. Že v sedmi minuti je za slovensko vodstvo z močnim strelom z razdalje poskrbel debitant na članskih prvenstvih branilec Aleksandar Magovac, za katerega je bil to sploh prvi zadetek v slovenskem dresu, za Slovenijo pa sploh prvo vodstvo na prvenstvu. Slovenija je bila izraziteje boljši tekmec, a tudi gostitelji so imeli svoje priložnosti, med drugim je vratar Gašper Krošelj ubranil strel po prodoru Balazsa Seboka. 

Eno od napak sicer veliko bolj požrtvovalnih Slovencev pa je skorajda kaznoval Janos Vas, ko je z igralcem manj pobegnil v protinapad, zadeve je skušal rešiti Krošelj, a se je zapletel z Madžarom in izgubil palico, na srečo Slovencev pa Vasu po strelu iz obrata ni uspelo zadeti praznega gola.

Slovenci s črnimi trakovi

V spomin na Cveta Pretnarja so na prsih nosili črne trakove. Debitant na članskih svetovnih prvenstvih Aleksandar Magovac je bil izbran za najboljšega hokejista na slovenski strani. | Foto: V spomin na Cveta Pretnarja so na prsih nosili črne trakove. Debitant na članskih svetovnih prvenstvih Aleksandar Magovac je bil izbran za najboljšega hokejista na slovenski strani. Slovenci so v spomin na prezgodaj umrlega vratarja Cveta Pretnarja nosili črne trakove. Nekdanji vratar jugoslovanske reprezentance, ki je klubski hokej zaznamoval z igranjem na Jesenicah, je umrl po kratki in hudi bolezni, star 61 let.

V Budimpešti so se nanj spomnili tudi z minuto molka pred začetkom srečanja in glasnim aplavzom 7.500-glave množice.

Sebok izenačil, Urbas odgovoril

Če Slovencem, ki so imeli pobudo tudi v začetku druge tretjine, power-play še vedno ne steče (izkoristili niso nobenega od petih, na prvenstvu še nobenega od 14), so Madžari na začetku druge tretjine izenačili prav ob prednosti igre z igralcem več. Skozi slovensko obrambo je švignil Balazs Sebok. Na srečo so se risi hitro pobrali in po podaji Boštjana Goličiča z neubranljivim strelom Jana Urbasa spet pobegnili domačim.

Madžari lovili, a je sreča tokrat poljubila Slovence

Jan Urbas je prispeval zmagoviti zadetek. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Jan Urbas je prispeval zmagoviti zadetek. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Madžari so v zadnji tretjini iskali priključek, bili nevarni in več pri strelu, a jim tokrat sreča res ni bila naklonjena. Janos Hari je zatresel tudi vratnico in zapravil priložnost za izenačenje na 2:2. Ob igralcu manj je zapretil tudi Istvan Sofron, a neuspešno. In ko ne daš, pogosto dobiš. Madžari so dobili še dva gola.

Najprej je hiter napad izvedel Boštjan Goličič, njegov zadetek so si sodniki ogledali na videoposnetku in ga na koncu priznali, vse dvome o zmagovalcu pa je ob koncu, ko so Madžari poskušali brez vratarja, razblinil Sabahudin Kovačević, ki je po dobljenem sodniškem metu v svoji tretjini, prišel do ploščka, streljal na drugo stran in zadel v prazno mrežo za končnih 4:1.

V petek nad Kazahstan, tudi napredovanje je še mogoče

Slovenci so se po prigarani zmagi, dosegli so več zadetkov kot prej ob obeh porazih, le odcepili z zadnjega mesta. Trenutno so z istim številom točk kot Madžari in Poljaki četrti, na prvih treh mestih pa so s šestimi Kazahstan, Italija in Velika Britanija. Mogoča sta tako napredovanje med elito kot izpad.

Krošelj je na koncu zbral 32 obramb, za najboljšega igralca tekme pa je bil izbran Magovac. Risi bodo imeli v četrtek prost dan, v petek jih čakajo Kazahstanci, ki so doživeli prvi poraz na SP, v soboto pa še Italijani.

Opozorilo zaleglo

Selektor Slovenije Kari Savolainen (levo) je po tekmi priznal,da je bila sreča v ključnih trenutkih na strani Slovenije, saj bi se tekma kaj lahko obrnila v drugo smer. | Foto: Petra Mavrič Selektor Slovenije Kari Savolainen (levo) je po tekmi priznal,da je bila sreča v ključnih trenutkih na strani Slovenije, saj bi se tekma kaj lahko obrnila v drugo smer. Foto: Petra Mavrič

"Pred to tekmo smo dobili zadnje opozorilo. Začeli smo precej bolje, kot smo na zadnjih dveh tekmah, ko smo dobili občutek, da sreča ni naša zaveznica. Tokrat smo se le znebili tega občutka, saj je bila v pomembnih delih tekme na naši strani. Gremo tekmo po tekmo, dan za dnem. Mislim, da se tudi iz te tekme lahko kar nekaj naučimo, saj ni bilo popolno. Nekatere stvari bo še vedno treba izboljšati, kot je nadzor ploščka in to, da vemo, koliko lahko tvegamo. Še vedno so bile napake, ki jih bo treba popraviti," je po zmagi, po kateri mu je precej odleglo, razmišljal selektor Slovenije Kari Savolainen.

 

O sodnikih ne bi

Nič kaj veselo pa ni bilo pri Madžarih, ki po treh tekmah zasedajo dno lestvice. "Čestitke Sloveniji. Odigrala je zelo dobro tekmo v zelo težavnem položaju, a so ga znali obrniti v svojo korist. Ne bom rekel, da zaradi naše igre, a Slovenija je tekmo začela zelo močno, trdo. V drugi in tretji tretjini smo bili postopoma vse boljši, v zadnji tretjini smo imeli momentum, imeli priložnosti, da bi zadeli več kot enkrat, a se nam ni izšlo. Žal ni bilo dovolj, da bi se razpletlo po naših željah," pa je po porazu povedal selektor Madžarov Jarmo Tolvanen, ki na vprašanje enega od domačih novinarjev o sojenju - predstavniki madžarske sedme sile bi kakšno odločitev zagotovo spremenili - ni želel govoriti.

Po tekmi z Madžarsko bo imela Slovenija v četrtek prost dan, v petek ob 16. uri se bo udarila s Kazahstanom, v soboto prav tako ob 16. uri pa se bo od prvenstva poslovila s tekmo proti Italiji.

Razpored tekem SP, divizija I, skupina A, Budimpešta:

Tretji krog

Sreda, 25. april
Italija : Kazahstan 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)
Hochkofler 6., Kostner 10., McMonagle 26.

Velika Britanija : Poljska 5:3 (2:1, 0:2, 3:0)
Perlini 4., Shields 19. (PP1), Brooks 45., O'Connor 47. (PP2), Phillips 60.; Dronia 13. (PP1), Kapica 24., Zapala 30.

Slovenija : Madžarska 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)
Magovac 7. (Mušič, Ograjenšek), Urbas 30. (Goličič, Verlič), Goličič 56. (Kuralt, Kranjc), Kovačevič 57. (Kuralt, EN); Sebok 26. (Hari, Wehrs, PP1)

Lestvica:
1. Kazahstan  3 tekme - 6 točk
2. Italija 3 - 6
.....................................................
3. Velika Britanija 3 - 6
4. Slovenija 3 - 3
5. Poljska 3 - 3 
....................................................
6. Madžarska 3 - 3

*prvo- in drugouvrščena reprezentanca napreduje med elito, zadnja nazaduje v divizijo I, skupino B

Četrti krog

Četrtek, 26. april
19.30 Poljska – Madžarska

Petek, 27. april
16.00 Kazahstan – Slovenija
19.30 Italija – Velika Britanija


Peti krog

Sobota, 28. april
12.30 Kazahstan – Poljska
16.00 Slovenija – Italija
19.30 Madžarska – Velika Britanija

*napredujeta prvo- in drugouvrščena reprezentanca

 

Seznam slovenske reprezentance za SP

Vratarji (3): Gašper Krošelj (Rødovre Mighty Bulls, danska Metalligaen), Rok Stojanovič (Lyon, Saxoprint Ligue Magnus), Žiga Kogovšek (HD Jesenice Mladi U20, HDD Sij Acroni Jesenice) - zamenjava za Matijo Pintariča (Rouen, Saxoprint Ligue Magnus), ki si je zlomil rebro

Branilci (7): Blaž Gregorc (Hradec Kralove, češka ekstraliga), Aleš Kranjc (Eispiraten Crimmitschau, DEL2), Žiga Pavlin (Češke Budejovice, češka druga liga, WSM), Luka Vidmar (Szekesfehervar, liga EBEL), Aleksandar Magovac (oba Sij Acroni Jesenice), Sabahudin Kovačević, Matic Podlipnik (oba Karlovy Vary, češka druga liga WSM)

Napadalci (13): Luka Bašič (Sij Acroni Jesenice), Jan Drozg (Shawinigan Cataractes, Quebec Major Junior Hockey League), Boštjan Goličič (Grenoble, Saxoprint Ligue Magnus), Andrej Hebar (HK SŽ Olimpija), Anže Kuralt (Amiens, Saxoprint Ligue Magnus), Aleš Mušič (Fehervar, liga EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (Dornbirn, liga EBEL), Anže Ropret (Ujpesti TE, Erste liga), Robert Sabolič (Torpedo Nižni Novgorod, liga KHL), Rok Tičar (Sibir Novosibirsk, liga KHL), Jan Urbas (Fischtown Pinguins, Bremerhaven, DEL), Miha Verlič (JYP Jyväskylä, Liiga)

() - v oklepaju je zapisan zadnji hokejistov klub

Ne spreglejte